AkzoNobel « Terug naar discussie overzicht

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
ressiva_
0
Overname wordt een makkie! Is er nog 1 aandeelhouder te vinden die zijn aandelen niet aanmeldt bij een bod boven de 90?
Alles beter dan nog vertrouwen te hebben in deze losers van Akzo!
voda
0
AkzoNobel schendt weer rechten aandeelhouders - Elliott

Vertrek Burgmans moet op de agenda.

(ABM FN-Dow Jones) Elliott Advisors meent dat AkzoNobel wederom zijn aandeelhouders heeft geschoffeerd door een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen, maar daarbij niet de ruimte te geven om agendapunten aan te dragen. Dit liet een woordvoerder van de Amerikaanse aandeelhouder van AkzoNobel dinsdagmiddag weten.

Op 8 september vindt de buitengewone aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel plaats. Op de agenda staan twee punten. Enerzijds de benoeming van Thierry Vanlancker als nieuwe CEO en anderzijds een toelichting op de gang van zaken rond het afwijzen van de overnamevoorstellen van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

Over het eerste agendapunt kunnen de aandeelhouders stemmen, het tweede punt is louter voor discussie, zo bleek uit de aankondiging.

Aangezien de uitnodiging minder dan 60 dagen, de minimum wettelijke termijn voor aandeelhouders om agendapunten voor de vergadering te kunnen aandragen, zullen er geen agendapunten meer bijkomen.

Elliott sprak er schande van en noemde het een "ernstige en directe" inbreuk op de richtlijnen voor de rechten van aandeelhouders. De ontevreden activistische aandeelhouder wil dan ook dat AkzoNobel het eerder ingediende verzoek om te stemmen over een vertrek van voorzitter Antony Burgmans op de agenda voor 8 september komt.

Ook moet AkzoNobel volgens Elliott alle agendapunten die in de komende vijf dagen worden aangedragen door aandeelhouders met een belang van meer dan een procent worden toegevoegd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
[verwijderd]
0
Kritiek hier is terecht. We vallen niet over een minder kwartaal. Maar wel over niet eens in gesprek willen gaan omtrent een fraai overnamebod met als belangrijkste argument substantiële onderwaardering en dan met nul perspectief komen aanzetten, waarvan het tweede kwartaal een reflectie is. Behalve dan een snelle uitverkoop willen houden, maar dat noemen niet ondernemen. Plus er tussenuit piepen met flauwekul (de kapitein van de Concordia kreeg 16 jaar cel). Plus even een te snelle BAVA er doorheen jassen zodat de agenda vast ligt. Schande en zielig tegelijk.

Ik heb overigens een beperkte long-positie, dus schade valt mee als het nog verder mis loopt. Bij B & B echter geen schade, vermoed ik zo (behalve reputatie, maar da's voor Burgmans niet zo erg, gezien de leeftijd, en blijft toch gewaardeerd als one of the boys van het netwerk).
andrejes
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 25 juli 2017 16:19:

Bijna groen
Komt goed
mooi herstel zo van de 74 eur naar 75.60
ressiva_
0
Groen? Is er goed nieuws misschien?
Ik bedoel dan dat Burgmans ook misselijk is geworden en nu aftreedt?
[verwijderd]
0
quote:

ressiva_ schreef op 25 juli 2017 16:52:

Groen? Is er goed nieuws misschien?
Ik bedoel dan dat Burgmans ook misselijk is geworden en nu aftreedt?
nee hoor Elliot is woest
misschien moet Akzo de historie van meneer Elliot eens nagaan
ressiva_
0
Gek, die Burgmans had het vandaag helemaal niet meer over een "significante onderwaardering" van zijn geliefde AKZO, terwijl die onderwaardering juist vandaag een top van 23 euro bereikte. (73,75 euro tegenover 96,75 euro).
Zijn eigen overwaardering bereikte wel een absolute bodem!
Tijd dat die man tegen zichzelf beschermd wordt.
BASF en BAYER kopen
0
Wie van jullie gaat ook naar de aandeelhoudersvergadering van 8 September in Amsterdam?
henk b.
0
Ik blijf het overigens zwak vinden dat PPG een openbaar bod niet aandurfde.
Het had misschien allemaal wat langer geduurd om het bestuur weg te krijgen, de constructie met de stichting eventueel kalt te stellen en een en ander af te stoten, maar ze hadden hun huiswerk toch gedaan?
Akzo gokte op de bluf en trok aan het langste eind. Het zal denk ik een pyrrusoverwinning blijken. Er is veel schade aangericht door het bestuur en RvC. Ten koste van de aandeelhouders en werknemers. Buchner heeft naast zijn jarenlange miljoenensalaris ook nog 9 miljoen aan aandelen als bonus opgebouwd. 5 jaar akzo: 20 miljoen derhalve. Klats. En nu geen zin meer. En Burgmans heeft al genoeg schapen en groene truien.
BASF en BAYER kopen
0
AkzoNobel gaat in de tegenaanval tegen activistisch aandeelhouder Elliott

AkzoNobel heeft dinsdag de tegenaanval geopend op activistisch aandeelhouder Elliott, die het Nederlandse verf- en chemieconcern voor de rechter heeft gedaagd.

