IJzererts en goud zet delvers in beweging | Beursonline.nl

IJzererts en goud zet delvers in beweging

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 08:03 | | Onderwerpen: goud 

ArcelorMittal (10:07)

15,076 -0,256 (-1,67%)

Gold World Spot (USD) (10:22)

1.633,48 +13,58 (+0,84%)

AMSTERDAM (AFN) - De aandelen van Europese mijnbouwbedrijven en staalconcerns weten woensdag de aandacht weer op zich gericht. De verder dalende prijs van ijzererts zal opnieuw een negatieve impact hebben op de koersen van bedrijven die sterk actief zijn in deze sector, denken analisten. Daar staan volgens kenners gouddelvers tegenover. Die kunnen profiteren van de oplopende goudprijs, die inmiddels het hoogste niveau in zes jaar heeft bereikt.

De negatieve marktomstandigheden voor ijzererts worden onder meer veroorzaakt door het handelsconflict tussen de economische grootmachten China en de Verenigde Staten, een verdere opbouw van de voorraden en signalen dat de vraag naar ijzererts zwakker wordt. In de eerste helft van het jaar was juist sprake van een stijgende ijzerertsprijs, aangejaagd door de verwachting dat de vraag zou toenemen.

Onder meer delvers van ijzererts weten de aandacht dus op zich gericht, zoals Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American en Ferrexpo. De staalmakers zoals ArcelorMittal, Voestalpine, Evraz en Tenaris staan ook in de schijnwerpers.

De goudprijs stijgt juist omdat beleggers het edelmetaal zien als een traditionele veilige haven bij hobbelige economische- en beursomstandigheden. In Europa zijn onder meer de gouddelvers Polymetal, Centamin, Acacia Mining en Fresnillo genoteerd.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.