Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse: alles is voor bitcoin

Prijsanalyse: alles is voor bitcoin

In rap tempo wist de koers van bitcoin afgelopen week meer dan 18% te stijgen. Hierbij liet de munt alle altcoins ver achter zich. Bitcoin is weer in het nieuws, op TV en verscheen zelfs in de laatste Donald Duck. De Fear Of Missing Out komt bij beleggers weer op… Is die bitcoin toch geen bubbel?

De (koers van) bitcoin doe het goed, dat kan niemand ontgaan zijn. De rally die eigenlijk al begin april van start ging, raast maar door. In slechts drie maanden tijd is de koers van bitcoin verdrievoudigd. Slechts een enkeling durft vooruit te kijken, want als de koers deze megastijging neerzet in slechts drie maanden tijd, waar staan we dan over drie maanden?!

Verticaal verloop

Ik vond een interessante tabel van de rally eind 2017. Deze tabel schetst prachtig hoe een rally, of een bubbel – het is maar net hoe u het wil noemen – steeds verticaler zal lopen. De tijd die de koers erover doet om een bepaalde prijsbeweging af te leggen, wordt steeds korter.

Altcoins zijn zó 2017

Velen zijn nog steeds ontdaan van het feit dat de altcoins naar verhouding relatief stil blijven liggen. Bitcoin outperformet bijna iedere andere cryptomunt op de lijst. Waar er bij de laatste rally nog een zogenoemd ‘altcoin season’ plaatsvond voorafgaand aan en tijdens de hype, lijken de altcoins inmiddels zó 2017.

Kijkend naar de koersen uitgedrukt in dollars en de koersen uitgedrukt in bitcoin zien we duidelijk wat het verschil voor uw portefeuille inhoudt.

Klik om te vergroten
Koersstijgingen uitgedrukt in USD

Klik om te vergroten
Koersstijgingen uitgedrukt in BTC

Ongezonde stijging

De grafiek ligt er prachtig bij. We zien duidelijk de forse stijging sinds begin april. Het koersverloop is steeds verticaler en de koers schiet dus ook steeds sneller omhoog. Wie denkt dat dit geen gezonde stijging is heeft gelijk, maar dit is nu eenmaal hoe het gaat bij bitcoin.

Klik om te vergroten

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de koers opwaarts uit het stijgende trendkanaal is geschoten. De trend is dus duidelijk aan het versnellen. Momenteel moet de koers wel even nieuw momentum opbouwen en is er een adempauze zichtbaar.

De negatieve divergentie bij de RSI-indicator kan er ook op duiden dat de koers eerst nog een stapje terug moet doen voordat de opwaartse fase wordt voortgezet. De eerste weerstandslijn bevindt zich pas op $11.700. Belangrijke steunlijnen bevinden zich op $10500 en $9920.

Momenteel is er geen duidelijk patroon zichtbaar dat een bepaalde prijsindicatie kan geven. Zolang de koers niet door de $10.500 zakt, kan die zijn uptrend gestaag vervolgen.

Klik om te vergroten

Samenvatting

  • De koers heeft vrij spel tot $11700;
  • De koers ondervindt steun op $10500 en $9920.
  • Uptrend lijkt zijn weg na een korte adempauze te vervolgen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Studentenrekening 26 juni 2019 09:00
    Toch lijkt het koersverloop heel veel op dat van vorige bullruns. Het zijn ook duidelijk enkele grote partijen die spelen met de koers. Met elke golf up durven ook steeds meer particuliertjes weer de gok te nemen, maar particuliertjes gaan te veel uit van emotie. Veel blijven te lang in hun eigen FUD volharden en missen daardoor het begin dat snel gaat.

    Maar goed, op huidige prijsniveau zijn er nog niet genoeg particuliertjes ingestapt om goed te cashen voor de whales. De hype is nog te zwak. Zodra Nederlandse media weer dagelijks over de prijs berichten weet je dat het einde er aan zit te komen.

