Pharming « Terug naar discussie overzicht

Een korte chronologische reis in de tijd

93 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
[verwijderd]
0
Hallo Voda

Ik ben een beginnend belegger zonder enige ervaring en ben sinds november 2017 het volledige Pharming forum aan het volgen en had op aanbeveling van een kennis, er intussen zowat al mijn centjes ingestoken, en dit aan een toch wel hoge aandelenkoers. Bij het lezen van jouw geplaatste berichten en met name dit draadje in het bijzonder, geeft dit me toch wel een goede en rustige gemoedstoestand.. Mooi om zo de positieve evolutie te kunnen lezen !
Hartelijk dank hiervoor !

Groeten
CDB
voda
0
quote:

cdb68 schreef op 13 maart 2018 10:32:

Hallo Voda

Ik ben een beginnend belegger zonder enige ervaring en ben sinds november 2017 het volledige Pharming forum aan het volgen en had op aanbeveling van een kennis, er intussen zowat al mijn centjes ingestoken, en dit aan een toch wel hoge aandelenkoers. Bij het lezen van jouw geplaatste berichten en met name dit draadje in het bijzonder, geeft dit me toch wel een goede en rustige gemoedstoestand.. Mooi om zo de positieve evolutie te kunnen lezen !
Hartelijk dank hiervoor !

Groeten
CDB

Succes gewenst, en nog even op de tanden bijten. Pharming staat er gewoon goed voor. En ja, het is natuurlijk sneu dat de koers zo ver inelkaar gezakt is, ondanks het goede nieuws. Dat kost ons allemaal geld.

Fijn dat je de berichten kan waarderen. Ik probeer mijn best te blijven doen nieuwsfeiten e.a. te plaatsen.
voda
2
Vermogensbeheerder Fidelity stapt in Pharming

Het biotechbedrijf Pharming is niet langer het speelterrein van louter kleine beleggers. Dat is duidelijk geworden nu de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity een belang van 3,14% in het Leidse bedrijf heeft opgebouwd.

Voor Pharming is de melding een mijlpaal. Het is voor het eerst in lange tijd dat een grote institutionele beleggers het weer aandurft om Pharming-aandelen te kopen. De melding is woensdag publiek gemaakt door de Autoriteit Financiële Markten.

Beleggen in Pharming was lange tijd taboe voor veel professionele vermogensbeheerders, omdat het bedrijf de verwachtingen steeds niet waarmaakte en de koers steeds verder wegzakte. Veel financiële analisten waren gestopt met het volgen van het bedrijf. Zodoende was Pharming het exclusieve domein van kleine particuliere beleggers geworden.

De ommekeer zette vorig jaar in. De omzet van het biotechbedrijf steeg sterk, evenals de beurskoers. De beurskoers van Pharming liep op tot meer dan €700 mln. Begin dit jaar volgde al een eerste beloning toen Pharming werd opgenomen in de Smallcap-index AScX van de Amsterdamse beurs.

De belegging van Fidelity is 'een heel belangrijke stap voorwaarts', zo reageert Sijmen de Vries, de ceo van Pharming. 'Fidelity is een heel gerenommeerde partij in onze sector, de life sciences. Die stapt niet in voor de korte termijn.' De Vries stelt dat meer institutionele beleggers inmiddels een belang in Pharming hebben opgebouwd, maar dat zij nog onder de meldingsgrens van 3% zitten.

Ondanks het nieuws verloor het aandeel Pharming woensdag terrein op de Amsterdamse beurs. Aan het einde van de middag noteerde het aandeel een verlies van 3,3% op €1,29.

Thieu Vaessen

fd.nl/beurs/1249645/vermogensbeheerde...
[verwijderd]
0
Voda,

Ook complimenten vanuit mijn kant. Ga zo door zou ik zeggen. Kan nagenoeg geen post van je ondekken welke niet weerlegd is met feiten. Ook al heb je geen positie meer ik ga bijna denken dat je Sijmen zelf bent.?? Ga zo door wordt gewaardeerd.
voda
0
quote:

Pharmingbelang! schreef op 11 april 2018 20:40:

Voda,

Ook complimenten vanuit mijn kant. Ga zo door zou ik zeggen. Kan nagenoeg geen post van je ondekken welke niet weerlegd is met feiten. Ook al heb je geen positie meer ik ga bijna denken dat je Sijmen zelf bent.?? Ga zo door wordt gewaardeerd.
Bedankt, maar ik zit sinds 31 oktober 2017 weer in Pharming, en fors ook. (ruim 75% van mijn porto). De rest zit in Galapagos.
[verwijderd]
0
Excuus, niet echt accuraat. Ik zit er vanaf 2013 in nu met 100% van mijn porto. Ik voel gewoon dat we aan het begin staan van iets heel moois. Uiteraard niet alleen een gevoel maar gestaafd aan de kennis die ik nu heb opgebouwd vanaf 2013. Ik wens jou en een ieder succes de komende tijd.
voda
0
Na vele teleurstellingen kan Pharming-topman Sijmen de Vries nu oogsten

Hij noemde hetzelf een 'belangrijke mijlpaal'. Een 'bijzonder verheugde' ceo van Pharming kon donderdag voor het eerst in twee decennia melden dat zijn bedrijf winst heeft gemaakt. Je gunt het topman Sijmen de Vries van biotechnologiebedrijf Pharming, dat het grote publiek vooral kent van de genetisch gemodificeerde stier Herman.

Na tien jaar hard werken en vooral ook afzien wacht hem nu de beloning: goede bedrijfsresultaten en perspectief voor de toekomst. En al enige tijd fors stijgende beurskoersen. Ook dat is plezierig voor De Vries, die bijna tien jaar lang weinig plezier heeft beleefd aan de optieregeling van het Leidse bedrijf. Maar nu lijkt de ommekeer definitief, met dank aan het geneesmiddel Ruconest, dat goed verkoopt in de Verenigde Staten.

Bij zijn benoeming in 2008 was De Vries nog een grote onbekende. Hij had medicijnen gestudeerd in Amsterdam (afgestudeerd als basisarts) en werkte later in diverse functies bij Novartis en SmithKline Beecham. Ook was hij er als ceo van het kleine Zwitsers biotechbedrijf 4-Antibody in geslaagd bij investeerders vele miljoenen op te halen.

