Beurzen overwegend licht vooruit | Beursonline.nl

Beurzen overwegend licht vooruit

Gepubliceerd op 16 apr 2018 om 11:56 |

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag overwegend licht vooruit. Beleggers verwerkten de Amerikaanse raketaanval op Syrië en waren opgelucht dat de situatie rondom het land niet verder lijkt te escaleren. Daarnaast werd uitgekeken naar het cijferseizoen dat deze week ook in Amsterdam losbarst.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 548,48 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 798,33 punten. De beurs in Parijs steeg een fractie en Frankfurt won 0,2 procent. Londen verloor 0,4 procent.

Grootste stijgers in de AEX waren industrieel toeleverancier Aalberts en chipmachinemaker ASML met winsten van 1 procent. Verzekeraar ASR won 0,5 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Galapagos sloot de rij met een verlies van 2,6 procent. Het biotechnologiebedrijf won vrijdag nog 4 procent.

Philips

Philips klom 0,1 procent. Topman Frans van Houten van het zorgtechnologiebedrijf zei in het Financieele Dagblad op te willen gaan voor een derde termijn. Zijn huidige vierjarige termijn verloopt volgend jaar.

In de MidKap ging bouwer BAM aan kop met een plus van 1,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond onderaan met een min van 1,4 procent.

Ajax

Bij de kleinere bedrijven zakte funderingsspecialist Sif 3 procent na een verkoopadvies door Kempen. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub Ajax verloor 0,9 procent na het behalen van de landstitel door concurrent PSV.

WPP leverde in Londen 4,6 procent in. Het Britse reclamebureau moet op zoek naar een nieuwe topman na het aftreden van Martin Sorrell. Geruchten over zijn vertrek deden al enige tijd de ronde vanwege een intern onderzoek naar de aantijgingen van misbruik en wangedrag van topman en oprichter Sorrell.

Parijs

In Zürich daalde Adecco een fractie. De Zwitserse uitzender koopt tech- en educatiebedrijf General Assembly voor zo'n 335 miljoen euro. Sanofi won 0,3 procent in Parijs. Advent International neemt het onderdeel dat generieke medicijnen maakt over van de Franse farmaceut. De Amerikaanse investeerder betaalt ongeveer 2 miljard euro inclusief schulden.

De euro was 1,2366 dollar waard, tegen 1,2321 dollar op vrijdag. De olieprijzen vielen terug na de sterke opmars vorige week. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 66,41 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 71,43 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.