Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Ja en nu dan?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2019 14:54
    Europa maakt zich teveel druk over mensenrechten, terwijl de mens van nature ‘n roofdier is. (De ogen van voren en niet van opzij....) Alleen ‘n intellectueel met ‘n te hoog salaris in z’n bubbel, is begaan met zijn arme medemens (zolang deze niet meer verdiend/vangt hij.) klinkt erg cynisch, maar kijk eens goed om je heen en je ziet. Voorbeeldje: Eva Jinek vond € 150.k ‘n modaal-inkomen.... dan ben je idd de verbinding kwijt.... (deze is te vinden op het wereldwijde web.)
  2. forum rang 6 rene66 30 juni 2019 15:40
    Zoals eerder aangegeven is Europa het verloren continent. Zowel de EU als de Euro zijn mislukte experimenten gebleken en in plaats van terug te gaan naar de EEG en het instellen van drie verschillende Euro's (Neuro (Nederland, Duitsland etc), Zeuro (Frankrijk, Italie, Griekenland etc) en een derde Euro voor landen zoals Spanje ed, blijft men vrolijk verder gaan om eigen baantjes te behouden en de macht uit te breiden.

    Terug kijkend lijkt het verval van Europa te zijn versnelt door de EU en Euro. Voor die tijd ging het met een flink aantal landen in Europa goed, zowel op bestuurlijk als financieel gebied. Voor de EU was er ook al handel binnen Europa dus daar hebben de EU echt niet voor nodig gehad.

    Omdat het er ook niet naar uitziet dat de EU en Euro de komende jaren zullen verdwijnen, is het voor beleggers daarom gewoon een must om daar rekening mee te houden met de beleggingen. Concreet 1/4 in de EU beleggen en 3/4 in de beurs in de VS (dan 80% in VS bedrijven en 20% in Chinese bedrijven die een beursnotering in de VS hebben).

    De boel gaat pas veranderen in Europa als er een flinke heel diepe crisis gaat komen in Europa of dat conflicten tussen regeringen en hun bevolking echt uit de hand gaat lopen (denk aan de gele hesjes factor 10).

    De EU is geweldig goed in het vaststellen van regels, het belemmeren van de eigen industrie (denk aan het blokkeren van de treinen fusie en staal fusie recentelijk), mensenrechten en het milieu. Met name China gebruikt Europa als een wingewest en Amerika ziet de EU en met name haar leiders als een slappe hap.

    BIS rapport van vandaag als een nieuwe indicatie

    De winstgevendheid van de banken in Europa is te laag. De instellingen zijn weliswaar goed gekapitaliseerd en kunnen tegen een stootje, maar ze verdienen niet genoeg geld om de economie aan te zwengelen. Als dit niet verandert zullen de banken op den duur de groeikracht en financiële stabiliteit ondermijnen

  3. forum rang 4 Erny 30 juni 2019 16:01
    quote:

    rene66 schreef op 30 juni 2019 15:40:

    ....................

    De winstgevendheid van de banken in Europa is te laag. De instellingen zijn weliswaar goed gekapitaliseerd en kunnen tegen een stootje, maar ze verdienen niet genoeg geld om de economie aan te zwengelen. Als dit niet verandert zullen de banken op den duur de groeikracht en financiële stabiliteit ondermijnen

    Banken kunnen de economie niet aanzwengelen. Groeikracht komt voort uit zaken als productie,het toevoegen van waarde, het ontwikkelen van hoogwaardige technologie i.c.m. een passende infrastructuur. Banken zijn slechts dienstverlenend; instabiliteit komt voort uit de groeiende schuldenberg en het ECB beleid.
  4. forum rang 7 ffff 30 juni 2019 16:32
    Arend Jan,

