Beleggers schrikken van heffingen en Trump

Gepubliceerd op 23 augustus 2019 17:45 | Reacties: 20 | Onderwerpen: Donald Trump 

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag lager de handel uit. Nieuwe Chinese heffingen en de reactie daarop van de Amerikaanse president Donald Trump hielden de financiële markten in de greep. Daardoor werden aanvankelijke winsten op de beurs omgebogen in stevige verliezen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 542,09 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 791,98 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

China heeft nieuwe importheffingen aangekondigd op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Trump ging hier in een reeks berichten op Twitter genadeloos hard op in. Volgens de president kunnen Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China. Beleggers vrezen dat een verdere escalatie van de handelsoorlog tot een economische neergang leidt.

Jerome Powell

In voorzichtigere bewoordingen kwam die vrees ook tot uiting in een speech van Federal Reserve-baas Jerome Powell in Jackson Hole. De centralebankbestuurder stelde dat er aanzienlijke risico's zijn voor de Amerikaanse economie vanwege de wereldwijde vertraging van de groei en de handelsspanningen. Economen gaan er in doorsnee vanuit dat de Fed in september opnieuw de rente gaat verlagen.

Aan het Damrak hoorden metaalbedrijven tot de grootste verliezers. Zo ging ArcelorMittal 2,2 procent onderuit bij de hoofdfondsen. In de MidKap leverden Aperam en AMG tot 4,4 procent in. Deze fondsen zijn erg gevoelig voor ontwikkelingen in de handelsoorlog.

ASR

ASR (plus 0,6 procent) gaf een kijkje in de boeken en was koploper bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn winstgevendheid in de eerste jaarhelft flink te verbeteren. ASR maakte verder de overname van Veherex bekend, de inkomensverzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds. Concurrent Aegon (min 4,6 procent) noteerde ex dividend.

De euro was 1,1144 dollar waard tegen 1,1086 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3 procent tot 53,69 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 58,74 dollar per vat.

20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Jopie1962
0
"Beleggers schrikken van heffingen en Trump"

Nou, als je daar nu nóg van schrikt !! je weet toch wat een flapuit Trump is, dus de volgende gekke uitlating is nooit ver weg. Het is alleen soms heel verrassend, dat wel.
pietje-2005
0
Nou, nu even een weekendje rustig en allerlei figuren die wat sussends gaan zeggen, natuurlijk.
Krijgen het (flinke) Gat van Jackson ook nog ;-)
Maandag weer flink omhoog ? ;-)
Weert=No.1
0
De gemiddelde Amerikaan interesseert deze hele heisa niets.Ze weten niet eens waar China ligt en lachen om 75 mrd. heffing op Auto, olie en sjablonen.Die zien nu alleen de olieprijs zakken en wachten tot maandag met bijtanken (20 gallon), want die prijsdaling zien ze wel en is "t enige wat ze interesseert.
het zwaard
0
Daan 008
0
De dollar gaat omlaag tov de EU.
De yuan gaat nog lager tov de dollar.

Met andere woorden de EU wordt/is voor het ogenblik de pineut van het verhaal.

De handelsoorlog is, denk ik, naar een valuta oorlog aan het overschakelen, wie kan de komende ramp nog overzien.
Kaviaar
0
We zijn dus al die tijd voorgelogen door trump, dat de deal bijna zo goed als rond was. Elke keer de belegger hoop geven.

Het gaat trump niet lukken. Hij heeft z'n voorbeeldige karakter tegen.
Partout
0
De recente renteverlaging door de FED was onbedoeld de trigger om de angst voor een recessie te establishen.
De toespraak van vanmiddag was de onbedoelde bevestiging that its indeed the case now..
geryhound
0
helemaal top nieuws!!!! er komt helemaal geen ramp!! dit hoort allemaal bij het plan om ons allemaal bang te houden zodat we beter presteren omdat we denken dat we naar de klote gaan maar bij elk drama bedenken ze gewoon weer wat nieuws en vangen ze de boel gewoon weer op. positief blijven want zolang als er geen raketten door de lucht vliegen zal er vrij weinig aan de hand zijn
het zwaard
0
@ Daan 008:Als Trump zijn zin niet krijgt i.v.m een lagere rente, zit er voor hem niets anders op dat de Dollar omlaag te praten. We leren hieruit dat de FED in september de rente met niet meer dan 25 basispunten zal laten zakken.
Daan 008
0

China is de grootste geldschieter van de USA.
Door de yuan te laten dalen zorgt de schuld in dollar voor meer Yuan aan inkomsten.
Dit verschijnsel heeft de USA verschillende malen in het verleden met Europa geflikt.
ljjls
0
Nee, de chinezen zijn niet dom, maar ook niet zo creatief en voorlopig te volgzaam, die Xi is de Chinese Trump, maar dan in dictatorvorm. Trump gaat dit wel degelijk winnen.
Europa is inderdaad de grote verliezer. Maar so wahat, we hebben toch te veel overtollig vet.
kenner66
1
China gaat dit winnen zonder twijfel het is een communistisch land dus wat interesseert die nou een paar dollar meer of minder voor hun volk. Die geven never nooit niet toe dat kan namelijk niet naar hun volk toe dat is een afgang.
Daan 008
0

China is een republiek met zeer veel wijze/verstandige mensen.
En bovenal zeer veel volgzame mensen die leven voor het welzijn van de staat China.

De USA koopt zeer veel kennis op in Europa.
Amerikanen zijn veel minder competitief wat de reden vormt dat hun bedrijven zeer veel kennis in Europa moeten kopen om dominant te kunnen blijven. (hier zegt mr T wel niets over)

Of de USA deze strijd gaat winnen ????
FlashHenk
1
Fat Clemenza
2
Die Chinezen zijn taaier en Spartaanser , daar gaan die Yanks het echt van verliezen .
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.