Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: De woestijn lééft

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2018 14:46
    Hoi Arend Jan mooi dat je de rente van de jaren 80 als voorbeeld neemt. Dezelfde rente resulteerde in Black Monday 1987. De rente steeg toen ook plots snel net als nu. Een correctie was zowieso voorhanden alleen nu is de trigger de meest gevreesde van allemaal namelijk snel stijgen de rente.
  2. Marco1337 4 februari 2018 15:04
    quote:

    Brievenbus schreef op 4 februari 2018 14:46:

    Arend Jan, geloof me, echte beleggers snakken NOOIT naar een daling.

    Je moet wel heel erg achterlijk zijn om je bestaande beleggingen 10% minder waard te zien worden en dan blij zijn dat je een beetje extra even wat goedkoper kan bijkopen.....
    Echte beleggers spelen in op het moment dat de beurzen overgewaardeerd zijn en spelen hierop in. Je kan dus wel degelijk blij zijn met een daling/correctie.
  3. Boskalix 4 februari 2018 15:41
    quote:

    Brievenbus schreef op 4 februari 2018 14:46:

    Arend Jan, geloof me, echte beleggers snakken NOOIT naar een daling.

    Je moet wel heel erg achterlijk zijn om je bestaande beleggingen 10% minder waard te zien worden en dan blij zijn dat je een beetje extra even wat goedkoper kan bijkopen.....
    Een ECHTE belegger
    Kan ook ook short gaan op de AEX bij een daling en zorgt voor spreiding
    Voorbeeld van een portefeuille:
    60.000 in obligaties 6% (perpetuals)
    30.000 in aandelen
    10.000 cash

    bij een daling van 10% bewegen de obligaties niet.
    dalen de aandelen met 10% naar 27.000 maar stijgen later weer terug naar 30.000
    Onze belegger koopt intussen voor 5000 aan AEX short met een hefboom 40. Dit levert 10.000 Euro op. Zelfs als maar van 5% daling geprofiteerd wordt (Na 2% daling instappen en na trendomkeer omhoog iets vertraagd 2-3% uitstappen)
    Door na de daling voor 3000 Euro bij te kopen is het eindtotaal van de portefeuille nadat de aandelen weer terug op 30.000 geveerd zijn dus
    110.000 Euro.
    Zo profiteer je van een daling en de daarop volgende stijging.
    Intussen hebben de obligaties ook nog wat opgeleverd.

  4. [verwijderd] 4 februari 2018 15:46
    quote:

    Realist2018 schreef op 4 februari 2018 14:46:

    Hoi Arend Jan mooi dat je de rente van de jaren 80 als voorbeeld neemt. Dezelfde rente resulteerde in Black Monday 1987. De rente steeg toen ook plots snel net als nu. Een correctie was zowieso voorhanden alleen nu is de trigger de meest gevreesde van allemaal namelijk snel stijgen de rente.
    Haha heb je de WC-rol al klaar liggen voor maandag?

    Eindelijk instappen voor jou, daar heb je al zolang op gewacht he!
  5. forum rang 6 rene66 4 februari 2018 16:50
    Afgelopen vrijdag was er in mijn beleving een soort paniek voetbal ingezet door shorters. Geruchten naar buiten brengen dat de Fed vier keer de rente gaat verhogen dit jaar was er ééntje van. Dit oa op basis van de werkgelegenheidscijfers.

    Arend Jan schrijft "U weet hoe dit spelletje werkt. Aandelen zijn risicovoller dan leningen en daarom wilt u daarvoor een hogere vergoeding. Hoe meer die obligaties opleveren, des te onaantrekkelijker aandelen worden."

    Dit gaat in mijn beleving maar deels op. De bedrijfswinsten in de tech sector bijvoorbeeld zijn enorm en deze maar ook andere groeiaandelen leveren veel en veel meer geld op dan je ooit met obligaties kan verdienen in de VS. Waarom zou een belegger zijn techaandelen gaan verkopen of andere aandelen die veel meer opbrengen dan obligaties ? Het verkopen van dividend aandelen is een logische zet als obligaties evenveel gaan opbrengen, al met al is het niet logisch dat de hele markt naar beneden gaat.

    Ten aanzien van de inflatie zijn er ook mensen die denken dat de inflatie in de VS toch niet zo hoog gaat oplopen. Dat heeft o.a. te maken met de technologische ontwikkelingen alsmede dat er veel Amerikanen zijn die meer uren willen werken.

    "Rajan also said that rising wages have not yet passed through to prices. He also pointed to the lingering impacts of globalization and technological development on decreasing costs and the power of companies like Amazon to consistently de-incentivize other businesses from raising prices. That’s caused firms around the globe to lose much of their pricing power, holding down costs.

    Other fund managers including Barbara Reinhard, managing director and head of asset allocation at Voya in New York, say that despite the low headline U.S. unemployment rate, the country has an aging population that is working and spending less, reduced labor force participation and high number of job openings. Many Americans also are working less hours than they’d like to, meaning companies can add workers without major increases to wages

    “You would need significantly faster growth without any lift from productivity to say inflation was going to [rise significantly],” Reinhard said. “I think it’s an extreme left tail event that has extremely low probability of happening."

