Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.987 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
rationeel
0
Geschrokken

Inwoners van dit gebied zijn geschrokken van deze overschrijding. Hierdoor wordt volgens hen de kans op bevingen en bodemdaling groter. "De rechter in Den Haag heeft al gezegd dat er geen aanleiding is om te denken dat de risico's bij een klein gasveld kleiner zouden zijn dan bij het Groningenveld", zegt Alie Eiting uit Diever. "Wij willen dat de gasbedrijven zich houden aan de voorwaarden in de omgevingsvergunningen."

Locaties

Het Openbaar Ministerie wil de onderzochte locaties niet bevestigen. "Waar we allemaal naar kijken en waarnaar niet, daarover kunnen we geen mededelingen doen. We kunnen pas melden dat we iets onderzoeken, als de verdachten daarvan ook op de hoogte zijn, anders zouden ze in de krant moeten lezen dat ze als verdachte zijn aangemerkt en dat is niet netjes. "

Wel bevestigt het OM dat er onderzoek wordt gedaan naar het overtreden van de omgevingsvergunning van een bedrijf. De vier noordelijke regionale omroepen hebben sterke aanwijzingen dat het hier gaat om Vermilion. Dit Canadese bedrijf is vooral actief in Overijssel, Friesland en Drenthe.

Wij zijn bezig met het nemen van de vervolgbeslissing
Openbaar Ministerie

rationeel
0
Lekkages

Daarnaast heeft het OM bevestigd dat er een ander onderzoek loopt naar de NAM. Dit zou worden gedaan vanwege een verontreiniging in Collendoorn (Hardenberg) en Farmsum (Groningen).

In Collendoorn heeft in januari van dit jaar een>>> lekkage>>> plaatsgevonden en ook in Farmsum zijn>>> chemische stoffen>>> in de ondergrond gelekt.

Het Openbaar Ministerie hierover: "Het eindprocesverbaal van het onderzoek naar de verontreiniging bij de NAM in Hardenberg is bij ons ingeleverd en het onderzoek is gevoegd bij het onderzoek tegen de NAM in Farmsum. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Politie en SODM (Staatstoezicht op de Mijnen, de controlerende instantie, red.). Wij zijn bezig met het nemen van de>>> vervolgbeslissing.">>>
rationeel
0
Misleiding'

Het onderzoek van het OM toont aan dat de zorgen van omwonenden in het grensgebied van Friesland, Groningen en Drenthe niet onterecht zijn. Eerder al lieten inwoners weten dat zij zich misleid voelen, omdat de>>> informatie uit rapporten steeds anders is.>>>

"Daarbij is uit>>> openbaar toegankelijke cijfers>>> op internet al gebleken dat de maatschappijen >>>meer gas winnen>>> dan in de vergunning is toegestaan", zegt Jeanette van der Velde van de stichting Gas Drenthe, Overijssel, Friesland (GasDrOvF). "En voor de duidelijkheid, die openbaar toegankelijke cijfers zijn>>> afkomstig van de gasconcerns zelf.">>>
DeZwarteRidder
0
Van welke insecten krijgen we deze én de komende zomers last, en waarom?
12 juli 2019 17:34 Laatste update: 50 minuten geleden

Het mediterraan draaigatje, de oprukkende 'reuzenteek' en natuurlijk de veelbesproken eikenprocessierups; op meerdere plaatsen in Nederland gedijen deze diertjes momenteel goed, en dan horen we zo nu en dan ook nog over de Aziatische tijgermug. Van welke insecten gaan we deze en komende zomers last krijgen? En hoe komt dat?

Het mediterraan draaigatje (foto) dankt zijn naam aan het feit dat hij met zijn achterste schudt. Het insect is inmiddels opgedoken in onder meer Rotterdam, Alphen aan den Rijn en Ulft.

