Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Willem Middelkoop - Met man en muis

16 Posts
[verwijderd]
0
Met man en muis

Willem Middelkoop - 06-12-04, 13:00

"Oud Nivra-voorzitter Jules Muis stelt dat accountants geen kaas gegeten hebben van de derivatenbommen binnen bedrijven..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
!@#$!@!
1
hier het artikel:
Derivaten gaan expertise accountant te boven
VAN ONZE REDACTEUR

UTRECHT - Accountants hebben geen notie wat er precies gebeurt in de wereldwijde handel in derivaten. 'Zeven triljoen dollar aan transacties bestaande uit uitwisselingen van risico's tussen partijen waarbij we eigenlijk niet weten wie wanneer het risico neemt of wie wanneer de winst neemt.'

Deze waarschuwing hield de expert Jules Muis gisteren duizend aanwezigen voor op de Accountantsdag. Muis is oud-voorzitter van accountantsorganisatie Nivra, oud-directeur-generaal interne accountantsdienst van de Europese Commissie en oud-vice-president van de Wereldbank.

Muis : 'Als we niet weten hoe de winstnemingen op derivaten totstandkomen, lopen we een onverantwoord risico. Dat zal ons zwaar opbreken.' Muis ziet het controlegat bij derivaten als 'de grootste bedreiging' van de financiële stabiliteit. 'De verslaggeving van derivaten is mijn grootste zorgenkind. Daar is een nieuwe economie ontstaan. Als we hier geen goede verslaggevingsstandaarden voor hebben, gaat het een keer fout. Als we niet weten hoe winsten op derivaten ontstaan, dan vormt dat lucht in de jaarrekeningen van ondernemingen. (...) Je kunt de pompstations niet volgen die het geld rondpompen. (...) Je moet bijna genetisch ingenieur zijn om nog te kunnen zien wat er nu gebeurt.'

Muis vreest dat met de gebrekkige derivatencontrole 'een bubble' als op de huizenmarkt of bij de internethype kan ontstaan. 'Ik zeg niet dat die bubble er nu is. Ik zeg dat we het niet weten.' Hij trekt een parallel met de Oost-Aziatische implosie in 1998. 'Die ontstond ook door slechte of ontbrekende controle- en accountingstandaarden.'

Muis 'betreurt het enorm' dat de Europese Unie geen consensus kan bereiken over een standaard voor derivatenaccounting. 'Dat maakt me nerveus.' Een oplossing verwacht Muis niet van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) of van het Financial Stability Forum: 'Laterale organisaties waar niemand verantwoordelijk is.' Muis uit zijn zorg vlak voor de invoering in 2005 van de IFRS-verslaggevingsregels waarbij opties tegen marktwaarde moeten worden geboekt.
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad

!@#$!@!
0
Een miljardje ernaast
Accountants hebben geen notie van wat er precies gebeurt in de wereldwijde handel in derivaten. Ze hebben gebrekkig inzicht in de risico's die bedrijven lopen als ze zich op deze triljardenmarkt begeven. Dat zei voormalig Nivra-voorzitter Jules Muis vorige week voor een gehoor van duizend vakgenoten.

Dat Muis nu waarschuwt, is niet toevallig. De derivatenhandel is explosief toegenomen. Daarnaast neemt de verslaglegging van derivaten onder de per 1 januari in te voeren International Financial Reporting Standards (IFRS) een belangrijke plaats in. Als accountants niet weten waar ze over praten, nemen ze met het zetten van een handtekening grote risico's.

De basis van de nieuwe verslaggevingseisen is dat balansposten worden gewaardeerd tegen de zogenaamde 'fair value', of marktwaarde. Dat is vervelend, want accountants zijn vooral getraind om naar het verleden te kijken. 'Tien tafels met een aankoopprijs van euro 100? Dat is een voorraadboeking van eh...euro 1000.' Onder IFRS komt waardebepaling via historische kostprijzen te vervallen.

