Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave 2018

3.206 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 157 158 159 160 161 » | Laatste
junkyard
0
Voor een bedrijf als Wereldhave niet zo'n punt om vpb te betalen als het niet langer mogelijk is om als fbi te opereren, er wordt toch al jaren nauwelijks winst gemaakt.
Biobert
0
quote:

jaar2018 schreef op 3 september 2018 11:30:

Het beste oplossing voor de aandeelhouders Wereldhave zou zijn als er een koper wordt gezocht om geheel Wereldhave over te nemen voor een reële prijs.
Mijnheer Aat van Herk graag een cash bod voor de hele toko.

€ 45,- is een fair bod lijkt mij waar de meeste aandeelhouders akkoord mee zullen gaan.
Van Herk zal alleen een openbaar bod doen op aandelen WHV als hij eerst overeenstemming bereikt met een grootaandeelhouder WHV die van zijn aandelen af wil voor een mooie prijs. Dit in navolging van de strategie van Van Herk destijds bij Nagron
[verwijderd]
1
Even wat meer echte feiten kan geen kwaad.

. Hier in Winkelhof is deze week Holland & Barrett open gegaan.

In de wandelgangen is te horen dat de winkeliers een opslagruimte die ze een tijd lang gratis mochten gebruiken moeten teruggeven, want deze gaat verhuurd worden.

De andere lege plekken zijn ook opgevuld.

Kortom, Leiderdorp gaat niet naar 100 % verhuur, maar gaat daar waarschijnlijk overheen. Er komen NIEUWE VERHUURDE RUIMTEN.

Dit is naar mijn observatie het patroon in Leiderdorp, Hoofddorp, Nieuwegein, Rijswijk. De centra waar ik vaak kom.

De volgorde is dat na volbezetting van de winkelruimten, huurverhogingen kunnen worden doorgevoerd. Door het karakter van 5-jarige huurcontracten, duurt het enige tijd voor dat doorgewerkt is.

. Er zijn een paar centra in NL volledig in de verbouw. Die dragen op dit moment niet bij aan de huurinkomsten. Die gaan echter in 2019 open en zullen dus de huurinkomsten duidelijk hoger kunnen zetten.

. Hou nou eens op over een overname door Van Herk of doe je huiswerk. De man zit al met zijn hele vermogen in beursgenoteerde bedrijven. Het meest in Vastned met 20 procent. Er komt dus geen overname van Wereldhave.

Het enige wat hij kan, is hooguit een paar procent bijkopen tegen zo laag mogelijke koersen.

. Het is me duidelijk dat hier lieden zitten met een agenda om Wereldhave naar beneden te zetten. Het gebeurt verholen, maar het is volstrekt duidelijk.

Ze voegen geen informatie toe, of schijninformatie, of cirkelredeneringen (Het gaat slecht met het aandeel omdat het management slecht is, het management is slecht omdat het aandeel gedaald is, en dit elke week een paar keer). Herken het patroon en laat je niet naaien.

. De werkelijkheid is dat de winst van WHA niet gedaald is het afgelopen half jaar, dus er is geen reden voor een lagere koers vergeleken met een half jaar geleden. De analyse van SeekingAlpha laat zelfs een lichte verbetering zien van een aantal sleutelvariabelen.

Als het aandeel lager gaat, is het door de stemming van de dag, niet door feiten op de grond.

. Zoals ik eerder stelde, heeft het management van WHA maar 2 prioriteiten. Huren verhogen en iets doen tegen de herinvoering van de VPB (door verlies dividendbelasting). Ik zie dat ze bij dat laatste nu met de tegenaanval begonnen zijn. Ze doen dus precies wat ze moeten doen.

De rest is ruis.

junkyard
1
Echte feiten en hierna beginnen over verhalen die zijn opgevangen in de wandelgangen, of indrukken die je hebt verkregen door winkelcentra bezoek. Dat zijn geen feiten.

