Stikstofkwestie speelt ook bij VolkerWessels

Gepubliceerd op 29 augustus 2019 07:43 | Reacties: 7

AMERSFOORT (AFN) - Bouwbedrijf VolkerWessels verwacht net als branchegenoten dat de stikstofkwestie een "significante impact" zal hebben op bouw- en infraprojecten. Topman Jan de Ruiter wees op de risico's en onzekerheden voor de onderneming bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Onlangs verklaarde de hoogste algemene bestuursrechter het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig. Dat zorgde er direct voor dat verschillende bouwprojecten vertraagd werden, of dat er in zijn geheel een streep doorheen ging. Economen van ABN AMRO berekenden dat de Nederlandse bouwsector de komende jaren miljarden aan omzet misloopt als gevolg van de stikstofproblematiek.

Naast de stikstofkwestie spelen ook brexitperikelen de bouwer mogelijk parten. Uit de halfjaarrapportage bleek wel dat het orderboek van VolkerWessels momenteel voller zit dan ooit. De bouwer heeft voor 9,4 miljard euro aan werk op de plank liggen.

OpenIJ

VolkerWessels moest net als partner BAM een extra voorziening nemen op sluisproject OpenIJ. In totaal heeft VolkerWessels nu 114 miljoen opzij gezet voor tegenslag bij de bouw van ‘s werelds grootste zeesluis. Volgens VolkerWessels is 72 procent van het werk aan de zeesluis afgerond. Het afzinken van het tweede caisson verloopt volgens de bouwer voorspoedig.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) van VolkerWessels kwam uit op 93 miljoen euro, nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Inclusief OpenIJ was dit 85 miljoen euro. Onder de streep resteerde een bedrag van 32 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 19 miljoen euro. De omzet steeg met 10 procent tot 3,1 miljard euro. Dat de winstmarge verbeterde komt volgens VolkerWessels mede door het striktere beleid om op projecten in te schrijven.

VolkerWessels handhaafde zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. De bouwer maakte tevens bekend een interimdividend van 0,28 euro per aandeel uit te willen keren.

12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
dasokwat
0
De linkse politiek heeft weer succes, eerst de auto industrie vernietigen, en nu de bouwbedrijven.
Allemaal onder het mom van het milieu, waar mee het volk volledig onder controle gehouden kan worden.
Dankzij Brussel zitten vrijwel alle banken en levensverzekeraars in de problemen.
Een half miljoen vreemdelingen binnenhalen, die ons miljarden kosten, hoewel het een strikt geheim is.
De energierekening zullen exploderen als straks de subsidie v/d molentjes over is
Hoe kort zal het nog duren voor de hele economie op zijn rug ligt, en we allemaal even arm zijn, het ideaal van links
Chiddix
0
Niemand heeft kunnen bevroeden, dat er een rem zou komen op bouwprojecten en infrastructuur in Nederland. Vliegveld Lelystad, Schiphol etc We gaan onszelf uit de markt prijzen met de klimaatgekte. Overal waar je wat wil bouwen zie je actiegroepen tevoorschijn komen. Maar bouwen van windmolen en zonnepanelenparken loopt men warm . Dit gaat Nederland niet redden. Het is een beperkte horizon.
Je kunt het kabinet toch niet meer serieus nemen. We gaan miljarden lenen voor bouw en infrastructuur en de Raad van State heeft voor 14 miljard projecten op de tocht gezet in de bouw en infrastructuur. Het roer moet om.
Jopie1962
0
Als je in een bouwer belegt, moet je er op beducht zijn dat er altijd weer een volgend konijn uit de hoge hoed komt stappen.
Peak
0
Er moet ruimte zijn om die krankzinnige windmolens neer te kwakken. Dat was te voorzien, dat bouwplannen daardoor op de tocht komen. Daar is niet op geanticipeerd blijkt nu door MT van VW. Dat is zwak bestuurlijk inzicht van de zittende jakknikkers (tegen D Wessels detijds). Nu moeten ze zelf ineens paden uitzetten en plannetjes maken, dat is duidelijk andere koek. D.Wessels vergaarde het grote geld met slinkse kap en draaibewegingingen en steekbewegingen in de ballen van concollega's. Dat wordt dus een cursus voor het management. Of ze gewoon naar huis sturen met een gesigneerde sluisdeur van het personeel als afscheidscadeau. De macro schets van de deplorabele politieke staat klopt mijn inziens redelijk (van dasokwat). De pijn ligt nu echter ook bij rechts. Als je kijkt wat voor een onzin zo iemand als E Nijpels eruit weet te persen.. Er wordt ook door rechtse vriendjes keihard verdiend aan de groene waanzin. De europese geschiedenis heeft ons al geleerd dat dit soort politiek geen lang leven is beschoren. De vraag is hoe groot de schade deze keer zal zijn.. Goed voor de wederopbouw in elk geval. Dus ook hier geldt weer; als je voor de lange termijn belegt kan je, je zelfs door een bouwbedrijfje voor de gek laten houden.
zonnedaal
0
quote:

Peak schreef op 29 augustus 2019 10:00:


Er moet ruimte zijn om die krankzinnige windmolens neer te kwakken.