Het bepalen van de huidige prijs van financiële waarden vereist impliciet een blik in de toekomst. Iedere serieuze belegger baseert de prijs van een aandeel op inschattingen van de toekomstige winsten. Accountants houden niet van schattingen.

Nieuw is dat derivaten onder IFRS op de balans moeten komen. Muis heeft ongetwijfeld het duizelingwekkende bedrag van euro 60 mrd in het hoofd gehad, dat ABN Amro vanaf volgend jaar aan rentederivaten zal boeken.

Derivaten hebben als extra complicatie dat er statistische kennis is vereist om de waarde ervan te bepalen. Het gaat bij derivaten om een contract tussen twee partijen waarvan uitbetaling voorwaardelijk is. De kans dat in de toekomst aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, is alleen met statistische methoden vast te stellen.

De prijs van een derivaat is vrij eenvoudig te vinden als deze in de markt wordt verhandeld. Ingewikkelder wordt het als het om specifieke contracten gaat. Zo moeten accountants alle debiteurencontracten naspitten op onderliggende financiële afspraken. Het is gebruik dat aan leveringscontracten voorwaarden worden verbonden die samenhangen met prijsontwikkelingen op financiële markten. De waarde van deze afspraken moet afzonderlijk worden geboekt.

Een ander probleem dient zich aan bij personeelsopties die onder IFRS als kosten worden gezien. Accountants moeten eerst inschatten hoe groot de kans is dat het onderliggende aandeel boven een bepaalde koers stijgt en de optie dus intrinsieke waarde krijgt.

Vervolgens moet bekeken worden hoe zeker het is dat de optie uitgeoefend mag worden. Dit kan vaak pas als werknemers bepaalde interne doelen hebben behaald. Over de juiste rekenmethode van dergelijke voorwaardelijke opties zijn de geleerden het nog niet eens.

Accountants moeten zichzelf misschien maar met derivaten indekken. 'Deze handtekening telt alleen als de cijfers kloppen.'
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad

[verwijderd]
2
Dringt zich de vraag op wat de toegevoegde waarde van een 'column' als deze is... Beetje selectief herkauwen van nieuws en iemand die dezelfde mening is toegedaan ophemelen als expert.

Maar goed, dit stond vrijdag al in de krant, nu herkauwd op maandag op IEX.

Echt, ik ga nu mijn laatste paar zeldzame postzegels verkopen en kruip met een staafje goud in mijn schuilkelder tot nadat de wereld vergaan is. Kan iemand een seintje geven wanneer de wereld vergaan is? Dan kruip ik weer naar buiten.

Janneke
Ghostly
0

Ik ben een leek ,kan iemand mij eens kort maar wel begrijpelijk uitleggen wat DERIVATEN eigenlijk zijn.?

b.v.d. ghostly
[verwijderd]
0
tja, simpel, dan moet de werkgever het maar inzichtelijk maken voor de accountant.*
Als dit niet wordt uitgezocht laat de rest van de jaarrekening dan ook maar zitten .
Accountants dekken zich nu al weer in tegen nieuwe deconfitures, "we hebben gewaarschuwd" zullen ze zeggen tegen de rechter. De vorige serie fraudes werd afgedaan met "wij sporen geen fraude op, we controleren de cijfers maar niet als de klant er mee knoeit , dan staan we machteloos".
In de wet zou staan dat de accountant-verklaring een garantie voor het publiek is. Tot heden is dat niet gebleken, nog geen accountant in NL is veroordeeld.

(* in het verleden gebleken fraudes zijn een garantie voor de toekomst en dat waren er heel veel)

succes AFM , nivra , ik beleg voorlopig maar niet.