Door: Wilco Dekker 25 juli 2017, 22:10

Elliott eist donderdag in kort geding dat Akzo een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) houdt, waarop de aandeelhouders president-commissaris Antony Burgmans kunnen ontslaan.

Akzo probeerde de rechtszaak gisteren voor te zijn door alvast zelf zo'n bava uit te schrijven, en daarnaast bekend te maken dat Burgmans 'buitengewone omstandigheden' daargelaten sowieso in april 2018 vertrekt. Dit omdat hij er dan drie termijnen van vier jaar heeft opzitten. Zijn eventuele ontslag, dat Elliott eist, zou dus hooguit een paar maanden schelen.

AkzoNobel waardeert haar relatie met aandeelhouders en neemt haar verantwoordelijkheid richting hen zeer serieus

AkzoNobel president-commissaris Antony Burgmans
Akzo probeert Elliott en andere ontevreden aandeelhouders de wind uit de zeilen te nemen, door de bava al heel snel, op 8 september, te houden. Daardoor kunnen aandeelhouders als Elliott geen eigen agendapunten voor de vergadering meer aandragen. Elliott noemde de stap van Akzo dinsdag 'ongelooflijk' en een 'opzichtige omzeiling van de regels'.

Ook beleggersvereniging VEB is 'echt niet gelukkig'. 'Elliott is de afgelopen periode tamelijk agressief geweest, dus het is begrijpelijk dat Akzo zich wil verdedigen', zegt VEB-directeur Paul Koster. 'Maar aandeelhouders een fundamenteel recht ontnemen is niet de oplossing. Activistische aandeelhouders hebben een slechte naam in Nederland, maar Elliott is met 9,5procent wel de grootste aandeelhouder van Akzo. Snel een eigen bava uitschrijven is ook niet in het belang van Akzo zelf. Het zal de relatie met de aandeelhouders verder verslechteren.'

Akzo moest wel een bava uitschrijven, omdat de benoeming van de nieuwe topman Thierry Vanlancker nog door de aandeelhouders moet worden goedgekeurd. De Belg volgt Ton Büchner op, die vorige week na alle overnameperikelen om gezondheidsredenen terugtrad.

Burgmans ging gisteren niet in op de vraag of de snelle bava begin september in het Amsterdamse Hilton een truc is om boze aandeelhouders als Elliott buitenspel te zetten. 'We houden ons aan de wet en aan de Nederlandse regels voor goed bestuur.' Ook hield de president-commissaris zich op de vlakte bij de vraag of hij bang is een stemming onder de Akzo-aandeelhouders over zijn positie niet te overleven. 'De commissarissen hebben eerder gezegd dat mijn ontslag niet in het belang is van de onderneming. Wij hebben er niet voor gekozen naar de rechter te stappen.'

Elliott en andere aandeelhouders zijn boos dat Akzo tot drie keer toe weigerde te praten met de Amerikaanse rivaal PPG, die steeds hogere miljardenbiedingen deed. Burgmans wordt als kwade genius beschouwd van die tactiek, waardoor de aandeelhouders een flinke overnamepremie misliepen. De Ondernemingskamer steunde de weigering van Akzo eerder, maar droeg het bedrijf wel op de relatie met de boze aandeelhouders te herstellen.
ressiva_
0
Burgmans houdt de BAVA zo snel mogelijk omdat de aandeelhouders zo snel mogelijk willen weten hoe het is gegaan met de biedingen van PPG op Akzo!
Aldus Burgmans de leugenaar.
Er is echt niemand die daarom een snelle BAVA wenste.
En die nietszeggende tekst om de relatie met de aandeelhouders te verbeteren. Typisch een tekst van een old boy, waarmee vroeger de aandeelhouder genoegen nam. Nu niet meer. Dat zal hij merken!
Broer Konijn
0
Mooi artikel VEB in FD. Hopelijk weet de rechter morgen de politieke nationalistische druk te weerstaan. Dan kunnen de daarvoor bedoelde checks and balances in de onderneming gewoon hun werk doen en de stakeholders beschermen tegen falende RvB en RvC.

Tekst FD

12 14 uur Tomas Arons en Geert Koster • Opinie

Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel

De aandeelhoudersvergadering is bij uitstek geschikt als democratisch forum om de ondernemingsleiding te controleren. Als de ondernemingsleiding zich niet deugdelijk wenst te verantwoorden voor de aandeelhoudersvergadering (ava) zegt dat alles over het draagvlak van haar beleid. In het FD van zaterdag 7 juli stelt advocaat Kemperink dat de ava geen democratisch forum is. De ava van AkzoNobel zou om die reden niet mogen besluiten over het ontslag van de president-commissaris.

