> 'Zorgen over trage uitrol vaccins houden beurzen in greep' | Beursonline.nl

'Zorgen over trage uitrol vaccins houden beurzen in greep'

Gepubliceerd op 26 januari 2021 08:18 | Reacties: 10

AEX (16:36)

657,54 -5,81 (-0,88%)

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs zal dinsdag naar verwachting licht lager openen. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters met kleine minnen te beginnen, na de zware koersverliezen een dag eerder. De zorgen over de trage uitrol van het coronavaccin en het dispuut tussen de Europese Unie en vaccinmaker AstraZeneca wakkeren de bezorgdheid aan over het economisch herstel van de coronacrisis.

De Europese Commissie eist opheldering van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca over zijn productie van de coronavaccins waarvan de EU 400 miljoen doses heeft besteld. Het bedrijf heeft volgens Brussel geen bevredigend antwoord gegeven op de vraag waarom de eerste levering van het vaccin, als dat door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd, lager zal uitvallen. AstraZeneca liet onlangs weten te kampen met productieproblemen.

AstraZeneca verklaarde daarnaast dat berichten in Duitse media, dat zijn vaccin maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is, compleet onjuist zijn. In Duitsland wordt gevreesd dat dit vaccin, dat mogelijk deze week goedkeuring van de EU krijgt, in de verste verte niet in de buurt komt van de ruim 90 procent effectiviteit van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Moderna

De Amerikaanse farmaceut Moderna kondigde op zijn beurt aan dat het coronavaccin van het bedrijf ook werkt tegen de Britse en de Zuid-Afrikaanse virusvarianten. De proefpersonen die het vaccin hebben gekregen, maken afweerstoffen aan die ook de beide mutaties te lijf kunnen gaan. Bij de Zuid-Afrikaanse variant is die reactie wel veel kleiner. Daarom werkt Moderna aan een extra dosis, een zogeheten boostershot.

Op het Damrak liet bouwonderneming Heijmans weten een grote onderhoudsklus aan vaarwegen in Oost-Nederland te hebben binnengesleept. Met de opdracht is 32 miljoen euro gemoeid. In Zürich staat UBS in de schijnwerpers. De Zwitserse bank, die wordt geleid door de Nederlandse topman Ralph Hamers, boekte afgelopen jaar meer winst. Ook gaat de bank in het lopende kwartaal voor 1,1 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Verliezen

De Europese beurzen begonnen de week met verliezen. De AEX-index daalde 0,4 procent tot 658,24 punten en de MidKap verloor 1,4 procent tot 967,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,7 procent. Wall Street eindigde gemengd. De Dow-Jonesindex daalde 0,1 procent tot 30.960,00 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,7 procent aan.

De euro was 1,2128 dollar waard, tegen 1,2138 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 52,35 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 55,43 dollar per vat.

8 Posts
Lepre Chaun
0
Paul Quinsee, Global Head of Equities, wees erop dat het glas halfvol is. "Dit jaar zullen we een ‘nederigheidstest’ ondergaan.

Over 6 maanden is de kritische massa gevaccineerd, en kunnen we min of meer terug naar een normalere situatie

. We blijven daardoor long aandelen. De markten lijken vertrouwen in de toekomst te houden."
haas
0
Jopie1962
1
"Bij de Zuid-Afrikaanse variant is die reactie wel veel kleiner. Daarom werkt Moderna aan een extra dosis, een zogeheten boostershot."

Ja, dat doen ze bij renpaarden óók ! Na zo'n shot kun je véél harder werken voor je baas.

De binnenkant van je lijf doet er niet meer toe .... zolang je maar geen aanspraak op de IC hoeft te maken is álles goed.
suske wiet
1
Een schande ,de overheid betaald aan de pharma industrie en zij leveren aan de grootste bieder .
Trump had groot gelijk dat de lobby's van deze reuzen zorgwekkend is .
Eerst geld en dan komt pas het leven in aanspraak als er genoeg aan te verdienen is .
Dit lijkt mij op mafia
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.