'Huawei beheert cruciale data KPN' | Beursonline.nl

'Huawei beheert cruciale data KPN'

Gepubliceerd op 25 mei 2019 om 13:33 | Reacties: 17

KPN (20 sep)

2,852 +0,023 (+0,81%)

AMSTERDAM (AFN) -Technologiebedrijf Huawei beheert de klantgegevens van KPN, aldus Trouw. Dat komt doordat het Nederlandse telecombedrijf voor de klantendatabase volledig in zee is gegaan met Huawei. In de Chinese software staan de persoonsgegevens, gebruikersdata en factuurgegevens van miljoenen Nederlanders, zo geeft de krant aan.

KPN ontkent en noemt de berichtgeving onjuist. ¨KPN maakt gebruik van verschillende business support systemen (BSS) van verschillende leveranciers, waaronder een systeem dat KPN samen met Huawei heeft gebouwd. Voor de goede orde, onze leveranciers beheren de systemen, zij beheren niet de klantgegevens van KPN'', aldus een verklaring.

KPN stelt verder dat, om onderhoud te kunnen doen, leveranciers toegang krijgen tot het systeem dat zij beheren. "Dat houdt in dat ze de hardware en software onderhouden zodat het systeem naar behoren blijft functioneren. Voor het beheer en het onderhoud moeten ze toegang vragen aan KPN. Deze toegang wordt geautoriseerd, gemonitord en vastgelegd als onderdeel van ons securitybeleid. In deze beveiligde omgeving is het niet mogelijk dat leveranciers ongeautoriseerd bij onze klantgegevens kunnen".

Het afgelopen jaar is de angst gegroeid dat Huawei kan meekijken via achterdeurtjes, bijvoorbeeld in apparatuur voor snel mobiel internet. Ook KPN heeft daarom het veiligheidsbeleid aangescherpt.

16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Knight V
1
[Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
Ros87
2
Het blijft wel een bedrijf die nauwe banden heeft met de Chinese staat. Als je ziet wat die doen om hun eigen burgers in toom te houden. zou ik ze niet teveel macht/info geven.
peter545
0
@redactie, heerlijk dat wij hier als gewone burger commentaar mogen geven.
Jammer, dat het noodzakelijk is om onze commentaren te controleren.
DerksVisie
0
En KPN gelooft Huawei natuurlijk op haar mooie blauwe ogen. Met dit soort uitspraken en keuzes van het management is het wachten op het eerste grof schandaal dat boven komt drijven. En dat hoeft niet eens iets met China te maken hebben.

Bart Meerdink
1
Het gaat helemaal niet om Huawei, Trump is bezig om China zoveel mogelijk in de wielen te rijden. Huawei torpederen is slechts een middel daartoe. Goede beveiliging houdt in dat *niemand* ongeautoriseerd bij niet-versleutelde gegevens kan komen. Of het nu een Chinees, een Nederlander, een Indiër of een Amerikaan is die bij gegevens mag komen, het is allemaal een risico. Denk aan de berichten over Nederlandse lekkende politiemedewerkers.

Overigens is het van de Amerikanen bewezen dat ze ons systematisch bespioneren, tot aan Merkel e.d. toe. En van de Amerikanen is ook bewezen dat ze economische macht voor politieke doeleinden inzetten (veelvuldig zelfs, Cuba, Iran, China, vul zelf maar aan), ook tegen (voorheen) bondgenoten (Europa, Japan, Canada).
MartijnN1932
0
quote:

DerksVisie schreef op 25 mei 2019 om 19:15:


En KPN gelooft Huawei natuurlijk op haar mooie blauwe ogen. Met dit soort uitspraken en keuzes van het management is het wachten op het eerste grof schandaal dat boven komt drijven. En dat hoeft niet eens iets met China te maken hebben.En u vertrouwd google, Microsoft, Facebook e.t.c. met 10x zoveel data?
in het verleden is al meerdere keren duidelijk geworden dat de USA meer achterdeurtjes in laat bouwen dan wie dan ook.

en zo niet dan hebben ze nog wetgeving dat data die op servers in Amerika staat ten alle tijde opgevraagd mag en kan worden..

Het is niet voor niets dat veel bedrijven eisen dat Amazon etc. gebruik maken van Europese datacentra.

