Nyrstar « Terug naar discussie overzicht

nyrstar

281 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 » | Laatste
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 28 juni 2019 09:28:

KBC Securities volgt het aandeel niet meer op.
Sowieso verstandig. Want in een gunstig geval krijg je voor 20.000 aandelen Nyrstar misschien 1 goedkoop aandeel van het nieuwe, dat nog niet te analyseren is. Plus vele als-dannen. Een analyse zou nu teveel een mening weergeven, en betreft in zo'n gunstig geval een tandenloos en misschien alleen al daarom te ontraden minderheidsbelangetje. Geen "investment grade".
Leefloon
0
Nyrstar staat in HJ1 2019 bij heel Euronext (ex Dublin) bij de grootste dalers, FWIW. Ook de ICB supersector van Nyrstar, Basic Resources, staat, als enige, in de min met -9,38%.

Enjoy it while it lasts....
Bijlage:
Leefloon
0
Inclusief handelsonderbrekingen was Nyrstar is HJ1 2019 een zeer volatiele notering. Nummer 16, met intraday gemiddeld 7,72%: xynixme.tripod.com/volatiel.html

Een wat stabieler volume en een minder zuidelijke richting maken andere aandelen, zoals onder andere IBA, Mithra, Melexis of een Econocom, veel geschikter voor snelle handel dan het (proberen te) centenneucken bij een Nyrstar. Minder volatiel, maar ook minder neerwaartse volatiliteit. Nyrstar was, is en blijft voor handelaars onnodig gevaarlijk speelgoed. Een IBA is minder bewegelijk, maar kent bijna dagelijks een intraday koersuitslag van minstens 2%. Liever die kleinere speelruimte dan hopen op PP, alhoewel ook IBA geen outperformer zal zijn.
voda
1
Nyrstar Update On Unplanned Production Outage At Port Pirie Smelter

Nyrstar NV provides an update to its press release issued on 10 June 2019, whereby it was communicated that the Company had to declare force majeure under a number of its agreements due to an unplanned stoppage of production at the Port Pirie smelter. The Company had previously advised that it anticipated that that the Blast Furnace and TSL Furnace would restart at approximately the same time at the end of June 2019. The Company today provides a further update on the progress for the restart.

The Company wishes to advise that the force majeure will continue into July 2019. It currently expects both the TSL Furnace and the Blast Furnace to restart in the second week of July 2019.

As previously stated, the extended unplanned shutdown will have a material negative impact on production at Port Pirie and Underlying EBITDA. Nyrstar is continuing to quantify the impact and will provide further information regarding the resolution of the production outage in due course and by no later than the H1 2019 results release.

Source : Strategic Research Institute
JdeFL
1
Beursduivel:
"De kwantificering van de uitval in juni en juli is als volgt: 30 kiloton lood met een negatieve impact op het onderliggende operationele resultaat (EBITDA) van circa 20 tot 25 miljoen euro."

Euh, en al dat goud, zilver (de prepays, je weet wel), en andere zeldzame metalen? Nog niet aan begonnen.

JdeFL
1
Leefloon
1
Het is de handel die hervat gaat worden. Wanneer jij wilt, buiten de beurs om.

Anders waarschijnlijk zodra er genoeg duidelijk is over de ingrijpende, mogelijke redding van Nyrstar. Zonder dat er in de markt allerlei onbeheersbare voorkennis bij een onbeheersbaar aantal marktpartijen bestaat of kan bestaan. Nyrstar zal immers niet gered kunnen worden wanneer Nyrstar de vele mogelijk betrokken partijen moet benaderen met zwartgelakte bedrijfsresultaten over de maanden april, mei, juni en juli. Preventie van misbruik van voorkennis. Plus teveel ernstige onduidelijkheden om als mogelijke beschermingswaardige belegger de waarde van een mogelijk beleggingswaardig Nyrstar te kunnen bepalen. De beurs en de FSMA zijn er primair voor beleggers en handelaren; niet voor wild west-taferelen van gung ho-gokkers.