    Al met al verwacht ik dat de beurs in de loop van de komende week weer omhoog gaat. Partijen die nu hun aandelen verkopen willen uiteindelijk zoveel mogelijk geld verdienen en dat gaat nu éénmaal niet door alleen maar in obligaties te zitten die een paar procent opleveren.
  6. forum rang 6 rene66 4 februari 2018 17:03
    Het is verder jammer dat de beurs in Europa nog steeds zo kijkt naar de beurs in de VS. De obligaties in de VS leveren steeds meer geld op, in Europa is dat nog lang niet het geval. De aandelen in Europa zou wat dat betreft helemaal niet hoeven zakken. Dat zou pas te verklaren zijn als de rente hier enorm zou gaan stijgen. Dat zie ik niet zo snel gebeuren.

    Maar wij volgen de VS ook in dit geval weer, een klein dipje daar en dus een klein dipje hier. Zoals Arend Jan ook aangeeft "De VS is nu eenmaal leidend."
  7. [verwijderd] 4 februari 2018 17:15
    De beurs gaat komende week niet meer omhoog. Zodra de rente een bepaalde niveau bereikt en die is nu al bereikt en stijgende stappen pensioen fondsen en banken uit aandelen. Dat is altijd zo geweest. Dat we de laatste 7 jaar een waanzinnige lage rente hebben gehad waardoor de beurzen onnatuurlijk stegen is een feit. Dat de beurzen nu in een super versnelde tempo (crashen) corrigeren door de stijgende rente is ook een feit.

    Het doet er niet toe of een individuele particuliere belegger zijn/haar aandelen niet verkoopt. Dat doen de penioenfondsen en grote investeerders en banken wel. De Aex index kan zo makkelijk 35% dalen komende weken.

    Als morgen de pensioenfondsen op de knop drukken gaat de Aex index crashen. Dinsdag gaan de grote investeerders en banken ook massaal verkopen weer een crash en woensdag volgen de particulieren ja en dat noemen we een correctie. Al met al kan de Aex index deze week onder de 400 punten eindigen en deze maand zelfs onder de 350 punten. Door de stijgende rente kan het vele jaren duren voordat de Aex index weer boven de 450 gaat komen. De rente spook is los en slaat om zich heen.

    Het is indentiek aan de jaren 80 met als gevolg Black Monday 1987.
  8. [verwijderd] 4 februari 2018 17:26
    Crash morgen? Ik heb geen glazen bol. Áls het gaat gebeuren dan denk ik wel héél snel en heftig en niet een gefaseerde correctie omdat shorters dan teveel kunnen instappen en verdienen.
    En ja, ik heb geen enkele moeite met een vette correctie. Dan kan de money-carroussel weer, na een reset, gaan draaien zonder grote risico's. Maar wat morgen niet gebeurt, zal volgende week, maand of jaar wel gebeuren. Waar het om gaat is dat je eventueel rendement veilig stelt en in de puinhopen van de correctie zoekt naar nieuwe investeringskansen: en dus niet jaren bezig bent om je verlies in een eventueel aanstaand bloedbad te compenseren.

    Disclaimer: mijn rendement is veilig gesteld: ik zit full cash.
  9. forum rang 6 rene66 4 februari 2018 17:32
    quote:

    Realist2018 schreef op 4 februari 2018 17:15:

    Het doet er niet toe of een individuele particuliere belegger zijn/haar aandelen niet verkoopt. Dat doen de penioenfondsen en grote investeerders en banken wel. De Aex index kan zo makkelijk 35% dalen komende weken.
    De Aex kan de komende weken ook 99% gaan dalen, alles kan. Maar dat gaat echt niet gebeuren.

    De vraag is wat voor een voordeel pensioenfondsen, grote investeerders en banken hebben met een crash. Het antwoord is helemaal niets. De wereld zit hier niet op te wachten en de centrale banken ook niet. De laatste zullen dit ook niet meer toestaan.

    Zoals ik eerder heb geschreven is scenario schrijver wel een mooi beroep voor je. Ik denk serieus dat van jouw reacties op het forum wel een heel spannend boek kan worden gemaakt en wellicht een Hollywood film.
  10. [verwijderd] 4 februari 2018 18:01
    Oke ik denk dat je een cursus beleggen nodig hebt old school. Pensioen fondsen hebben maar een doel rendemend maken en moeten aan bepaalde spelregels houden. Zo mogen ze maar een bepaalde deel beleggen en een groot gedeelte sparen. Nu de aandelen markten op hun maximale onnatuurlijke hoogtes staan is het tijd voor de correctie. De rente stijgt en pensioenfondsen gaan hun verdiende rendement op aandelen veilig stellen op veilige rente waarden in de VS. Als de Aex index met 35% tot 50% crast stappen de pensioen fondsen staps gewijs weer in of ze blijven in vaste rente waarden beleggen. Zo maken ze rendement.
  11. [verwijderd] 4 februari 2018 18:03
    Dus de Aex moet crashen voor de pensioenfondsen. Ruim 80% van het belegd vermogen op de Aex komt van de pensioenfondsen en grote investeerser dus zij bepalen de koers niet de particuliere beleggers die minder dan 20% vertegenwoordigen. Rente stijgt aandelen dalen dat is altijd zo geweest.

