Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Mixed bag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 7 januari 2019 18:27
    Dag Niels,

    verbaas je niet, wanneer Shell achterblijft bij olie-gerelateerde aandelen.
    Shell is niet alleen een oliereus. Shell doet ook veel in gas.
    En laat de prijs van natural gas vandaag toch dalen ..

    Shell doet nog veel meer, naast olie en gas. Beduidend meer dan andere oliegerelateerde aandelen op het Damrak. @ Niels, je lijkt me iemand die dingen snel oppakt, en zich graag inleest -zeker als je een idee aangereikt krijgt-. Daarmee ben ik er bijna zeker van, dat je een volgende keer geen simpele lijn doortrekt van olie naar oliegerelateerde aandelen -en in 1 adem RD Shell- ..

    Greetzzz
  2. Mrx77 7 januari 2019 22:25
    Ik heb velen malen gepost dat er krachten zijn die onze europese aandelen onderuit halen en nu lees ik vandaag op fd.nl:
    Hedgefonds Bridgewater profiteert van dalende Europese aandelen
    Beleggers in hedgefondsen hebben ondanks de beweeglijke aandelenbeurzen een vrij beroerd jaar achter de rug. Tenzij ze hun geld staken in het fonds van Bridgewater. Oprichter Ray Dalio speculeerde op een koersval van vooral Europese bedrijven en profiteert daarvan.

    Ray Dalio lacht weer. Hij boekte een goed resultaat met shortposities in Europese bedrijven.
    Ray Dalio lacht weer. Hij boekte een goed resultaat met shortposities in Europese bedrijven.Amy Harris/Invision/AP
    Beleggers in het Pure Alpha-fonds boekten vorig jaar een rendement van 14,6%. Daarmee lijkt Dalio weer helemaal terug, want het hedgefonds presteerde sinds de financiële crisis vrij slecht. Onder de streep bleef in 2017 nog een rendement van 1,2% staan. Volgens Angelsaksische media, waaronder de Financial Times, boekt Dalio nu het beste resultaat in vijf jaar tijd.

    Dat is vrij opvallend, want met hedgefondsen ging het vorig jaar niet best. Volgens data van Hedge Fund Research boekte het gemiddelde hedgefonds een negatief rendement van 6,7%. Dat is nog meer dan de 4,4% die de Amerikaanse bedrijvenindex S&P 500 zakte.

    Shortposities
    Een hedgefonds is een containerbegrip voor beleggingsmaatschappijen met allerlei handelsstrategieën. De belangrijkste overeenkomst is dat ze met hun manier van handelen claimen ook een positief rendement te kunnen scoren wanneer beurzen omlaag gaan, zoals in 2018. Reguliere aandelenbeleggers moeten het hebben van koerswinst (en dividend).

    Lees meer over Bridgewater

    Aanval op Europa
    Dat blijkt in de praktijk een stuk lastiger dan in theorie. Toch kreeg Bridgewater het vorig jaar voor elkaar. Het is niet precies bekend waarin het Pure Alpha fonds zijn geld steekt, maar oprichter Ray Dalio zette begin 2018 wel vol de aanval in op Europese aandelen. Hij speculeerde op koersdalingen van veel Europese bedrijven, voornamelijk banken.

    Dalio nam zogeheten shortposities ter waarde van maar liefst $14 mrd in. Zo leende hij voor een half miljard aandelen ING. Zijn grootste investering bedroeg de $1 mrd die hij in het Duitse conglomeraat Siemens stak, maar ook BNP Paribas, Intesa Sanpaolo, kledingfabrikant Adidas en oliegigant Total behoorden tot het lijstje potentiële verliezers.

    Een goede zet, blijkt nu. ING heeft een belabberd jaar achter de rug met een verlies van 40%. Siemens verloor ongeveer een kwart aan beurswaarde en BNP Paribas ging ook flink onderuit.
    Overigens was Dalio niet de enige belegger die profiteerde van de onrust op de Europese beurzen. Crispin Odey boekte met zijn fonds Odey European Inc een rendement van niet minder dan 53% door te speculeren op koersstijgingen en -dalingen van Europese aandelen, weet persbureau Bloomberg. Odey, een groot voorstander van de brexit, liep binnen door het pond én Britse aandelen zoals die van warenhuisketen Debenhams te shorten.

    Hedgefondsmanager Odey kon een goed resultaat ook wel gebruiken: tussen 2015 en 2017 stond een negatief rendement van bijna 70% op de teller, vorig jaar leidde dat tot een fikse winstverlaging bij het Britse fondshuis.

    Flinke minnen
    Lees meer over Tesla

    Blijft er nog marge over?
    Andere bekende beleggers deden het een stuk slechter. Zo verloor de Amerikaanse investeerder David Einhorn met zijn fonds Greenlight Capital 34%. Einhorn speculeerde op een koersdaling van Tesla, maar de koers van de maker van elektrische auto's knalde vorig jaar juist omhoog nadat bestuursvoorzitter Elon Musk had getweet dat hij overwoog het bedrijf van de beurs te halen en hij de financiering al had geregeld. Dat bleek later niet waar.

    Ook Third Point van de activistische belegger Daniel Loeb boekte een beroerd resultaat: -11%. Hij shortte Campbell, maar de flinke koersdaling van de soepmaker kon zijn jaar blijkbaar niet redden.

    Het in Amsterdam genoteerde Pershing Square van Bill Ackman leek na een paar belabberde jaren af te stevenen op een flinke plus, maar volgens Bloomberg is daar geen sprake meer van. Het jaarrendement komt uit op -0,7%.
  3. Mrx77 7 januari 2019 22:28
    Afm staat gewoon toe hoe onze bedrijven naar benenden worden gemanipuleerd. Als dit in usa gaande was dan zat SEC als pitbulls achter deze partijen aan die bedrijven kapot maken, vind je gek dat er voor europese financials 0,5x boekwaarde wordt betaald en in usa betaalt men 1,5x boekwaarde. Onze bedrijven worden kapotgemaakt door die grootmachhten cq manipulators!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links