Geld ophalen was een vaardigheid die Pharming hard nodig had. De specialiteit van De Vries was nieuwe aandelen uitgeven, of zoals hij zelf spottend zei 'aandelen printen', om niet ten onder te gaan. De slechte prestaties van Pharming verleidden teleurgestelde beleggers tot kwalificaties als 'boef, schurk en oplichter' richting De Vries. Misschien wel dezelfde beleggers prijzen hem nu de hemel in.

'Het hoort erbij dat de kritiek zich op mij als ceo richtte', zei de bijna 60-jarige topman in november tegen het FD. Maar hij wilde ook erkenning voor wat bereikt is. 'Pharming is het enige Nederlandse biotechbedijf dat een zelf ontwikkeld medicijn goedgekeurd heeft gekregen, zowel in Europa als de Verenigde Staten. Dat is een unieke prestatie.'

fd.nl/profiel/1254588/na-vele-teleurs...
voda
0
Medicijnen zijn eerder te goedkoop dan te duur - hier althans

Het is verleidelijk om farmabedrijven van onverantwoorde inhaligheid te betichten als je de prijzen van nieuwe medicijnen ziet. Maar achter die hoge prijzen ligt een complexe werkelijkheid. En die zou ons best zorgen mogen baren.

Foto: Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De farmaceutische industrie staat er gekleurd op. Het gangbare beeld is dat bedrijven die geneesmiddelen verkopen, extreem hoge prijzen voor hun medicijnen vragen. Farmabedrijven chanteren overheden en verzekeraars over de hoofden van patiënten heen, stelt bijvoorbeeld het Zorginstituut Nederland.
Maar klopt dat populaire beeld wel? Was de wereld maar zo simpel. Ja, er zijn uitwassen, maar over het grote geheel gezien klopt er weinig van het imago van farmabedrijven als meedogenloze winstmachines. Een groot deel van de farmaceutische bedrijven maakt eerder te weinig dan te veel winst. De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn: als introductie van nieuwe geneesmiddelen niet rendabel is, stagneert de verbetering van de geneeskunde.
De stelling dat prijzen van medicijnen eerder te laag zijn dan te hoog, laat zich goed illustreren aan de hand van acht observaties.

?
Het rendement neemt af

Het grote accountants- en advieskantoor Deloitte kwam dit voorjaar met een alarmerend rapport: de winstgevendheid van de twaalf grootste farmaceutische bedrijven neemt gestaag af. Het rendement op hun uitgaven aan research and development (R&D) is in 2017 zelfs gedaald tot 3,2%. Dit rendement op investeringen is een belangrijk kengetal voor beleggers. En 3,2% is duidelijk te laag om de sector voor hen aantrekkelijk te maken.
Het rendement bedroeg volgens hetzelfde rapport nog 10,1% in 2010, maar is sindsdien gestaag afgenomen. De daling naar 3,2% is onder meer het gevolg van de grote prijsdruk. Andere factoren zijn toenemende concurrentie, het aflopen van patenten en meer regelgeving. Deloitte meent dat Big Farma terug moet naar een rendement van 10%.

?
En de hoge winstmarges dan?

Critici van de farmabedrijven laten zich niet overtuigen door het lage rendement op R&D-uitgaven. Zij kijken liever naar de winstmarges, de winst ten opzichte van de omzet. Zo onderstreepten de PvdA, GroenLinks en de SP eind vorig jaar in hun initiatiefnota 'Big Farma: Niet Gezond' dat de winstmarge van de grote farmabedrijven gemiddeld 17,5% bedraagt. Dat is opvallend hoog; drie keer zoveel als in andere sectoren.
Het probleem is evenwel dat de winstmarge niet erg relevant is voor beleggers - onder wie ook veel Nederlandse pensioenfondsen. Voor beleggers is rendement op geïnvesteerd vermogen veel belangrijker. Dat is in het geval van de farmabedrijven relatief laag, doordat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo'n langdurige en kostbare aangelegenheid is.

?
Ontwikkelingskosten: $2 mrd per medicijn

Het traject dat aan goedkeuring van één nieuw medicijn vooraf gaat, kost volgens Deloitte inmiddels circa $2 mrd. Dat is een sterke toename ten opzichte van 2010, toen de gemiddelde ontwikkelingskosten $1,2 mrd bedroegen.
Bij al die farmabedrijven gaan de kosten ver voor de baat uit. Een duidelijke illustratie biedt het Amerikaanse biotechbedrijf Vertex, dat als enige bedrijf ter wereld met succes medicijnen tegen taaislijmziekte heeft ontwikkeld. Een enorme prestatie, waar het bedrijf nog niet voor is beloond. Vertex heeft in zijn bijna dertigjarige bestaan slechts enkele keren winst gemaakt. De optelsom van alle verliezen en winsten leverde eind 2017 een negatief saldo op van circa $5 mrd.

?
Prijzen zijn in VS veel hoger

In de discussie over medicijnenprijzen blijft een belangrijk element vrijwel altijd onbenoemd: de prijzen voor geneesmiddelen liggen in de Verenigde Staten veel hoger dan in Europa. Regelmatig zelfs twee keer zo hoog. Het Nederlandse bedrijf Pharming kan voor zijn geneesmiddel Ruconest in de VS zelfs vier keer zoveel in rekening brengen als in Nederland.
Een goed overzicht ontbreekt, doordat geheime kortingsregelingen het zicht op medicijnprijzen vertroebelen. Maar drie jaar geleden deed The Wall Street Journal onderzoek naar de prijsverschillen. De krant achterhaalde dat de Amerikanen voor de veertig best verkochte medicijnen 93% meer betaalden dan de Noren. En dat terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking in Noorwegen aanzienlijk hoger is dan in de VS.
Het prijsverschil betekent dat de farmabedrijven het leeuwendeel van hun winstmarge van 17,5% in de Verenigde Staten realiseren. Volgens berekeningen van de University of Southern California zijn de VS zelfs goed voor ruim driekwart van de farmawinsten. Als de Amerikanen dezelfde prijzen zouden betalen als de Europeanen, zouden de winsten van farmaceutische bedrijven al snel halveren.
voda
0
Deel 2:

Trump zegt: American Patients First
In de VS is afgelopen jaren langzaam het besef doorgedrongen dat Amerikaanse patiënten de hoofdprijs betalen voor geneesmiddelen en met hun winstsubsidie aan Big Farma opdraaien voor de innovatie in de geneeskunde, net zoals ze een onevenredig groot deel van de Navo-kosten betalen. Amerikaanse politici accepteren dat niet langer, en in die ontwikkeling loopt - het zal niemand verbazen - president Donald Trump voorop.
Dit voorjaar lanceerde zijn regering het initiatief American Patients First, met de bedoeling een prijsverlaging voor geneesmiddelen af te dwingen. 'In veel landen zijn medicijnen veel goedkoper dan in de VS', zei Trump. 'Daarom heb ik mijn regering opdracht gegeven topprioriteit te geven aan het repareren van het onrecht van hoge medicijnprijzen.'
Over de consequentie van het initiatief kan weinig misverstand bestaan: de winsten van farmabedrijven zullen dalen en de innovatie komt verder onder druk.