    Proficiat met uw verjaardag gisteren! De bekende opvatting dat je naarmate je ouder wordt defensiever moet gaan beleggen, zou ik met een gerust hart naast U neerleggen. Zelf ben ik 72 jaar en voor ruim 90 procent in de aandelen. Is zoiets dan niet link? Ja natuurlijk want vorig jaar met Oudjaar kregen we weer een harde les. Maar zie nu al die artikelen hoe vrijwel al die beurzen mondiaal hersteld zijn. De mooiste landkaarten, de mooiste grafieken en je verbaast je terwijl je de resultaten van sommige landen bestudeert. En hier in West-Europa: Wat er zo'n beetje vorig jaar afging is al bijna weer volledig hersteld, dus wie niet benauwd leeft, kon en kan gewoon in de markt blijven.

    Dat vormt meteen een mooi aanloopje naar jouw opmerking in het artikel hierboven:

    …..deed zijn Russische collega Putin ook zaken: volgens Bloomberg heeft hij Opec in zijn zak zitten !

    Ik dacht onmiddellijk aan mijn verbazing dat het in Rusland op de beurs verrekte goed gaat. Zomaar 31 procent erbij in dit eerste half jaar en als kers op de taart: De roebel is ook met 11 procent in waarde toegenomen…..

    Zoals gebruikelijk in het Westen, krijgt Putin alleen maar kritiek, maar voorlopig…..lacht hij ze allemaal uit. Die gekleurde wereld-landkaart laat trouwens heel fraaie cijfers zien en echte tegenvallers…

    Rene66, Mooie posting en geloof mij Rene: Dit weekend ook China aan het bestuderen geweest…. Baidu? Tencent? Ik ben er nog lang niet uit. Kijk zo nu en dan naar mijn 1 -ounce panda's uit China...Is ook een feest voor het oog en een aardig begin.

    Peter
  5. forum rang 6 rene66 30 juni 2019 16:43
    quote:

    Erny schreef op 30 juni 2019 16:01:

    [...]

    Banken kunnen de economie niet aanzwengelen. Groeikracht komt voort uit zaken als productie,het toevoegen van waarde, het ontwikkelen van hoogwaardige technologie i.c.m. een passende infrastructuur. Banken zijn slechts dienstverlenend; instabiliteit komt voort uit de groeiende schuldenberg en het ECB beleid.
    Ik ben het 200% met je eens dat het ECB beleid, dat gekoppeld is aan de EU belangen de schuld is van de komende instabiliteit.

    Het stukje dat ik plaatste kwam uit het FD en was dus niet volledig. Het onderstaande stond er ook in

    Banken die weinig winstgevend zijn, zorgen voor misallocatie van middelen, stelt de BIS, omdat ze slecht renderende klanten van krediet blijven voorzien. Nieuwe productievere bedrijven blijven zo verstoken van geld en dat zet een rem op de groei. De misallocatie zet de toch al lage bancaire winsten verder onder druk. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

    fd.nl/economie-politiek/1306597/centr...
  6. forum rang 4 efreddy 30 juni 2019 16:48
    Shit, had ik ze nou maar gekocht... Eerlijk zeggen en vinger opsteken wie dit in de afgelopen weken niet tenminste één keertje stiekem bij zichzelf heeft gedacht. Ja, ik ook, terwijl ik dit onzin en veel te hoogrisico vindt. Maar ja, niets zo magisch en verleidelijk op de beurs als snoeihard stijgende koersen.

    Shit had ik nu maar heel wat meer gekocht aan 4000$ en lager heb ik de afgelopen weken wel meer gehoord.
    Meer dan 1 keertje zelfs .

    Dat veel te hoog risico is ,dit is natuurlijk onzin,zelfs nu zit er amper gemiddeld maar 30 € per persoon in en wie dergelijk bedrag hoog risico vind moet ook in niets anders zijn geld stoppen.

