Nieuwe eigendomsregels mijnbouw Zuid-Afrika | Beursonline.nl

Nieuwe eigendomsregels mijnbouw Zuid-Afrika

Gepubliceerd op 15 jun 2017 om 12:21 | Reacties: 2 | Onderwerpen: Afrika  Zuid-Afrika 

PRETORIA (AFN/BLOOMBERG) - Mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika krijgen te maken met nieuwe regels waarbij mijnen voor minstens 30 procent in handen van zwarte investeerders moeten zijn. Mijnbouwminister Mosebenzi Zwane kondigde de nieuwe regels donderdag aan. Bedrijven moeten er binnen twaalf maanden aan voldoen.

Eerder lag die eigendomsgrens voor zwarte investeerders nog op 26 procent. Ook is nu bepaald dat nieuwe mijnbouwprojecten voortaan voor 50 procent in zwart eigendom moeten zijn en dat 1 procent van de jaaromzet van mijnbouwers naar lokale gemeenschappen moet gaan. De mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika zijn tegenstander van de plannen en overwegen juridische stappen.

De mijnbouwindustrie is van groot belang voor Zuid-Afrika dat behoort tot 's werelds grootste producenten van goud, platina en andere grondstoffen. Het kwam in het verleden vaak tot stakingen en acties door mijnbouwwerkers waarbij zelfs doden vielen om hoger loon te eisen en ontslagen tegen te gaan.

Meerderheid

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft opgeroepen tot een omvangrijke economische transformatie om zo de zwarte meerderheid in het land meer te laten delen in de economische voordelen en de inkomsten uit de mijnbouwindustrie. Overigens is de Zuid-Afrikaanse economie in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 2009 in een recessie belandt.

Op de beurs vielen de plannen van de Zuid-Afrikaanse regering niet in goede aarde. Mijnbouwers als Anglo American en Lonmin gingen flink omlaag door zorgen dat de nieuwe regels leiden tot meer onzekerheid bij investeringen.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Red_
0
en nu niemand die het woord discriminatie roept of besluit om te boycotten omdat ze kromme regels bedenken?
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.