Knot: ECB moet pas op de plaats maken | Beursonline.nl

Knot: ECB moet pas op de plaats maken

Gepubliceerd op 12 feb 2019 om 13:56 | Reacties: 12

LONDEN (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet nog niet aan renteverhogingen denken en even pas op de plaats maken. Dan kan de ECB kijken hoe het nu echt met de economie staat, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Britse krant Financial Times.

Knots standpunt is opmerkelijk omdat hij vorig jaar zei dat de ECB al moest praten over wanneer het de rentes wilde verhogen. De huidige economische data maken hem echter voorzichtiger. ,,We hebben nu een paar kwartalen waar de groei wat achterblijft. Dat betekent dat de inflatiedruk ook wat later op gang komt'', legt hij uit. Praten over een recessie in Europa is echter ,,nog duidelijk te vroeg''.

De ECB heeft zijn maandelijkse obligatie-aankopen per eind vorig jaar gestaakt. De vrijkomende gelden van eerder gekochte obligaties steekt de centrale bank wel weer opnieuw in de markt.

Outsider

Knot wordt als een outsider gezien voor de opvolging van ECB-president Mario Draghi. Hij is geen topkandidaat meer om de Italiaan op te volgen sinds hij vorig jaar werd benoemd als vicevoorzitter van de Financial Stability Board (FSB). Dat is een samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen.

De DNB-baas houdt echter nog in het midden of hij de functie van Draghi ambieert. ,,Als ik gevraagd word of ik beschikbaar ben, dan formuleer ik een antwoord op die vraag.''

15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
quote:

Realist2018 schreef op 12 feb 2019 om 14:45:


Als Knot dit roept is er stront aan de knikker!

Knot roept zoveel dat niemand hem nog serieus neemt.
Warmania
0
Als we Knot krijgen is het meteen afgelopen met de EURO.
Hij zwamt maar wat...as usual..
taurus86
0
Hier gaat "Ik (Knot)" voor het algemeen belang. Hier wordt overduidelijk, dat zowel de FED als de ECB hun kaarten verspeeld hebben en nu geen kant meer op kunnen.
De stimulering via QE is voor het grootste deel weggevloeid naar de Vastgoedmarkt en de Aandelenmarkt. De Aandelenmarkt afromen is heel gevaarlijk, maar de Vastgoedmarkt afromen is een makkelijke optie. Het Eigen Huis, gaat naar Box. 3 en de waardevermeerdering krijgt aan belasting opgelegd. De woningbouwverenigingen gingen ons voor en nu volgt Jan Publiek.
Arod74
0
Dit gaat toch al lang niet meer over stimulering van de economie. Het gaat erom dat geld lenen gratis is voor overheden, zo kunnen ze met dat gratis geld het corrupte bedrijfsleven uitkopen, zoals met banken is gebeurd. Maar zodra de landen rente moeten betalen vallen ze direct om (en worden ze leeggeplunderd als aflossing, oftewel alles wordt dan geprivatiseerd).
Beperktedijkbewaking
1
De conservatieve gedachten van calvinist Knot zijn schadelijk voor pensioenfondsen, spaarders, de woningbouw en indirect voor de economie. Dat hij pensioenfondsen dwingt om in (bijna) negatief rentende obligaties te beleggen is te schofterig voor woorden.
Zo'n monomane topambtenaar in zijn ivoren toren is schadelijker voor dit land dan Brexit, Putin en Trump bij elkaar.

Wistikhetmaar
0
Als de volgende crisis zich aandient dan kunnen we de rente verlagen.............oh shit die staat al op 0 %.
Biobert
0
quote:

Swarte Durk schreef op 12 feb 2019 om 19:38:


Niet bepaald sterke actie van Klaas Knot.


Dit was een sollicitatie naar de functie van voorzitter van de ECB
Weert=No.1
2
Zie je, het CPB is nog niet eens in staat om bij benadering "t BBP te voorspellen voor de komende 6 maanden. Hun voornaamste bezigheid is om de cijfers van de afgelopen 2 jaar te herberekenen. Gezien de ec. stand van de afgelopen 2 jaar is een -0,4% creditstand idioot.Dit weet iedereen.Wachten op de toekomstige conjuncturele ontwikkeling is het meest naieve idee dat aan een brein kan ontspruiten.
Swarte Durk
0
quote:

Biobert schreef op 12 feb 2019 om 23:42:


[...]
Dit was een sollicitatie naar de functie van voorzitter van de ECB


Dat snap ik, maar hij is nu nog president van DNB en heeft derhalve de plicht, ook al is het moeilijk met het oog op zijn eigen ambitie, om zich in te zetten voor een stabiel en toekomst bestendig financieel stelsel voor Nederland. Nu kiest meneer Knot voor zijn eigen ambitie ten koste van mogelijk de toekomst van het financiële stelsel van de Nederlandse staat en dat vind ik niet bepaald sterk.

De mededeling dat de rente nog niet omhoog hoeft omdat het er nu nog goed uit ziet is quatsch en zelf gevaarlijk. Een goede heer des huizes onderhoudt en repareert het dak wanneer het mooi weer is en niet pas wanneer het stormt, want dan is het te laat.

Als er over korte tijd of (zoals hij zelf zegt) over lange tijd een recessie komt, wat gaat hij dan doen als het zover is? De rente nog meer verlagen? Of kapt hij er van te voren al mee en denkt "na mij de zondeval".
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.