    kijk dit maar eens.

    anderetijden.nl/aflevering/534/De-beu...
  12. Boskalix 4 februari 2018 19:03
    We zijn de afgelopen week zeg maar 5% gedaald.
    Morgen kna het dus 2 kanten opgaan.
    Verder naar beneden of terug naar boven.
    Fundamenteel is er niets aan de hand dus logisch dat we ook weer een keer naar boven gaan.
    Maar gezien de forse stijging in januari van iets meer dan 5% zou het ook niet vreemd zijn als we toch nog een paar % verder dalen. En vergeet ook de stijging van de Euro niet. Dus ik gok erop dat we nog naar 534 gaan en omdat de beurs altijd iets over-reageert zou het ook nog wel eens 530 kunnen worden. En dat is een daling van 7%. Meer zal het nu niet zijn want we zitten in februari en dat is normaal geen maand voor grotere dalingen.
  13. Marco1337 4 februari 2018 19:55
    nl.m.wikipedia.org/wiki/Fisherhypothese Op basis van verschillende theorieen bepaald de ecb nog steeds zijn huidige beleid waaronder die van Fisher. Het is maar een stomme wikipedialink maar lees voor de grap het laatste stukje over de obligatie rente en de rente op aandelen. Als je met je boerenverstand hier naar kijkt en je gaat vervolgens de huidige standen kijken dan kun je maar 1 ding concluderen: Bubbel.
  14. Fundbuster 4 februari 2018 20:10
    Dit was zo vreselijk over-over-due dat het helemaal niemand hoeft te verbazen. De bubbel scheurt. Het was niet te timen, omdat zoiets niet te timen valt. De rabiës had ook nog een paar weken kunnen voortwoeden.
    Dat het morgen op magische wijze herstelt lijkt me niet heel waarschijnlijk. Er lijken me twee opties aan de orde:

    Een crash
    Een bearmarket.

    Mogelijk is een bearmarket wel het mindere euvel van de twee.

    Een kleine felicitatie aan onze Bas Heijink, die zijn waarschuwingen voor een plotselinge (zwaar) bearishe wending al die tijd overeind gehouden heeft. Ik lees hem nog steeds (op ING Sprinters), al heeft hij hier het stokje aan Royce overgedragen. Way to go Bas!

    Euri's lopen op. De rente begint te stijgen. Het gratis geld is bijna op, Draghi staat binnenkort met lege handen. Europa bestaat vooral uit kreten en niet uit beleid. Wie gaat de huidige K/W's wáár maken? Hoelang duurt het nog voordat de Grieken weer met opgehouden hand aan de poort staan? Zou dat stel clowns in Straatsburg het voor elkaar krijgen om de eerste voorwaarde voor het behoud van Europa te scheppen, namelijk een sluitend en handhaafbaar immigratiebeleid?

    Gewoon een paar vragen, die weer relevant worden nu het koudvuur op Wallstreet gedoofd is.

    Gelukkig hoeven we niet meer te speculeren over de jaartop 2018.
    Die staat er namelijk al.


  15. geldorado 4 februari 2018 20:25
    quote:

    Fundbuster schreef op 4 februari 2018 20:10:

    Een kleine felicitatie aan onze Bas Heijink, die zijn waarschuwingen voor een plotselinge (zwaar) bearishe wending al die tijd overeind gehouden heeft. Ik lees hem nog steeds (op ING Sprinters), al heeft hij hier het stokje aan Royce overgedragen. Way to go Bas!
    Voor de geïnteresseerde........https://www.ing.nl/media/ING_technische-analyse.pdf
  16. [verwijderd] 4 februari 2018 20:25
    quote:

    Realist2018 schreef op 4 februari 2018 17:15:

    De beurs gaat komende week niet meer omhoog. Zodra de rente een bepaalde niveau bereikt en die is nu al bereikt en stijgende stappen pensioen fondsen en banken uit aandelen. Dat is altijd zo geweest. Dat we de laatste 7 jaar een waanzinnige lage rente hebben gehad waardoor de beurzen onnatuurlijk stegen is een feit. Dat de beurzen nu in een super versnelde tempo (crashen) corrigeren door de stijgende rente is ook een feit.
    Wat is je beleggingshorizon als je zegt dat de beurs komende week niet meer omhoog gaat, 4 uur ? De meeste beleggers kijken wel iets verder dan 5 dagen...

    Ik zie pensioenfondsen al masaal ten tijde van economisch herstel uit aandelen stappen om premies te betalen zodat ze negatief renderende obligaties mogen kopen... maar niet heus...
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links