?
Veel medicijnen worden juist goedkoper

Veel aandacht gaat uit naar de prijzen van nieuwe, dure geneesmiddelen, vaak tegen zeldzame aandoeningen. Die uitschieters ontnemen het zicht op het feit dat veel medicijnen in de loop der jaren goedkoper worden, soms als gevolg van concurrentie en soms door het verlopen van de patenten. Momenteel dalen bijvoorbeeld de prijzen van dure, veel gebruikte ontstekingsremmers tegen reuma. De totale kosten daarvan waren opgelopen tot meer dan €500 mln per jaar.
Dankzij de dalende prijzen van oudere middelen stijgen de totale Nederlandse uitgaven aan medicijnen slechts mondjesmaat. Dat is al jarenlang het geval. Zo betogen de farmabedrijven dat de uitgaven in tien jaar tijd slechts 10% zijn gestegen, van circa €4,8 mrd in 2007 tot €5,3 mrd in 2017.
Het Zorginstituut gaat uit van iets andere cijfers en meldt een stijging van €4,5 mrd in 2012 tot €5,1 mrd in 2016. Dat is een toename van 13% in vijf jaar tijd. Nog altijd heel beperkt, vooral omdat de uitgavenstijging vooral voortkomt uit toenemend gebruik van medicijnen. De samenleving vergrijst immers.
Om de uitgaven aan medicijnen van ruim €5 mrd nog even in perspectief te plaatsen: de totale collectieve zorgkosten bedragen dit jaar naar verwachting €71,7 mrd.

?
Angstbeeld wordt nog geen werkelijkheid

Boven de discussie hangt steeds het angstbeeld dat de uitgaven binnenkort alsnog gaan exploderen. Tot nu toe valt de uitkomst steeds mee. Dat lijkt ook momenteel het geval. Het ministerie van VWS verwacht dat de totale zorgkosten in 2021 uitkomen op €79,8 mrd. Dat is een toename van €8,1 mrd ten opzicht van 2018. De uitgaven aan geneesmiddelen zullen volgens prognoses van het Zorginstituut de komende vier jaar met grofweg €500 mln toenemen.
Het overgrote deel van de stijgende zorgkosten (€7,6 mrd van de €8,1 mrd) komt dus niet voort uit hogere prijzen en toenemende gebruik van medicijnen. Waarom doen we dan toch steeds weer alsof dure pillen de gezondheidszorg onbetaalbaar maken?

?
Beschikbaarheid van medicijnen neemt af

Er zit een keerzijde aan de nadruk die in Nederland wordt gelegd op de kosten van geneesmiddelen. Dat is dat farmaceutische bedrijven niet langer in staat of bereid zijn hun medicijnen te leveren.
Het is geen denkbeeldig gevaar. De tekorten aan geneesmiddelen zijn afgelopen jaren sterk gestegen, volgens de apothekersorganisatie KNMP tot 732 gevallen vorig jaar. Een belangrijke oorzaak is het zogenoemde preferentiebeleid, een succesvol beleid waarmee Nederland de prijzen van generieke, patentvrije medicijnen sterk heeft weten te beteugelen. De prijzen van dit soort goedkope middelen zijn inmiddels zo laag dat het hele systeem kwetsbaar is geworden. Apothekers en huisartsen hebben al herhaaldelijk alarm geslagen.
Bij nieuwe dure geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker gebeurt iets vergelijkbaars. Na goedkeuring van een nieuw medicijn, kunnen patiënten er vaak nog niet over beschikken. Dat komt doordat de onderhandelingen over prijskortingen lang duren. Minister Bruno Bruins heeft dit jaar aangekondigd bij de introductie van nieuwe medicijnen vaker te gaan onderhandelen over lagere prijzen.
Op dit moment duren zulke onderhandelingen gemiddeld 506 dagen. Voor patiënten komt dat neer op een wachttijd van anderhalf jaar.

Thieu Vaessen
(12 okt. 2018)

fd.nl/weekend/1267314/medicijnen-zijn...
voda
3
Is het aandeel Pharming €0,40 waard of toch €3,11?

Na tientallen jaren ploeteren was daar vorig jaar eindelijk erkenning voor het Nederlandse biotechbedrijf Pharming. De onderneming die ooit wereldberoemd werd met de stier Herman, zag zijn beurswaarde verzesvoudigen tot circa €800 mln. Dankzij verkoopsuccessen in de Verenigde Staten was Pharming eindelijk een serieus te nemen bedrijf geworden.

Des te harder kwam de klap aan toen het effectenhuis Kempen & Co vorige maand zijn eerste adviesrapport over Pharming uitbracht en daar een keihard verkoopadvies aan koppelde. Analisten geven sowieso niet vaak verkoopadviezen, maar dit advies was wel heel negatief: Kempen stelde een koersdoel van €0,60 per aandeel, terwijl beleggers op dat moment €1,30 voor een stukje Pharming betaalden.

Sijmen de Vries, ceo van Pharming
Sijmen de Vries, ceo van PharmingFoto: Peter Boer voor het FD

'Natuurlijk ben ik boos'

Vier weken later is de woede bij Pharming en bij veel kleine beleggers die het biotechbedrijf een warm hart toedragen, nog nauwelijks bekoeld. 'Ik wil er eigenlijk niet meer over praten', zegt topman Sijmen de Vries van Pharming. Om daar even later aan toe te voegen: 'Natuurlijk ben ik boos.' Het rekenmodel van Kempen bevat volgens hem 'essentiële fouten.'