Het draaigatje is meegereisd op planten zoals de olijfboom, zeggen Hans de Kroon, ecoloog bij de Radboud Universiteit en Bastiaan Meerburg, directeur bij Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Het feit dat het dier hier goed gedijt, leidt bij het KAD tot zorgen. In tegenstelling tot de 'gewone mier' kunnen meerdere koninginnen naast elkaar leven in de kolonies van het mediterraan draaigatje. "Dit zorgt voor superkolonies met nesten van wel 120 meter lang, waarin miljoenen mieren zitten", aldus Meerburg.

Hierdoor kunnen stoepen verzakken en tuinen verwoest worden; het insect neemt namelijk bladluis met zich mee. Ook kan hij 'onze mier' verdringen, zo schetst de directeur.

Invasieve exoten veel beter aangepast aan warmte

De met zijn achterwerk schuddende mier is slechts een van de voorbeelden van insecten die de laatste jaren kans zagen om flink in aantal toe te nemen. Er is een grote onbalans in de Nederlandse natuur, stellen Arnold van Vliet, bioloog aan Wageningen University & Research en De Kroon.

Klimaatverandering zorgt niet alleen voor warme en droge zomers en winters, maar heeft er volgens deze experts ook aan bijgedragen dat zowel soorten die van nature in Nederland voorkomen als sommige uitheemse insecten nu tot plagen uitgroeien.

De eitjes van de inheemse eikenprocessierups hebben dankzij de droogte bijvoorbeeld massaal de afgelopen winters overleefd, waardoor bomen nu vol zitten met de lastige insecten, zo schetst De Kroon. De haartjes van de eikenprocessierups zorgen voor bulten en mogelijk zelfs voor een ernstigere allergische reactie.

Van Vliet onderschrijft dat uit onderzoek, waarin de ontwikkeling van het aantal boominsecten tussen 1945 en 2005 werd bestudeerd, is gebleken dat soorten die goed gedijen bij warmte (zoals de eikenprocessierups) het sinds de jaren tachtig steeds beter doen. In Nederland stijgt de temperatuur sinds de jaren tachtig.

Niet alleen de veelgenoemde rups gedijt goed bij warmer weer. Warmere zomers en mildere winters zorgden er ook voor dat het uitheemse mediterraan draaigatje en de uitheemse buxusmot zich in Nederland konden vestigen. Ook zijn er meldingen over de 'reuzenteek' die nu in Duitsland is aangetroffen. Volgens De Kroon kan ook dit insect de grens oversteken.

Ook exotische muggen kunnen zich vestigen

En niet alleen de voor mensen ongevaarlijke buxusmot en het mediterraan draaigatje vinden Nederland sinds de temperatuur stijgt een prettig land om te vertoeven. Ook de tijgermug, die infectieziektes als dengue kan verspreiden, kan zich vestigen als het insect de kans krijgt.

Van Vliet vertelt dat er elk jaar op meerdere plaatsen melding wordt gemaakt van de tijgermug. "Wanneer zo'n melding wordt gedaan, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdingsmaatregelen in, en tot nu toe was dat iedere keer succesvol."

De temperaturen zijn nu echter al zodanig dat de tijgermug kan overleven in Nederland, aldus zowel De Kroon als Van Vliet. "En volgens de klimaatvoorspellingen wordt het klimaat alleen maar gunstiger voor deze mug", zegt Van Vliet. "En dit insect is van een heel andere orde dan de eikenprocessierups", legt De Kroon uit.

Het gaat nu nog om geïsoleerde gevallen van de tijgermug, maar de insectenexpert stelt dat het straks "dweilen met de kraan open" zal zijn als het om de mug gaat.
'Inheemse dieren zien het nog niet als prooi'

Ook de bestrijding van het mediterraan draaigatje en de eikenprocessierups gaat niet zonder moeite.

Volgens Meerburg worden in verschillende gemeentes inmiddels al biologische bestrijdingsalternatieven voor het mediterraan draaigatje getest, zoals stomen en aaltjes (de natuurlijke vijanden van deze insecten). Maar het is maar de vraag of dit afdoende werkt voor de miljoenen mieren per nest. Voor de eikenprocessierups geldt dat bedrijven de vraag soms niet meer aankunnen.

