Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Banken en bankzaken

20 Posts
DeZwarteRidder
0
Buffers Amerikaanse banken doorstaan stresstest
7 min geleden Ruben Eg

WASHINGTON - De 34 grootste banken uit de Verenigde Staten blijven bij een zware recessie overeind staan.

Dat concludeert de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, na een stresstest van het bankwezen in de Verenigde Staten. De Fed toetste de verliezen van de banken bij een economische crisis, waarbij de werkloosheid in de VS met 5,25% bijna zou verdubbelen naar 10% van de beroepsbevolking. In het rampscenario voegde de Fed er ingestorte vastgoedprijzen en zware verliezen op bedrijfsleningen aan toe.

Verliezen

Bij elkaar zouden de 34 grootste banken uit de VS bij zo’n crisis voor $383 miljard aan verliezen moeten afschrijven. Gemiddeld genomen zou hun belangrijkste kapitaalbuffer, de tier-1, van 12,5% naar 9,2% dalen.

Bij een lichte recessie zou deze buffer naar 10,7% zakken.

Tevreden

De Fed toonde zich tevreden over de resultaten van de zevende bankenstresstest die sinds 2009 werd uitgevoerd na invoering van de strenge bankenwet Dodd-Frank Act. „Deze uitkomst laat zien dat onze grote banken goed gekapitaliseerd blijven tijdens een zware recessie”, concludeerde gouverneur Jerome Powell. „Zij kunnen in tijden waarin huishoudens en bedrijven het zwaar hebben toch geld blijven uitlenen.”

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde meerdere malen een einde te maken aan de Dodd-Frank Act. Volgens hem zijn de strenge regels die zijn voorganger Barack Obama instelde verstikkend voor banken en de economie.
DeZwarteRidder
0
Ierland verdient €3 miljard met beursgang staatsbank
1 uur geleden Ruben Eg

DUBLIN - De Ierse regering heeft goed geboerd met de beursgang van het eerste pakket aandelen van het genationaliseerde Allied Irish Banks (AIB).

De trance van 679 miljoen aandelen leverde de Ierse schatkist €3 miljard op. Het bedrag kan nog oplopen naar €3,4 miljard, zo maakte het ministerie van Financiële Zaken vrijdag bekend.

De Ierse overheid bezit nog altijd zo’n 75% van de aandelen in het in 2010 voor €3,7 miljard genationaliseerde AIB. Na de nationalisatie moest de staat de bank nog met zo’n €10 miljard aan belastinggeld herkapitaliseren.

Met de waarde van €4,4 per aandeel, staat de marktkapitalisatie van AIB nu op €12 miljard. Van het eerste pakket aandelen werd 10% toegewezen aan particuliere beleggers.

Minister Paschal Donohoe van Financiën spreekt van ‘een significantie mijlpaal’: „De succesvolle beursgang vormt een stevige basis voor de staat om al het geld dat in AIB is geïnvesteerd terug te krijgen.”
DeZwarteRidder
0
RBS brengt Nederlandse tak onder bij NatWest
20 min geleden Ruben Eg

AMSTERDAM - De naam Royal Bank of Scotland verdwijnt definitief uit Nederland. De Britse bank heeft de overgebleven activiteiten bij dochter NatWest ondergebracht.

De stap komt twee jaar nadat Royal Bank of Scotland (RBS) besloot de activiteiten in Europa drastisch terug te schroeven. Ook de in 2007 van ABN Amro overgenomen dochter in Nederland werd hierbij niet ontzien: er werd een punt gezet achter onder meer de betaaldiensten, deposito’s en cash management.

Eind vorig jaar verhuisde het overbleven handjevol zakenbankiers van de Amsterdamse Zuidas naar een kleiner kantoor aan de Vijzelstraat. Nu daar de naam RBS naast de deurbel is gehaald, kan RBS de Nederlandse bankvergunning inleveren bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
Verandering

De kleine zeventig zakelijke Nederlandse en Belgische klanten van het Amsterdamse kantoor zijn inmiddels geïnformeerd over de naamswijziging. Voor hen verandert er in de praktijk niets. Raymond de Esch blijft leiding geven aan het twaalfkoppige team van de tak in Nederland. Alison Rose, ceo Commercial en Private Banking van National Westminster Bank, noemt West-Europa een ’sleutelgebied voor strategische groei’ van de bank.