En ja, dit duurt hartstikke lang. Het zullen geen makkelijke onderhandelingen zijn...
JdeFL
1
Redding Nyrstar helemaal rond
31 juli 201914:02
Zinkproductie in een van de fabrieken van Nyrstar. ©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman
De noodlijdende zinkgroep krijgt met Daniel Vanin ook een nieuwe CEO, althans van de operationele activiteiten.
Er was amper twijfel over dat het zou lukken, maar nu is ze helemaal rond: de herfinanciering van de noodlijdende zinkgroep Nyrstar, zeg maar de redding door de grondstoffenhandelaar Trafigura. Dat meldt Nyrstar woensdag in een persbericht. In volle beurstijd, maar dat is geen probleem: de koers van Nyrstar is nog steeds geschorst.
Nyrstar maakt woensdag bekend dat de Amerikaanse faillissementsrechtbank van New York dinsdag het licht op groen heeft gezet voor de nieuwe Britse vennootschap die werd opgericht en waarin de operationele activiteiten zijn ondergebracht. Dat gebeurt conform het zogenaamde Chapter 15 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, de Amerikaanse variant voor een gerechtelijk akkoord voor buitenlandse bedrijven.
Daardoor zijn alle stappen van de redding van Nyrstar voltooid. 'De herstructurering van Nyrstar is nu dan ook volledig van kracht', staat in het persbericht van de zinkgroep. De operatie ging gepaard met een de facto onteigening van de aandeelhouders: Trafigura, ook klant en leverancier van Nyrstar, heeft 98 procent van de Britse vennootschap NN2 Newco in handen. Voor de 'oude' aandeelhouders rest maar 2 procent.

Nieuwe topman
Nyrstar brengt ook klaarheid over de leiding van het bedrijf, nadat daar in juni onduidelijkheid over was ontstaan. CEO Hilmar Rode blijft aan boord als bestuurder en topman van Nyrstar, terwijl Daniel Vanin CEO wordt van de operationele activiteiten die worden gecontroleerd door Trafigura.
Vanin is een mannetje van Trafigura. Hij is volgens zijn LinkedIn-profiel operationeel directeur van de groep, maar volgens de website van Trafigura klopt die informatie niet meer.

Voilà. Toch altijd verassingen. Chapter 15 in Amerika, Brits bedrijf, Zwitserse hoofdzetel....
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 31 juli 2019 15:31:

©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

"aandeelhouders rest maar 2 procent."
Het loont de moeite om die 2% met cijfers achter de komma uit te drukken. Met 2,00% en een koers van €0,20 betaal je €10,00 voor een aandeel Nyrstar 2.0, en kan er in de 2% een maximaal afrondingsverschilletje van 33,33% sluipen wanneer het eigenlijk een naar boven afgeronde 1,50% zou zijn: €10,00 wordt dan €13,3333.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 31 juli 2019 14:50:

...Wanneer jij wilt, buiten de beurs om.
...
Kan dat nog? Vroeger in tijden van papieren effecten, toen ging dat zeker nog. Maar nu met die elektronische registers?
Leefloon
0
quote:

006? schreef op 31 juli 2019 14:09:

wanner wordt de koers hervat
Overigens verkeert dit in goed gezelschap, met een te hervatten koers.

De FSMA heeft het over de schorsing van een notering: "De notering van het financieel instrument Nyrstar, ISIN BE0974294267, wordt geschorst op Euronext Brussel op 25/06/2019 vanaf 09:00 CET in afwachting van ...".

Een kniesoor mag vinden dat onder de FSMA de handel in een genoteerd aandeel wordt geschorst, maar de notering zelf niet. In theorie is het dan wellicht een gegronde klacht dat je wekenlang niet in een aandeel hebt kunnen handelen, omdat de FSMA nooit een handelsonderbreking heeft gepubliceerd en het aandeel bij Euronext al die tijd genoteerd is en was. In theorie.

