Amsterdamse beurs daalt, rest Europa in het groen

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 17:41 | Reacties: 6 | Onderwerpen: Europa 

AEX (22 sep)

540,78 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is maandag met een verlies de dag uitgegaan. Elders in Europa kleurden de koersenborden wel groen. Olie- en gasbedrijven deden het goed, nadat oliegigant Saudi Aramco psoitieve verwachtingen had uitgesproken voor de ontwikkeling van de markt voor de brandstof. Op het Damrak stal Pharming de show dankzij positief nieuws over een mogelijk coronamedicijn van de biotechnoloog.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent lager op 557,08 punten. De MidKap dikte 1,3 procent aan tot 798,00 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,4 procent.

Olie- en gasconcern Shell klom 2,2 procent in Amsterdam en de Britse concurrent BP won 2,7 procent in Londen. In Parijs steeg Total 1,2 procent en het Italiaanse Eni kreeg er 2,2 procent bij in Milaan. Volgens de Saudische oliereus Saudi Aramco zal de vraag naar olie dit jaar aantrekken, ondanks alle coronaperikelen waar landen en regio's wereldwijd mee worstelen. Ook de olieprijzen zaten in de lift. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 41,97 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 45,03 dollar per vat.

Pharming

Pharming was de grote winnaar in de MidKap met een plus van 8,9 procent. De biotechnoloog liet weten een eerste patiënt te hebben behandeld in een uitgebreide studie naar een medicijn dat mogelijk helpt tegen corona. Voor het onderzoek zullen maximaal 150 patiënten met een ernstige longontsteking worden behandeld met het middel Ruconest.

Sterkste stijger in de AEX was ABN AMRO met een winst van 5,1 procent. Verzekeraar NN Group (min 5,9 procent) noteerde ex dividend. Techinvesteerder Prosus (min 3,6 procent) zette de daling voort. Het aandeel zakte vrijdag al 4 procent na het Amerikaanse verbod om zaken te doen met het Chinese techbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft.

BAM

BAM zakte 0,3 procent. De bouwer heeft van zijn banken wat financiële lucht gekregen. De onderneming kreeg voor een periode van twaalf maanden een aantal vrijstellingen op bepaalde bankafspraken na tegenvallers.

In Parijs klom Suez 5 procent. De Duitse miljardair Dieter Schwarz, eigenaar van winkelketens Lidl en Kaufland, heeft naar verluidt zijn oog laten vallen op de Europese afvalverwerkingsactiviteiten van het Franse concern.

De euro was 1,1759 dollar waard tegen 1,1789 dollar op vrijdag.

6 Posts
Formule1-Fan
0
Vreemd, us fruts dow gaan maar up en up en up, blijven maar pompen en shorts belazeren.
Elke dag maar weer, gam gam gam gam agam gam.
Hebben maar 1 doel, kopers meteen bel;agen, en geld af pakken.
Packman gedrag, pyramide spelen denk ik, illegale praktijken.

Kan niet kloppen dat het 11 dagen aan 1 elke stoploss moet pakken, en precies als je koopt meteen 1 euro daling of tussen 1430 en 1530 blijven hangen op stoploss.
Mrx77
0
Bizar toch dat onze beurs gemanipuleerd wordt....de beurs mag niet omhoog...dowjones dik 1 procent in plus terwijl wij nog een tehoed hadden van alf procent. Dus 1,5 proc tegoed is weg....en we dloten vandaag 0,5 proc min dus westaan dik 2 procent achter.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.