Bankvergunning

NatWest bezit geen Nederlandse bankvergunning. De activiteiten staan onder ‘integriteitstoezicht’ van DNB nadat het in 2000 door RBS ingelijfde NatWest in april een paspoortlicentie verkreeg voor een bijkantoor in Nederland. Zo’n licentie verkreeg NatWest vanuit Londen begin dit jaar voor in totaal acht EU-landen, naast Nederland is dit voor Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Noorwegen, Zweden en Finland.

Onduidelijk is of er met het oog op de Brexit een vergunning in één van deze EU-lidstaten wordt aangehouden. Ook in Engeland verhuizen de activiteiten van RBS naar NatWest. In Schotland verandert de naam in Royal Bank ‘for’ Scotland.
ABN Amro

RBS bemachtigde in 2008 de internationale zakenbank en het leeuwendeel van het vermogensbeheer van ABN Amro na de overname van de Nederlandse bank met Fortis en Santander. RBS was met zo’n 2500 medewerkers opeens één van de systeembanken in Nederland. Kort daarna moest de bank door de kredietcrisis met Britse staatssteun overeind gehouden worden en werd besloten de buitenlandse activiteiten af te slanken.

Het voormalige kantoor van RBS aan de Zuidas blijft overigens niet lang leeg. NIBC Markets neemt zijn intrek in één van de twee verdiepingen.
DeZwarteRidder
0
Notoire wanbetaler Argentinië wordt lieveling van beleggers

Het zijn 'aasgieren en financiële terroristen', zei Cristina Kirchner met gevoel voor drama. De toenmalige Argentijnse president doelde in haar speech uit 2014 op een club hedgefondsen met wie het Zuid-Amerikaanse land in een jarenlang conflict was geraakt. De fondsen weigerden de schikking te accepteren die Argentinië zijn obligatiehouders had aangeboden nadat het land eind 2001 bankroet was gegaan.

Amper vier jaar nadat schuldeiser Elliott Capital beslag had laten leggen op het Argentijnse marineschip de ARA Libertad, lijken beleggers die soap alweer te zijn vergeten.

Conflicten tussen een kwakkelend land en schuldeisers zijn niet uitzonderlijk, maar de heftigheid waarmee deze ruzie werd uitgevochten wel. Elliott Capital, een van de rebellerende 'holdout'-fondsen, kreeg een rechter in Ghana zo ver dat het een honderd meter lange driemaster van de Argentijnse marine aan de ketting mocht leggen. Ook probeerde het hedgefonds, dat het dit jaar aan de stok kreeg met het Nederlandse verfconcern AkzoNobel, beslag te leggen op Argentijnse tegoeden bij centrale banken.

De aasgieren kwamen als winnaar uit de strijd. Elliott sloot in 2016 een overeenkomst met de Argentijnse regering waarbij het $2,4 mrd incasseerde. Een enorm rendement. De Washington Post berekende dat het hedgefonds slechts $117 mln voor de leningen had betaald.

Honger naar rendement

Amper vier jaar later lijken beleggers de soap met het Argentijnse marineschip alweer te zijn vergeten. Het land plaatste deze week een staatslening die pas over honderd jaar wordt afgelost. Dat is een extreem lange looptijd, zeker voor een land dat in zijn tweehonderdjarige bestaan maar liefst acht keer bankroet ging.

Toch stonden beleggers in de rij. Het orderboek van de $2,75 mrd grote uitgifte was bijna vier keer overtekend. Het illustreert de honger naar rendement onder obligatiebeleggers. Het staatspapier van solide landen als Duitsland levert al jaren bijna niets meer op. En dan is het effectieve rendement van 7,9% op deze Argentijnse Methusalemlening, een verwijzing naar de Bijbelfiguur die 969 jaar zou zijn geworden, erg aanlokkelijk. Bovendien is in een jaar of twaalf de hoofdsom terugverdiend.
Terechte vraag

Hebben beleggers dan zo'n kort geheugen? 'Dat is een faire vraag', lacht Rob Drijkoningen, die voor de Amerikaanse vermogensbeheerder Neuberger Berman $13 mrd in schuldpapier uit opkomende markten belegt. Hij is een van de kopers van de langlopende Argentijnse obligatie.

