> Inflatie trekt weer aan na laagste stand in jaren | Beursonline.nl

Inflatie trekt weer aan na laagste stand in jaren

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 07:05 | Reacties: 4 | Onderwerpen: inflatie 

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens betaalden in september gemiddeld 1,1 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee trok de inflatie aan ten opzichte van de voorgaande maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In augustus was de inflatie nog 0,7 procent op jaarbasis, het laagste niveau sinds november 2016. Dat de consumentenprijzen nu weer aantrekken, heeft volgens het statistiekbureau vooral te maken duurdere kleren. In augustus was kleding nog veel goedkoper door een langer dan normaal durende zomeruitverkoop. In september introduceerden veel modezaken hun najaarscollecties, die nog voor de volle prijs worden verkocht.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Die wijst op een stijging van de consumentenprijzen van 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie in de eurozone als geheel is volgens voorlopige cijfers nog altijd negatief. Prijzen daalden in de eurolanden in september gemiddeld 0,3 procent, tegenover een daling van 0,2 procent in augustus.

5 Posts
Lepre Chaun
3
Ik betaalde veel meer Huurverhoging op basis van inflatie voor het krot van mijn zogenaamde sociale woningbouw vereniging.
Mousje
0
We betalen deze maand minder hypotheekrente. We betalen de afgelopen 15 jaar steeds minder hypotheekrente; we zijn gedaald van destijds 5,4% naar 1,8% nu; factor 3 lager. Dus inflatie? Ja, belastingen op energie, reizen, verzekeren, wonen en consumeren, dat is hoger geworden.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.