    Overigens, wat ook in vorige bullruns gebeurde: eerst gaat BTC en ontstaat er FOMO. Iedereen verkoopt alts. Op een bepaald moment is BTC stijging klaar en focussen de whales zich op de alts. Na de alts stijging is de cycle weer compleet.
  2. forum rang 4 efreddy 28 juni 2019 00:29
    quote:

    noos schreef op 27 juni 2019 23:45:

    Blijft maar stijgen? Ik zie Bitcoin in minder dan 24 uur 21% dalen, van 13.247 naar 10.428 op de weg naar nul.
    Ik zie hem nog altijd meer dan 200 % duurder staan dan 3 maanden geleden toen het over en out ermee was,niet slecht overigens voor iets dat over en out is.
    De aankoop die ik 3 maanden geleden heb gedaan toen zeveraars van jouw soort hier beweerden dat het naar 0 ging en de beperkte verkoop ervan later maakt dat zelfs indien zulke zeveraars alsnog gelijk zouden krijgen het toch geen slecht idee was om toen te kopen.
  3. geobeo 28 juni 2019 09:49
    quote:

    noos schreef op 27 juni 2019 23:45:

    Blijft maar stijgen? Ik zie Bitcoin in minder dan 24 uur 21% dalen, van 13.247 naar 10.428 op de weg naar nul.
    Ja op weg naar 0. Je klinkt net als de apen die sinds 2007 roepen dat de grootste daling nog niet geweest is.

    Zelfs al is het waar; het is een nutteloze voorspelling als je er zo lang naast zit.
  4. [verwijderd] 28 juni 2019 10:26
    quote:

    noos schreef op 27 juni 2019 23:45:

    Blijft maar stijgen? Ik zie Bitcoin in minder dan 24 uur 21% dalen, van 13.247 naar 10.428 op de weg naar nul.
    Ik vind hem wel grappig; 6 maanden lang een strakke uptrend waarin we vier keer over de kop zijn gegaan. Als er dan eens wat vanaf gaat: "We gaan naar nuuuuuul!!!!"

    Overigens zou je gelijk kunnen krijgen voor zover het de altcoins betreft, want daar gebeurt echt heel weinig, een paar gevestigde grote namen uitgezonderd, en dit ondanks de giga stijging van de crypto koning. Normaliter zijn de altcoins een soort hefboom op bitcoin: harder omhoog en harder omlaag. Momenteel gaan ze echter alleen maar harder omlaag en langzamer omhoog. Nu wordt een dergelijke shake-out van de altcoins al langer verwacht. Zo'n 90 tot 95% ervan zal verdwijnen, zoals 90 tot 95% van alle start-ups mislukken; crypto-ondernemingen zullen hierop geen uitzondering vormen. Is verder een heel normaal proces wat we vele malen eerder zijn tegengekomen, o.a. bij de Internetbubbel/revolutie.

  5. fymanth 28 juni 2019 10:33
    De Bitcoin is het gevolg van grote ellende van de euro en de dollar. In India krijgen mensen 9% rente op de bank terwijl de rupee euro verhouding (koers) in de afgelopen 4 jaar stabiel is. Gek he dat mensen uit azie hier huizen kopen.....Het rijke Azië komt eraan. En de Amerikanen en wij drukken maar euro's en dollars bij. De bitcoin? Puur een uitvlucht voor als de euro en de dollar instort. De bitcoin en andere coin's zijn verboden in India en China. Heel logisch, want hun munt gaat stabieler worden dan onze waardeloze Euro en Dollar. De Amerikanen proberen straks met de Libra opnieuw het toekomstig geld uit te vinden. Alle ellende van coin's en dit soort onzin is puur omdat de euro en dollar ongeloofwaardig gaat worden. Maar ook als de euro en dollar instort, zal de (ieder) coin dat uiteindelijk ook doen. Koop gerust eens wat rupee's of yuans. Ook een goede belegging en daar wonen 2,5 miljard mensen. In mijn opinie een betere en stabielere belegging dan dit soort ellende. de wereld is verwart. Eerst moesten we wennen dat banken konden omvallen. Nu zullen we moeten gaan inzien dat geld om kan vallen. India en China zien dat heel goed in.... Zij geven waarde en geloof aan hun munt, en verbieden coin's…. heel logisch en terecht..Nu wij als Europa nog....
  6. [verwijderd] 28 juni 2019 13:42
    Nee, Indiase Rupee's of Chinese Yuan's zijn dezelfde fiatmunt rommel als de USD of de EUR. Ik begrijp dat de Chinezen zelfs meer krediet in hun samenleving pompen dan hier in het Westen met gevolgmatig een nog grotere crash als gevolg als die komt. India weet ik niet. Maar 9% rente op een bankrekening is lange termijn niet houdbaar. Bitcoin en crypto zijn juist het antwoord op de fiat ccy vergissing.