Op het forum van de website iex.nl zijn beleggers ook nog altijd niet bekomen van de schrik. 'Zo'n rapport hakt er enorm in', vat Nico Inberg van Iex het sentiment samen. 'Op ons forum zijn veel kleine beleggers actief, die een relatief groot deel van hun kapitaal in Pharming hebben zitten. Die mensen zijn boos en achterdochtig. Ze vragen zich af of Kempen hier een bedoeling mee heeft.'

Bewijs van het tegendeel

Pharming hoopt deze week een eerste bewijs te leveren dat Kempen fout zit. Donderdag maakt het biotechbedrijf zijn cijfers over het derde kwartaal bekend. De vraag is vooral of de onderneming uit Leiden zijn goede eerste half jaar - de omzet steeg met 96% tot €59,1 mln - een vervolg heeft kunnen geven.

Maar goede omzetcijfers op korte termijn zullen Kempen niet snel van mening doen veranderen. Het is vooral de middellange termijn die de zakenbank somber stemt. Op de markt voor geneesmiddelen tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem krijgt Pharming volgens de analisten te maken met concurrentie van nieuwe, superieure medicijnen die de marktpositie van Pharmings medicijn Ruconest zullen ondergraven. Bij aanvallen van angio-oedeem gaat het weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling zwellen, wat gevaarlijk kan zijn.

Vileine titel

Kempen gaf zijn rapport ook nog een vileine titel mee: Down the rabbit hole. Die titel verwijst niet alleen naar de genetische gemanipuleerde konijnen die de werkzame stof van Pharmings medicijn produceren. Down the rabbit hole is ook een Engelse uitdrukking, gebaseerd op het sprookje Alice in Wonderland, die verwijst naar een val in een wonderlijke chaotische wereld.

Op de dag van publicatie van het Kempen-rapport verloor het aandeel Pharming 13% op €1,14.

Alsof het oordeel nog niet hard genoeg was, verlaagde Kempen zijn koersdoel in de tweede helft van september nog een keer. Aanleiding voor de downgrade was de bekendmaking dat Pharmings medicijn in de Verenigde Staten vooralsnog geen officiële goedkeuring krijgt voor inzet als preventief middel. Pharming sprak van een 'beperkte' tegenvaller. Kempen ziet het somberder in en verlaagde zijn koersdoel tot €0,40 per aandeel. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag op €0,92.

Lees ook

'We willen ook wel eens erkenning'
?
Ceo De Vries van Pharming wijst erop dat er ook veel positievere adviezen zijn, afkomstig van buitenlandse effectenhuizen. Drie daarvan hanteren een koersdoel van maar liefst €2,50 per aandeel Pharming. En die analisten doen volgens De Vries heus niet onder voor die van Kempen. 'In Nederland heeft Kempen misschien een grote reputatie, maar in het buitenland ligt dat anders. Dat is me wel duidelijk geworden.'

Verwijzing naar Kempen ontbreekt

Omdat analistenrapporten voor de wederopstanding van Pharming zo belangrijk zijn, houdt het biotechbedrijf op zijn website nauwkeurig bij welke zakenbanken het aandeel volgen. Opvallend genoeg ontbreekt Kempen in het lijstje. Wel verwijst de website naar het nieuwste rapport van Marcel Wijma, een Nederlandse biotechanalist met zijn eigen bedrijf Van Leeuwenhoeck Research. Wijma heeft het hoogste koersdoel van iedereen: €3,11 per aandeel.

Helemaal objectief is Wijma niet. De analist organiseert ook bijeenkomsten van beleggers met Pharming, waarvoor het biotechbedrijf hem betaalt. Wijma is veel positiever over de toekomst van Pharming, onder meer omdat de nieuwe preventieve middelen van de concurrentie lang niet alle aanvallen van angio-oedeem voorkomen. Voor patiënten met acute aanvallen zou Ruconest de aangewezen oplossing zijn.

Datum (22 oktober 2018)

fd.nl/beurs/1274438/is-het-aandeel-ph...
voda
0
Thieu Vaessen
Laatste update: 48 min
Biotechnologie
Farmabedrijf Pharming zet groei door

Pharming heeft zijn verkoopomzet in het derde kwartaal met 30% opgevoerd tot €38,6 mln. Daarmee zet het farmabedrijf zijn groei door, maar in minder hoog tempo dan in de eerste helft van dit jaar. Het bedrijfsresultaat verbeterde ook en komt over het derde kwartaal uit op €14,7 mln. Beleggers reageren positief op de cijfers.

De nettowinst over de eerste negen maanden dit jaar bedraagt €5,4 mln.Foto: Hollandse Hoogte

Pharming PHARM€0,92+5,45% ligt op koers om voor het eerst in zijn geschiedenis een jaar met nettowinst af te sluiten. Het bedrijf stapelde jarenlang verlies op verlies, in de tijd dat het nog werkte aan de goedkeuring en lancering van zijn geneesmiddel Ruconest. Inmiddels boekt het bedrijf verkoopsuccessen in de Verenigde Staten.

Kaspositie verbeterd
Ruconest is een middel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij het weefsel in bijvoorbeeld het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen. In uitzonderlijke gevallen kan een aanval dodelijk zijn. Voor het vierde kwartaal verwacht Pharming opnieuw een omzet van bijna €40 mln te realiseren, ondanks 'intense concurrentie', aldus topman Sijmen de Vries.

Over de eerste drie kwartalen realiseerde Pharming een productomzet van €97,7 mln. Daarvan is €92,9 mln afkomstig uit de Verenigde Staten. De nettowinst over de eerste negen maanden bedraagt €11,7 mln. Het farmabedrijf heeft ook zijn kaspositie verbeterd tot €72,2 mln. Kaspositie is een belangrijk kengetal voor bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen, omdat ze vaak hoge onderzoekskosten moeten financieren.

Aandeel schiet omhoog
Het aandeel Pharming schoot na opening van de Amsterdamse beurs omhoog en noteerde na een half uur handel bijna 9% hoger op €0,95. De koers van het aandeel stond afgelopen maanden onder druk, mede door een hard verkoopadvies van de zakenbank Kempen. Ook moest Pharming een tegenvaller incasseren toen bleek dat Ruconest in de Verenigde Staten voorlopig nog geen officiële goedkeuring krijgt voor preventief gebruik.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1275477/farmabedrijf...
voda
0
Eindelijk, een verhouding

Twintig jaar geleden ging biotechbedrijf Pharming naar de beurs, met de genetisch gemanipuleerde stier Herman als blikvanger. Herman is niet meer, maar Pharming zelf is springlevend. De onderneming is hard op weg om 2018 af te sluiten met een nettowinst, voor het eerst in zijn twintigjarige beursgenoteerde bestaan.

