Blik bij BAM op PFAS stikstof en vertrek topman

Gepubliceerd op 19 februari 2020 12:48 | Reacties: 4

BAM (14:31)

1,255 -0,037 (-2,86%)

AMSTERDAM (AFN) - Bij de handelsupdate van bouwer BAM zal, net als bij branchegenoten, de blik gericht zijn op de impact van de stikstof en de PFAS-problemen. Deze week verraste de onderneming met het aanstaande vertrek van topman Rob van Wingerden. Hij zal de cijfers over 2019 vrijdag nog wel toelichten.

Nadat vorig jaar het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig werd verklaard, zorgde dat er direct voor dat verschillende bouwprojecten vertraagd werden. In sommige gevallen ging er in zijn geheel een streep doorheen. PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Door strengere milieuregels is het verplaatsen van grond aan banden gelegd. De vraag is in hoeverre BAM door de beperkingen is geraakt.

Eerder waarschuwde VolkerWessels dat overheidsmaatregelen rondom stikstof en PFAS niet voldoende zijn om bouwprojecten aan de gang te krijgen. Ook Van Wingerden liet zich eerder kritisch uit over de kabinetsmaatregelen.

Tegenvallers

Verder kampt BAM met tegenvallers op Duitse projecten. BAM kwam halverwege vorig jaar met een winstwaarschuwing. Er werden tientallen miljoenen euro's apart gezet omdat het onzeker is of en wanneer BAM bij enkele projecten alle kosten vergoed krijgt. Ook in het Midden-Oosten loopt een BAM-project niet naar wens.

Volgens de bouwer is in "goed overleg" besloten dat Van Wingerden niet zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn. De topman gaf eerder aan daarvoor wel beschikbaar te zijn. De huidige termijn van Van Wingerden loopt in april af.

Al met al denken analisten in doorsnee dat BAM het boekjaar zal hebben afgesloten met een omzet van ruim 7,3 miljard euro. Dat is meer dan de 7,2 miljard euro een jaar eerder. De operationele winst komt naar verwachting uit op bijna circa 84 miljoen euro. Verder zal het orderboek iets minder gevuld zijn, aldus de marktvorsers.

4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
suske wiet
0
Bam heeft maar weinig geleerd uit de fouten van het verleden .
Bouw is moeilijk in te schatten maar men moet het beter berekenen .
Ben benieuwd naar heijmans ,er is redelijk handel in het aandeel .
Hopelijk een beetje positief .
Jemoetwat
0
De markt reageert overal enorm overspannen op. Bij een tegenvaller komende vrijdag kan zomaar weer 8-10% af gaan. En de andere kant op bij meevallende cijfers. Ik verwacht zelf dat het allemaal wel meevalt en de koers dit jaar tussen 2,50 en 3 euro blijft schommelen.
herve1
0
PFAS: er is nog voldoende werk. Voor de tijd dat de buffervoorraad werk op is, is PFAS al geregeld.
Stikstof is een zegen voor de bouw. De bijdrage van de bouw is echt beperkt, terwijl er waarschijnlijk bouwlocaties door vrijkomen.
Luister naar de woorden van Heijmans en VolkerWessels bij de cijfers: graag een oplossing, gevolgen zijn nu nog beperkt.
De woningnood is enorm hoog: er móet gebouwd worden, vergunningen moeten komen.
Beiden bedrijven voorzien een goede bouwmarkt voor 2020 en verder.

Vraag om een oplossing is logisch, politiek moet er druk gezet worden, de reactie van de politiek is dat dit begrepen is. Woningnood is veel nijpender dan stikstof in de bouw.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.