ESRB uit zorgen over Nederlandse woningmarkt

Door AFN op 28 november 2016 18:44 | Views: 5.062

FRANKFURT (AFN) - De Europese financiële toezichthouder ESRB heeft een waarschuwing uitgedaan over de Nederlandse woningmarkt. Volgens het orgaan uit Frankfurt kleven er risico's aan de manier waarop hier wordt omgegaan met hypotheken.

De ESRB, voluit European Systemic Risk Board, wijst er onder meer op dat de schulden van huishoudens in Nederland tot de hoogste van Europa behoren. Ook zijn de hypotheken hier relatief hoog afgezet tegen de waarde van de woningen waarvoor ze zijn afgesloten. Afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid al diverse hervormingen doorgevoerd, maar volgens de ESRB zijn meer maatregelen nodig.

Ook Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn door de Europese waakhond, waarvan Europese Centrale Bankpresident Mario Draghi voorzitter is, op de vingers getikt.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelt in een reactie dat de analyse van de ESRB ,,geen nieuwe inzichten'' oplevert. Hij benadrukt dat de Nederlandse banken hun buffers goed op orde hebben. Daarnaast is er al een flink aantal maatregelen genomen om de risico’s te beperken. Het kabinet zal daarom niet met aanvullende maatregelen komen, aldus de bewindsman.

Het betoog van de ESRB is in lijn met dat van De Nederlandsche Bank (DNB). Die hamert er al langer op dat het huidige herstel van de woningverkopen en huizenprijzen moet worden gebruikt om de woningmarkt schokbestendiger te maken. DNB is van mening dat de hypotheekrenteaftrek versneld versoberd moet worden. Ook pleit de Nederlandse toezichthouder voor een verdere verlaging van het maximaal te lenen bedrag in relatie tot de waarde van een huis.

Reacties

8 Posts
MartijnN1932
2
Ach leuk zo'n waakhond, maar letten ze ook op de hoeveelheid spaarhypotheek die bij de banken staat en de hoeveelheid aan pensioen wat een NL burger heeft opgebouwd?

Succes appels met peren vergelijken.
objectief
0
quote:

MartijnN1932 schreef op 28 november 2016 19:50:

Ach leuk zo'n waakhond, maar letten ze ook op de hoeveelheid spaarhypotheek die bij de banken staat en de hoeveelheid aan pensioen wat een NL burger heeft opgebouwd?

Succes appels met peren vergelijken.
Niet mee eens...de 100%+ hypotheken zijn wel degelijk een probleem en je opgebouwde pensioen kun je niet gebruiken om in tijd van nood (werkloosheid/invaliditeit etc.)
te gebruiken voor de betaling van je hypotheek.
Ja, de totaal schuld van Nederland is niet groot o.a. door de pensioenen, maar daar koopt de individuele persoon niks voor. Enkel door extra gunsten van de Overheid t.g.v. de eigen woningbezitter en de lage rente zijn er nog weinig excessen naar buiten gekomen, maar er een hypotheek van 80% zou regulier moeten worden.
tmark
0
Helemaal mee eens, versneld afbouwen die handel. Het argument van 'het is eindelijk weer rustig op de woningmarkt' lijkt mij nu niet bepaald weer elden
tmark
0
Helemaal mee eens, versneld afbouwen die handel. Het argument van 'het is eindelijk weer rustig op de woningmarkt' lijkt mij nu niet bepaald weer gelden, de prijzen stijgen en de doorlooptijden dalen onhoudbaar hard...
taurus86
0
De huidige situatie in de woning/hypotheekmarkt is 'Fluiten in het donker en door blijven lopen'!
Maar ik ben er zelfs niet zeker van, dat er rond Amsterdam geen nieuwe eigenaren rondlopen, die zich heimelijk nu al afvragen:'We zullen toch niet eh.... te duur gekocht hebben?
Woudsehoeve
1
We hebben een zware crisis achter de rug.... en de Nederlandse huizenmarkt en hypotheekmarkt is er als 1 van de beste uitgekomen. En dat was voordat er maatregelen genomen werden. En inderdaad zet het gespaarde geld maar eens af tegen de hypotheken, heb je een heel ander beeld.

Laat de ESRB zelf eens kijken wat ze doen mbt het lenen over de rug van belasting betalers, wat er nu wel niet aan obligaties worden opgekocht ....
boldie
0
wat is hoog?. Als je gewoon blijft zitten is er niks aan de hand. meeste die duur gekocht hebben en zijn blijven zitten zijn al ingelopen en zijn staan op winst alleen is de waarde niet zo explosief als eerst
[verwijderd]
0
Kijk aan meneer Draghi is voorzitter van deze club. Ff denken...waar ken ik die ook al weer van...o ja ik weet het weer. Verhip ik snap ineens heel goed dat deze meneer Draghi er niet blij mee is dat Noord-Europese consumenten schulden hebben. Want meneer Draghi voert vanuit een andere functie als Europees Centrale Bankpresident een imbeciel monetair beleid om de torenhoge schulden van parasiterend Zuid-Europa, zijn geboorteland Italië voorop, betaalbaar te houden te koste van de hoge spaargelden en pensioenpotten van Noord-Europa. Als die rotte Noord-Europeanen ook schulden hebben, profiteren zij ook van dat beleid en dat is natuurlijk net niet de bedoeling. Jammer meneer Draghi, hier in Noord-Europa kennen wij toevallig ook de wet van communicerende vaten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.