De winstprimeur betekent ook dat voor het eerst een koers-winstverhouding valt te berekenen. Met een eigen k/w maakt Pharming zich definitief los van de biotechbedrijven op de Amsterdamse beurs, waaronder Galapagos, die structureel verlies lijden omdat ze nog in de onderzoeksfase zitten en geen eigen medicijn hebben te verkopen.

Pharming heeft wel een eigen medicijn op de markt en de verkoop daarvan loopt in de Verenigde Staten heel behoorlijk. In het derde kwartaal van dit jaar steeg de omzet tot een recordhoogte van €38,8 mln, een toename van bijna 50% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het vierde kwartaal verwacht de onderneming opnieuw een productomzet te realiseren van bijna €40 mln. De jaaromzet zal uitkomen op €135 mln tot €140 mln.

Dankzij die fraaie omzetcijfers kan Pharming eindelijk op eigen kracht de salarissen van zijn medewerkers betalen, inclusief die van zijn dure vertegenwoordigers in de Verenigde Staten, om onder de streep ook nog iets over te houden. De nettowinst dit jaar bedraagt tot nu toe €11,7 mln. Ervan uitgaande dat in het vierde kwartaal niet alleen de omzet maar ook de winst ongeveer gelijk blijft, koerst Pharming dit jaar af op een winst van €17 mln.

Beleggers reageerden donderdag enthousiast op de cijfers en zetten het aandeel Pharming bijna tien procent hoger op €0,95. Het bedrijf heeft ruim 650 miljoen aandelen uitstaan - onwaarschijnlijk veel en een uitvloeisel van de tijd dat Pharming met de uitgifte van nieuwe aandelen het hoofd boven water moest houden. Het levert het farmabedrijf een beurswaarde op van circa €624 mln. En dat resulteert in een koers-winstverhouding van 36,7.

Dat is een heel hoge k/w. Het gemiddelde van de AEX-fondsen op de Amsterdamse beurs ligt op 13,7 en van grote farmabedrijven op 17. Het hoge verhoudingsgetal voor Pharming betekent dat het aandeel duur is en dat beleggers rekenen op bovengemiddelde groei.

Zeker is dat het groeitempo het komende kwartaal, onder druk van 'toenemende concurrentie', zal afvlakken. Een omzet in het vierde kwartaal van opnieuw €38,8 mln betekent een groei van 20% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Prognoses voor komend jaar geeft Pharming niet, maar beleggers hebben met de hoge waardering van het aandeel een voorschot genomen op aanhoudende groei.

Bartjens

fd.nl/ondernemen/1275483/eindelijk-ee...
voda
0
Pharming ontgroeit Nederland

Opinie | Gerard van Beynum was bestuurder bij Pharming en commissaris bij verschillende biotechbedrijven

Het binnenkort dertigjarige Pharming presenteerde afgelopen week mooie resultaten. Tegenover dit positieve nieuws, staan ook negatieve berichten. Helaas kunnen die ertoe leiden dat Pharming zijn geluk buiten Nederland zal beproeven.

Lees ook
Is het aandeel Pharming €0,40 waard of toch €3,11?
?
Een voorbeeld is het uiterst negatieve analistenrapport van effectenhuis Kempen & Co, dat na tien jaar afwezigheid weer de Nederlandse biotechsector heeft betreden. Dit rapport toont aan dat de jonge biotech in Nederland niet bepaald positief wordt bejegend, in vergelijking met landen waar de financiële wereld gewend is om aanzienlijk meer risico te nemen. Crucell, Galapagos, ProQR, Uniqure en Qiagen hebben niet voor niets beursnoteringen in Amerika.

Pharming boekt succes met zijn onderzoek naar nieuwe toepassingen voor Ruconest, een geneesmiddel tegen angio-oedeem. Het medicijn kan wellicht ook gebruikt worden bij nierfalen en zwangerschapsvergiftiging.

Vestigingsklimaat

Strenge regelgeving en een risicomijdende financiële sector zijn geen gunstige vestigingsvoorwaarden

De werkzame stof van Ruconest wordt geproduceerd door genetische gemanipuleerde konijnen. Maar als zich nieuwe markten openen voor het middel, zal Pharmings konijnenproductieplatform niet langer toereikend zijn. Het bedrijf wil daarom het koeienplatform, waarmee het ooit van start ging, nieuw leven inblazen. Het is dan weer terug waar het ooit, met de wereldberoemde stier Herman, begon.

Pharming had zo’n twintig jaar geleden nog runderboerderijen in Nederland, Finland en de Verenigde Staten. Die in Nederland werden ontmanteld nadat toenmalig minister van Landbouw, Jozias van Aartsen, de technologie kerntransplantatie had verboden.

Nederland kent nog altijd een van de strengste wetgevingen op het gebied van transgene dieren. Zal Pharming de weg van de meeste weerstand nemen bij de herstart van zijn runderplatform, en kiezen voor Nederland? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Strenge regelgeving en een risicomijdende financiële sector zijn beslist geen gunstige vestigingsvoorwaarden. Het zou niemand moeten verbazen dat Pharming het zwaartepunt van zijn bedrijf stap voor stap naar het buitenland verlegt.

Gerard van Beynum was bestuurder bij Pharming en commissaris bij verschillende biotechbedrijven.

fd.nl/opinie/1276587/pharming-ontgroe...
voda
0
Verwateren of verzuipen

Ruim 900 kilometer ten noorden van het Damrak is een fonds bezig met een financiële metamorfose van Pharmingesque omvang. Oceanteam, een offshorebedrijf dat genoteerd staat op de beurs van Oslo maar een Nederlandse leiding heeft, kende een bijna-doodervaring en is toen aandelen gaan uitgegeven.
Kolossaal veel aandelen.

Waarmee de parallel met Pharming is gelegd. Het bedrijf dat medicijnen maakt uit genetisch gemodificeerd konijnenmelk was jarenlang structureel verlieslatend. De beurs was zijn pinautomaat, want geen bank leende Pharming nog wat. De keuze was simpel: verwateren of verzuipen. In 1998 ging Pharming naar de beurs met 4,1 miljoen aandelen. Zes jaar geleden waren dat er meer dan een miljard. In veertien jaar was het aantal aandelen met een factor 250 toegenomen.

