Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK - 05/01 Een stukje geschiedenis...

147 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
voda
60
Hallo allemaal,

De meesten “kennen” mij hier wel, maar er zijn natuurlijk ook veel nieuwe bezoekers die er dagelijks bij komen. Gewoon als achtergrond een stukje geschiedenis van mijzelf.

Ter leering ende vermaeck, hierbij mijn belegging epos.

Ik ben vanaf mijn vroege jeugd opgegroeid om netjes wat zakgeld te sparen (in zo’n spaarpot van de Nutsspaarbank). In die tijd uiteraard met centen, stuivers en dubbeltjes. Later kwartjes en guldens. Toen ik 18 jaar was (nu 50), had ik inmiddels al aardig wat bij elkaar gespaard.
Op mijn 14e jaar begonnen met bijbaantjes, en een groot gedeelte gespaard.
Toen ik 18 was ook het eerste “belegging” product “aangeschaft”. Een levensverzekering met winstdelingspolis. Toentertijd een redelijke premie, nu een lachertje. Die polis heb ik nog steeds. Rendement na bijna 32 jaar 4% gemiddeld. Geen vetpot dus.
Al sparende intussen aardig wat opgebouwd, alleen de rente was laag. Toen zag ik op een gegeven moment wat reclame over het beleggen in vreemde valuta (via een normale bankrekening). Mijn keuze viel op de Australische dollar, die een (variabele) rente bood van ongeveer 18%. Leuk zou men denken, maar niet heus. Er zat een flinke adder onder het gras, en dat was de devaluatie die sneller ging dan de renteopbouw. Mijn eerste zeperd.
Na een halfjaar de boel verkocht met 30% verlies. Dat deed behoorlijk pijn.

Terug naar af. Het gewone sparen. Later zag ik dat je zegeltjes kon sparen bij AH.
1 vol boekje van 49 gulden leverde 52 gulden op. Dat leek mij een leuk rendement. Dus ik liet mijn ouders en kennissen zegeltje kopen die ik ijverig ging plakken. Wat een werk voor weinig opbrengst. Later die boekjes in het AH vaste klanten fonds gestoken (plus stortingen later). Uiteindelijk toen een rendement van ruim 68% behaald in 3 jaar.

In die tijd begon ik ook wat te experimenteren met beleggingsfondsen. Ik heb er vele gehad, met wisselende resultaten. De meeste wel in de plus.

In 1997 opende ik een effecten rekening waarop ik 10,000 guldens stortte. Mijn eerste aankoop waren aandelen Baan. Aanvankelijk leuke winsten, totdat de boel in elkaar viel.
Een tranentrekker, dat aandeel. Van een aankoopprijs van 66.93 guldens, tot een laatste verkoop van 3 guldens.

Later nog vele andere fondsen gekocht met sterk wisselende resultaten. In die tijd deed ik totaal geen onderzoek naar een fonds. Daarom ging het ook vaak fout. Ik volgde meestal de “kudde”, soms ging het goed andere keren vaak heel fout. In het jaar 2000 maakte ik de grootste beleggers fout tot nu toe. Ik nam een tweede hypotheek op mijn huis om hier mee te beleggen. Let op, het was het jaar 2000, de beurs stond zowat op haar hoogtepunt. Ik stak dat geld dus volledig in KPN. Spoedig daarna klapte de hele beurs (en hightech aandelen) in elkaar. 1 jaar later deze “investering” met ruim 88% verlies weggedaan. Ik moet er nu nog steeds voor bloeden.

Toen de beurs wat begon te herstellen maakte ik mijn 2e grootste beleggers fout. Ik ging werken met aandelen krediet (VBR). In het begin ging dat wat stroef, maar later heb ik mede hierdoor toch enorme winsten bij sommige aandelen kunnen halen. Ik ga verder geen getallen noemen maar het zijn flinke 5 cijferige getallen. Natuurlijk heeft dit verhaal ook een keerzijde. Door de successen begon mijn geïnvesteerde aandelen vermogen/schuld flink te groeien. Op een zeker moment liep het volkomen uit de hand toen (wereldwijd) de koersen begonnen te dalen. Al snel begon de bank aan mijn mouw te trekken om de tekorten op mijn effecten rekening aan te vullen. Waarmee? Ik had inmiddels alles belegd en had 0,00 spaargeld achter de hand. Dus, dat werd “gedwongen” aandelen verkopen. Eerst nog met (kleinere) winsten, maar later met (al dan niet) grotere verliezen. Levensgevaarlijk spul, dat VBR.
Laat het een waarschuwing voor potentiële gebruikers zijn.

