SBM Offshore « Terug naar discussie overzicht

SBM Offshore - on topic - september 2017

30 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Dutchtenor
0
Paar shortmeldingen (FF is blijkbaar ff afgehaakt):
Blackrock 19-9 van 0,59 naar 0,60
AQR 20-9 van 2,69 naar 2,59
Lijkt er op dat AQR nu wat meer aan het afbouwen is. De koers loopt opvallend op de laatste tijd.
Kostunrix
0
Meneer Taylor heeft het er maar druk mee...

Quote:

22 september 2017 om 16:18

Jonathan Taylor, de klokkenluider die de omvangrijke omkooppraktijken van SBM Offshore naar buiten bracht (volgens het bedrijf is hij een afperser), haalde donderdag bakzeil in de rechtbank van Rotterdam. Hij start daarom een nieuwe procedure bij de rechtbank Haarlem.

De rechtbank in Rotterdam heeft de eis van Jonathan Taylor afgewezen, dat een smaadzaak die SBM Offshore tegen hem had aangespannen, wordt voortgezet. SBM had die procedure zelf weer gestopt door de claim van 6 ton terug te brengen tot nihil. SBM had in eerste instantie beslag laten leggen bij Taylor voor die 6 ton, en spande een civiele procedure tegen hem aan. Taylor heeft volgens SBM ten onrechte de Schiedamse bouwer van drijvende olieplatformen beschuldigd van een poging omkooppraktijken in Brazilië onder het tapijt te vegen. Ook zou Taylor hebben getracht SBM af te persen. De oud-medewerker kreeg bij zijn vertrek 250.000 mee, maar zou later alsnog 3 miljoen hebben geëist.

Taylor verzocht de rechtbank dat SBM allerhande documenten zou vrijgeven die zijn gelijk zouden aantonen. In een tussenvonnis oordeelde de rechtbank dat het nog te prematuur was voor die eis, en dat SBM in een later stadium in de procedure toch wel met documenten op de proppen zou moeten komen, omdat het anders de zaak niet zou winnen. SBM had blijkbaar geen zin om documenten te moeten overleggen, en trok daarom de stekker uit de procedure met het trucje de claim naar nihil terug te brengen.

Taylor eiste dat de zaak toch inhoudelijk wordt behandeld om gerehabiliteerd te kunnen worden. De rechtbank Rotterdam keurt het terugbrengen van de claim naar nihil echter goed, en stelt daarom dat verdere behandeling van de zaak niet meer nodig is. Ook eiste Taylor dat SBM zijn daadwerkelijk gemaakte proceskosten zou vergoeden. Dat laatste is ook niet gelukt. SBM moet wel opdraaien voor de kosten, maar het betreft standaard vergoedingen. ‘De rechtbank heeft gekeken naar de tarieflijst van de rechtspraak, maar die vergoedingen staan in geen verhouding tot de werkelijk gemaakte kosten’, zegt Taylors advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten.

Volgenant zegt deze uitspraak niet onverwacht komt, maar vindt het toch onbevredigend. ‘Dit is zuur voor klokkenluiders in het algemeen. Er wordt met veel geweld voor meer dan een half miljoen beslag gelegd, Taylor wordt gedwongen een advocaat in te huren, en als het zo’n bedrijf dan niet meer bevalt, mogen ze er zomaar mee stoppen, zonder de daadwerkelijke kosten te vergoeden.’

Volgenant kondigt daarom een nieuwe zaak aan bij de rechtbank Haarlem. Die zal als het aan de advocaat ligt starten met een zogenoemd ‘voorlopig getuigenverhoor’ van onder andere SBM-bestuurders Bruno Chabas en Sietze Hepkema. De rechtbank moet later dit jaar oordelen of die getuigenverhoren doorgang mogen vinden. Als dat zo is, zullen die vermoedelijk voorjaar volgend jaar plaatsvinden.

Volgenant: ‘SBM is dus nog niet van deze kwestie af. Ook in het buitenland blijft dit een hoofdpijndossier voor SBM. In Brazilië is nog steeds geen zicht op een schikking, die naar verwachting in de honderden miljoenen zal lopen. En ook in de VS is SBM nog niet off the hook. De getuigenverhoren van de verantwoordelijke bestuurders van SBM zullen ook vanuit Brazilië en de VS met belangstelling worden gevolgd. De SBM-bestuurders moeten dan voor het hekje, om onder ede te verklaren wat hun rol was in deze corruptiezaak. Dan zal duidelijk worden dat SBM de markt heeft misleid over het smeergeldschandaal en de dreigende boete in Brazilië.’

De woordvoerder van SBM belde nog niet terug voor een reactie.
Remfin
0
Chela
0
quote:

Remfin schreef op 25 september 2017 14:07:

Brent op hoogste (dollar) koers sinds juli 2015. SBM lift mee....
Ja, al vanaf eind augustus in vrijwel één stijgende lijn. Bij gebrek aan bedrijfsnieuws (sorry Quote :-)) inderdaad hangend aan de duurdere olie denk ik. Ik hoop/reken eigenlijk dit jaar wel een beetje op positief nieuws over Exxon's Liza-2 en zit met een schuin oog de call-optieprijzen in de gaten te houden. Die houden nog niet over.
AQR zal wel weer wat omlaag gaan met zijn grote shortpositie.
Chela
0
quote:

Remfin schreef op 28 september 2017 11:39:

verdere covering gaande (gezien de stijging)?
Kan.
Denk ook zeker de stijgende olie.
Dutchtenor
0
quote:

Remfin schreef op 28 september 2017 11:39:

verdere covering gaande (gezien de stijging)?
Nice! Ik vermoed AQR, zijn al langer bezig en gaan nu inzien dat er niet veel beweging omlaag is. Ze hebben net 0,11% teruggekocht (200000 aandeeltjes). Als ze helemaal af willen bouwen hebben ze er nog 5.000.000 te gaan...
Ik denk dat dit bedoeld werd door de analisten met de verwachting van een aandeleninkoop programma ;-)
ff_relativeren
0
Chela
0
quote:

ff_relativeren schreef op 28 september 2017 17:54:

1 short mutatie ;

Connor, Clark and Lunn zakken tot onder de meldingsgrens ; 0,49%.
Nu pas.
Die lui hebben dus een dikke maand lijdzaam toegekeken hoe SBM €2 steeg.
30 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 14,460
Verschil +0,050 (+0,35%)
Hoog 14,470
Laag 14,180
Volume 420.642
Volume gemiddeld 531.779
Volume gisteren 673.336