PostNL boekt verlies

Gepubliceerd op 6 augustus 2018 07:31 | Reacties: 9

PostNL (04 jun)

1,539 +0,017 (+1,08%)

AMSTERDAM (AFN) - PostNL heeft in het tweede kwartaal verlies geleden. Het bedrijf heeft nog altijd veel last van de krimp op de postmarkt en er werden minder kosten bespaard dan voorzien. ,,Vanwege het tempo waarmee de postvolumes dalen, is snel politiek ingrijpen nodig om consolidatie mogelijk te maken'', zo waarschuwt topvrouw Herna Verhagen in een toelichting.

Onder de streep kwam PostNL 1 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog 29 miljoen euro winst werd gemaakt. Dat de besparingen lager uitkwamen had te maken met vertraging bij de invoering van nieuwe regels en aanpassingen in het operationele proces. Verhagen denkt dat de situatie in de tweede helft van het jaar wel weer ietsje beter zal zijn, maar toch zullen de besparingen over heel het jaar wat tegenvallen.

De hoeveelheid geadresseerde post lag afgelopen kwartaal bijna 11 procent onder het niveau van een jaar terug. De totale opbrengsten gingen wel met 2 procent vooruit, tot 851 miljoen euro. Er werden immers wel heel veel meer pakketjes bezorgd.

Samenwerken

De krimp op de postmarkt speelt PostNL al langer parten. Vandaar dat al er al een tijdje wordt gepraat over bijvoorbeeld een mogelijk samengaan met rivaal Sandd. Het kabinet heeft eerder dit jaar aangegeven dat het postbedrijven meer ruimte wil geven om samen te werken. Volgens Verhagen is het evenwel nog wachten op meer duidelijkheid over de grenzen waarbinnen consolidatie nu precies mag plaatsvinden.

PostNL kondigde tevens aan om zijn Italiaanse en Duitse dochters Nexive en Postcon te gaan verkopen. Het bedrijf wil zich meer op de Benelux richten. ,,We zien nog veel kansen in de Benelux'', benadrukt Verhagen. Het is volgens haar beter om de tijd en geld die het bedrijf heeft te steken in de Benelux en niet te verspreiden over meer landen.

Winst

Het afstoten van deze activiteiten heeft wel een flinke impact op de verwachte winst voor heel 2018, omdat de resultaten van de dochters uit de cijfers zullen wegvallen. PostNL moet hierdoor in het derde kwartaal circa 40 miljoen euro afboeken op het eigen vermogen. Het onderliggende cash bedrijfsresultaat van 2018 zal nu waarschijnlijk uitkomen tussen de 160 miljoen en 190 miljoen euro. De impact op de ambities voor 2020 wordt geraamd op 25 miljoen euro.

Aandeelhouders kunnen een interim-dividend van 0,07 euro per aandeel tegemoet zien. ,,We blijven er naar streven een progressief dividend te betalen, ook over 2018, en we verwachten dat het geconsolideerde eigen vermogen aan het einde van 2018 weer positief zal zijn'', aldus Verhagen.

13 Posts
Alexia F
0
Volgens Verhagen ziet zij veel kansen in de Benelux. Maar op het moment dat daarvoor zich een gouden kans voordeed (een samengaan met Belgische Post) wees zij dat stellig af. Hoe dom kun je zijn?
Het feit dat je eerst de postzegelprijs zo hoog maakt dat je de concurrentie alle kans biedt om zich te ontplooien, is ook niet al te slim. En vervolgens ga je dan deze concurrentie kopen tegen veel geld. Hier is echt sprake van wanbeleid.
franswillem
0
tmaster
0
Kunnen we op het hoofdkantoor van PostNL op de bovenste verdieping, niet gewoon een keukentje voor haar plaatsen?
Dan zit ze in iedergeval aan de top op de juiste plek.
Bir
0
quote:

tmaster schreef op 6 augustus 2018 09:25:


Kunnen we op het hoofdkantoor van PostNL op de bovenste verdieping, niet gewoon een keukentje voor haar plaatsen?
Dan zit ze in iedergeval aan de top op de juiste plek.


Met zo’n opmerking zou ik er zelf lekker bij gaan zitten.
suske wiet
0
TVtook
2
Heeft PostNL geen strategische lange termin planning. Toen Verhagen Het Belgische bod afwees beloofde ze de zaak onder controle te hebben en een fusie niet nodig te hebben. Nu wederom een grote krimp waarop ze onvoldoende geanticipeerd heeft en de commissarissen laten haar maar zitten. Besturen is vooruit kijken en anticiperen als het om krimp gaat die iedere inwoner van NL ook ziet aankomen, nl minder post. En Verhagen maar beloven dat het wel goed momt en beter gaat. Nu ik geloof het en wil graag mijn aandelen voor de prijs van het Belgische bod alsnog verkopen.
briljantje
0
Ik moet ook nog weleens denken aan ene HENK KAMP. Onze nationale bemoeial, behalve over het aardgas waar hij eigenlijk over ging, die ons het aanbod van de Belgen door de neus heeft geboord. Herna moest naar zijn pijpen dansen!!!
erjee-ff
0
Maar dit is toch de zelfde Herna Verhagen die iets riep over autonoom groeien toen de Belgen voor de deur stonden? Dit is toch de zelfde Herna die ome Henk er bij riep toen het lastig werd? Dit is toch de zelfde Herna de beweerde dat 5,75 per aandeel ondergewaardeerd was en dat PostNL het beter alleen kon?