Een van de problemen daarbij is volgens De Kroon dat deze insecten in Nederland geen natuurlijke vijand hebben. "Het duurt even voor het systeem zich aanpast en de roofinsecten en vogels ze herkennen als voedsel", schetst hij.
'Er vindt een insectenvolksverhuizing plaats'

Van Vliet legt uit dat de 'insectenvolksverhuizing' door onze invloed op het klimaat én de handel die we met verschillende landen drijven alleen maar zal doorgaan in de komende jaren.

Wel benadrukt zowel hij als De Kroon dat lang niet alle nieuwe soorten in Nederland voor problemen zorgen, maar dat "sommige heel mooi of zelfs nuttig zijn".
Door: NU.nl/Lisa van der Wal & Shannon Bakker Beeld: Wikipedia/Estella Ortega
rationeel
0
FD...Een LINKSE krant.

FD Nieuws
?
Geverifieerd account

@FD_Nieuws
6 u6 uur geleden
Meer
Financieel Nederland gaat de>>> groene revolutie>>> aanzwengelen. Zij >>>eisen >>>dat hun klanten die straks aankloppen voor financiering een bijdrage>>> moeten>>> leveren aan het terugdringen van de broeikasgassen.
fd.nl/ondernemen/1308743/groene-revol...

twitter.com/FD_Nieuws
rationeel
0
fd.nl/ondernemen/1308736/om-doet-stra...

'OM doet strafrechtelijk onderzoek versnelde gaswinning kleine velden'

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar gaswinning uit kleine velden. Dat melden RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân na gezamenlijk onderzoek. Volgens de omroepen heeft het Canadese gasconcern>>> Vermilion VET$21,90+0,78%>>> in>>> drie>>> productievelden de maximale productiehoeveelheid overschreden.

In>>> Diever in Drenthe>>> zou Vermilion meer dan drie keer de toegestane maximale productiehoeveelheid hebben overschreden, blijkt uit het onderzoek. Ook in het>>> Friese Vinkega>>> is er meer gas gewonnen dan toegestaan. Het>>> OM wil de onderzochte locaties niet bevestigen>>>.

Sterke aanwijzingen

Ook wil justitie niet zeggen welk bedrijf het betreft. Maar de vier regionale omroepen hebben sterke aanwijzingen dat het hier gaat om Vermilion. Dit>>> Canadese bedrijf >>>is vooral actief in >>>Overijssel, Friesland en Drenthe.>>>

Daarnaast heeft het OM bevestigd dat er een ander onderzoek loopt naar de>>> NAM.>>> Dit zou worden gedaan vanwege een verontreiniging in>>> Collendoorn (Overijssel)>>> en>>> Farmsum (Groningen)>>>. In Collendoorn heeft in januari van dit jaar een lekkage plaatsgevonden en ook in Farmsum zijn>>> chemische>>> stoffen in de ondergrond gelekt.
rationeel
0
Wapse

Volgens>>> energienieuwsdienst Energeia>>> heeft het Openbaar Ministerie het onderzoek naar overschrijding van het vergunde gaswinningsplafond door Vermilion bij Wapse uitgebreid met >>>meerdere locaties>>>. Het onderzoek loopt al sinds >>>2017>>>, en startte bij >>>Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).>>>

Vermilion wordt verdacht van het overschrijden van het winningsplafond, wat een overtreding van de milieuvergunning zou betekenen. De overschrijding van het productieplafond werd toentertijd door Vermilion niet tegengesproken. Het bedrijf claimde toestemming te hebben van het ministerie van >>>Economische Zaken en Klimaat>>> om tijdelijk meer te winnen in verband met een zogenoemde >>>extended well test>>>. Die claim is echter nooit bevestigd.

Verbaasd

Woordvoerder >>>Hidde Baars>>> van Vermilion Energy reageerde vrijdagmiddag verbaasd op het nieuws dat het onderzoek door het OM is uitgebreid. 'Dat is>>> ons niet meegedeeld>>>', zei hij tegen Energeia.

Over de status van het onderzoek kon Baars niet meer zeggen dan dat het onderzoek gaande is, en dat Vermilion meent altijd transparant te zijn geweest over wat het bedrijf doet op de diverse locaties waar het actief is.
ubu
0
www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4...