De kans dat Argentinië failliet gaat zit verrekend in het rendement, legt Drijkoningen uit. 'Impliciet schatten beleggers de kans dat Argentinië over dertig jaar in staat van wanbetaling verkeert op 79%. De spread, het verschil met het rendement op Amerikaanse staatsleningen, is een compensatie daarvoor. Als beleggers dachten dat Argentinië zo weer failliet zou zijn, dan was deze uitgifte niet gelukt.'

fd.nl/beurs/1207607/notoire-wanbetale...
DeZwarteRidder
0
Doek valt voor noodlijdende Italiaanse banken

Gepubliceerd op 23 jun 2017 om 22:41 | Views: 3.641 | Onderwerpen: banken, Italië


FRANKFURT (AFN) - Het doek valt voor twee Italiaanse banken die al geruime tijd in financiële problemen zitten, Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet geen oplossing meer voor de financiële instellingen en liet vrijdag weten dat zij via een procedure onder Italiaans recht zullen worden afgewikkeld.

De ECB stelt dat de twee banken ruim de tijd hebben gekregen om met plannen te komen om hun kapitaaltekorten aan te zuiveren. Geen van de twee heeft evenwel een geloofwaardige oplossing kunnen aandragen. Ingrijpen door de ECB is niet aan de orde, onder meer omdat het kleine banken betreft die geen sleutelrol vervullen in het Italiaanse financiële stelsel. Daarom is de financiële stabiliteit volgens de toezichthouder niet in het geding.

De Italiaanse overheid heeft lang geprobeerd te voorkomen dat de banken failliet zouden gaan, omdat veel schuldeisers met lege handen komen te staan. Spaartegoeden zijn in principe veilig maar beide banken hebben in het verleden veel achtergesteld schuldpapier verkocht aan particulieren, die geen weet hadden van de risico's die daar aan kleven.

Europese regels schrijven voor dat schuldeisers moeten bloeden als een bank omvalt en niet, zoals tijdens de financiële crisis in 2008 een aantal keren gebeurde, de belastingbetaler. Eventuele hulp moest dan ook komen van andere banken. Die bleken evenwel niet bereid de grote financiële gaten bij de twee banken te dichten.
DeZwarteRidder
0

Obligatiehouders dolenthousiast over bankredding op zijn Italiaans

Schuldpapier door het dak nu rekening redding Banco Vicenza en Veneto terechtkomt bij Italiaanse belastingbetaler
DeZwarteRidder
0
Beleggers duiken op Italiaanse banken
2 uur geleden

Op de beurs in Milaan werden Italiaanse banken maandag massaal omarmd door beleggers na het nieuws dat de regering in Rome in de bres is gesprongen om de noodlijdende Banca Popolare di Vicenza en de Veneto Banco uit de brand te helpen.

De koers van Intesa Sanpaolo dat bereid is om voor een symbolische bedrag de twee in de problemen geraakte banken over te nemen, schoot 3,9% omhoog.

Banco Medioplanum kreeg er 1,5% bij, terwijl Banco BPM 3,6% meer waard werd.

Door de financiële steun van de Italiaanse refering konden de filialen van Banca Popolare di Vicenza en de Veneto Banco vandaag gewoon weer open gaan.
DeZwarteRidder
0
'Nederlanders durven nauwelijks te beleggen ondanks lage spaarrente'

Gepubliceerd: 27 juni 2017 10:39 Laatste update: 27 juni 2017 10:56

Ondanks de historisch lage spaarrente durft het leeuwendeel van Nederlandse huishoudens niet te beleggen, concludeert Tilburg University in een dinsdag verschenen onderzoek.