Hoe verwatering werkt? Neem het hypothetische geval dat Pharming €1 mln dividend uitkeert. Op 4,1 mln stukken, is dat ruim €0,24 per aandeel. Met een miljard aandelen, is dat 0,1 eurocent per aandeel.

Op een kleine twee uur vliegen van Amsterdam speelt iets soortgelijks. Ook Oceanteam, dat enkele grote schepen heeft voor de offshore industrie, kwam in geldnood. Het was crisis in de offshore en afgelopen voorjaar is de top van het bedrijf vervangen. Er kwam een debt-for-equity swap.

Dus: schuldeisers hebben hun vordering op het bedrijf omgezet in een belang in Oceanteam. Een partij die eerst geld tegoed had van het offshorebedrijf, kon fluiten naar die claim, maar kreeg wel aandelen in het bedrijf - en daarmee ook 'opwaarts potentieel'. Koerswinst, dividend: aandelenbeleggen is anders dan investeren in obligaties.

Begin dit jaar waren er 80 miljoen aandelen Oceanteam. Het bedrijf gaf dit voorjaar 620 miljoen aandelen uit van elk $0,10, om een obligatie van $62 mln af te betalen: debt-for-equity. Zo stonden er ineens 700 miljoen aandelen uit. Een maand geleden werd nog eens 50 miljoen aandelen uitgegeven om de resterende lening van $5 mln af te lossen.

Dus staan er nu 750 miljoen aandelen uit. Het zittende management heeft zichzelf het recht voorbehouden om nog meer emissies te doen. De schuld van Oceanteam is fors verlaagd. Het bedrijf meldde begin deze week optimistisch dat 'de weg is vrijgemaakt voor de toekomst'.

Koers dit jaar: -75%. Omgerekend is de koers zo'n €0,03.
Zo'n oplawaai komen trouwe aandeelhouders nooit meer te boven. Hun belang werd kleiner en dus minder waard. Winsten die mogelijk in de toekomst worden behaald, moeten ze delen met nieuwe aandeelhouders: hun oorspronkelijke belang is teruggevallen tot krap 10% van de uitstaande aandelen.
Maar zij weten ook: het was verwateren of verzuipen.

Reageren? Bartjens@fd.nl

fd.nl/ondernemen/1280995/verwateren-o...
voda
0
Met dank aan poster BassieNL: (zo is het voor iedereen te openen)

Jaarlijks verslag EN PDF 6,5 MB 2017
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 4,6 MB 2016
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 5,1 MB 2015
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 1,3 MB 2014
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 1,5 MB 2013
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 1,5 MB 2012
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 5,5 MB 2011
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 1,5 MB 2010
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag EN PDF 580 kB 2009
solutions.vwdservices.com/products/do...

Jaarlijks verslag NL PDF 7,3 MB 2008
solutions.vwdservices.com/products/do...

voda
0
Pharming sluit voor het eerst jaar af met winst

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft voor het eerst in zijn dertigjarige bestaan winst gemaakt. Het nettoresultaat kwam in 2018 uit op €25 mln, zo maakte de onderneming donderdagochtend bekend.

Pharming stapelde jarenlang verlies op verlies, in de tijd dat het nog werkte aan de lancering van zijn geneesmiddel Ruconest. Het medicijn, dat aanvallen van erfelijk angio-oedeem bestrijdt, is intussen in bijna alle belangrijke landen verkrijgbaar. Bij de zeldzame aandoening kan weefsel van de patiënt plotseling zwellen.

In 2017 werd Ruconest teruggekocht van het farmaceutische bedrijf Valeant in de Verenigde Staten en opnieuw gelanceerd. Volgens Pharming was dat een succes. De verkopen van het geneesmiddel droegen bij aan de toename van de totale omzet van het bedrijf met 51% naar €134 mln. Zowel in de VS als in Europa was er een 'goede groei', aldus de onderneming.

De winst van €25 mln staat in scherp contrast met het verlies van €76 mln netto dat Pharming in 2017 nog leed. De nettomarge kwam verleden jaar uit op 19% en dat is volgens de onderneming veel beter dan analisten hadden voorzien. Het bedrijfsresultaat ging met 74% omhoog naar €38 mln.

Alles bij elkaar was 2018 'een opwindend en spannend jaar', zegt Sijmen de Vries, de topman van het concern sinds 2008. De Vries rekent erop dat Pharming in 2019 de stijgende lijn in de omzet weet voort te zetten, 'met uitdagende projecten in de pijplijn.' Zo denkt Pharming met Ruconest ook aandoeningen als zwangerschapsvergiftiging en nierschade na onderzoek met contrastvloeistof te kunnen aanpakken.

Van onze redacteur (do 7 maart 2019)

fd.nl/ondernemen/1292266/pharming-slu...
voda
0
Met dank aan poster Kompas:

Op weg naar Gazelle-goud

Jaarlijks reikt Het Financieele Dagblad de FD Gazellen uit, een bekroning voor snelgroeiende bedrijven. Die eer valt niet vaak aan een beursgenoteerd bedrijf ten deel. Bedrijven met een beursnotering zijn meestal zo groot dat de vereiste 20% omzetgroei in twee jaar tijd moeilijk haalbaar is.

Maar nu lijkt er na jaren dan toch weer een beursgenoteerde Gazelle aan te komen: het biotechbedrijf Pharming. Als de verwachtingen worden waargemaakt, kan de onderneming uit Leiden zich volgend jaar in het rijtje voegen van TKH, Brunel, Randstad, Fugro, Arcadis, Boskalis, Kendrion, Vopak en Crucell.

Pharming neemt de drempel van 20% omzetgroei nu al moeiteloos, dankzij de succesvolle verkoop van zijn medicijn Ruconest.

In 2016 bedroeg de omzet nog een bescheiden €15,9 mln. Die steeg in 2017 spectaculair, tot €89,6 mln. De groei heeft zich vorig jaar doorgezet. De omzet kwam uit op €135,1 mln, zo bleek eerder deze maand. Dat komt neer op een omzetgroei van 849%.