Britse investeerder verkoopt deel belang Shell vanwege klimaat

Een grote Britse vermogensbeheerder heeft een deel van zijn belang in Shell verkocht, omdat de klimaatstrategie van het bedrijf niet in lijn is met die van de beleggers van wie het de belangen vertegenwoordigt.

In een brief aan Chad Holliday, Shell's voorzitter van de raad van commissarissen, meldt vermogensbeheerder Sarasin & Partners de stap.

Die volgt na twee jaar van gesprekken met Shell over hoe het bedrijf denkt de klimaatdoelen van Parijs te helpen halen. Omdat het bedrijf toezegde daar hun steentje aan bij te dragen, vonden de beleggers die Sarasin vertegenwoordigt het goed dat hun geld in Shell zat.

'Strategie Shell 'teleurstellend'
Maar Shell's strategie voor de komende jaren, die het begin juni uit de doeken deed, is 'uitermate teleurstellend' schrijft Sarasin, die zichzelf kwalificeert als 'actief betrokken'.

De reden voor de teleurstelling: uit de strategie blijkt dat Shell tot 2030 méér olie wil produceren. En daarmee wordt het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten, niet gehaald.

...
rationeel
0
quote:

maurice73 schreef op 13 juli 2019 18:28:

www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4...

Britse investeerder verkoopt deel belang Shell vanwege klimaat

Een grote Britse vermogensbeheerder heeft een deel van zijn belang in Shell verkocht, omdat de klimaatstrategie van het bedrijf niet in lijn is met die van de beleggers van wie het de belangen vertegenwoordigt.

In een brief aan Chad Holliday, Shell's voorzitter van de raad van commissarissen, meldt vermogensbeheerder Sarasin & Partners de stap.

Die volgt na twee jaar van gesprekken met Shell over hoe het bedrijf denkt de klimaatdoelen van Parijs te helpen halen. Omdat het bedrijf toezegde daar hun steentje aan bij te dragen, vonden de beleggers die Sarasin vertegenwoordigt het goed dat hun geld in Shell zat.

'Strategie Shell 'teleurstellend'
Maar Shell's strategie voor de komende jaren, die het begin juni uit de doeken deed, is 'uitermate teleurstellend' schrijft Sarasin, die zichzelf kwalificeert als 'actief betrokken'.

De reden voor de teleurstelling: uit de strategie blijkt dat Shell tot 2030 méér olie wil produceren. En daarmee wordt het klimaatakkoord dat in Parijs is gesloten, niet gehaald.

...
Meehuilen met de wolven...Van de pot gerukt.
aextracker
0
Nee, eerder zoveel geld te verteren, dat ze de goudgerande dividend rendementen van RD kunnen missen.

NB. Als ze ergens t.g.v. oer-conservatief denken, achterlopen in de energie transitie dan is het GB !
Sarasin blijkbaar de uitzondering op de regel. Vooral bekijken waar sarasi & partners wel in belegd blijft, beleggen gaat.
[verwijderd]
0
quote:

rationeel schreef op 14 juli 2019 13:51:

www.youtube.com/watch?v=_xBe9zx65jo

Baudet:) vertelt het nog een keer.
Zal mij benieuwen of er ooit iets concreets uit deze partij komt.
Tot het zover is blijft het filosoferen/ouwehoeren (afhankelijk van hoe de kiezer er tegenaan kijkt).
DeZwarteRidder
0
quote:

gokker schreef op 14 juli 2019 14:18:

[...]Zal mij benieuwen of er ooit iets concreets uit deze partij komt.
Tot het zover is blijft het filosoferen/ouwehoeren (afhankelijk van hoe de kiezer er tegenaan kijkt).
De partij van Bodet is bij uitstek geschikt voor mensen die van fantaseren houden.
hirshi
0
Tot nu toe veel boreaal geschreeuw en weinig wol bij die Baudet.

Als hij nu eens concreet met de belofte komt de BTW te verlagen naar het oude niveau wil ik er nog eens over denken hem te stemmen.

