'Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen'

Door AFN op 9 maart 2021 06:10 | Views: 4.739

'Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen'

CHESHAM (ANP) - Nederland is nog altijd een van de belangrijkste landen wereldwijd voor het ontwijken van belasting. Dat zegt de organisatie Tax Justice Network in haar tweejaarlijkse ranglijst van belastingparadijzen. Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen volgens de index een grotere rol in belastingontwijking dan Nederland.

De onderzoekers hebben voor het samenstellen van de ranglijst gekeken in hoeverre de belastingwetten van een land belastingontwijking van bedrijven toelaten. Ook onderzochten ze hoeveel geld van multinationals er via de regelingen door een land stroomde.

Uit de combinatie daarvan stelden de onderzoekers de ranglijst samen, waarin Nederland op de vierde plaats staat, gevolgd door Zwitserland en Luxemburg. In de eerste index die de organisatie in 2019 naar buiten bracht was Nederland ook op de vierde plaats gezet.

Manifest

"Dat Nederland nu weer in de top staat van belastingparadijzen wereldwijd is beschamend", zegt Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland. "Dit bevestigt ons beeld dat de afgelopen kabinetten halve maatregelen tegen belastingontwijking hebben genomen. Hierdoor loopt niet alleen Nederland overheidsinkomsten mis, maar ook veel andere landen."

Een nieuw kabinet moet de aanpak van belastingontwijking volgens Merkies tot prioriteit maken en daarbij "minder de oren laten hangen naar grote bedrijven die steeds maar weer pleiten voor meer belastingvoordelen". Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties startte eerder al een petitie en schreef een manifest met concrete voorstellen om belastingontwijking aan te pakken.

Politieke partijen

In de politiek is eveneens veel aandacht voor het thema. Volgens Tax Justice hebben ook vijf politieke partijen, namelijk ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP, het manifest ondertekend. De organisatie merkt verder op dat bijna alle politieke partijen er in hun verkiezingsprogramma's voor pleiten om de vennootschapsbelasting te verhogen. Dat is volgens Tax Justice echter niet de oplossing. "Zolang grote bedrijven gebruik kunnen maken van allerlei belastingontwijkingsconstructies zullen zij dat tarief effectief nooit betalen."

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën schrijft op Twitter dat Nederland de afgelopen jaren "een ommezwaai" heeft gemaakt door "vele maatregelen tegen belastingontwijking te nemen". Wel is het werk nog niet af, zegt Vijlbrief, en hij vindt dat Nederland daarin "de leiding moet pakken". Een woordvoerster van het ministerie van Financiën noemt het invoeren van bronbelasting een van de belangrijkste maatregelen die inmiddels zijn genomen. Ook is het aftrekken van verliezen beperkt. Volgens haar zijn de effecten hiervan mogelijk niet meegenomen in het onderzoek.

Reacties

12 Posts
[verwijderd]
2
Punctulum
2
NL belastingparadijs? Ja, als je appels met peren wil vergelijken. Als iedereen zou heffen als NL, zouden er geen belastingparadijzen meer bestaan!
Doordenker
7
Voor de Oranjes, wel ! Koning nog altijd - sinds 1848 - vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. .....
Pensioen in zicht
5
Wat een paradijs;

Loonbelasting, BTW, BPM!!!, accijnzen op alcohol en sigaretten en verzekeringen,
Hondenbelasting, parkeerheffingen, wegenbelasting, kwartje van kok, overdrachtsbelasting, vrh, successierechten en zo kan ik nog wel even doorgaan!

Wat een hemels belastingsparadijs!
Domendommer
3
Het gaat hier om NL als belastingparadijs.
Daarmee wordt bedoeld dat Buitenlandse bedrijven hun winsten die ze bv in Frankrijk maken via Nederland tegen lage tarieven (ff afspraakje maken) kunnen binnenhalen.
Dat is eigenlijk een truuk, door zich in Nederland te vestigen als europese hoofdkantoor.
Zo maakt een Coffieverkoper in Frankrijk al snel boekhoudkundige verliezen, bij goede omzet, De winsten gaan via NL dan naar US.
En dat is het/de pijnlijke punt de winst uit "omzet" die in een land gemaakt is, in een ander land belast kan worden.
Contrair1975
1
quote:

Mcdj schreef op 9 maart 2021 07:00:

50% belasting...wat een paradijs. Wordt tijd een BVtje op te richten kennelijk
Absoluut! Ik heb zelf van 2010 - 2013 mijn eigen eensmanszaak in NL gehad (alvorens ik als expat naar het Midden Oosten vertrok), waarbij ik mezelf verhuurde als consultant. Ik heb een technische achtergrond en daar is een goede markt voor in NL. Geen BV dus, als kleine ondernemer heb ik destijds gekozen voor een eensmanszaak.

Natuurlijk heb je iets meer onzekerheid qua werkloosheid maar na 1 jaar hard werken als consultant (ik factureerde rond 1950 uren/jaar) had ik al een netto buffer opgebouwd die overeen kwam met bijna 2 jaar WW na loondienst (WW uitkering is 70% van laatst verdiende loon met maximaal van bruto ~3300 euro per maand).

Je hebt natuurlijk wel wat extra kosten, ik stortte ruim 10% van mijn jaaromzet in een lijnrente polis voor pensioen opbouw. Ik had enkel kantoorwerk dus de WAO verzekering viel mee. Maar veel vd dingen die je toch al nodig hebt (laptop, iphone, auto) konden allemaal op de zaak waarbij je alle BTW al terug krijgt en de overige 79% kan aftrekken als kosten. Verder zijn er ruime fiscale aftrekposten (MKB vrijstelling, startersaftrek, zelfstandigen aftrek etc) die in mijn geval opliepen tot ruim 25k (de eerste 25k aan omzet was dus feitelijk netto loon).