Nog geen kwart (23 procent) van de huishoudens belegt in aandelen en/of obligaties. Angst voor de risico’s en twijfels over de financieel adviseurs zijn de meest gehoorde redenen om er vanaf te zien. Zij worden nog vaak geassocieerd met woekerpolissen en hoge kosten, zegt de Tilburgse econoom Dirk Brounen.

In plaats van beleggen laten de meeste Nederlanders hun geld op een klassieke spaarrekening staan. ''Deze Nederlandse spaardrang wordt stilaan een dure traditie. Doordat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit onze zorg, ons pensioen, ons onderwijs en onze woningmarkt, wordt het steeds belangrijker om een eigen verstandige financiële planning te maken'', zegt de hoogleraar.

Nederlanders hebben op dit moment ruim 336 miljard euro op spaarrekeningen staan tegen een rentestand van bijna nul. ''Maar dat gaat ons niet altijd helpen aan voldoende eigen middelen die we straks moeten gaan inzetten om onze dromen te verzilveren'', waarschuwt Brounen.

Volgens hem vrezen spaarders de onzekerheid van de toekomst. ''Zij zijn overtuigde risicomijders en vertrouwen daarom niet op de gunstige gemiddelden van aandelen en obligaties''. Dit terwijl ''alle cijfers'' laten zien dat op langere termijn beleggen meer oplevert dan alleen maar sparen.

Het onderzoek is gehouden onder ruim tweeduizend Nederlandse huishoudens.
JP Samosa
0
Die laatste alinea moet je wel lezen als wijsheid achteraf cq grote lulkoek.
Beleggen geeft nul garantie met groot risico,
Enfin, je weet het zelf.

Zo'n onderzoekje stelt dus niet veel voor. Ik verwacht iets beters van zo'n club
DeZwarteRidder
0
Britse banken moeten kapitaalbuffer vergroten

Gepubliceerd op 27 jun 2017 om 13:37 | Views: 338 | Onderwerpen: banken, Groot-Britannië

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - Britse banken moeten hun kapitaalbuffer met 11,4 miljard pond vergroten. Dat wil de Bank of England om zo de risico's af te dekken die worden veroorzaakt door de recente groei in consumentenkrediet en de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de brexit.

De extra buffer is volgens Bank of Engeland waarschijnlijk niet voldoende. Als er geen substantiële wijziging plaatsvindt, volgt er in november nog een verhoging van de kapitaalbuffer. In juli komen de Britse autoriteiten bovendien met nieuwe richtlijnen voor het lenen aan consumenten.
DeZwarteRidder
0
quote:

Señor Acero schreef op 27 juni 2017 11:52:

Die laatste alinea moet je wel lezen als wijsheid achteraf cq grote lulkoek.
Beleggen geeft nul garantie met groot risico,
Enfin, je weet het zelf.
Zo'n onderzoekje stelt dus niet veel voor. Ik verwacht iets beters van zo'n club
Het is vele malen bewezen dat aandelen op de lange en middellange termijn meer opleveren dan obligaties of banksparen of goud, etc.
DeZwarteRidder
0
'Financiële systeem sterk door crisisregels'
1 uur geleden

JACKSON HOLE (AFN) - Toekomstige aanpassingen van het financiële systeem in de Verenigde Staten zouden ,,bescheiden'' moeten blijven. Dat heeft Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen gezegd in haar speech op de bankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole.

Yellen wees erop dat de hervormingen, die zijn doorgevoerd sinds het begin van de financiële crisis in 2007, het stelsel hebben versterkt zonder daarbij de economische groei onnodig te belemmeren.

Het gaat volgens kenners om een van haar sterkste verdedigingen van de Amerikaanse crisismaatregelen tot nu. Door president Donald Trump is een deel van al die regelgeving voor de financiële sector recent weer ter discussie komen te staan.

ECB

Op de financiële markten werd al de hele week uitgekeken naar de speech van Yellen. Maar uiteindelijk zei de Fed-preses weinig schokkends. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in aanwijzingen over toekomstige rentestappen en het afbouwen van de omvangrijke balans van de centrale bank. Concrete uitspraken daarover bleven echter uit.