De seekingalpha analyse is van matige kwaliteit, vanachter een spreadsheet in US naar wat getallen gekeken, zonder door de te hebben wat er werkelijk speelt. Volgens mij ben je hier vooral van gecharmeerd omdat de eindconclusie je aanstaat. Projectontwikkeling kost geld, de LTV is te hoog door de afboekingen. Wereldhave moet verkopen en/of een dure hybrid slikken, wat het resultaat per aandeel vanaf 2019 laat dalen.

Verder snap ik niet dat je denkt dat de koers vanuit dit forum naar beneden of omhoog te praten is. Als je dit werkelijk denkt, dan moeten we je post met een flinke korrel zout nemen, aangezien je hier bijbedoelingen mee hebt.
[verwijderd]
0
Wat meer echte feiten.

Vandaag toevallig in In de Boogaard geweest in Rijswijk.

Er is geen leegstand. Herhaling: er is geen leegstand.

Nul.

In het andere gedeelte van In de Boogaard, dat onder meer door NSI wordt geëxploiteerd, is … geen leegstand.

Dus er is ook geen prijsdruk.

Alle terrassen waren afgeladen op een doordeweekse dag. De mensen consumeren zich het schompes.

Een paar maanden geleden plaatste iemand hier de melding dat het winkelcentrum last had van te weinig parkeerruimte.

Wie schetst mijn verbazing dat er in totaal 5 parkeergarages zijn in en om het winkelcentrum.

In totaal tegen de 3000 parkeerplaatsen.

WHA is op de beurs zo ondergewaardeerd dat het bijna ongelofelijk is.

junkyard
0
Dan is er in twee maanden tijd ongelooflijk veel veranderd, na het luiden van de noodklok en oproep tot huurverlaging:

rijswijk.tv/nel-kames-luidt-noodklok-...
DeZwarteRidder
0
Meerderheid voor omvormen van deel Bogaard tot woningen

Datum sep 3, 2018

Veel winkels rond De Terp in Winkelcentrum In de Bogaard staan leeg. Het is niet te verwachten dat hier ooit nog succesvolle bedrijven komen, anders was dat al gebeurd. Het is beter op deze plek betaalbare woningen te bouwen voor jongeren, starters en 55-plussers. Dit besluit werd gesteund door 82% van de inwoners die maandagavond in Herberg Vlietzight waren. Ook het (gelegenheids) college van wethouders was het hiermee eens.

Andere opzet van de avond dan verwacht
Het was even schrikken voor de inwoners die maandagavond naar de bijeenkomst rondom het College Werk Programma kwamen. Op het programma stond het beleid voor de komende vier jaar is. In oktober verschijnt het. Eerder haalde het college tijdens een bijeenkomst in de Broodfabriek ‘bouwstenen’ op. Dat werd gevolgd door een enquête. “Wij hebben nog een aantal dilemma’s, moeilijke onderwerpen, die we voorleggen aan jullie”, aldus de wethouders bij de start.

Eenmalig ‘gelegenheidscollege’ van wethouders aan de slag
En om het helemaal speciaal te maken werd er ook een ‘gelegenheidscollege’ van wethouders gevormd uit aanwezigen (zie foto). Ook zij mochten zich buigen over deze problemen. Eén van deze problemen is Winkelcentrum In de Bogaard. Bij de bouw het meest moderne regionale winkelcentrum van Nederland. Nu in de tijd van internet staan veel panden al lang leeg, Een overgrote meerderheid van de zaal koos – via de mobiele telefoon – voor woningbouw in het achterste deel. Ook het gelegenheidscollege, dat buiten de zaal een mening moest vormen, kwam tot dit besluit.

Prioriteit voor veiligheid van inwoners
Ook mochten de aanwezigen via de telefoon aangeven wat prioriteit heeft voor hen. Wie regelmatig social media volgt, zal het geen verrassing zijn dat ‘veiligheid op straat’ hoog scoort, gevolgd door ‘groen’, ‘handhaving’, ‘wonen’ en ‘armoedebestrijding’.

