Europese beurzen met winst dag uit

Gepubliceerd op 16 mei 2019 17:41 | | Onderwerpen: Europa 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers kregen de nodige kwartaalcijfers voor de kiezen. Ook stond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China opnieuw centraal, na Amerikaanse maatregelen om de Chinese telecomreus Huawei te weren.

Kaartenmaker AND kreeg op het Damrak de handen op elkaar na sterke cijfers. Bouwbedrijf Heijmans stond in de belangstelling vanwege problemen bij het Zuidasdok.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,1 procent hoger op 559,15 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 773,12 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,7 procent.

NN Group

NN Group begon de dag stevig in de min, maar ging uiteindelijk 0,8 procent omhoog. De verzekeraar zag de winst in het eerste kwartaal stijgen. KBC Securities verlaagde echter het advies voor NN. Volgens de analisten waren de onderliggende resultaten teleurstellend.

In de MidKap klom SBM Offshore 0,8 procent. De maritiem oliedienstverlener boekte afgelopen kwartaal meer omzet en handhaafde de prognoses.

Zuidasdok

Bij de kleine bedrijven werd Heijmans 0,1 procent lager gezet, toen duidelijk werd dat het bouwproject Zuidasdok langer gaat duren en duurder uitvalt. Heijmans voert de werkzaamheden met twee andere bouwers uit. Pharming dikte 4,6 procent aan. De biotechnoloog zag de omzet in het eerste kwartaal flink groeien en boekte meer winst.

Op de lokale markt won AND bijna 75 procent aan beurswaarde, na een sterk eerste kwartaal. Detacheerder DPA, die de kwartaalomzet zag dalen, leverde 3,1 procent in. Euronext klom 4,2 procent. De beursexploitant boekte in het eerste kwartaal meer omzet.

Thomas Cook

Thomas Cook ging in Londen bijna 15 procent onderuit. De Britse reisorganisatie waarschuwde in een handelsbericht voor een uitdagend zomerseizoen. ThyssenKrupp steeg haast 10 procent in Frankfurt. De Finse liftenmaker Kone (plus 5 procent) is volgens persbureau Reuters geïnteresseerd in de liftdivisie van het Duitse concern.

De euro was 1,1177 dollar waard, tegen 1,1205 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2procent meer op 63,27 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder en kostte 73,11 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.