Aegon beperkt beleggingen in steenkool

Door AFN op 13 januari 2020 08:22 | Views: 3.985

Aegon beperkt beleggingen in steenkool

DEN HAAG (AFN) - Verzekeraar Aegon beperkt sinds begin dit jaar zijn investeringen in steenkoolbedrijven. De komende jaren worden de regels voor nieuwe investeringen nog strenger. De financiële instelling zegt op die manier zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te willen nemen en een steentje bij te willen dragen aan de overgang naar een "koolstofarme economie".

Aegon zal niet meer beleggen in energiebedrijven die meer dan 10 gigawatt aan capaciteit uit kolencentrales hebben en die nog willen uitbreiden. Ook gaat er geen geld meer naar bedrijven die jaarlijks meer dan 20 miljoen ton thermische kolen produceren en plannen hebben om uit te breiden. Daarbij kijkt Aegon niet naar de omzet van de ondernemingen.

Aegon belegt al langer niet meer in bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet behalen met het zoeken naar, de winning van en de raffinage van steenkool. Vanaf dit jaar gaat die drempelwaarde stapsgewijs omlaag totdat in 2029 bedrijven nog maar 5 procent van hun omzet uit steenkool mogen halen, wil Aegon nog geld in ze steken.

Duidelijke boodschap

Vorig jaar besloot Aegon al de investeringen in bedrijven die zich met de winning van olie uit teerzand bezighouden te beperken. De verzekeraar belegt niet meer in bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet halen uit de productie van teerzandolie of de aanleg of exploitatie van pijpleidingen om die olie te vervoeren.

Greenpeace juicht het besluit van de verzekeraar toe. "Aegon stuurt hiermee een duidelijke boodschap naar de financiële sector. Hopelijk zijn ze hiermee een inspiratie voor anderen, want het is noodzaak dat grote Nederlandse pensioenfondsen zoals ABP en PFZW het voorbeeld van Aegon volgen", aldus de milieuorganisatie.

Reacties

18 Posts
Toddemij
0
pietje-2005
0
"Niet meer" ?
Olie voor komende decennia misschien wel veel belangrijker, omdat we nu eenmaal niets bijzonders uitvinden voor energie.
Wind en zonnecellen ?
Ouwe rommel voor de overgang en geweten ?
erjee-ff
0
quote:

Toddemij schreef op 13 januari 2020 08:47:

Olieaandelen zijn de volgende target waar niet meer in belegd gaat worden.
Dat lijkt me een "handige" move als je bedenkt dat het wereldwijde energieverbruik nog wel even door zal stijgen, en dat fossiele brandstoffen daarmee ook nog wel even nodig blijven. Als bepaalde financiers zich terug trekken, zal er andere financiering gevonden worden, wellicht bij partijen die het minder nauw nemen met "maatschappelijke verantwoordelijkheid". Is dat dan vooruitgang?
Karel Kuch
0
Lepre Chaun
0
[verwijderd]
1
Dat krijg je van klimaatactivisten.
Het zou goed zijn als beleggers uitstappen uit Aegon.

Stopt Aegon ook zaken in Polen ?, China ?, Italie ? Amerika ? Rusland ? Australie ? waar steenkool gewoon wordt gebruikt en gewonnen.

Kazachstan – 46 miljoen ton / 1,2%
Polen – 54 miljoen ton / 1,4%
Colombia – 56 miljoen ton / 1,5%
Zuid-Afrika – 143 miljoen ton / 3,7%
Rusland – 185 miljoen ton / 4,8%
Indonesië – 241 miljoen ton / 6,3%
Australie – 275 miljoen ton / 7,2%
India – 284 miljoen ton / 7,4%
Verenigde Staten – 455 miljoen ton / 11,9%
China – 1827 miljoen ton / 47,7%

Wat een hypocrieten.
Zieltjes winnen en niks te maken met verantwoord zaken doen.

P.Latzak
1
Duidelijk een afleidingsmanoeuvre van Aegon, de koers staat op 1/4 van wat het was, en nu maar meehuilen met de klimaat fanaten.

Ik zag liever een nuchter bestuur , die Aegon uit de misère haalde
franswillem
1
Wat mij opvalt bij dit soort bedrijven zoals Aegon en ook ABNAMRO, dat ze meer moeite hebben met winst te maken dan met het naar de mond praten van milieubewegingen.
het zwaard
1
Groot gelijk van Aegon. Al eens gekeken naar de koersen van de steenkoolbedrijven in b.v. de VS ?Dan weet je waarom.Als binnenkort de Polen geld krijgen van de EU om met kolen te stoppen,weet je ook waarom. Australie gaat nu ook de "groene" weg op, net als de Chinezen.Wie gaat er dan nog buiten misschien de klimaatontkenners zijn geld dan nog inzetten op kolen? Noteer ook dat de jeugd zich ook steeds meer afzet tegen al wat vervuiling met zich mee brengt. En die laatste groep neemt nog alle dagen toe!
P.Latzak
0
China is de grootste CO2 opwekker,
n.l. 27% van de wereldproductie, terwijl de VS welke schijt heeft aan de Parijs accoorden slechts 14% produceerd.
China heeft dus nog wel een paar jaartjes te gaan om populair bij links te worden
P.Latzak
0
quote:

franswillem schreef op 13 januari 2020 09:35:

Wat mij opvalt bij dit soort bedrijven zoals Aegon en ook ABNAMRO, dat ze meer moeite hebben met winst te maken dan met het naar de mond praten van milieubewegingen.
Correct, hoewel ik me moeilijk kan voorstellen dat die milieu fanaten zo'n grote stem hebben in een aandeelhoudersvergadering.
Ik stel me die milieu fanaten nog steeds voor als lui met baarden, lange haren, en geitenwollensokken, en geen stuiver in hun zak
Kopzorgen over erfpacht
0
Het ABP is al het meest duurzaam werkende pensioenfonds. Het beleid wordt uitgevoerd via een specifiek duurzaamheidsplan. Het is nogal vreemd dat Greenpeace steeds het ABP in deze discussie naar voren schuift.
P.Latzak
0
Goed verhaal ja,
maar kunnen die mensen daar straks van leven ?

Of hebben ze misschien liever brood op de plank, dan al die mooie verhaaltjes over CO2 , en een mindere opwarming van 0.0007 graden als ze met pensioen gaan
Gilaph
0
Sommige mensen kunnen (lees willen) liever praten dan werken. Hebben geen cent te makken , maar azen op jou geld om er leuke dingen mee te doen.En dat doe ik liever zelf !!
P.Latzak
0
Gelijk heb je, maar dat we in een Ouwehoer maatschappij leven is geen geheim.
Een vak wordt niet meer geleerd praten, discussiëren en demonstreren is aantrekkelijker
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.