Geluiden uit de stad
“Samen maak je de stad, dat kan je niet als gemeente alleen. De geluiden uit de stad, daar gaat het om. Zonder dat heb je geen draagvlak”, stelden de wethouders bij de afsluiting. Nieuwsgierig geworden? Er komen nóg twee bijeenkomsten. Op donderdag 6 september in Best Western plus Grand Winston, Generaal Eisenhowerplein 1 (dan komt ook de ondertunneling van de Beatrixlaan aan de orde) en op woensdag 12 september in De Compagnie Geestbrugkade 32. De avonden starten om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.


futaridomo
1
Zeer informatief, Junkyard. Alleen WHA heeft laatste tijd zo veel marketeer binnengehaald en die kan niet eens communicieren met stockholders !?!?!? Al die nieuws over wereldhave moet ik zelfs via googlen !
[verwijderd]
3
Ik begrijp dat het voor de spreadsheetstrategen een beetje ingewikkeld is rond In de Boogaard. Dat is en blijft het resultaat van onwil om naar de feiten op de grond te kijken.

Daarom een korte toelichting.

Het complex telt 4 aparte winkelcentra.

Een deel, de Prinsenpassage, wordt verhuurd door Wereldhave. Dat heeft NUL leegstand.

Dit is het deel dat je op de meeste foto's ziet. Het is de belangrijkste toegang tot het hele centrum en heeft de meeste foot-fall.

Het deel daarachter is van NSI. Dat is de Sterpassage. Ook dit heeft NUL leegstand.

Het deel waarover in berichtjes wordt gesproken is de Terp. Daar is een speciale situatie, omdat er in maart een nieuwe eigenaar is gekomen die nu met de gemeente aan het kijken is wat er het beste ontwikkeld kan worden.

De spreadsheetstrategen denken dan: o leegstand = eng.

Nee heren, dat is het beeld dat het plaatselijke azijnpissersgilde schetst en dat jullie graag overnemen omdat je het aandeel lager wil zetten.

In realiteit is er alleen wat leegstand in een achteraf gedeelte als gevolg van het vertrek van V & D. De leegstand is nooit opgevuld omdat er een derderangs beheermaatschappij eigenaar van was, die dit voorjaar eindelijk zijn biezen heeft gepakt.

Ter vergelijk: Wereldhave kocht hun gedeelte in 2015 in slechtere tijden dan nu en het zit al minstens anderhalf jaar vol (eigen waarneming).

Wat de spreadsheetstrategen maar niet willen en kunnen begrijpen, en dit is waarom ze met vastgoedmaatschappijen op de beurs geen geld verdienen, is dat de kwaliteit van het beheer doorslaggevend is.

Er is dus nu een nieuwe eigenaar van De Terp, die professioneler is en ook dit gedeelte vol gaat krijgen. Dat wordt nu afgestemd met de gemeente.

Tot het moment dat duidelijk is wat er mee gaat gebeuren, is dit gedeelte ook geen concurrentie voor Wereldhave, want de planning is niet rond. Er wordt om die reden niks verhuurd.

Dan nog een interessant nieuwtje uit Leiderdorp. Ik heb al een paar keer gemeld dat huurstijgingen in een shopping center volgen op volbezetting.

Gisteren meldde ik dat Winkelhof zo goed als vol is, en ze gaan zelfs gratis opslagruimte kannibaliseren om nieuwe ruimten te kunnen verhuren.

Vandaag dit nieuwtje:

Pet's place gaat min of meer gedwongen plaats maken voor Specsavers.

Moet ik uitleggen wat dit betekent of kunnen jullie het zelf raden?
Berkum5
0
quote:

turbomania schreef op 5 september 2018 13:19:

Tid om weer een heel klein ritje te maken met WH. Koop 30,87
Hoop voor je dat je niet teveel geld erin hebt gestoken.
junkyard
0
@FreedomFighter, interessant betoog. Echter, wanneer andere delen van een winkelcentrum leegstand kennen, dan heeft dit ook gevolgen voor de markthuur in het beter bezette deel. Verder daalt de leegstand ook neer in de algehele sfeer en kwaliteitsbeleving van het winkelcentrum. Als je de online reviews naleest, dan ziet dit er niet positief uit (veel geklaag).

