Europese beurzen gaan met verliezen weekend in

Gepubliceerd op 21 februari 2020 17:50 | | Onderwerpen: Europa 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers bleven terughoudend door de zorgen over de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China. Techbedrijf CM.com maakte zijn beursdebuut, maar beleefde daar weinig plezier aan. Op het Damrak stonden verder bouwer BAM en biotechbedrijf Galapagos in de aandacht nadat ze de boeken openden.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 617,33 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 963,71 punten. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. Donderdag eindigden de graadmeters ook al in mineur.

Het Bredase technologiebedrijf CM.com kreeg een notering aan de beurs in Amsterdam na de fusie met Dutch Star Companies One (DSCO). Vorig jaar wilde CM.com op eigen kracht naar de beurs, maar zag daar toen vanaf omdat er te weinig interesse was van beleggers. Die interesse lijkt er ook nu niet te zijn. Het aandeel werd 18,3 procent minder waard.

Galapagos

Galapagos (plus 2,8 procent) voerde de stijgers aan in de AEX. De biotechnoloog boekte in 2019 een fors hogere omzet, vooral dankzij de miljardendeal die het bedrijf sloot met zijn Amerikaanse branchegenoot Gilead Sciences. Ook ging er een winst in de boeken. DSM won 0,8 procent. Het speciaalchemiebedrijf koopt het Deense Glycom voor 765 miljoen euro.

BAM zag de winst in 2019 bijna halveren en zakte ruim 5 procent in de MidKap. Onder meer afwaarderingen en herstructureringskosten zadelden de bouwer op met de nodige kosten. Bij de kleinere bedrijven daalde bouwbedrijf Heijmans mee: min 5,3 procent. Nedap won 4,4 procent. Het technologiebedrijf zag de nettowinst in 2019 ruim 40 procent stijgen.

Oliebedrijven

De oliebedrijven kampten met de lagere olieprijzen. Olie- en gasconcern Shell daalde 1,9 procent bij de hoofdfondsen en in de MidKap verloren oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro 2,4 en 7,2 procent.

In Frankfurt klom Allianz 1,2 procent. De Duitse verzekeraar boekte in 2019 meer winst en verhoogde het dividend.

De euro was 1,0850 dollar waard tegen 1,0793 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 53,21 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper op 58,22 dollar per vat.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.