Op de aandelenbeurzen waren geen grote koersbewegingen te zien. Wel ging de dollar wat in waarde omlaag na de woorden van Yellen. Een euro was even na de speech 1,1869 dollar waard, tegen 1,1807 dollar kort daarvoor.

Later op de dag houdt Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), eveneens een toespraak in Jackson Hole. Ook van zijn speech verwachten analisten weinig vuurwerk. Als er wél opvallende uitspraken worden gedaan dan kan dat de markten wel makkelijk in beweging zetten. Dit komt doordat er in deze periode van het jaar relatief weinig wordt gehandeld op de beurzen.
[verwijderd]
0
Dan de Trodiosbank met een brief.
Bij een positief saldo van >€100 doet de rente -0,5%
Bij een negatief saldo van >€100 doet de rente +0,3%

Toch een mooie marge voor de biologische bank? doe mij dan toch maar eieren met wat grammetjes fipronil....
DeZwarteRidder
0
’DDoS-aanvallen banken tegen te houden’
Updated Gisteren, 18:07
Gisteren, 15:31 in FINANCIEEL

AMSTERDAM - DDoS-aanvallen op vitale bedrijven en diensten, zoals banken of de Belastingdienst, kunnen op simpele wijze grotendeels worden tegengehouden. Dat stelt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).

Volgens het internetknooppunt zouden bedrijven en Nederlandse providers direct aan elkaar verbonden kunnen worden op een gezamenlijk netwerk, parallel aan het publieke internet. Door vitale bedrijven rechtstreeks aan de Nederlandse internetproviders te koppelen, blijven hun vitale diensten beschikbaar voor Nederlandse gebruikers bij een aanval vanaf het publieke internet.
DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval gebruikt iemand een netwerk van geïnfecteerde computers om dataverzoekjes naar een website te sturen. Die wordt daardoor overspoeld en is dan voor niemand meer bereikbaar.

Bij zo’n aanval via buitenlandse computers op een vitale dienst kan de verbinding naar het publieke internet worden afgesloten, zo stelt AMS-IX dus. De diensten blijven dan voor Nederlandse gebruikers wel beschikbaar in het kleinere netwerk.
’Oplossing relatief goedkoop’

Een DDoS-aanval vanaf Nederlandse computers zal veel minder erg zijn dan een internationale, geeft technisch directeur Henk Steenman van AMS-IX aan. Ook kan het extreme verkeer worden uitgefilterd. „Bovendien zijn de daders dan veel makkelijker op te sporen.” De oplossing is volgens AMS-IX relatief goedkoop en snel uit te voeren.
DeZwarteRidder
0
door Ben Leppers
gepubliceerd 24 feb 2018 om 07:00
views: 8.198
Centrale banken, bubbels en mythen

Op mijn vorige stukje Rente fake news - over de vermeende correlatie tussen dure aandelen en lage rentes - las ik veel instemmende reacties. Er was ook iemand die erop wees dat de huidige omstandigheden anders zijn dan vroeger door de centrale bank verruimings- of Quantitative Easing (QE) programma’s.

Hiermee zijn we aangekomen bij een ander renteverhaal dat ik grotendeels als fake news zie: de invloed van obligatie-aankopen door centrale banken op prijzen van obligaties en aandelen. Toen de Fed begon met haar opkoopprogramma's hoorde u waarschuwingen dat hierdoor mogelijk (hyper)inflatie ontstond.

Die geluiden verstilden snel, omdat de inflatie hardnekkig laag bleef en zelfs in deflatie dreigde om te slaan. De focus werd al snel verlegd naar koersen op financiële markten. De rente zou dalen door de koopprogramma’s en obligaties, maar ook aandelen zouden tot kunstmatige bubbelniveaus worden opgeblazen.

Het beleid van centrale banken is een graag gebruikte zondebok. Pensioenfondsen die kampen met lage dekkingsgraden wijzen snel met een vinger naar de kunstmatige lage rente veroorzaakt door het ECB beleid.
Permaberen die al jarenlang roepen dat aandelenmarkten moeten dalen wijzen naar de manipulatie door centrale banken

Bijna iedereen die scheef zat met zijn visie op kapitaalmarkten geeft de schuld aan de ECB. Als die niet dit, als die niet dat. Zoals mijn opa placht te zeggen: As is verbrande turf. Bij het voorspellen of inschatten van toekomstige ontwikkelingen op financiële markten hoort ook het voorspellen van het centrale bankbeleid.