    Wie bovendien toen heeft gekocht en nu er 1/3 van verkoopt heeft zijn geringe investering er al uit,dit kan niet van rentevrij risico obligaties worden gezegd waar heel wat hogere bedragen al dan niet direct of indirect inzitten.
  7. forum rang 7 wiegveld 30 juni 2019 16:52
    Klopt, EU heeft de tech gemist en enige dat we nu doen is de FANGS klein houden met rechtszaken en extra belastingheffingen. Elk EU land heeft zijn eigen Amazonnetjes (Zalando, Bol.com etc. etc) en we hebben onze eigen Paypal (adyen en wirecard), maar onze telefoons (Nokia) social media (Hyves liggen in de prullenbak.
    Ik denk dat dit komt omdat risicodragend kapitaal in US beter voorhanden was/is en in EU geldt nog steeds dat de landen elkaar eigenlijk beconcurreren en er dus de facto niet 1 markt is.
    Nieuwe start ups hebben we genoeg, maar ze worden overgenomen door bedrijven met diepe beurzen en zijn dan geen Nederlandse kanshebbers meer. Enige uitzondering is mogelijk Elastic, maar die hebben in US meerdere concurrenten. O ja en Dassault probeert Medidata in US over te nemen.

  8. forum rang 6 rene66 30 juni 2019 16:54
    quote:

    ffff schreef op 30 juni 2019 16:32:

    Rene66, Mooie posting en geloof mij Rene: Dit weekend ook China aan het bestuderen geweest…. Baidu? Tencent? Ik ben er nog lang niet uit. Kijk zo nu en dan naar mijn 1 -ounce panda's uit China...Is ook een feest voor het oog en een aardig begin.

    Peter
    @Peter, ik beleg al een aantal jaar in Chinese bedrijven maar wel via de beurs in de VS. Na heel lang uitzoek werk en het lezen en bekijken naar van alles heb ik zelf het volgende rijtje. Tencent, Alibaba, HTHT (hotelgroep Huazhu Group Ltd/vroeger bekend als China Lodging Group), YumChina (restaurants). Zelf heb ik ook nog JD.com en Weibo maar die bedrijven zijn helaas flink gezakt het laatste jaar. Verder is het beleggen in China echt iets voor langere termijn, nog veel meer dan bij "normaal" beleggen. Ook moet je bij beleggen in China goed tegen flinke koersdalingen kunnen, maar gelukkig gaan ze ook weer snel omhoog. Ik hoop ook dat er op termijn een deal komt tussen de VS en China dan zie ik de Chinese aandelen flink omhoog gaan. Voor flinke uit de hand lopende politieke onrust (een factor Hongkong keer 100) ben ik minder bang.

    Ik zit niet in Baidu omdat ik toch bang ben dat met name hun zoekmachine business met de daaraan gekoppelde reclame (en dus inkomsten) steeds meer zal verschuiven naar bedrijven zoals Tencent en Alibaba (en dus alle bedrijven en bedrijfjes die daaronder hangen). Dat zie je in de VS ook, Amazon en Facebook knabbelen langzamerhand steeds meer marktaandeel af van Google op het gebied van reclames. Nu is Baidu veel meer dan een zoekmachine, maar op een bepaald moment moet je met beleggen ook keuzes maken om de boel enigszins te kunnen volgen.
  9. forum rang 4 Erny 30 juni 2019 17:18
    quote:

    rene66 schreef op 30 juni 2019 16:43:

    [...]

    Ik ben het 200% met je eens dat het ECB beleid, dat gekoppeld is aan de EU belangen de schuld is van de komende instabiliteit.

