Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Altice!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 21 november 2018 11:23
    Wat zou ik graag eens ergens lezen hoe de verhouding overheid-bedrijfsleven in China nou precies in elkaar steekt.

    Vrij simpel toch? Als je goede vriendjes bent met de juiste personen in de overheid, kan je heel erg veel geld verdienen. Als je dat niet meer bent, of je vriendjes raken in ongenade, ben je alles ook zo weer kwijt.

    Als de overheid ineens besluit dat jouw industrie prioriteit heeft, ben je spekkoper. Als de overheid ineens besluit dat jouw industrie toch niet zo belangrijk is, ben je de zak.

    En voor de rest is het bek dicht en meeklappen. Want als je een grote bek krijgt, dan zit je ook zo in de gevangenis.
  2. forum rang 5 theo1 21 november 2018 11:37
    Er is een bekende anecdote van een oude Griek en een oude Pers. De Grieken hadden een soort van rule of law (voor zover dat bestond in de oudheid), Perzië was een autocratisch imperium waar de willekeur van de koning heerste. De Griek vroeg de Pers hoe ze konden leven onder zo'n regime.

    De Pers zei dat hij was geboren in een straatarm bergdorp. Op een dag kwam de koning langsrijden en zijn gezicht stond de koning aan. De koning nam hem mee en gaf hem macht, aanzien en rijkdom. De koning had hem dat alles gegeven, en kon hem dat ook iedere dag weer afnemen. Iedere nacht ging hij slapen in de wetenschap dat hij misschien niet meer wakker zou worden. Het is een kwestie van iedere dag op zichzelf nemen. Hij had alles gekregen door willekeur, alles kon ook weer verdwijnen door willekeur. Daar moet je heel stoïcijns in staan. Je hebt gewoon geen controle over je lot.

    Zo ongeveer werkt het in China ook. De staat kan je alle mogelijke kansen geven, en kan je ook iedere dag, zonder duidelijke redenen, alles weer afpakken. Het risico dat je in je slaap vermoord wordt, is misschien kleiner dan in het oude Perzië, maar je kan wel zomaar in de bak gegooid worden. Iedereen heeft vuile handen, dus er is altijd wel iets te vinden. En anders wordt het gewoon verzonnen.

    En in Rusland, Saoedi-Arabië en al dat soort regimes is het in wezen precies hetzelfde. Enige verschil is dat in China de overheid redelijk competent is in wat ze doen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links