Toch is het te vroeg voor champagne. Geduld is op zijn plaats, omdat Pharming een tweede horde voor de Gazelle-trofee niet haalt, of nog niet haalt. De spelregels bepalen namelijk dat een bedrijf niet alleen snel moet groeien maar ook twee van de drie laatste boekjaren winstgevend moet zijn geweest. En helaas: Pharming was alleen vorig jaar winstgevend (€25 mln). Zowel in 2017 als in 2016 leed het biotechbedrijf verlies (€76,2 mln en €17,5 mln).
Volgend jaar kan Pharming de bekroning echter nauwelijks ontgaan. Om in de prijzen te vallen, moet de onderneming dit jaar winst maken. Veel hoeft het niet te zijn, zo bepalen de spelregels, als de cijfers maar zwart zijn.

Ook het omzetcriterium is betrekkelijk eenvoudig te realiseren. De vereiste omzetgroei van 20% is een formaliteit, doordat de omzet van €89,6 mln in 2017 al toenam tot €135,1 mln in 2018. Dat komt neer op bijna 51%. Het enige punt van aandacht is dat de kleine lettertjes van de FD Gazellen bepalen dat de omzet niet mag dalen. Pharming moet dit jaar dus een omzet boeken van minstens €135,1 mln.

En welke verwachting gaf Pharming begin deze maand af bij de publicatie van zijn jaarcijfers? Voor 2019 voorspelt het biotechbedrijf 'aanhoudende groei van de inkomsten' plus 'voortgaande nettowinstresultaten'. Met andere woorden: Pharming verwacht dit jaar te gaan voldoen aan beide voorwaarden voor de Gazelle-bekroning.
Sterker nog, de cijfers over afgelopen jaar zijn al zo goed - 51% omzetgroei - dat Pharming op koers ligt om volgend jaar een hoofdprijs te winnen, als snelst groeiende grote onderneming in de regio-West. Een Gouden Gazelle ligt binnen handbereik.

Door Bartjens

fd.nl/ondernemen/1292933/op-weg-naar-...
Bijlage:
voda
0
Pharming hard bekritiseerd door grote concurrent

Het Leidse biotechbedrijf Pharming is donderdag hevig bekritiseerd, omdat de onderneming het wettelijke verbod op publieksreclame voor geneesmiddelen aan zijn laars zou lappen. De kritiek is afkomstig van Shire, de grote concurrent van Pharming.

Volgens Shire stelt Pharming onderzoeksresultaten naar zijn medicijn soms ook mooier voor dan ze zijn.

Ceo Sijmen de Vries van Pharming Group
Ceo Sijmen de Vries van Pharming GroupFoto: Peter Strelitski
Om het Nederlandse bedrijf tot de orde te roepen, heeft Shire een rechtszaak aangespannen tegen Pharming PHARM€0,87+0,62% . De zaak diende donderdag in Amsterdam bij de Stichting Code Geneesmiddelenreclame. De twee bedrijven hadden de zaak het liefst achter gesloten deuren behandeld, maar de Codecommissie besloot na drie kwartier overleg tot een openbare zitting.

Berichtgeving 'in superlatieven'
Shire stelt dat Pharming over de schreef is gegaan bij de publicatie van drie persberichten begin dit jaar en eind vorig jaar. Daarin zou het bedrijf 'in superlatieven' hebben bericht over de uitkomsten van wetenschappelijke studies. Volgens Shire ging het om 'een doorzichtige poging' om reclame te maken voor Ruconest, het enige geneesmiddel van Pharming. Het maken van reclame voor geneesmiddelen is in Nederland verboden.

Pharming betoogde op zijn beurt dat het bedrijf de onderzoeksresultaten wereldkundig moest maken om al zijn beleggers gelijktijdig te informeren. Daarbij zijn enkele al te aanprijzende formuleringen door de controle 'geglipt', zo erkende het Nederlandse bedrijf. Inmiddels is de website van Pharming op diverse punten aangepast.

Pharming eerder veroordeeld
Shire en Pharming verkopen beide geneesmiddelen tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gezicht en andere lichaamsdelen van patiënten plotseling kan zwellen. Shire is met afstand marktleider in dit domein. Voor Pharming is de concurrentiestrijd met Shire van levensbelang, omdat Ruconest het enige goedgekeurde geneesmiddel van het Leidse bedrijf is.
Lees ook

Interview met Pharming-topman Sijmen de Vries
De twee ondernemingen stonden vorig jaar al eens tegenover elkaar. Toen diende Shire een klacht in naar aanleiding van een lovend artikel in het blad Biotech News & Life Sciences, waarin de 'bijzondere' eigenschappen van Ruconest werden beschreven. De Codecommissie oordeelde destijds dat het artikel 'onmiskenbaar een aanprijzend karakter' had. De conclusie was dat Pharming de Geneesmiddelenwet had overtreden.

Wervende teksten
Een van de commissieleden merkte donderdag op dat de persberichten over Ruconest wel erg 'rooskleurig' van toon waren. 'Het zijn wervende teksten en dat is verboden.' Ook andere kritische opmerkingen van de Codecommisise doen vermoeden dat een nieuwe veroordeling van Pharming in het verschiet ligt.

De Codecommissie wees er bijvoobreeld op dat Pharming stevige conclusies had verbonden aan een klein onderzoek, onder zeven patiënten. 'Als je dat al een onderzoek mag noemen', aldus een commissielid. Het biotechbedrijf heeft volgens het commissielid ten onrechte geconcludeerd dat Ruconest in 100% van de gevallen effectief was. Dat percentage was in werkelijkheid 90%, waarmee het Pharming-medicijn op de derde plaats eindigde in een rijtje van vier middelen.

'Bedoelingen zijn oprecht'
Pharming onderstreepte donderdag dat de onderneming oprecht is geweest in zijn ambitie beleggers zo goed mogelijk te informeren. Dat gegeven is volgens het biotechbedijf van groot juridisch belang, omdat de aanprijzende informatie alleen onwettelijk zou zijn als het maken van reclame doelbewust is gebeurd. Het informeren van beleggers is voor Pharming extra belangrijk, zo betoogde de onderneming, gezien Pharmings verleden van grote koersschommelingen.