De ECB is in maart 2015 begonnen met het huidige opkoopprogramma, dat nog minimaal tot september van dit jaar doorloopt. Laten we eens kijken wat dat voor invloed gehad zou kunnen hebben. Ik vergelijk de huidige rentes, aandelenkoersen en andere variabelen van eind januari 2018 met die van februari 2015.

Het is natuurlijk onmogelijk om iets te bewijzen in de (financieel) economische wetenschap. Daarvoor moeten we in een alternatieve realiteit kijken, waarin de ECB geen opkoopprogramma uitvoerde. Wat wel kunnen doen is het vergelijken van de ontwikkelingen binnen de Eurozone met die daar buiten.

Het opkopen van langlopende staatsobligaties door de ECB zou als effect (moeten) hebben dat het verschil tussen de lange en korte rente kleiner wordt
Ook zouden bedrijfsobligaties en obligaties van zwakkere Eurolanden (Italie, Spanje, Portugal) meer moeten profiteren dan de Duitse staatsobligaties
Daarnaast zouden aandelenprijzen moeten stijgen en de valuta verzwakt worden

Ik vergelijk de ontwikkelingen binnen de Eurozone met die in vijf andere grote ontwikkelde economieën: VS, VK, Japan, Canada en Australië, gewogen naar bruto nationaal product. Eens zien of dit past bij het verhaal dat het ECB-opkoopprogramma een prijsopdrijvend effect heeft op obligaties en aandelen.

Dit is duidelijk wat mij betreft. Niet alleen vind ik geen bewijzen dat het opkopen van obligaties door de ECB leidt tot bubbels, maar uit deze data komt eerder het tegenovergestelde naar voren.

Macht centrale banken beperkt

De macht van centrale banken is iets wat veel mensen overschatten. Een mythe die graag in stand gehouden worden door centrale bankiers zelf, want het maakt hun werk gemakkelijker. De macht van centrale markten is echter beperkt, zeker in relatie tot die van de markt zelf, die vaak veel en veel groter is.

Denk maar aan alle valutacrises, waarin centrale banken probeerden hun munt te verdedigen. Tijdens de kredietcrisis van 2008 bleek overduidelijk dat centrale banken vrijwel machteloos staan tegenover de markten. Mensen houden van (simpele) verklaringen voor toevallige, complexe en onvoorspelbare ontwikkelingen.

Mensen zijn echte verhalenvertellers. Maar ik vind dat als de objectieve data niet past bij een populair verhaal. je dat verhaal niet kunt zien als een logische verklaring. Kortom:

If the data don’t fit, you must acquit.

Nog één ding. Ik had mijn stukje al getikt en ingeleverd en toen kwam Arend Jan nog langs met de opmerking dat de Bank of Japan toch ook nog steeds obligaties en de rest aan het opkopen is. Inderdaad, sterker nog, de BoJ koopt bijna alles wat los en vast zit op de financiële markten op...

Dat zijn niet alleen staatsobligaties, maar ook bedrijfsobligaties, vastgoedfondsen en zelfs gewone aandelen via indexfondsen en trackers. Moet ik dan Europa vergelijken met andere landen die geen QE programma hebben lopen? Of moet ik Europa en Japan samen vergelijken met de rest van de wereld?