Zonne- en Windmolenparken wordt door dezelfde stikstofproblematiek getroffen. Gaat dus ook gewoon een streep door.

Een hoop natuurgebieden hun Natura 2000 status afnemen gaat pas echt helpen en is waarschijnlijk de quickfix.
taurus86
0
De feiten laten spreken, dat zou de eerste en beste stap zijn. Nederland is te vol en verdient zijn geld met te vervuilende industrie, agrarische activiteiten en diensten (o.a. buitenlands toerisme).
Maar als het CBS deze week juicht over banen en groei in het toerisme, doet het politieke en economische wereldje er nog een 'wave' achteraan. Terwijl het ging over veel miezerige part-time banen (veel zwart werk om nog wat te verdienen) en een BTW verhoging die de horeca even schandalig heeft uitgebuit. Ja, 'de slimste mens' is, of niet zo slim, of is in feite sluw.
De feiten a.u.b. en niet alleen de opbrengst maar graag ook de daaraan verbonden directe- en indirecte kosten voor b.v. Nederland.

FairValue
0
Wie is hier nu verantwoordelijk voor?! Dat is toch die klote overheid met die pest rechters en zeik politici die weer lopen te klooien!

Aandeelhouders gaan hier niet voor bloeden hoor. De overheid heeft het probleem gecreëerd en de de opdrachtgevers zijn overheid. Gewoon dokken. Onbetrouwbare bende!
Weert=No.1
0
Die marges bij de bouwbedrijven zijn ook veel te laag.Een tegenvaller ergens en die kan dan niet worden opgevangen/gecompenseerd. Van dat hele stikstof-gedoe begrijp ik gene ene snars.Bouw = cement,bakstenen, loodgieters,timmerlui, electriciëns e.d. Zeer lovenswaardige beroepen,maar ondergewaardeerd tot en met.Wat heeft dit te maken met stikstof.is een vrij ongevaarlijke vloeistof c.q. gas.
Senior 1936
0
de vraag is of KVW tegen de huidige prijs van ca. 15,64 weer koopwaardig is; ik denk nog ff na, mss maandag kopen ...
dasokwat
0
quote:

Weert=No.1 schreef op 29 augustus 2019 16:47:


Die marges bij de bouwbedrijven zijn ook veel te laag.Een tegenvaller ergens en die kan dan niet worden opgevangen/gecompenseerd. Van dat hele stikstof-gedoe begrijp ik gene ene snars.Bouw = cement,bakstenen, loodgieters,timmerlui, electriciëns e.d. Zeer lovenswaardige beroepen,maar ondergewaardeerd tot en met.Wat heeft dit te maken met stikstof.is een vrij ongevaarlijke vloeistof c.q. gas.


Die klimaat kolder wordt de economische ondergang van het Westen.
Hadden we hier maar een Trump, met een nuchtere kijk op de zaak.
Van de concurrentiepositie van de EU, zal weinig overblijven met onze " klimaat deskundigen" , windmolentjes en warmtepompen.
objectief
0
quote:

dasokwat schreef op 1 september 2019 08:46:


[...]

Die klimaat kolder wordt de economische ondergang van het Westen.


Nee, dit is een zegen voor het Westen. Wie het eerste fors investeert in een goed klimaat is spekkoper, want dit wordt het belangrijkste onderwerp van morgen.
Laat Trump maar lullen; hij subsidieert de oude industrie die al lang niet meer concurrerend is en milieu vervuilend is. Helaas is de jonge Amerikaan hiervan de dupe, als hij al lang weg is.
Japio_
0
quote:

objectief schreef op 1 september 2019 08:53:


[...]

Nee, dit is een zegen voor het Westen. Wie het eerste fors investeert in een goed klimaat is spekkoper, want dit wordt het belangrijkste onderwerp van morgen.
Laat Trump maar lullen; hij subsidieert de oude industrie die al lang niet meer concurrerend is en milieu vervuilend is. Helaas is de jonge Amerikaan hiervan de dupe, als hij al lang weg is.


In de wereld van Dasokwat komen de vaatjes olie gratis en voor niets aangedreven.

@critici, kijk vooral deze aflevering eens terug anderetijden.nl/programma/1/Andere-Ti...

Verzuring van de oceanen is al lang gaande en dat er dagelijks 16 miljard! liter olie wordt opgepompt maakt het er allemaal niet beter op. Om dat te visualiseren; Nederland is 42,5 miljard m2, net iets minder dan een halve liter per m2

12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.