Euronext: (trading) suspended of tradinghalted, FSMA: listing suspended. Een wereld van verschil, zodat Euronext niet doet wat de FSMA verkeerd bepaalt, terwijl Euronext Brussel nota bene traded but not listed kent. 26 noteringen, zoals bijvoorbeeld Banco Santander. Dat hadden er met Nyrstar 27 kunnen zijn. Niet listed, op vraag van de FSMA, maar wel traded omdat de FSMA dat nooit verboden heeft. Had gekund. In theorie.
voda
2
Aandeelhouders zinkbedrijf Nyrstar eisen honderden miljoenen van Trafigura

Een groep aandeelhouders van het Belgische metaalbedrijf Nyrstar wil honderden miljoenen euro's terugvorderen van de Zwitserse grondstoffenhandelaar met Nederlandse wortels Trafigura. Reden is een herfinanciering van Nyrstar die de bedrijven eerder deze week rond maakten. Dit meldt Belgische zakenkrant De Tijd.

Om het met schulden kampende Nyrstar overeind te houden, neemt Trafigura een deel van de schuldenlast over in ruil voor 98% van de aandelen. Dat betekent dat de aandeelhouders van het beursgenoteerde Nyrstar feitelijk onteigend worden.

Hoewel de overeenkomst, die in april bekend werd gemaakt en nu definitief is, ervoor zorgt dat Nyrstar kan blijven bestaan, voelt een groep aandeelhouders zich gedupeerd door de machtsgreep van Trafigura. Zij schakelden daarom een advocatenkantoor in dat namens hen een klacht indiende bij de Belgische beurswaakhond FSMA en een kort geding aanspande tegen Nyrstar.

Gebrek aan transparantie
Beide procedures hadden onder andere te maken met het gebrek aan transparantie van Nyrstar over de redding. Beide instanties gaven de klagers gelijk. Van de rechtbank moest Nyrstar documenten over de overeenkomst vrijgeven. Nyrstar deed dit, maar tekende wel verzet aan dat later deze maand wordt behandeld.
Dat verzet bracht de aandeelhouders er op hun beurt toe om een tegenvordering in te dienen. Daarin eist de groep dat er een voorlopig bewindvoerder wordt aangesteld die de aandelen in bewaring neemt en dat het bedrijf tot 29 september geen activa mag verkopen.

Nieuwe algemene vergadering
Volgens de advocaten blijkt uit de documenten die ze in handen kregen dat de verhoudingen tussen beide bedrijven enorm scheef was in het voordeel van Trafigura. ‘Trafigura heeft sinds 2015 de feitelijke controle over Nyrstar. De papieren leggen uit waarom de ebitda van Trafigura sinds 2015 steeg en die van Nyrstar gestaag daalde. We willen het evenwicht weer herstellen.’

Mede hierom eisen ze dat de bewindvoerder voor 20 september een nieuwe algemene vergadering belegt waarin volledige openheid wordt gegeven over hoe de onderhandelingen tussen Nyrstar en Trafigura zijn verlopen. Ook moet er openheid worden gegeven over de onafhankelijkheid van de huidige bestuurders en moeten er onafhankelijke bestuurders worden aangesteld.

De advocaten zeggen dat de aandeelhouders voor een voldongen feit geplaatst zijn en dat de herfinanciering nooit aan hen is voorgelegd. Daarom hopen ze deze te stoppen. Het uiteindelijke doel is om van Trafigura een flinke schadevergoeding te krijgen. 'We zijn de raming nog aan het maken, maar het verschil in ebitda loopt alvast in de honderden miljoenen,' aldus de advocaten.

fd.nl/beurs/1310817/aandeelhouders-zi...
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 31 juli 2019 17:31:

Kan dat nog? Vroeger in tijden van papieren effecten, toen ging dat zeker nog. Maar nu met die elektronische registers?
Ja, soms met tarieven alsof het een verhuis van papieren effecten betreft en het girale effectenverkeer nog niet is uitgevonden.. Bij Bolero bijvoorbeeld de uitgaande transfer van €50 euro, wanneer de vergelijkbare tegenpartij niet bij KBC, KBC Brussel of CBC zit.