  7. [verwijderd] 28 juni 2019 14:04
    quote:

    fymanth schreef op 28 juni 2019 10:33:

    De Bitcoin is het gevolg van grote ellende van de euro en de dollar. In India krijgen mensen 9% rente op de bank terwijl de rupee euro verhouding (koers) in de afgelopen 4 jaar stabiel is. Gek he dat mensen uit azie hier huizen kopen.....Het rijke Azië komt eraan. En de Amerikanen en wij drukken maar euro's en dollars bij. De bitcoin? Puur een uitvlucht voor als de euro en de dollar instort. De bitcoin en andere coin's zijn verboden in India en China. Heel logisch, want hun munt gaat stabieler worden dan onze waardeloze Euro en Dollar. De Amerikanen proberen straks met de Libra opnieuw het toekomstig geld uit te vinden. Alle ellende van coin's en dit soort onzin is puur omdat de euro en dollar ongeloofwaardig gaat worden. Maar ook als de euro en dollar instort, zal de (ieder) coin dat uiteindelijk ook doen. Koop gerust eens wat rupee's of yuans. Ook een goede belegging en daar wonen 2,5 miljard mensen. In mijn opinie een betere en stabielere belegging dan dit soort ellende. de wereld is verwart. Eerst moesten we wennen dat banken konden omvallen. Nu zullen we moeten gaan inzien dat geld om kan vallen. India en China zien dat heel goed in.... Zij geven waarde en geloof aan hun munt, en verbieden coin's…. heel logisch en terecht..Nu wij als Europa nog....
    Bitcoin verbieden is onzin, dat kan helemaal niet. Zo'n verbod kun je nooit handhaven. De meeste landen hebben dat allang begrepen. Cryptos zullen niet instorten als de euro/dollar instorten. Die systemen staan volledig los van elkaar. In mijn ogen kunnen fiat currencies en cryptocurrencies (voorlopig) prima naast elkaar bestaan. Cryptos hebben geen apocalyptische gebeurtenissen nodig om succesvol te worden. Daar is helemaal niets 'ellendigs' aan. Het duurde ook tientallen jaren voordat mensen papiergeld accepteerden, en later 'plastic' geld. Voor cryptocurrencies en digitaal geld zal hetzelfde gelden.
    De hele discussie op verbod op cryptos is volledig achterhaald, die speelde in 2017, nu allang niet meer. En China en India zullen vanzelf ook overstag gaan als ze merken dat ze een hele nieuwe economie mislopen als ze moeilijk blijven doen. Uiteindelijk gaat iedereen overstag als er winstbelang in het spel komt..
  8. forum rang 4 efreddy 28 juni 2019 16:37
    quote:

    fymanth schreef op 28 juni 2019 10:33:

    De bitcoin en andere coin's zijn verboden in India en China.
    Kan best zijn maar ik ken mensen uit India die crypto bezitten en zich dus van dat verbod totaal niets aantrekken.
    In de middeleeuwen was schaken ook verboden door de kerk toch waren het juist precies de bisschoppen en aanverwanten die het spel speelden,de Ruy Lopez (Spaanse bisschop toen) opening word ook nu nog veelvuldig gespeeld.
  9. [verwijderd] 28 juni 2019 22:30
    Het grappige is dat iedereen wel eens gelijk of ongelijk zou kunnen hebben. De toekomst is nu eenmaal niet te voorspellen. De rekening van het ongelimiteerd bijdrukken van geld door centrale banken moet waarschijnlijk een keer betaald gaan worden, ongeacht of het dan om dollars, euros, yuan of rupis gaat. Dat kan door middel van saneren, (hyper)inflatie, etc.

    Persoonlijk denk ik dat spreiden uiteindelijk altijd goed is, dus ook een stukje vermogen in bitcoin naast vastgoed, goud, zilver en aandelen.
  10. [verwijderd] 1 juli 2019 08:44
    Een paar maanden geleden vertelde Madelon hier over bitcoinschade.nl:

    www.iex.nl/Crypto/391278/Prijsanalyse...

    Ik zie dat de website van bitcoinschade.nl nu offline is en het kantoor gesloten. Ik vraag me af hoeveel mensen zich door deze louche corpsbal hebben laten oplichten en of ze nog iets van hun geld hebben teruggezien...
  11. forum rang 5 DNFTT 1 juli 2019 19:33
    quote:

    knax63 schreef op 30 juni 2019 23:16:

    [quote alias=noos id=11674990 date=201906272345]
    Blijft maar stijgen? Ik zie Bitcoin in minder dan 24 uur 21% dalen, van 13.247 naar 10.428 op de weg naar nul.
    [/quote

    Dat heet gezonde correctie onderweg .. hhaa wat een gek maar wilt.
    Easy come easy go.

    100.001 virtuele coins waarvan de Bitcoin de alleralleraller echtste is.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links