Moet hij wel stoppen met die ijdeltuiterige dikdoenerij en zijn cursus nederigheid eerst afmaken.
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 14 juli 2019 14:38:

[...]
De partij van Bodet is bij uitstek geschikt voor mensen die van fantaseren houden.
De partij beleefde een stormachtige groei en het valt af te wachten wat voor discipelen door de messias geduld zullen worden. Het is goed mogelijk dat veel kiezers teleurgesteld zullen worden en deze beweging het lot van zijn voorlopers, te beginnen bij de Boerenpartij, zal treffen.

De kniebuiging van Rutte bewijst anderzijds dat het "partijkartel" zich gedwongen voelde op Baudet's uitspraken te reageren (net als Macron contact zocht met de gilets jaunes). Daar kan men toch weinig bezwaar tegen hebben.
[verwijderd]
0
quote:

hirshi schreef op 14 juli 2019 14:59:

Als hij nu eens concreet met de belofte komt de BTW te verlagen naar het oude niveau wil ik er nog eens over denken hem te stemmen.
Klinkt als brood en spelen.

Baudet kan helemaal niets beloven zolang hij geen werkelijke uitvoerende macht heeft.
Tot dat moment hoeft de totale begroting niet doorgerekend te zijn in zijn "wetenschappelijk bureau" (Renaissance Instituut).
Kijk naar Salvini die met populaire thema's (minimum uitkering voor ieder) op stemmenvangst ging.
hirshi
0
quote:

gokker schreef op 14 juli 2019 15:04:

[...]

De partij beleefde een stormachtige groei en het valt af te wachten wat voor discipelen door de messias geduld zullen worden. Het is goed mogelijk dat veel kiezers teleurgesteld zullen worden en deze beweging het lot van zijn voorlopers, te beginnen bij de Boerenpartij, zal treffen.

Zeer waarschijnlijk ja. Wie FvD gestemd heeft is zo weer weg. Het is een partij zonder tradities.

Met theatraal optreden alleen red je het niet, daar raakt de kiezer snel op uitgekeken; anderzijds, Baudet wil best samenwerken met andere partijen, dus een nieuw kartel met FvD is niet bij voorbaat uit te sluiten.
taurus86
0
Nu de gevolgen van het leeghalen van de gasvelden duidelijk worden, moeten er ook stappen volgen die werkelijk hout snijden.
Bij het aanleggen van een stuwmeer moeten ook enkele dorpen het ontgelden en worden ontruimd. Waarom is dat in Groningen geen optie. Vervelend voor die bewoners in hun technisch 'zeer overjarige' huizen, maar het staatsbelang gaat nu eenmaal boven het persoonlijk belang. Ooit toen de Europoort moest worden uitgebreid, werd ook het eiland "de Beer' (een waardevol natuur- en recreatiegebied) opgeofferd voor het nationaal belang.
Maar nu willen deze mensen niet wijken, eisen herstel van hun 'zeer overjarige' woningen en dit alles met de motivatie, dat Nederland zo enorm van de gasproduktie heeft geprofiteerd. Nu is alles uiteindelijk relatief, maar ik wil de som "Opbrengst Groningen- Opbrengst rest van de NL economie" wel even voor me zien. Ik vertrouw de huidige motivatie niet helemaal.
38.987 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 ... 1946 1947 1948 1949 1950 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  17:38
 Germany40^ 17.906,80 -1,01%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.937,07 -1,06%
 US30^ 37.826,80 -1,37%
 Nasd100^ 17.252,40 -1,55%
 US500^ 5.008,46 -1,26%
 Japan225^ 37.402,64 -1,57%
 Gold spot 2.331,68 +0,67%
 EUR/USD 1,0720 +0,21%
 WTI 82,26 -0,77%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,54%
RENEWI +4,08%
Fugro +2,62%
Flow Traders +2,51%
B&S Group SA +2,11%

Dalers

ADYEN NV -17,47%
VIVORYON THER... -5,59%
WDP -5,40%
Alfen N.V. -5,29%
HEIJMANS KON -3,30%