Bijna hetzelfde gebeurt natuurlijk bij een overstapdienst van een nieuwe broker, maar dan vergoedt de nieuwe broker ongemerkt deze kosten. Of bij een onderhandse emissie of conversieopdracht, zoals bij de conversie van schuldjes van Crescent in ruim 1 miljard nieuwe aandelen. Dat kan geheel buiten de beurs om, wanneer Crescent beschikt over de noodzakelijke gegevens om tot de notering toegelaten nieuwe aandelen over te laten maken naar de juiste effectenrekeningen. Als een aandeelhouder van Nyrstar komt te overlijden, dan kunnen de aandelen ook zonder verkoop worden verdeeld onder de erfgenamen.

Met inachtneming van wettelijke eisen is het dus niet onmogelijk om legaal in aandelen Nyrstar te handelen, inclusief levering van niet geblokkeerde, bestaande aandelen. De beurs kan hooguit betrokken zijn met andere diensten, zoals de clearing & settlement. Diensten die een bank, zoals een abnamroclearing.com, eveneens kan leveren.
JdeFL
1
quote:

voda schreef op 2 augustus 2019 16:58:

...blijkt uit de documenten die ze in handen kregen dat de verhoudingen tussen beide bedrijven enorm scheef was in het voordeel van Trafigura. ‘Trafigura heeft sinds 2015 de feitelijke controle over Nyrstar. De papieren leggen uit waarom de ebitda van Trafigura sinds 2015 steeg en die van Nyrstar gestaag daalde. ...
Dat is eigenlijk al langer duidelijk. Puur cijfermatig smolt de ebitda van Nyrstar als sneeuw voor de zon, bij redelijk gelijkblijvende parameters, op de verwerkingslonen na.
Rijkelijk laat om daar nu tegen te gaan reageren. Gewoon aandelen verkopen, eind '17 bvb. nog aan 6€ of meer per stuk, was een betere (re)actie. Ik lees zo dikwijls management niet goed, maar toch de aandelen houden. Heel slecht idee.
Als je naar de procedure bij Ageas kijkt, 2008 tot 2019, en dan eigenlijk maar een habbekrats terugkrijgen... Wie wil nog 10 jaar met Nyrstar bezig zijn?
JdeFL
0
Zoals het er nu naar uitziet, gaan ze zowat nooit meer noteren. Toch vreemd, er zijn waarschijnlijk genoeg aandelen waar te weinig relevante info over te krijgen is, en hier krijg je toch hele boterhammen om de oren geslingerd.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 7 augustus 2019 17:33:

Toch vreemd, er zijn waarschijnlijk genoeg aandelen waar te weinig relevante info over te krijgen is, en hier krijg je toch hele boterhammen om de oren geslingerd.
Appels en peren. Dat een KKO verrassend een verplichting niet is nagekomen en daarom naar de penalty bench verhuisde, betekent niet dat er dan bij Nyrstar maar onbeheersbaar mogelijke strafbare voorkennis mag kunnen bestaan. Dan doet de FSMA dat fout, dan worden angry white men boos. En worden angry men white nog bozer wanneer de FSMA achteraf dagelijks een streep zet door hun eigen handel. Of geen oneerlijke handel, of wel oneerlijke handel maar die handel achteraf eerlijk terugdraaien.
JdeFL
0
Je hebt het nu over voorkennis. Maar het gaat richting juridisch kluwen, of niet. Inlijving bij Trafigura of niet. Compleet faillissement, nog altijd mogelijk. Er blijven nogal wat mogelijkheden en onverwachte wendingen open. Een klein afgedwongen douceurtje type ageas, of niet.
Wil niet de woordvoerder voor 'angry men' zijn, maar denk eerder aan klein beleggerke die er uiteindelijk toch nog zijn resterende honderden Euro's wil uithalen, en zo zijn portefeuille-overzicht wil opschonen.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 8 augustus 2019 08:03:

Je hebt het nu over voorkennis. Maar het gaat richting juridisch kluwen, of niet. Inlijving bij Trafigura of niet. Compleet faillissement, nog altijd mogelijk. Er blijven nogal wat mogelijkheden en onverwachte wendingen open. Een klein afgedwongen douceurtje type ageas, of niet.
Nee, over strafbare voorkennis. Kunnen handelen met mogelijke ongelijkheid van informatie bij teveel partijen, en een ongetwijfeld eerder genoemde onmogelijkheid om de waarde van een aandeel Nyrstar te kunnen bepalen.