    Het stukje dat ik plaatste kwam uit het FD en was dus niet volledig. Het onderstaande stond er ook in

    Banken die weinig winstgevend zijn, zorgen voor misallocatie van middelen, stelt de BIS, omdat ze slecht renderende klanten van krediet blijven voorzien. Nieuwe productievere bedrijven blijven zo verstoken van geld en dat zet een rem op de groei. De misallocatie zet de toch al lage bancaire winsten verder onder druk. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

    fd.nl/economie-politiek/1306597/centr...
    Ja, dank rene66 voor je aanvulling op je mooie posting. Ook interessant, vandaag bij Harry Mens vertelde prof. Jaap van Duijn dat het MKB nauwelijks aan geld komt, het terugdraaien van de staatsschuld vrijwel volledig is opgehoest via de IB en de multinationals nauwelijks belasting betalen en juist heel makkelijk kunnen lenen. Economie vlakt af en staat al 1 jaar stil, krimpt zelfs in Duitsland. De pensioenkas is verdubbeld en toch kortingen in het vooruitzicht. Geen wonder dat de koopkracht daalt. En dan ook nog de klimaatgekte.
  10. [verwijderd] 30 juni 2019 17:39
    Als je je gedraagt als een halve econoom kom je nergens, en is verspilde tijd….

    Daarom houden wij ons enkel ook bezig met de grafiek alleen. Als je mazzel hebt is het iets boven 3010, maar het meest waarschijnlijke is 2975, waar het stopt voor de S&P500. Da's voor een belegger toch belangrijker dan het economisch proberen te begrijpen?...

  11. Weert=No.1 30 juni 2019 17:42
    Europa"s achterstand is voor het grootste deel te wijten aan de Jappanners, die vanaf de 70-er jaren alle Europese tech imiteerde.
    Video, camera"s, auto"s en deze gewoon op de markt dumpten alsof er geen octrooien en patenten bestaan.Philips zou er veel beter voorgestaan hebben zonder valse namakerij. Zie hoe de Japp. de video-wereldstandaard naar zich toetrokken en de uitvinder bleef in de kou staan.Nu weer China dat vitale info kraakt bij ASML. Zelf hebben ze ons doodgegooid met de meest misselijkmakende speelgoed-kitsch laatste 4 decennia, o.a. te verkrijgen bij de kassa"s in de supermarkten.Dit stelen, vervreemden,illegaal als eigen bezit beschouwen blijft net zo lang doorgaan als het gezever over de Euro,totdat Europa helemaal naar de filiknoppen is.Beroemd econoom (niet ik) is van mening dat de beste oplossing voor Europa is, als Dl.en Nl gsamen de munt verlaten en de Zeuro overlaten aan het Zuidelijk gepeupel.Dit richt de minste schade op voor "t hele Euro-gebied.Halve meesters en stinkende etterwonden. U weet wel.Drastische maatregelen,anders wordt Europa 3de Wereldland en gaan alle electronic-engeneers (mijn zoon is al weg hier TU/Ehv ) naar het buitenland.Schande dat dit land deze voor de toekomst noodzakelijke electionic engeneers gewoon laat gaan.De Ned. overheid kleunt voor 6 miljard ernaast met investeringen in el. infrastructuur (betastingdienst politie, UWV enz.)De gewone burger draait op voor de mislukkingen.Het kabinet zeikt allen over "Koopkrachtplaatjes", mensen die volgens het CBS scheefwonen voor enkele tientjes meer/minder.
    Nou, de VS en China hebben de strijdbijl begraven. Maar voor hoelang ?

  12. forum rang 7 hirshi 30 juni 2019 18:27
    quote:

    Erny schreef op 30 juni 2019 16:01:

    [...]

    Banken kunnen de economie niet aanzwengelen. Groeikracht komt voort uit zaken als productie,het toevoegen van waarde, het ontwikkelen van hoogwaardige technologie i.c.m. een passende infrastructuur. Banken zijn slechts dienstverlenend; instabiliteit komt voort uit de groeiende schuldenberg en het ECB beleid.
    Alom wordt beweerd dat in de toekomst veel banken zullen moeten verdwijnen.
    Dat wordt nog een pijnlijk proces; vooral Nederland is groot in de bankensector.
    En zal de burger nog bereid zijn de rekening te betalen als de Staat der Nederlanden opnieuw als redder in nood moet optreden?

