Trump twittert Turkse lira verder omlaag | Beursonline.nl

Trump twittert Turkse lira verder omlaag

Gepubliceerd op 10 aug 2018 om 09:18 | Reacties: 23 | Onderwerpen: Donald Trump 

ANKARA (AFN/BLOOMBERG/RTR) - De Turkse lira is vrijdag fors gezakt na aangekondigde extra sancties van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op Twitter aan de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen. Daarmee komen die heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent.

De Turkse overheid riep de VS inmiddels op af te zien van verdere sancties omdat die de relatie tussen de twee NAVO-bondgenoten verder onder druk zet. Ankara gaf ook aan dat het zo nodig terug zal slaan. Turkije wil dat de meningsverschillen met de VS via diplomatie en dialoog worden opgelost.

De lira was direct na de tweet van Trump naar een nieuw dieptepunt gedaald. De Turkse munt verloor daarmee vrijdag tot wel 20 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. De lira is de afgelopen week toch al rap aan het dalen als gevolg van het oplopende conflict tussen Turkije en de VS.

Fikse inflatie loopt mogelijk verder op

De fors goedkopere munt betekent dat de al fikse inflatie in het land nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor de Turkse bevolking steeds duurder. Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan riep Turken vrijdag op hun goud en buitenlandse valuta in Turkse lira om te zetten.

Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Die had net voor Trumps twitterbericht zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uitgezet, waarin hij onder meer de onafhankelijkheid van de centrale bank benadrukte. Ook gaat Turkije de hand op de knip houden, wordt een minder snelle economische groei nagestreefd en moet de inflatie in toom worden gehouden. Critici gaven echter aan dat de plannen van Albayrak weinig concreet werden.

In het kielzog van de lira verloor ook de euro aan waarde ten opzichte van de dollar. De angst bestaat dat de vrije val van de Turkse munt overslaat op Europese banken met een bijzondere blootstelling aan Turkije.

32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Onderbouwer
0
Andy5
1
Gelukkig heeft Turkije net al de VS een sterke leider die alles snapt van economie. Mooi deze tijd van zeven miljard mensen en een paar die voor iedereen en alles denken te kunnen bepalen hoe de wereld in elkaar steekt.
suske wiet
1
In welke mate kan men onderhandelen met Erdogan ,
Dat is het grote vraagteken .
De bevolking van Turkije moet zijn stem laten horen .
sunnyboy
0
suske wiet
0
De schuld eisers zijn de baas en dat begrijpt ne Erdogan niet .
Hoe is het zo ver kunnen komen .
willem1000
0
Zouden de zuid-europese landen de schuld die nu goedkoper geworden is niet kunnen opkopen en daarna verkopen aan europa,amerika of china. De garantie is dan voor de eindkoper gedekt, door deze zuid-europese landen. Turkeye-EU grens vervaagd dan ook weer een beetje.Brengt ook over en weer lokale innovatie. wat denkt u "suske wiet"?
[verwijderd]
0
haha die hele handelsoorlog doet de beurs nauwelijks wat. Maar van het geklooi van buurman Erdodrol krijgt de beurs het zowaar een beetje benauwd.
suske wiet
0
Kan geen antwoord geven .
Om de schulden last te verminderen zou men eigendom kunnen verkopen .
Dat zal Erdogan niet dulden ?
Wie of hoe gaat dit opgelost worden is waarschijnlijk interne keuken .
Dan hebben we ook nog de brexit ,waar Europa eerder denkt aan de vrij gekomen postjes dan aan een oplossing .
suske wiet
0
Als het bij een beetje blijft ?
De Turken hebben geen banken dekking .
Dit stelt niks voor
Er is heel dringend een oplossing nodig ,maar met een Erdogan
Kaviaar
0
quote:

suske wiet schreef op 10 aug 2018 om 09:32:


De schuld eisers zijn de baas en dat begrijpt ne Erdogan niet .
Hoe is het zo ver kunnen komen .De overgrote meerderheid van de Turken staat achter hun Stalinistische leider. De pijn zullen ze voelen in hun portemonnee. Cadeautje van snorremans de "sterke" leider. De bevolking lijdt eronder.
Kaviaar
0
quote:

suske wiet schreef op 10 aug 2018 om 10:14:


Als het bij een beetje blijft ?
De Turken hebben geen banken dekking .
Dit stelt niks voor
Er is heel dringend een oplossing nodig ,maar met een Erdogan


De EU gaat geen geldsteun geven aan Erdogan met zijn rare beleid en dictatuur. Alleen lid van de NAVO is meer dan zat. Als Turkije lid zou worden, begint Erdogan te raaskallen en te eisen. Nooit toelaten tot de EU.
ooievaar49
0
En wie gaat Turkije redden? Al die Turken in het buitenland die op Erdogan hebben gestemd?
Kaviaar
0
quote:

ooievaar49 schreef op 10 aug 2018 om 10:17:


En wie gaat Turkije redden? Al die Turken in het buitenland die op Erdogan hebben gestemd?


Die gaan massaal langs onze deuren om geld op te halen, maar keren met lege zakken terug. Geen cent voor Snorremans!
suske wiet
0
De mening verschillen onder de Turken is heel erg en droevig .
Dan bedoel ik vooral de buitenlandse Turken .
Er heerst schrik onderling .
Denk dat er toch Turken moeten zijn die eens diep moeten nadenken ?
Hoe zijn ze bespeelt geweest door Turkije ?
Just lucky
0
Nu nog even een negatief reisadvies vanuit de EU voor Turkije en het is het einde van het tijdperk van dat kleine, enge, zielige mannetje
willem1000
0
Met "grens vervagen" bedoelde ik geen politieke verschuiving. Politiek volgt veel vaker het geld dan omgekeerd, al gaat deze politieke transitie langzaam. De zuidelijke EU-landen hebben een verhoogde expositie in hun bank en handels verkeer. Zonder enige balans op te maken, zou er toch een druk op de EU ontstaan waarbij deze groep dan geen invloed meer heeft op verder afglijden. Zo ook als andere grote partijen(india,china,amerika,of zelfs rusland) de last kopen, bepalen dan deze opkopers de europese economie naar beneden, met nog meer leegloop en uitblijven van hoognodeige innovatie in EU gebied. "suske wiet" zou u nog een keer kunnen kunnen reageren?,met dank.
Htjs
0
32 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.