Echter is er nog een loophole in de wetgeving USA heeft namelijk in de kleinere letters staan dat zijn recht hebben om data gehuist bij Amerikaanse bedrijven kan en mag opvragen..

Bonost
0
Goh, ik wist niet dat die Chinezen geïnteresseerd zijn in data over mensen. Wat zou China nou met onze gegevens aan moeten. Ik denk eerder dat zij geïnteresseerd zijn in de technologische ontwikkeling van bedrijven. Dat heet spionage. Die bedrijven die daar mee hebben te maken moeten zichzelf maar beveiligen, dat behoeft KPN niet te doen. Want iedereen weet toch dat je geen geheimen over de telefoon of iedere andere openbare verbinding moet delen.
Dat was vroeger al zo en dat is het nu nog steeds, hoe versleuteld je de gegevens ook maakt.
Bonost
0
Oh ja, die telefoons van hen hebben natuurlijk allemaal een achterdeurtje ingebouwd. Doe eens lekker normaal. Of denk je dat al die telefoons (dus ook de Samsung, Iphone, etc) dat soort achterdeurtjes hebben. Als dat zo was dan maakt het toch niet uit wie onze data allemaal hebben. We geven die gegevens trouwens ook gratis weg op Facebook, Instagram, LinkedIn, etc. en die bedrijven verkopen dat soort data rustig door.
Pommeke
0
Ik begrijp de heisa niet goed over de data die de VS heeft.
Het hoeft niet maar normaal is er geen "Risico".
Enkel als de VS-burgers kiezen voor zotten zoals dat nu gebeurd.
Europa heeft er voor gekozen om binnen de Navo het "volledige" toezicht te geven aan de VS, inclusief de comandostructuur.
Enkel de VS heeft 5-sterrengeneraals, en wij hebben het "toezicht" daarop.
Die generaals moeten "hun" werk doen. Daarop rekenen wij.

Anderen, zoals Rusland, China, ... moeten, daar tussenuit gehouden worden.
Net zij doen hun uiterste best om daar wel tussen te komen en alles uit elkaar te spelen. Het is aan de leden zelf om orde op zaken te houden. Daar wringt nu tegenwoordig het schoentje. Ook de VS, of bepaalde personen toch, doen er momenteel alles aan om verdeeldheid te zaaien. De veiligheidsdiensten tussen de landen onderling vertrouwen elkaar niet meer. Herbekijk het debat van deze week maar met de ondervoorzitter van de Europese Commissie. De belangen zijn groot, morgen zien we wel meer.
anton128
0
Ik herinner me een recent interview met Jan Kees de Jager, topman bij KPN, waarin hij vertelde dat KPN er geen probleem in zag met Huawei in zee te gaan (tegen uitdrukkelijke waarschuwingen in!). Hij is een van de weinigen in Europa die daar geen moeite mee heeft. Zoals we weten heeft hij het ook als Minister van Financieen wel vaker bij het verkeerde eind gehad.
2008drama
0
Amerika heeft sinds de tweede Wereldoorlog iedereen afgeluisterd wie er maar was af te luisteren. Inbraak van data door wie dan ook is van alle tijden. Dat oorlogsvoering zich heeft verlegd naar data i.p.v. lichamen is een zege.
taurus86
0
Timmermans loopt al te likkebaarden.
Rusland, Poetin zal hij betaald zetten omdat ze hem destijds in Moskou als 'kleine ambtenaar' gepiepeld hebben.
En Chinezen, daar heeft men iets op gevonden.
Maar Engeland? ?; dat land is de beste afluisteraar ter wereld (samen met Israël) , maar dat land lacht zich een hoedje om deze kleine Limburger, met zijn 'Queens English'.( "Zo weggelopen uit Hello, Hello".)
pmepme_
0
Taurus 86: wat jammer dat u blijft steken in subjectieve oncontroleerbare beweringen die ook nog badinerend zijn. #doeslief overigens: Hoe is uw Engels eigenlijk?
TURBO-TA
0
Edtepetje
0
KPN beheerd de beste beveiligde omgeving(eigen KPN severs/)van Nederland.
Zij hebben een top die de beste denktank beveiligers zijn en ver vooruit denken hierover.. kunt op het web alles erover lezen.. dus zo snel loopt het niet!!
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.