Blik op positie ASML in handelsconflict China-VS | Beursonline.nl

Blik op positie ASML in handelsconflict China-VS

Gepubliceerd op 20 januari 2020 12:45 | Reacties: 21 | Onderwerpen: China  Verenigde Staten 

ASML (14:59)

292,300 -0,600 (-0,20%)

AMSTERDAM (AFN) - Bij de publicatie van de jaarcijfers van ASML zal de aandacht woensdag vooral uitgaan naar de toelichting van topman Peter Wennink. Dit vanwege de ongevraagde rol die de chipmachinemaker heeft in het Chinees-Amerikaanse handelsconflict. De vraag is namelijk of ASML de geavanceerde chipmachines aan China mag verkopen.

Het gaat om zogeheten EUV-machines, die de productie van snellere microprocessoren en geheugenchips mogelijk maken en die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. De apparaten vallen onder een internationaal verdrag genaamd het Wassenaar Arrangement, waardoor ze niet zomaar naar elk land geëxporteerd mogen worden. Volgens de Verenigde Staten hoort de technologie niet in China thuis.

Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export van de hoogwaardige en peperdure apparatuur naar een Chinese klant, maar verlengde die vorig jaar niet. Peking waarschuwde eerder dat de relatie tussen Nederland en China gevaar loopt als het kabinet de export van de ASML-machines om politieke redenen blijft tegenhouden. Over het al dan niet verschepen van de machines wordt momenteel druk overleg gevoerd tussen ASML en Den Haag.

Omzet

ASML heeft het slotkwartaal van 2019 naar verwachting afgesloten met een omzet van 3,9 miljard euro, aldus de gemiddelde verwachting van analisten geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Dat is fors meer dan de 3,1 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. De verwachte jaaromzet is 11,7 miljard euro. Ook dit zou een stijging betekenen ten opzichte van de 10,9 miljard euro een jaar eerder.

Bij de cijfers over het derde kwartaal repte ASML al van een omzet van 3,9 miljard euro in het slotkwartaal van 2019. Daarbij voorzag de onderneming een stijging van de brutomarge tot minstens 48 procent. ASML meldde destijds ook dat het in 2020 beslist over een nieuwe aandeleninkoop.

De winst per aandeel over 2019 valt volgens de consensus met 6,16 euro hoger uit dan de 6,10 euro een jaar eerder. Het slotkwartaal zal afgesloten zijn met een winst van 2,71 euro per aandeel tegen 1,87 euro een jaar eerder.

27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
san marco
0
De Amerikaan Edison vond de gloeilamp uit. De broers Philips namen het niet nauw met het patent en maakte de gloeilamp na en verkocht deze in Europa (met name Rusland). Na een patenten strijd kocht Philips het recht voor verkoop in Europa. Philips is groter geworden in de lampen dan GE omdat de lamper beter waren. Wij Nl konden er ook wat van. En het kostte de broers geen ontwikkrlwerk voor de lamp.

Het gevaar is ook met de Chinezen. Copy-paste EUV voor gebruik in China en met de mierenhoop aan academici is ASML zo ingehaald en stevent China de wereld voorbij in technology.

Terrecht wat Amerika doet.... Is ook in ons belang. ASML moet dit ook inzien... Gaat wel ten koste van de winst.
Kaspersky
0
@san marco: niet ten koste van de winst wel van het groeipotentieel.

Over het andere heb je een goed punt; het probleem voor ASML is dat er weinig hooggeschoold personeel in Nederland te vinden is. ASML is deels afhankelijk van China. Er zouden bilaterale verdragen moeten komen om de problemen op te lossen.

Het belang van ASML voor de hele tech sector wordt vaak onderschat.
Vanoranje
0
De nieuwe machines van ASML zijn technologisch niet vernieuwend. Wel kostenverlagend wbt productiekosten. Gewoon economische oorlogvoering.
www.telegraaf.nl/video/2069191443/amb...
san marco
0
Zelf zie ik ASML nog max 10 jaar acteren in de semi wereld. De manager/ engineer verhouding in het bedrij is hoog en niet sustainable voor innovatie (EUV heeft ruim 15 jaar gekost van innovatie naar verkoop met een M/E ratio die innovatief was)

Ennee, de vrachtwagens die je ziet rijden met ASML p de zijkant vervoeren gewoon goederen hoor, heeft niks met vervoer litho's te maken.
Kaspersky
0
Technologie is constant in beweging en ASML beweegt ook mee. ASML investeert veel geld in het verbeteren van de producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. ASML blijft marktleider is mijn verwachting totdat er een behoorlijke switch is in de semi-industrie.

ASML heeft wel een breedt aanbod in producten. Ook is de omvang van ASML zeer significant. Deze twee punten alsmede de groei over de lange termijn maakt ASML voor mij interessanter en gevoelsmatig minder risicovol dan andere bedrijven in de semi industrie.
janusjaap
0
quote:

Barley schreef op 20 januari 2020 13:00:


Poppenkast dit, China gaat niks meer krijgen van ASML. Terecht.


ASML levert al jaren machines aan China, waarom is dat nu ineens een probleem?

Met de machines die ze al hebben kunnen ze ook al deels wat met de nieuwe kan, dus dat is ook geen argument. Kost alleen wat meer moeite.

China kan ook hun chips bij TSMC of Samsung bestellen, dus ze kunnen nog steeds alle IC's krijgen zie de ze willen. Daar doet het niet leveren van de laatste nieuwe machine niets aan af.

Als men bang is dat China de machine kopieert, dat is al ooit geprobeert met een vorig type en deze werkt niet. En als ze dat echt konden, waarom verkoopt ASML dan nog steeds machines aan China?

Er is gewoon geen enkel argument te vinden dat deze machines die specifieke vergunning nodig hebben EN zo wel , dat ie niet gewoon verleend moet worden.

Het is gewoonweg treiteren van een ander land om in een bepaalde handels positie te komen met oa als gevolg dat een bedrijf zijn omzet deels wordt ontnomen.

27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.