En nu is het dan ineens de schuld van de dalende hoeveelheid briefpost, iets wat al jaren speelt. Overigens ook iets waar PostNL door de staat gewoon voor gecompenseerd wordt. En moeten er ineens dochters verkocht worden, hoe moet ik dat rijmen met de eerder aangekondigde groei strategie?
chogogo
0
Postnl hadden ook veel eerder pizza's moeten gaan rondbrengen. Die uiteraard uit het keukentje op de bovenverdieping dienen te komen.
up en down
1
Het verlies van de briefpost die postnl aangeeft is een verdoezeling van de feiten en dat i dat veel ex postbodes die jaren lang brieven hebben rondgebracht nu zijn gebombardeerd als teamleider en teamcoach of nog hoger geplaatste verworven functie Dit alles om hun vervangers te commanderen en te controleren op hun werkgedrag Dus we hebben twee tot drie o vier zelfs kostenposten om de brief uiteindelijk in de brievenbus te stoppen,en hierdoor de prijs op te schroeven van de postzegel Dat alles is te danken aan de privatisering en het afvloeien van tienduizend postbeambten die in overheid dienst waren die al deze overbodige functies elf uitvoerden en er een dagtaak aan hadden of die nog zijn omdat ze niet weg wilden en dus postnl deze in dienst moeten houden tot hun pensioen..... Dus de briefpost duurder maken dachten de geleerden koppen van postnl maar dat pakte geheel anders uit (dat weet een klein kind nog)
Omdat er teveel geleerde koppen aan het roer zitten bij postnl denken die alleen vanachter hun bureau voorbeelden zijn<<<<<<< de ingevoerde scandive en nu weer een driewieler scooters die tonnen geld gaan kosten alsmede de combi bundel waar de bezorger mee moet rondlopen dat alles is mosterd na de maaltijd want het vet is van de soep af dit alles loopt weer uit op een mismanagement zoals gezegd..... Al met al bij postnl zijn de oude cententellers die vroeger alles in de vingers had opgevolgd door overgestudeerde bureau zitters die alleen overbodig zijn veel geld kosten en niet meer weg te krijgen zijn vandaar deze winstdalingen bij postnl
De huidige bezorger die wordt onderbetaald en loop per dag voor twee of drie tientjes zijn gehele dag op te offeren om de post voor vijf uur pm in de brievenbussen te stoppen van de klanten vandaar dat er bezorgers tekorten ontstaan en de post niet overal bezorgd kan worden ook wordt de eind verantwoording bij de postbezorger gelegd ls er iets mis gaat
Het wordt dus zaak dat de bezorgers weer postbeambten worden en een leuk salaris gaan verdienen en de postzegel stukken goedkoper kunnen maken!!
Cyranir
0
quote:

TVtook schreef op 6 augustus 2018 11:12:


Heeft PostNL geen strategische lange termin planning. Toen Verhagen Het Belgische bod afwees beloofde ze de zaak onder controle te hebben en een fusie niet nodig te hebben. Nu wederom een grote krimp waarop ze onvoldoende geanticipeerd heeft en de commissarissen laten haar maar zitten. Besturen is vooruit kijken en anticiperen als het om krimp gaat die iedere inwoner van NL ook ziet aankomen, nl minder post. En Verhagen maar beloven dat het wel goed momt en beter gaat. Nu ik geloof het en wil graag mijn aandelen voor de prijs van het Belgische bod alsnog verkopen.

Mijn 2ct:
De inmenging van ACM (u moet anderen toegang geven tot uw netwerk) en UPD (u moet 'dagelijks' bezorgen) zorgen er voor dat het lastig is een planning te maken die na 2 jaar nog steeds actueel is bij een postmarkt die zo veel krimpt als de Nederlandse. Ik probeer niks goed te praten, want elke belegger had natuurlijk graag 5,75 p.a. in het handje gehad. Alleen, had een fusie met Bpost dan zo veel van de huidige problatiek opgelost? Volgens mij niet, maar ik kan het mis hebben.

Concurrenten zoals Sandd kunnen de krenten uit de pap pikken, maar verdienen nog steeds weinig tot niets. Door buitenlandse activiteiten af te stoten (het anticiperen), kan PNL zeggen: 'beste politiek, wij hebben het voorwerk gedaan. Monopolies op de postmarkt hebben geen effect buiten de Benelux, en bovendien presteren we ook nog eens heel slecht in Q2.' Verder gaat de prijs van de postzegel omhoog, ook altijd goed voor het sentiment. 'De burger betaalt zich blauw voor een brief en dat moeten we niet willen met z'n allen.' Dat maakt ruimte voor één Nederlandse speler. De druk op de politiek is zo maximaal. En de huidige aandeelhouders vangen een bijna ongeloofwaardige 8% dividend terwijl ze wachten.

En als er niks uit die postdialoog komt, hebben we altijd de sterk groeiende pakketafdeling nog.
erjee-ff
0
quote:

Cyranir schreef op 6 augustus 2018 15:15:


[...]
En als er niks uit die postdialoog komt, hebben we altijd de sterk groeiende pakketafdeling nog.

En moordende concurrentie van fedex, dhl, dpd, deliveroo, uber, thuisbezorgd en dan ben ik er vast nog een paar vergeten...
Burnt
0
quote:

Bir schreef op 6 augustus 2018 09:40:


[...]

Met zo’n opmerking zou ik er zelf lekker bij gaan zitten.


Zo'n opmerking raakt kant nog wal.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.