    De instabiliteit veroorzaakt door het ECB beleid klink door in de waardering van de banken. Beleggers eisen een steeds grotere beloning voor de risico's

    Het geld is zo goedkoop geworden dat het bijna niets meer waard is. Het onderbrengen van geld kost geld in plaats dat het iets oplevert.
    Dat bepaalt mede het beeld van aandelen en obligaties. Er is geen alternatief beweert men dan, dus met zijn allen blijven instappen als lemmingen op weg naar de ondergang. Tot beleggers een keer ruw tot inzicht komen en zich een hoedje schrikken van de gevolgen van die geldpolitiek. Tot ze tot de ontdekking komen dat hun bezit een nieuwe variant is van World On Line en ze grotendeels gebakken lucht in hun porto's hebben.
    Het wachten is op een Europese affaire a la Lehman Brothers. Dat kan de Deutsche Bank zijn, maar ook een andere grote financiele instelling en dan zijn de rapen pas echt gaar. Dan zoekt iedereen de uitgang.

    Gratis geld in omloop brengen is inmiddels een wereldwijde hobby van Centrale banken om inflatie aan te wakkeren. Inflatie die er maar niet komt. Maar hyperinflatie is er allang binnen het geldsysteem en die neemt alleen maar toe.
    Bijna geen enkel land wil die hypergeldinflatie een halt toeroepen om maar niets te missen van de schijnbare voordelen.

    De kruik gaat zo lang te water tot hij barst.
    Voorlopig lijkt het wel of de kruik van metaal is.
    Uitstel van executie, want eens zal ook die kruik barsten.
    Voor niets gaat de zon op en in een tulpenbolleneconomie zal de rekening uiteindelijk toch een keer gepresenteerd worden.


  13. forum rang 4 Erny 30 juni 2019 18:33
    quote:

    hirshi schreef op 30 juni 2019 18:27:

    [...]

    Alom wordt beweerd dat in de toekomst veel banken zullen moeten verdwijnen.
    Dat wordt nog een pijnlijk proces; vooral Nederland is groot in de bankensector.
    En zal de burger nog bereid zijn de rekening te betalen als de Staat der Nederlanden opnieuw als redder in nood moet optreden?

    De instabiliteit veroorzaakt door het ECB beleid klink door in de waardering van de banken. Beleggers eisen een steeds grotere beloning voor de risico's

    Het geld is zo goedkoop geworden dat het bijna niets meer waard is. Het onderbrengen van geld kost geld in plaats dat het iets oplevert.
    Dat bepaalt mede het beeld van aandelen en obligaties. Er is geen alternatief beweert men dan, dus met zijn allen blijven instappen als lemmingen op weg naar de ondergang. Tot beleggers een keer ruw tot inzicht komen en zich een hoedje schrikken van de gevolgen van die geldpolitiek. Tot ze tot de ontdekking komen dat hun bezit een nieuwe variant is van World On Line en ze grotendeels gebakken lucht in hun porto's hebben.
    Het wachten is op een Europese affaire a la Lehman Brothers. Dat kan de Deutsche Bank zijn, maar ook een andere grote financiele instelling en dan zijn de rapen pas echt gaar. Dan zoekt iedereen de uitgang.

    Gratis geld in omloop brengen is inmiddels een wereldwijde hobby van Centrale banken om inflatie aan te wakkeren. Inflatie die er maar niet komt. Maar hyperinflatie is er allang binnen het geldsysteem en die neemt alleen maar toe.
    Bijna geen enkel land wil die hypergeldinflatie een halt toeroepen om maar niets te missen van de schijnbare voordelen.

    De kruik gaat zo lang te water tot hij barst.
    Voorlopig lijkt het wel of de kruik van metaal is.
    Uitstel van executie, want eens zal ook die kruik barsten.
    Voor niets gaat de zon op en in een tulpenbolleneconomie zal de rekening uiteindelijk toch een keer gepresenteerd worden.

    Precies, dat is wat er gaande is. Plaats dit maar niet op het ING forum :-)

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links