'Google onderdrukt memo over China-plan' | Beursonline.nl

'Google onderdrukt memo over China-plan'

Gepubliceerd op 21 sep 2018 om 20:22 | Reacties: 2 | Onderwerpen: China 

Alphabet (25 jun)

1.087,580 -29,120 (-2,61%)

Alphabet (25 jun)

1.086,350 -29,170 (-2,61%)

MOUNTAIN VIEW (AFN) - Google heeft medewerkers onder druk gezet om een interne memo te wissen. De memo was geschreven door een medewerker van Google en bevat informatie over de lancering van een gecensureerde zoekmachine in China, zo meldt nieuwssite The Intercept.

Google trok zich acht jaar geleden terug uit China uit protest tegen de verplichte censuur door de overheid van internetdiensten. Sinds vorige maand doen echter geruchten de ronde dat Google werkt aan een terugkeer in China met een zoekmachine die voldoet aan de eisen van de Chinese internetwaakhond.

In de memo die rondging op het hoofdkantoor van Google in Mountain View, in de buurt van San Francisco stonden details over de nieuwe Chinese zoekmachine. Zo zouden gebruikers moeten inloggen en zou hun locatie worden gevolgd. Dat laatste doet Google overigens meestal ook in andere landen. In dit geval zouden de gegevens echter worden gedeeld met de overheid.

Onethisch

Honderden medewerkers spraken zich eerder al uit tegen het voornemen terug te keren in China. De zoekmachine zou bepaalde websites en zoektermen blokkeren. Zij zien de medewerking aan censuur als onethisch.

Google heeft een opmerkelijke passage in de gedragsregels voor personeel. Het gebod ,,don't be evil" - wees niet kwaadaardig - is weliswaar onlangs bij een revisie weggestopt in een voetnoot, maar de medewerkers van Google vinden dat de plannen voor China strijdig zijn met die regel.

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ljjls
0
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.