Mijn netto jaarsalaris was onder de streep MINIMAAL het dubbele van wat ik loondienst had. Plus alle vrijheid om elk jaar 3-4 mooie opdrachten uit te kiezen. Voor iedereen die in een markt van schaarste actief is (IT, techniek etc) en uurtarieven van 70 - 110 euro per uur kan schrijven, kijk echt eens naar de mogelijkheden om de transitie naar zelfstandig ondernemer te maken!
[verwijderd]
1
Er zouden 15 duizend brievenbus firma’s in Nederland zijn.
Door het geld door te sluizen betalen vele internationale bedrijven zeer weinig belastin. Apple betaald alleen 1,9% en Amazon nog minder, alleen 1,2%
Rara hoe kan dit. Amazon verkoopt ook wat goedkoper dan de winkeliers aan zijn on line klanten omdat het ook een groot deel van zijn winst uit reklame haalt. Maar met de inkomsten verpletteren deze grote companies hun concurrenten en hun toekomstige concurrenten.
Ook winkeliers en winkelketens gaan bij bosjes faiiliet. Covid geeft de laatste genadeslag.
In India is Amazon al verboden omdat het teveel winkeliers kapot maakt. Men zou de belastingparadijsroute, het heen en weer sluizen van geld om zo te verdienen en belasting te omzeilen, moeten verbieden. Tot nu toe zijn vele routes nog legaal. Maar Nederland ligt al lang te slapen , op verschillende gebieden trouwens, er is ook geen regulatie van de oververhitte woningmarkt. Maar men ruziet wel over zwarte piet.
Het duurt heel heel heel lang voordat men het inziet en dan duurt het heel heel heel lang voordat maatregelen worden getroffen. Vergaderen en koffie drinken en erover nadenken. En nadenken. En weer vergaderen. En dan is er een andere regering, en dan weer een ander minister. En dan weer een andere coalitie. Gesproken wordt over bouwen van 1 miljoen woningen. Alsof men een blik woningen en werkers in de bouw kan open trekken. En als men dan eindelijk over kernenergie beslist omdat men inziet dat windmolens niet voldoende zijn, dan moet het bouwen nog 10 jaar duren.
Praten over belastingparadijs Nederland doen we al jaren.

[verwijderd]
2
"Arnold Merkies, coördinator van Tax Justice Nederland"

Ik heb hem even gegoogled en hij blijkt een SP-er te zijn. Een crypto communist voor wie er nooit genoeg belasting geheven kan worden. Het economische feit dat je bedrijven niet kunt belasten zal wel niet aan hem besteed zijn. Immers, voor een bedrijf zijn belastingen weinig anders dan kosten die doorberekend moeten worden in ofwel een hogere prijs voor het product, een lager salaris voor de werknemers of een lagere uitkering voor de aandeelhouders. Maw, bedrijven meer belasten is hetzelfde als burgers meer belasten.
ffff
4
De kop van het artikel is ontzettend misleidend. Pas bij goed doorlezen en vooral dankzij de reacties hierboven lees je dat het om , meestal buitenlandse bedrijven gaat. Tja, dat een SPér die ook wil belasten is te verwachten, maar die zoeken dan gewoon weer een ander fiscaal vriendelijk land op. Vaak vraag je je af: Waar zit het gezonde verstand? Als Nederland maatregelen neemt, lachen ze in het buitenland.

Voor gewone burgers is Nederland al jaren een zeer zwaar belastend en nivellerend land. Daarover honderden postings op IEX geplaatst. Gewoon al de diverse tarieven vergelijken en dan wel het hele plaatje steeds met elkaar vergelijken en niet voortdurend er slechts één onderdeeltje uithalen.

Peter
chogogo
2
Nieuwe kabinet moet de belastingdienst herstructureren. Die moet meer geld binnenhalen uit de multinationals die hier belasting ontduiken. Het geld dat daarmee binnengehaald wordt moet terug naar de NL burger die al decennialang teveel belasting (op belasting) betaalt en ook nog standaardmatig wordt verdacht van toeslagenfraude etc. De belastingdienst dient daarbij nauwkeurig gemonitored te worden met sancties, die bij misvattingen, direct automatisch strafrechtelijke gevolgen heeft (dus jarenlang gevang)
erjee-ff
2
quote:

chogogo schreef op 9 maart 2021 16:04:

Nieuwe kabinet moet de belastingdienst herstructureren. Die moet meer geld binnenhalen uit de multinationals die hier belasting ontduiken. Het geld dat daarmee binnengehaald wordt moet terug naar de NL burger die al decennialang teveel belasting (op belasting) betaalt en ook nog standaardmatig wordt verdacht van toeslagenfraude etc. De belastingdienst dient daarbij nauwkeurig gemonitored te worden met sancties, die bij misvattingen, direct automatisch strafrechtelijke gevolgen heeft (dus jarenlang gevang)
Zucht!

Allereerst, multinationals ontduiken geen belasting in Nederland (dat is namelijk strafbaar), ze ontwijken belasting via Nederland (en dat is gewoon legaal).

Ten tweede, het aanpakken van die ontwijking in Nederland gaat hier geen cent opleveren, maar wel een bak werkgelegenheid kosten.

Ten derde is er geen correlatie tussen de belastingdruk in Nederland, van Nederlands ingezetenen, en de belastingdruk voor multinationals. Het zijn geen communicerende vaten.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.