Wereldhave heeft het winkelcentrum in 2015 aangekocht, en heeft in de jaarverslagen de bezoekersaantallen en theoretische huur per winkelcentrum gerapporteerd. Het jaarlijkse bezoek van in de Bogaard is gedaald van 2,7 miljoen naar 2,5 miljoen per jaar, en de theoretische huur is gedaald van 5,2 miljoen naar 4,6 miljoen per jaar (mutatie van 2015 naar 2017).

Dit kun je een stukje spreadsheet analyse noemen. Maar je kunt mij moeilijk wijsmaken dat Wereldhave een positief ritje heeft gemaakt op dit winkelcentrum, dit zal een hoofdpijn dossier zijn. Volgens mij is dit een van de drie slecht presterende winkelcentra van Wereldhave, waarop is afgeboekt. Naast lagere huren stijgen de yields op dit soort winkelcentra, door deze combinatie kan de waarde halveren in enkele jaren tijd.

Dat een groot leegstaande deel zal worden verbouwd tot woningen, en dat de directe omgeving opknapt, zal een positieve bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid het winkelcentrum. Mogelijk dat dit op termijn een ommekeer zal brengen.
Economische Vluchteling
2
Heb voor mezelf nog even gekeken in een simpel sheetje wat er gebeurt als je even van een aantal negatieve scenario's uit gaat. Ik voeg het even bij voor wie het interessant vindt. Als je nu even de NRI in frankrijk met 25% verlaagt, en de rest even gelijk laat, wat me redelijk lijkt. En dan vervolgends de boel op een zeer conservatieve 6% netto yield waardeert dan kom je uit op 51% LTV. om dit op een veilige 41% te krijgen moet voor 540M verkocht worden. Zelfs als je dit doet tegen een waardering van 6% NIY blijft er nog voldoende cashflow over om 7% dividend te betalen en jaarlijks 0.65% van de portfoliowaarde te investeren. Dit lijkt me daar dan een uitstekende bodem voor een decennium van herstel na 11 magere jaren in dit segment. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo negatief. Ik zie verder voldoende katalysten om de prijs aanzienlijk te doen stijgen, en die neem je dan niet eens mee in de analyse. Mij lijkt de downside vrij beperkt nu, en heb mijn positie me deze vastgoeddip dan ook vergroot en zit er nu in op gemiddeld €32,90. Graag hoor ik het als ik me ergens in vergis.
Bijlage:
[verwijderd]
0
Nog even en we zitten onder de 30,-. Nieuwe leerles koop nooit een aandeel dat door vele partijen wordt geshort, want hoe je het ook wendt of keerd uiteindelijk trekken zij aan het langste eind en anders zorgen ze daar wel voor. Het zou mij niet verbazen dat ze al geruime tijd op de hoogte waren van het nevenbeleid omtrent de dividenbelasting en wellicht hebben ze hier zelfs wel invloed op uitgeofenend.

"Het kabinetsplan gaat vastgoedbeleggers 10 tot 20% van het rendement kosten. Het probleem zit in een bijzinnetje uit het regeerakkoord van deze coalitie. Daarin staat dat beleggen in vastgoed via zogenaamde fiscale beleggingsinstellingen (fbi) verboden wordt. Dit is een neveneffect van de afschaffing van de dividendbelasting."

[verwijderd]
0
'Rutte brengt vestigingsklimaat schade toe’

Door MARTIN VISSER

Het afschaffen van de dividendbelasting is geen verbetering voor ons vestigingsklimaat. Sterker nog, het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van Nederland.

Dat stellen Rabo-economen Barbara Baarsma en Nic Vrieselaar in een analyse die vandaag wordt gepubliceerd. „Terwijl het kabinet volhardt dat de dividendbelasting ons vestigingsklimaat verziekt, blijft in de discussie onderbelicht dat het afschaffen daarvan ook averechts kan uitpakken voor de aantrekkelijkheid van Nederland voor (buitenlandse) bedrijven.”