Laat ik het voor de volledigheid maar allebei doen:
DeZwarteRidder
0
Conclusie: de yieldcurve werd steiler in landen met QE en vlakker in landen zonder QE. Het opkopen van obligaties door centrale banken leidde juist tot relatief lagere koersstijgingen van obligaties. En ook aandelen deden het veel slechter in landen met QE ten opzichte van de rest van de wereld.`

Het lijkt erop dat de BoJ meer impact heeft dan de ECB. Misschien omdat ze relatief meer koopt, dat breder doet en ook vastgoed- en aandelenfondsen koopt? Wie het weet mag het zeggen. Maar ook in Japan heeft QE niet het gewenste/verwachte effect: de inflatie wil maar niet 2% worden.

www.iex.nl/Column/275475/Centrale-ban...
DeZwarteRidder
0
Column: Monetaristen geven stokje door aan Keynesianen

Door Vincent Juvyns
Gisteren, 18:17 in FINANCIEEL

De financiële crisis van 2008 zal de economische geschiedenis ingaan als een van de ergste sinds de Grote Depressie, vooral omdat deze zich uitbreidde naar staten. Die zagen hun begrotingstekorten en schuldenlastniveaus exploderen, wat hen ervan heeft weerhouden om hun economie nieuw leven in te blazen met een procyclisch begrotingsbeleid, zoals dat in 1930 wel gebeurde met de New Deal.

Het feit dat de meeste economieën in de wereld nu eindelijk het groeipad weer hebben gevonden, op een synchrone manier, is vooral te danken aan de inspanningen van de belangrijkste centrale banken wereldwijd. Gezien de normalisering van de mondiale economische context, is het waarschijnlijk dat in het kielzog van de Federal Reserve ook andere centrale banken hun monetaire beleid in de komende maanden zullen normaliseren. De vraag is dan ook wat de nieuwe groeikatalysatoren voor de wereldeconomie en de rendementsfactoren voor de financiële markten zullen zijn.

Hierbij is het interessant om op te merken dat, in tegenstelling tot de situatie van een paar jaar geleden, de meeste landen dankzij het groeiherstel en de lage rentetarieven momenteel weer beschikken over budgettaire manoeuvreerruimte, die ze ook steeds meer gebruiken.

Dit is overduidelijk het geval in de Verenigde Staten, waar de Fed de rentetarieven verhoogt en zijn balans inkrimpt, terwijl de Senaat in december 2017 een belastinghervorming van 1.500 miljard dollar goedkeurde. Deze zal het begrotingstekort van de VS de komende tien jaar waarschijnlijk doen stijgen tot gemiddeld 5% van het BBP en zal, volgens het Internationaal Monetair Fonds, 1,2% toevoegen aan de groei van het Amerikaanse BBP tegen 2020.

In tegenstelling tot de VS, zouden de begrotingstekorten in Europa verder moeten dalen, aangezien de besmetting van staten door de crisis van 2008 hier het sterkst was en deze in 2012 leidde tot de Europese staatsschuldencrisis. Sindsdien hebben de EU-lidstaten, onder impuls en controle van de Europese Commissie, hun overheidsfinanciën moeten aanpassen aan de criteria van het Verdrag van Maastricht.

Momenteel hebben slechts twee landen te maken met een buitensporig tekortprocedure, versus 24 in 2011, als gevolg van bezuinigingsbeleid en hervormingen in de meeste EU-lidstaten. Bovendien nemen dankzij lagere financieringskosten en een sterkere economische groei de begrotingstekorten verder af, waardoor de Europese regeringen het bezuinigingshoofdstuk kunnen afsluiten en zelfs steeds meer kunnen nadenken over een soepeler fiscaal beleid, zoals in België, Nederland en Duitsland.

Hoewel voorzichtigheid geboden is met betrekking tot de gevolgen van het monetaire normaliseringsproces van de belangrijkste centrale banken wereldwijd voor de economie en de financiële markten, is het bemoedigend om te zien dat overheden nu in staat zijn om het werk van centrale banken voort te zetten, door hun economieën te stimuleren met een soepeler begrotingsbeleid.

Al met al kunnen we stellen dat de monetaristen het stokje doorgeven aan de Keynesianen om de wereldeconomie te blijven ondersteunen.
DeZwarteRidder
0
FD.nl

Gratis geld helpt banken niet om winst te maken

De voorbije vier jaar kostte het goedkoopgeldbeleid van de ECB de banken meer dan het opbracht. Indirect profiteerden ze wel van de groei die Frankfurt daarmee creëerde.
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 +0,25%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 +0,68%
 Gold spot 2.389,02 +0,41%
 EUR/USD 1,0635 -0,33%
 WTI 82,08 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%