Recessievrees zet beurzen in de min | Beursonline.nl

Recessievrees zet beurzen in de min

Gepubliceerd op 22 mrt 2012 om 17:40 | Reacties: 4

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met forse verliezen gesloten. Tegenvallende economische berichten over China, Duitsland en de eurozone voedden de vrees voor een internationale recessie.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent lager op 326,92 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 542,37 punten. In Frankfurt en Parijs verloren de graadmeters 1,3 en 1,6 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,8 procent in.

De beurshandel stond al bij aanvang onder druk door berichten over de aanhoudende krimp van de Chinese industrie. Daar kwam een onverwachte achteruitgang van de industrie en de dienstensector in Duitsland overheen, terwijl beide sectoren in de hele eurozone afgelopen maand sterker krompen dan verwacht.

Veilig geachte beleggingen

De zorgen over een verdere economische achteruitgang zette een nieuwe vlucht richting veilig geachte beleggingen in gang. De rente op vooral Spaanse staatsobligaties liep daardoor stevig op, terwijl het rendement op Duitse staatsleningen daalde. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met ruim 2 procent tot 104,95 dollar en Brentolie zakte 1,2 procent tot 122,65 dollar per vat.

Van de 25 fondsen in de AEX lieten slechts vier een stijging zien. Uitgeefconcern Reed Elsevier ging aan kop met een winst van 0,8 procent. PostNL won 0,6 procent. Het bedrijf wil de opbrengst van de overname van TNT Express door UPS deels gebruiken voor extra dividend en de terugkoop van aandelen.

Grootste dalers

De grootste dalers waren staalbedrijf ArcelorMittal en luchtvaartcombinatie Air France-KLM met verliezen van ruim 4 procent.

Bank en verzekeraar ING verloor bijna 3 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal begint ING in april met de verkoop van de Aziatische activiteiten. Verscheidene grote Aziatische en Amerikaanse verzekeringspartijen hebben volgens de krant waarschijnlijk belangstelling voor de ING-divisies in Azië.

Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo, dat woensdag zijn beursdebuut maakte, zette de stijging voort en klom 2,8 procent tot 21,84 euro. Analisten van Barclays zijn het volgen van Ziggo gestart met een 'overweight'-advies.

De euro was donderdagmidddag 1,3190 dollar waard, tegen 1,3206 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
RickBreda
0
Flikker toch op met je negatieve gezeik over recessievrees!!
Slaat helemaal nergens op, stemmingmakerij pur sang!
We zitten namelijk al in een zogenaamde recessie, met dank aan de overheid ( Flofkop JKdJ) die het vertrouwen van de Nederlanders naar een nulpunt heeft gebracht!

Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, vanaf 0 kunnen we weer omhoog en daar de beurzen vooruit lopen kunnen we snel weer eens flink omhoog, we lopen maar een procent of 50 achter op de NJ-DJ, AEX had allang boven de 550 moeten staan in vergelijking met de Amerikaanse beurs!!!!!!!!!
ed.p
0
Een groot deel van Europa : E,P,I,GR.B en nu ook NL zit daarwerkelijk in recessie, daar heeft JKDJ niets mee te maken. De vraag is wanneer Duitsland volgt. Er is een wezenlijk verschil tussen de (economie) van de EU en de VS. Dat verklaart de verschillen in beursindexen van de VS en EU.
Bir
0
Stemmingmakerij , idd. Een paar maanden recessie, so what? Bedrijven zien alweer langzaam verbeterende omstandigheden. (enkele sectoren uitgesloten)
Is het nou echt nodig beleggers de stuipen op het lijf te jagen? Een beetje nuance of tegenwicht zou de redactie sieren!

Grtn Bir.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.