PostNL en Sandd mogen alsnog samen verder

Gepubliceerd op 27 september 2019 17:55 | Reacties: 20

PostNL (26 mei)

1,329 0,000 (0,00%)

DEN HAAG (AFN) - PostNL krijgt onder strenge voorwaarden alsnog toestemming om concurrent Sandd over te nemen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) besloten. Zij gaat daarmee in tegen het oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie.

De twee bedrijven stellen dat samenwerking onvermijdelijk is om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden, aangezien het aantal verstuurde brieven en kaarten al jaren daalt. Keijzer geeft hun daarin gelijk en maakt gebruik van haar bevoegdheid om in te grijpen. Wel beperkt zij de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen, en moet het concurrenten toegang garanderen tot zijn netwerk.

De staatssecretaris denkt daarmee de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde dat de monopolist die uit de fusie ontstaat, de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. Maar ook de consument zou de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen.

Voorwaarden

Daar wordt dus paal en perk aan gesteld. De postzegelprijs mag niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Er gaat een maximum van 9 procent gelden voor het rendement op de bezorging van zowel zakelijke als consumentenpost. Voor bedrijfspost is dat plafond nieuw, voor de consumentenpost geldt nu nog een maximum van 10 procent. PostNL mag daarnaast de kosten van de samenvoeging met Sandd niet doorberekenen aan de consument.

Volgens Keijzer draagt de fusie onder deze voorwaarden bij aan "de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening". Ook leidt zij tot lagere kosten en betere bescherming van bijvoorbeeld postbezorgers en -sorteerders, aldus de staatssecretaris.

Op korte termijn

Zij spreekt van "zwaarwegende algemene belangen" die het nodig maken dat zij het eerdere besluit van de toezichthouder terzijde schuift. "Een uniek besluit. Wat ik wil voorkomen is schoksgewijze veranderingen waardoor bedrijven failliet kunnen gaan en de postbezorging onder druk komt te staan", zegt Keijzer, die als eerste bewindspersoon het weigeren van een overnamevergunning door de ACM naast zich neerlegt.

PostNL en Sandd denken de transactie op korte termijn te kunnen afronden, zo laten ze weten in een verklaring. Dan kunnen ze ook details geven over de integratie en de financiële uitwerking. PostNL gaat verder alle postbezorgers van Sandd een baan aanbieden. "Voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen", aldus de onderneming. Er is een sociale regeling voor alle Sandd-medewerkers opgesteld.

Sociale werkplaatsen

Ook de samenwerking van PostNL met sociale werkplaatsen gaat door. Postvervoerders die momenteel gebruik maken van het netwerk van Sandd krijgen met een overgangsregeling toegang tot het PostNL-netwerk.

Sandd had, toen de fusie eind februari werd aangekondigd, circa 19.000 werknemers en 23 locaties. Er werkten 16.000 postbezorgers. PostNL heeft een 38.000-koppig personeelsbestand. Daaronder zijn 18.000 postbezorgers.

24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Erik9400
0
Geloof terechter...denk dat ze miljoenen beter hadden kunnen steken in wegconcureren sandd... Dan hadden ze deze extra lasten niet te hoeven nemen. Hoelang had sandd het volgehouden? Met daling volume misschien 2 jaar... Dan was alles vanzelf gegaan... En dit had ook onder vleugels bpost gekund...
bdj
0
Als dit allemaal achter de rug is, moet Postnl snel de pakkettentak afsplitsen want de molensteen van de postbezorging gaat alleen maar geld kosten
Makita
0
quote:

bdj schreef op 29 september 2019 10:54:


Als dit allemaal achter de rug is, moet Postnl snel de pakkettentak afsplitsen want de molensteen van de postbezorging gaat alleen maar geld kosten

Nee mag nu juist de prijzen verhogen tot 9% rendement. 93% volume is zakelijk post, een zeer beperkte stijging daar heeft mega impact onder aan de streep. Dit is niet exorbitant, maar gewoon sociaal menselijke interventie zodat de VGP niet iedereen het faillissement in kan jagen.

Huidige beurskoers van 1,85 is juist bizar laag, vergelijk het eens met de koersen van 4,25-4,65 van voor de Sandd / postdialoog. Een herstel van de beurskoers nu zou gewoon normaal zijn.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.