> Damrak stevig hoger in afwachting machtsoverdracht VS | Beursonline.nl

Damrak stevig hoger in afwachting machtsoverdracht VS

Gepubliceerd op 20 januari 2021 12:18 | Reacties: 3 | Onderwerpen: Verenigde Staten 

AEX (05 mrt)

653,87 -3,80 (-0,58%)

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag stevig vooruit. ASML behoorde tot de grootste stijgers, dankzij sterke resultaten van de chipmachinefabrikant. Beleggers hielden de blik gericht op Washington, waar Joe Biden zal worden beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten. Tijdens de machtsoverdracht waakt een legermacht in de Amerikaanse hoofdstad over de veiligheid, in de nasleep van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers eerder deze maand.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 658,79 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 977,79 punten. Frankfurt en Parijs klommen tot 0,7 procent. Londen bleef achter met een plusje van 0,1 procent.

Het presidentschap van Biden zal volgens topeconomen goed zijn voor de wereldwijde economie. De nieuwe president kondigde al een steunplan van 1,9 biljoen dollar voor de Amerikaanse economie aan. De harde koers van de regering-Trump tegen China zal naar verwachting onder Biden worden voortgezet.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen was koploper in de AEX met een winst van 3,4 procent. ASML volgde op de voet met een plus van 3,3 procent. De chipmachinefabrikant profiteerde in het coronajaar 2020 van de grote vraag naar chips voor thuiswerkspullen zoals smartphones en laptops en boekte meer winst. Ook dit jaar verwacht het bedrijf verder te groeien.

Speciaalchemiebedrijf DSM profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse en won 2,1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1,5 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor het aandeel. Industrieel toeleverancier Aalberts steeg 5,9 procent in de MidKap, dankzij een positief analistenrapport van Morgan Stanley.

Richemont

In Zürich klom Richemont dik 1 procent. Het moederbedrijf van juwelenmaker Cartier heeft een goed kerstseizoen achter de rug dankzij een enorme groei in China. Rijke Chinezen vermeden buitenlandse trips vanwege het coronavirus en gaven meer uit aan luxeproducten. Burberry won 3,6 procent in Londen. Het Britse modehuis wist de dalende verkopen in Europa ook deels te compenseren met een groei in Azië.

Het Britse uitgeefconcern Pearson steeg 6,7 procent dankzij een geruststellende handelsupdate. Het Amerikaanse Netflix, dat een notering heeft in Frankfurt, ging 12 procent omhoog. Het streamingplatform overtrof afgelopen kwartaal de eigen verwachtingen.

De euro was 1,2121 dollar waard, tegen 1,2074 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 53,50 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 56,31 dollar per vat.

4 Posts
Tipje van sluier
0
Heel opmerkelijk dit, de wereld vergaat bijna, en wat doen bankiers, aan zelf verrijking.
Elke dag groen op bord wordt niet leuk meer, denk ik.

Al 8 weken op rij groen elke ochtend met fruts, en waar si rood gaan nog tegenwoordig.
In Principe bijna 1 jaar groen, en up, niet en niks met economie te maken dit beleggen, meer hype, en hosanna en feest vieren.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.