Uit onderzoek blijkt dat bij een verlaging van dividendbelasting bedrijven meer dividend uitkeren en mogelijk minder investeren in innovatie, aldus de economen. Verder verslechtert het de positie van Nederland in onderhandelingen over fiscale verdragen.

Verder wijzen Baarsma en Vrieselaar erop dat de vennootschapsbelasting nu minder wordt verlaagd dan de bedoeling was om tegenvallers bij de dividendbelasting op te vangen: „Het negatieve effect van de hogere vpb dan beloofd op het vestigingsklimaat zou wel eens groter kunnen zijn, dan het positieve effect van afschaffing van de dividendbelasting.”

Volgens de Rabo-economen kan premier Rutte de €2 miljard van deze maatregel beter op andere manieren besteden. „Investeer het geld in een van de vele andere factoren die bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van Nederland. Zet bijvoorbeeld in op het verbeteren van de infrastructuur, of investeer in het Nederlandse onderwijs – zaken waar buiten- én binnenlandse bedrijven de vruchten van plukken.”
[verwijderd]
0
quote:

Economische Vluchteling schreef op 5 september 2018 23:47:

Heb voor mezelf nog even gekeken in een simpel sheetje wat er gebeurt als je even van een aantal negatieve scenario's uit gaat. Ik voeg het even bij voor wie het interessant vindt. Als je nu even de NRI in frankrijk met 25% verlaagt, en de rest even gelijk laat, wat me redelijk lijkt. En dan vervolgends de boel op een zeer conservatieve 6% netto yield waardeert dan kom je uit op 51% LTV. om dit op een veilige 41% te krijgen moet voor 540M verkocht worden. Zelfs als je dit doet tegen een waardering van 6% NIY blijft er nog voldoende cashflow over om 7% dividend te betalen en jaarlijks 0.65% van de portfoliowaarde te investeren. Dit lijkt me daar dan een uitstekende bodem voor een decennium van herstel na 11 magere jaren in dit segment. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo negatief. Ik zie verder voldoende katalysten om de prijs aanzienlijk te doen stijgen, en die neem je dan niet eens mee in de analyse. Mij lijkt de downside vrij beperkt nu, en heb mijn positie me deze vastgoeddip dan ook vergroot en zit er nu in op gemiddeld €32,90. Graag hoor ik het als ik me ergens in vergis.
Ben het helemaal met je eens. Maar de markt niet en dit fonds moet kapot. Ben gister volledig uitgestapt rond de 31. Ik kijk het even aan. Vooralsnog een goede beslissing. Wel met een pijnlijk verlies.
Berkum5
0
Wat een bloedbad! In een week tijd € 1,75 naar beneden. Dividendrendement wordt steeds hoger, dat dan weer wel.
[verwijderd]
0
Niks aan het handje, jongens.

Het zijn grote Amerikaanse shortpartijen die vandaag actief waren bij Wereldhave, NSI, Vastned en Eurocommercial.

Kijk naar de tijdstippen van de scherpe dalingen, in de namiddag.

Alleen Klepierre had weinig last.

Wereldhave heeft bij een koers van 30 een dividendrendement van bijna 8,5 procent. Ga er maar rustig van uit dat bij die koers de koopprogramma's van de langetermijnbeleggers automatisch actief worden.

En hou vooral in de gaten dat de aandelenkoers van een vastgoedbedrijf geen enkele invloed heeft op de huuropbrengst en de kosten.

Er verandert helemaal niets, behalve de feiten op de grond, en die zijn dat de trend naar huurstijgingen al begonnen is. Zie mijn eerdere posts.

Dit zou wel eens de laatste periode kunnen zijn dat het aandeel zo goedkoop kan worden opgepikt.
3.206 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 157 158 159 160 161 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,100
Verschil +0,020 (+0,14%)
Hoog 14,100
Laag 14,080
Volume 92.718
Volume gemiddeld 90.425
Volume gisteren 57.121