Aandeelhouder Elliott wil donderdag bij de rechter afdwingen dat AkzoNobel een buitengewone ava uitschrijft over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. AkzoNobel heeft in reactie snel een ava uitgeschreven, echter zonder agendering van het ontslag van de president-commissaris. Zonder agendering kan hierover niet worden besloten door de ava.

Wie heeft het voor het zeggen?

De ava dient in staat te worden gesteld om de aan haar door de wet toegekende bevoegdheden uit te oefenen. Het eerder genoemde standpunt van Kemperink past in de maatschappelijke tendens om de uitoefening van bevoegdheden van de aandeelhouders te beperken. Tegen deze achtergrond speelt ook de discussie over de bevoegdheidsverdeling tussen de ava en de ondernemingsleiding. Deze discussie wordt beheerst door de ultieme vraag: wie heeft het in de onderneming uiteindelijk voor het zeggen?

Kort gezegd gaan het bestuur en de commissarissen over de strategie van de onderneming en het daaruit voortvloeiend beleid. De ava kan de door de wet aan haar toegekende controlerende bevoegdheden uitoefenen. Een voorbeeld van deze wettelijk verankerde bevoegdheden is het ontslaan van commissarissen. De ava kan dus geen concrete aanwijzingen geven aan de ondernemingsleiding over de te volgen strategie. Maar het gevoerde beleid kan wel degelijk een motief zijn voor het (agenderen en bespreekbaar maken van het) ontslag van een commissaris.

‘Verzet tegen agendering ontslag Burgmans lijkt motie van wantrouwen aan eigen adres’

Om tot ontslag te kunnen besluiten zijn bijeenroeping van een ava en agendering van dit onderwerp noodzakelijk. Agendering van ontslag — ook al is het doel een strategie- of beleidswijziging — is geen reden om de ava haar controlerende bevoegdheden te onthouden. Volgens recente rechtspraak is de agendering van onderwerpen geoorloofd als de ava daartoe ook bevoegdheden heeft. Aandeelhouders zijn dan ook bevoegd — ongeacht wat andere stakeholders daarvan vinden — het ontslag van commissaris(sen) te agenderen zodat de ava daarover kan besluiten.
De onderneming kan wellicht nog betogen dat het ontslag leidt tot buitengewone instabiliteit en onzekerheid binnen de onderneming. Dat elk ontslag van een commissaris gepaard gaat met enige instabiliteit of onzekerheid rechtvaardigt niet dat de ava haar fundamentele controlerende bevoegdheden wordt onthouden.

Open en transparant beargumenteren

Dat een agendapunt door een aandeelhouder wordt geagendeerd, wil niet zeggen dat het besluit door de ava wordt aangenomen. Andere aandeelhouders kunnen tegen het besluit stemmen. De ava moet dus met argumenten worden overtuigd. Uiteraard kan de ondernemingsleiding ook haar kant van het verhaal toelichten. Dat dient te gebeuren op een open en transparante manier. Niet op een ava waar haar controlerende bevoegdheid bij voorbaat wordt onthouden.

‘Agendering van ontslag is geen reden om ava van bevoegdheden te onthouden’

De ava laat zich slechts bij meerderheid uit over de vraag of de argumenten van de indiener van het agendapunt voldoende zijn om tot ontslag te besluiten. Het risico dat een toevallige meerderheid dit besluit neemt is in de praktijk veelal opgelost door eisen te stellen aan de minimale opkomst op de ava. Zo ook bij AkzoNobel. Bij het ontslag van een commissaris is ten minste twee derde van de uitgebrachte stemmen vereist als minder dan de helft van de aandeelhouders aanwezig is. Het is dus niet vanzelfsprekend dat het voorstel van aandeelhouder Elliott wordt aangenomen, net zoals ook niet iedere motie van wantrouwen wordt aangenomen in de Tweede Kamer.
De noodsprong van AkzoNobel waarbij zij de aandeelhouders onthoudt van stemming over het ontslag van Burgmans, lijkt een motie van wantrouwen aan haar eigen adres. Dat mag echter geen reden zijn om de ava als democratisch forum te onthouden van haar controlerende bevoegdheid.

Tomas Arons en Geert Koster zijn beiden werkzaam bij de Vereniging van Effectenbezitters VEB. De VEB is op dit moment geen partij in het geschil rond AkzoNobel.
[verwijderd]
0
Singer gaat wel de mogelijkheid krijgen van AKZO om de akoestiek in elke hoek van de kamers uit te proberen, totdat de juiste toon is gevonden.
[verwijderd]
0
Ik had nooit gedacht ooit in Galapagos te investeren, wat een k>>> fonds.
Maar dan weet je voor jezelf van tevoren waar je aan begint.

7.801 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 ... 387 388 389 390 391 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 17:39
Koers 62,280
Verschil -4,640 (-6,93%)
Hoog 68,340
Laag 62,200
Volume 2.114.227
Volume gemiddeld 404.811
Volume gisteren 493.105