Kleine beleggerkes zullen in hun slachtoffers rol een "ze" (van de FSMA, of wat dan ook) ongetwijfeld weten te vinden wanneer hun effectenportefeuille Nyrstarloos wordt, maar hun verkoopprijs van €0,03 beduidend minder is dan latere koersen van €0,30 (gecorrigeerd €15 voor een aandeel in een gesaneerd Nyrstar).

Beurzen en beschermende overheden richten zich nou eenmaal op beleggers en op de effectenhandel; niet op wild-west taferelen. Er is misschien iets te zeggen voor "grijze handel" wanneer handel te langdurig onmogelijk is, maar dat is dan weer niet geschikt voor kleine beleggerkes. Een OTC BB is meer iets voor de Amerikaanse cultuur. Hier is het dan kansrijker (minder kansloos) om van Euronext te eisen dat de handel via het Belgische, bestaande "Traded but Not Listed" marktsegment verloopt, omdat de FSMA mogelijk de formele fout maakt dat alleen de notering wordt opgeschort maar de handel niet werd stilgelegd.

Nog kansrijker (nog minder kansloos) is het laten overhevelen van aandelen naar een verzameldepot, zodat de regel bij het kleine beleggerke uit beeld verdwijnt.

Het goede nieuws blijft dat de FSMA blijkbaar nog steeds redenen heeft om de kleine belegger met aandelen Nyrstar te beschermen tegen oneerlijke praktijken. En ja, ook ik vind dat deze handelsonderbreking zeer lang duurt.
JdeFL
1
Australische smelterij van Nyrstar ligt opnieuw plat
12 augustus 2019
Het zal vermoedelijk weken duren voor de fabriek opnieuw operationeel is.
De smelterij van de zinkgroep Nyrstar in het Australische Port Pirie is opnieuw stilgevallen, voor de tweede keer al dit jaar. Opnieuw is er overmacht ingeroepen voor een deel van de overeenkomsten met klanten.
De herstellingswerkzaamheden nemen naar verwachting meerdere weken in beslag. Port Pirie is een van de grootste producenten van lood en zilver in de wereld. Nyrstar overweegt een oudere vestiging opnieuw op te starten om de productie op peil te kunnen houden. Of dat lukt, is nog onzeker aangezien het daarvoor toestemming moet krijgen van de lokale milieuautoriteiten.

De oude smelter is dus dicht. Teveel lood in de lucht. Pas terug hersteld, 30M$ kosten aan gemaakt, dacht ik, en dicht.
Van de nieuwe werden in de bouwfase nog de plannen gewijzigd (altijd raar gevonden) om meer metalen te kunnen recupereren. 'k Zou denken, eerst zien of ie werkt, en dan wijzigen. Werd er vroeger al op gewezen dat er één van dit type bij Korea-zinc in werking is. Toch ook een alarmbelletje, als je zoiets in je persberichten zet. Als ik auto's wil bouwen, zeg ik toch ook niet Mercedes doet dat, en die kunnen het?
Soit, nog nooit uit de problemen geraakt. Meer dan anderhalf jaar vertraging, asbest, ingenieurs uit Kazachstan van Glencore om te helpen, en nu dus al 2* plat.

Je zou bijna gaan denken dat die van Glencore ….

hun werk héél goed gedaan hebben. Maar niet voor Nyrstar dus.
281 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:16
Koers 0,070
Verschil -0,001 (-1,96%)
Hoog 0,074
Laag 0,070
Volume 22.607
Volume gemiddeld 57.009
Volume gisteren 28.921