Om een heel lang verhaal kort te houden:
Beleggen is een verhaal over beginnen, opstaan, vallen, glorie, dieptepunten en hoogtepunten.
Iedere belegger, kent zijn dalen en hoogtepunten. Sommigen zijn nog maar net begonnen, en kennen de diepe dalen niet ( zoals een AEX op 218), of een hoogtepunt ( boven de 700).
Verder is een spreiding van fondsen ook aan te raden. Momenteel zondig ik tegen die regel aangezien ik maar 2 aandelen fondsen in porto heb. Deze zijn Tom Tom (waar ik ook niet vrolijk over ben) en Ordina (in een dood paard zit meer beweging). De rest zit in diverse beleggingsfondsen (o.a. Aegon, NN, Rolinco, ABN, Fidelity etc.), plus nog wat in fysiek goud/zilver (voor zeer slechte tijden).
Verder nog wat belegging producten die pas uitkeren op 65 jarige leeftijd.
De beleggingsfondsen zijn allemaal voor mijn pensioen, aangezien ik geen “normale” pensioen regeling heb. Daar kon ik toen voor kiezen omdat ik dacht dat ik het wel beter kon. Helaas (achteraf) bleek dat het geld van een aantal fondsen in de zogenaamde woekerpolissen “belegd” was. De resultaten derhalve zijn dramatisch. Toch is mij geadviseerd door te gaan met deze regelingen i.p.v. afkopen.

Om dit op te vangen een paar jaar geleden begonnen met de levensloop. Misschien dat ik er dit jaar ook nog wat banksparen erbij doe. Eerlijk gezegd beginnen die aandelen een beetje mijn neusgaten uit te komen. Ik steek er een hoop werk in en het rendement is bedroevend.

Hoe deden we het vandaag (gisteren). Beregoed dus, wat een heerlijke dag (voor de meesten dan).
AEX sloot op 343.03. Een winst van 7.70 punten; een plus van 2.30%.
AMX sloot op 521.57. Een winst van 10.75 punten; een plus van 2.10%.
DJI sloot op 10,583.96. Een winst van 155.91 punten; een plus van 1.50%.
S&P 500 sloot op 1,132.99. Een winst van 17.89 punten; een winst van 1.60%
Nasdaq sloot op 2,308.42. Een winst van 39.27 punten; een winst van 1.73%.

Tot slot nog de kleine agenda voor morgen. Geen belangrijk nieuws daar.
www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

Groet,

Hans
[verwijderd]
1
quote:

The Wishbone schreef:

uhm eigenaardig
Is dit het dag draadje ?

Ok dan

Ab

Ik heb nog nooit zo'n geweldige en eerlijke bekentenis over de beleggingsresulaten gezien. Je moet het maar durven, dikke AB Hans.

En ja WB, dit is de DD voor morgen ! Wees verrast door de vele positieve reacties.

grt Novastar
[verwijderd]
1
Pfff, slik hoe krijg je het op papier, ab omdat ik het echt zielig vind, al doende leert men, hoop ik maar.

ONN
1
quote:

voda schreef:

Ik ben vanaf mijn vroege jeugd opgegroeid om netjes wat zakgeld te sparen (in zo’n spaarpot van de Nutsspaarbank). In die tijd uiteraard met centen, stuivers en dubbeltjes. Later kwartjes en guldens.
Ja Voda, je frist m'n geheugen op. Ik had een gifgroene, ovale spaarpot van de Spaarbank voor de stad Amsterdam. Aan de zijkant zat er een ijzeren plaatje gemonteerd. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment probeerde met een schroevendraaier of zoiets dat plaatje weg te drukken. Naief als ik was, dacht ik dat er een gat achter zat.......haha......(een jaartje of 8 toen)
Kaiser
4
erg ok, maar gaan lenen om op de beurs te spelen kan niet... is met vuur spelen, geen medelijden

verder moedig, ook wij verloren bijna 40 k in Fortis in 2008, sommigen zitten op straat, in de psychiatrie, hebben zelfmoord gepleegd... maar de beurs heeft winners en verliezers...
Hilarisch tel lezen soms ook die typetjes die altijd winnen, maar we weten wel beter, nietwaar

en verder, geld geblokkeerd bij Kaupthing, leuke tijd 2008-2009
bos taurus
2
Voda, AB.
Je hebt veel pech gehad met je beleggingen, lees ik.
Laat ons er nu maar van uitgaan dat er na 20 magere jaren eindelijk eens 20 vette jaren komen.
Beleg nu maar eens in goede aandelen, en met voldoende spreiding. Wie weet keert het tij?

BT.
[verwijderd]
1
Ogenschijnlijk heb je de zaak toch goed gespreid.

