> 'Supermarktomzet schiet dankzij coronacrisis door de 45 miljard' | Beursonline.nl

'Supermarktomzet schiet dankzij coronacrisis door de 45 miljard'

Gepubliceerd op 21 januari 2021 11:55 | Reacties: 4

Ahold Delhaize (17:38)

22,500 +0,010 (+0,04%)

ZALTBOMMEL (ANP) - Supermarkten hebben mede dankzij de coronacrisis vorig jaar een recordomzet gedraaid van net boven de 45 miljard euro. Volgens onderzoeksbureau IRI gaat het om een plus van dik 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

De supers profiteerden vooral van de sluiting van de horeca en het massale thuiswerken en thuisblijven, waardoor mensen meer boodschappen inkochten. Wat ook mee speelt is dat 2020 in de omzetstatistieken een 53e week kende. Hiervoor gecorrigeerd zou de groei op 9 procent uitkomen.

Waar shoppers in 'normale' jaren meerdere supermarkten per week bezoeken voor hun dagelijkse boodschappen, nam afgelopen jaar uit angst voor het coronavirus het zogeheten 'one stop shopping' toe. Daarbij worden de weekboodschappen liefst in één keer in het winkelkarretje geladen.

Grote ketens

Vooral grote ketens met een breed assortiment profiteerden hiervan, bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo en Plus. Jumbo wist zijn marktaandeel volgens IRI het sterkst te vergroten, van 20,8 naar 21,4 procent. Al moet de grootgrutter uit Veghel rivaal Albert Heijn nog wel ver voor zich laten. Albert Heijn breidde zijn marktaandeel eveneens licht uit, en heeft rond de 35 procent van de markt in handen.

Verder hebben kleinere regionale ketens geprofiteerd van de behoefte van mensen om dichtbij aankopen te doen in een niet te drukke supermarkt. Prijsvechters als Aldi en Lidl werden door de veranderde situatie relatief juist iets minder bezocht.

IRI is niet de enige partij die supermarktcijfers naar buiten brengt. Zo is Jumbo recent bijvoorbeeld al met eigen voorlopige cijfers naar buiten gekomen. En marktonderzoeker Nielsen kwam eerder eveneens met gegevens over de marktaandelen. Die kwamen in grote lijnen overeen met het beeld dat door IRI wordt geschetst.

5 Posts
ruchhouwer
1
DeZwarteRidder
0
sjaak1918
3
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 januari 2021 14:03:


Die stijging is een eenmalige zaak; volgend jaar gaat de omzet flink dalen.


Heb jij nog een voorraad toiletpapier op zolder, Zwarte Ridder?
ron68
0
hmmmzz de winst schiet omhoog maar laten we eerlijk zijn de supermarkten zijn nu de grootste bron van besmetting.
In de eerste lockdown werden er nog karretjes schoongemaakt en een beperkte toegang van klanten. Nu lopen de ze gewoon met kar naar binnen zonder schoon te maken. Verkeerde ontsmettingsmiddel en het is er te druk.
Vervolgens wanneer het druk is gewoon doorgaan met aanvullen nog drukker en de 1,5 meter kan vervolgens niet meer gegarandeerd worden.
x hoeveelheid personen per y vierkante meter wordt ruimschoots gehaald.
Je bent ondernemer kleding zaak of kroeg dan zou ik of retail dan zou ik als ik jullie was hierover flink klagen want dit zijn geen afspraken. Volgens mijn verwachting indien ze ook bij de supermarkten strikt aan hun afspraken houden dan daalt het aantal corona gevallen flink. (ps niet alleen ah in het algemeen)
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.