Uitspraak volgt over vier weken.

fd.nl/ondernemen/1296855/pharming-har...
voda
0
Biotechbedrijf Pharming veroordeeld voor misleiding

Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft een stevige tik op de vingers gekregen. De onderneming heeft zich schuldig gemaakt aan misleiding en heeft publieksreclame gemaakt voor zijn geneesmiddel Ruconest, wat niet toegestaan is. Dat oordeel velt de Codecommissie Geneesmiddelenreclame.
De commissie oordeelt vooral hard over een persbericht van december vorig jaar, waarin Pharming melding maakte van een vergelijkend onderzoek naar Ruconest en drie andere medicijnen. Pharming concludeerde dat zijn medicijn in die studie honderd procent werkzaamheid te zien had gegeven.

Ten onrechte suggestie gewekt
Uit een tabel blijkt evenwel dat de werkzaamheid van Ruconest uitkwam op 90%. 'Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat Ruconest de beste is van de vier onderzochte middelen', aldus de Codecommissie. Ruconest is een geneesmiddel tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij weefsel in het gezicht en andere lichaamsdelen plotseling kan gaan zwellen.
De zaak tegen Pharming was aangespannen door het farmaconcern Shire, dat met afstand marktleider is in geneesmiddelen tegen angio-oedeem. Shire klaagde dat Pharming eind vorig jaar en begin dit jaar enkele persberichten 'vol superlatieven' had gepubliceerd. Die publicaties waren zo positief van toon en zo wijd verspreid dat volgens Shire sprake was van publieksreclame.

Wetenschappelijk onderbouwing ontbreekt
De Codecommissie stelt Shire op vrijwel alle punten in het gelijk. Zo oordeelt de commissie dat een wetenschappelijk onderbouwing bij de studies waarnaar Pharming verwijst, ontbreekt. Ook wordt Pharming verweten dat het bedrijf erg positief bericht over de preventieve werking van Ruconest, terwijl het geneesmiddel niet voor preventief gebruik is goedgekeurd.
Lees ook
Pharming hard bekritiseerd door grote concurrent Shire

Pharming betoogde vorige maand in een zitting van de commissie dat de onderneming de persberichten met onderzoeksresultaten wel moest publiceren om te voorkomen dat beleggers niet gelijktijdig zouden zijn geïnformeerd. Aan dat verweer hecht de commissie weinig waarde.

Morele nederlaag
De uitspraak is een morele nederlaag voor Pharming, maar blijft zonder grote gevolgen. De Codecommissie kan geen sancties opleggen, aangezien Pharming niet is aangesloten bij de organisatie. Het biotechbedrijf verscheen onvrijwillig op de zitting waar de klachten van Shire werden behandeld. De commissie vraagt Pharming wel een rectificatie te plaatsen op zijn website.
Het is de tweede keer in korte tijd dat Pharming een reprimande krijgt. De Codecommissie oordeelde vorig jaar al eens dat het biotechbedrijf de Geneesmiddelenwet had overtreden met de publicatie van een lovend tijdschriftartikel met een 'onmiskenbaar een aanprijzend karakter'. Ook die zaak was aanhangig gemaakt door Shire.

fd.nl/ondernemen/1300774/biotechbedri...
voda
0
Pharming koopt rechten op medicijn van Novartis

In het kort

Pharming betaalt voorschot van €17,9 mln voor medicijn tegen zeldzame immuunziekte APDS.

Het middel — stofnaam leniolisib —kan op zijn vroegst medio 2021 op de markt komen.

Pharming heeft tot nu toe slechts één medicijn op de markt.

Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft de rechten gekocht van een medicijn van het grote Zwitserse farmaconcern Novartis. Het gaat om een medicijn tegen de zeer zeldzame immuunziekte APDS. Het middel met de stofnaam leniolisib kan op zijn vroegst in de tweede helft van 2021 op de markt komen.

Pharming betaalt een voorschot van €17,9 mln en zal na een succesvolle introductie van het middel ook mijlpaalbetalingen en 'dubbelcijferige' royalty's aan Novartis afdragen.

Zeer zeldzame aandoening

APDS, dat slechts bij één of twee op de miljoen mensen voorkomt, is een aandoening waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert. Patiënten reageren overactief op infecties, waardoor ze bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen op een beschadiging van de luchtwegen of het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker.

Pharming maakte de transactie dinsdagochtend bekend. Voor de onderneming gaat het om een belangrijke transactie. 'Een geweldige mijlpaal' in de woorden van topman Sijmen de Vries.

Het bedrijf heeft tot nu toe één medicijn op de markt, Ruconest geheten, tegen de zeldzame aandoening angio-oedeem. Het biotechbedrijf kan het voorschot uit eigen middelen betalen. Dankzij recente verkoopsuccessen heeft Pharming ruim €65 mln in kas.

'Naadloze' aansluiting

Novartis heeft geen toelichting gegeven op de verkoop, die voor het farmaconcern van relatief bescheiden omvang is. Kennelijk verkopen de Zwitsers de rechten op leniolisib omdat het middel tegen de uiterst zeldzame aandoening niet past in de strategie van het concern en geen grote omzetten zal genereren.

Het medicijn tegen de APDS past volgens De Vries juist 'naadloos' bij Pharming. Het bedrijf wil zijn groei versnellen door vaker licenties te nemen op middelen tegen zeldzame aandoeningen.

Bovendien wordt APDS behandeld door immunologen die ook patiënten met angio-oedeem behandelen. De Nederlandse onderneming verwacht daardoor dat zijn bestaande verkoopteams het nieuwe middel onder de aandacht kunnen brengen van de juiste specialisten.

Recrutering patiënten voor onderzoek

De werkzaamheid van het experimentele medicijn moet nog aangetoond worden in een onderzoek waaraan dertig patiënten zullen deelnemen. De recrutering van patiënten is al gaande.

De aandoening APDS is pas in 2013 ontdekt. Een belangrijke overweging voor Pharming om de verkooprechten op leniolisib te verwerven, is dat er een genetische test beschikbaar is om patiënten met APDS te identificeren. Dat kan ertoe leiden dat de ziekte vaker wordt gediagnosticeerd dan tot nu toe het geval is.

Ook het Belgische farmaconcern UCB werkt aan een geneesmiddel tegen APDS. De ontwikkeling van dit medicijn met de stofnaam seletalisib is volgens Pharming minder ver gevorderd.

fd.nl/economie-politiek/1312314/pharm...
93 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 10:29
Koers 0,881
Verschil -0,080 (-8,33%)
Hoog 0,957
Laag 0,861
Volume 16.471.306
Volume gemiddeld 6.382.260
Volume gisteren 2.891.437