Over dezelfde periode als jij ben ik meer dan een milloen eurotjes lichter geworden. Het begon met de kennis van het fenomeen, genaamd Amsterdamsche Optiebeurs in 1991 in combinatie met HC Hilton Adam.

De rest is u allen wel bekend.

Groeten en Sterkte.
[verwijderd]
1
op de beleggingsproducten na heb je natuurlijk helemaal geen porto wat je als een belegging kan zien,
2 fondsen
dan ook nog niet de meest stabiele

Geeft niets dat is je eigen keuze
maar je bent nu 50 , dus wordt het wel tijd anders te gaan denken.

Ik kan je niet helpen , ik ben ook maar een onbenul, maar ik zou je echt adviseren eens met bjl
kontakt te zoeken. Wellicht kom je dan tot andere inzichten

Dit is leuk maar in feite ben je na de zilvervloot rekening niet echt veel opgeschoten.

succes
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef:

Mijn eerste aankoop waren aandelen Baan. Aanvankelijk leuke winsten, totdat de boel in elkaar viel.
Een tranentrekker, dat aandeel. Van een aankoopprijs van 66.93 guldens,
Zo zo, was je toen al zo precies in je aankopen ?
Op de cent nauwkeurig orderen !

Mvg Peerke
[verwijderd]
0
quote:

bonbon02 schreef:

Ogenschijnlijk heb je de zaak toch goed gespreid.

Over dezelfde periode als jij ben ik meer dan een milloen eurotjes lichter geworden. Het begon met de kennis van het fenomeen, genaamd Amsterdamsche Optiebeurs in 1991 in combinatie met HC Hilton Adam.

De rest is u allen wel bekend.

Groeten en Sterkte.
Nou, niet echt ! Maar wel een 2e grote bekentenis in dezelfde draad. Ik leef mee, maar verlies is zo herkenbaar, getallen zijn daarbij ondergeschikt.

Je bent een actief poster bonbon02, waarom niet eens een keer een DD vullen met je ervaring ?

Dat zou iig weer winst betekenen..., voor velen.

grt Novastar
ONN
1
quote:

bonbon02 schreef:

De rest is u allen wel bekend.
Nee eigenlijk niet Bonbon. Vertel 's......

Vergokte je je superwinsten van het Damrak weer in 't casino ?
[verwijderd]
0
quote:

HerrKaiser schreef:

correctie : we verloren 400 000 aan Fortis en niet 40.000
wie zijn we dan ?
Kaiser
0
quote:

novastar schreef:

[quote=HerrKaiser]
correctie : we verloren 400 000 aan Fortis en niet 40.000
[/quote]

wie zijn we dan ?
familie... huisvaderaandeeltje
ASLK ?spaarboekje bij geboorte, schoolsparen...wie had dat gedacht
Robin Good
3
Tjee Hans, een openhartig en zeer indrukwekkende tekst waarmee menig belegger hier waarschijnlijk het spiegeltje voorgehouden krijgt.
Velen zullen zich in jouw verhaal herkennen, ik althans wel, met het verschil dat ik onder de streep wat meer geluk heb gehad.
Ik denk dat menigeen in het verleden met zijn eigen fouten, onwetendheid, maar ook de graaicultuur van bedrijven en financiële instellingen is geconfronteerd.
Ups en downs, maar al doende leert men.
Ik hoop voor jou dat je ondanks al je tegenslagen een tevreden en gelukkig mens bent, want daar gaat het op deze aardkloot tenslotte toch om.
Overigens, dat je het beleggen af en toe de neusgaten uitkomt, daar kan ik me iets bij voorstellen.
Er is niets mis mee om af en toe de boel de boel te laten en eens een stapje terug te doen.
Je een poosje losmaken van het beursgeweld kan soms zeer verhelderend werken.

Suc6 en de allerbeste wensen voor 2010.
147 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,35  -9,32  -1,07%  17 apr
 Germany40^ 17.771,70 +0,01%
 BEL 20 3.794,57 -0,06%
 Europe50^ 4.910,28 -0,08%
 US30^ 37.727,71 0,00%
 Nasd100^ 17.504,91 0,00%
 US500^ 5.019,56 0,00%
 Japan225^ 37.744,07 0,00%
 Gold spot 2.371,16 +0,43%
 EUR/USD 1,0676 +0,05%
 WTI 82,21 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

B&S Group SA +8,35%
PostNL +7,07%
Fugro +4,29%
Van Lanschot ... +1,90%
Sif Holding +1,51%

Dalers

TomTom -14,98%
VIVORYON THER... -10,98%
Alfen N.V. -7,35%
ASML -6,68%
FASTNED -5,86%