[verwijderd]
1
quote:

Ghostly schreef:

Ik ben een leek ,kan iemand mij eens kort maar wel begrijpelijk uitleggen wat DERIVATEN eigenlijk zijn.?

b.v.d. ghostly

heel simpel: het zijn glossy elementen met een elementaire overwaarde die je kunt innen wanneer de alpha groter is dan de som van het aantal supplementen.
MHM
[verwijderd]
0
quote:

MoneyHoneyMaker schreef:

[quote=Ghostly]

Ik ben een leek ,kan iemand mij eens kort maar wel begrijpelijk uitleggen wat DERIVATEN eigenlijk zijn.?

b.v.d. ghostly

[/quote]
heel simpel: het zijn glossy elementen met een elementaire overwaarde die je kunt innen wanneer de alpha groter is dan de som van het aantal supplementen.
MHM
dat geldt slechts voor bepaalde derivaten!
jules muis
1
ja, misschien een wat late reactie op een uitstekende blog van 2004, maar er zit soms een hele tijd tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Het accountants beroep reageerde sinds die tijd en mijn speech gelaten- incidenteel nogal vijandig ( hoe durft een oud voorzitter...?); de markten reageren pas nu echt; de toezichthouders weten nog steeds niet waar het te zoeken, maar dat is ze te vergeven, eerst brandblussen met emmers water, maar zullen naar ik hoop hier ook lessen uit trekken voor de toekomst, brandpreventie.

Het gaat daarbij om twee zeer onpopulaire kerningrepen:
1) het macro-managen van het micro, door slechts die financiele producten in de handel toe te staan (ook B2B) die uitgedrukt kunnen worden in een universele risico taal;
2) the micro-managen van het macro, door in verplicht invoeren van jaarlijkse assurance statements door toezichthouders (AFM, Centrale banken, BIS, SEC, FSF etc) dat zij in het kader van hun mandaat geen systemic risico's zien die het ordelijk functioneren van de markten in gevaar kunnen brengen. De lat kan niet lager gelegd worden. ( Op dit moment zijn toezichthouders de minst accountable instituties die we kennen in het economisch verkeer. De kinderen van de kleermaker indachtig).

Stay tuned of het zover komt, het zijn geen populaire maatregelen. Toezichthouders houden niet van verantwoordings structuren op eigen handelen.

Jules Muis
[verwijderd]
1
quote:

Ghostly schreef:

Ik ben een leek ,kan iemand mij eens kort maar wel begrijpelijk uitleggen wat DERIVATEN eigenlijk zijn.?

b.v.d. ghostly

Google ??

derivaten zijn afgeleide producten. Optie's futures obligatie's etc. De werkelijke risico's van onderliggende zaken wordt doorverkocht. Dit is tegenwoordig zo vergevorderd dat niemand meer weet wie nu precies welk risico loopt. Dit is de kern van de huidige beurscrisis.
[verwijderd]
0
Gezien je eerste posting....wie was jules muis in 2004 om nu anno 2007 te reageren na drie jaar brainstormen
gr.fes
[verwijderd]
1
Voor degenen die deze thread bezoeken en bij derivaten nog steeds eenzelfde gevoel krijgen als bij kerncentrales:
"ze dragen ergens toe bij, iedereen denk dat het wel goed komt, als het echt fout gaat kan dat zeer ernstige gevolgen hebben, maar hoe het precies werkt ???"

Hieronder een leerwebsite (helaas in het Engels) van
credit derivative & CDO school
www.credit-deriv.com/

S6 mineset
[verwijderd]
0
tegen elke €100 waarde op bankbalans staat €0,43 echt geld...het is werkelijk volledig uit de hand gelopen...2008 gaat echt pijn doen....
[verwijderd]
1
Voor register accountants is het al zware kost.
Ik heb de website niet voor niets gepost.

Het gemak waarmee 99% van de IEXposters hun kennis omtrent derivaten etaleren (uitzonderingen zeker daargelaten want sommigen dragen wel goede kennis ) verbaast mij ten zeerste.

Allemaal prima patatboeren die een excellent product aan de man brengen en dat allemaal in hun wetenschap dat aardappelen waarschijnlijk uit de beste boomgaardes komen.

S6 als de coloradokever toeslaat, alhoewel komt'ie ook in bomen?
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%