Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Galapagos juli 2019

5.838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 ... 288 289 290 291 292 » | Laatste
Lama Daila
1
fd.nl/profiel/1309257/de-hoofdrolspel...

De hoofdrolspelers van de megadeal Galapagos-Gilead
Tientallen advocaten en bankiers waren betrokken bij de uitwerking van de megadeal waar Galapagos en Gilead deze week hun handtekening onder zetten. Toch was het slechts een handjevol sleutelfiguren dat van begin tot einde van de onderhandelingen van alle details op de hoogte was.

1. Onno van de Stolpe, ceo en oprichter van Galapagos
Het doel van Onno van de Stolpe luidt al jaren hetzelfde: op eigen kracht een farmabedrijf bouwen dat niet alleen medicijnen ontwikkelt, maar ook verkoopt. Grote bescheidenheid hoort niet bij zo’n ambitie: ‘Wij kunnen met Galapagos Philips overvleugelen’, zei hij begin van dit jaar op een bijeenkomst met aandeelhouders.
Voor zijn ambitie gold wel een belangrijke voorwaarde, namelijk onafhankelijk blijven en niet overgenomen worden door een groot farmabedrijf. Met de deal met Gilead is dat voor de komende tien jaar gegarandeerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Van de Stolpe de grote architect is van de overeenkomst. Ondanks tegenstribbelende collega’s en dwarsliggende commissarissen wist hij de deal over de finish te trekken.
Ook op andere vlakken zoekt hij graag de uitersten op. Als fervent sporter schaatste hij bijvoorbeeld ooit de Elfstedentocht uit en beklom hij de Kilimanjaro. In 2010 kocht hij aan de Rijn in Leiden een vervallen landhuis. Miljoenen stak hij in de verbouwing en zag er zelfs geen been in in zijn vrije tijd de ladder te beklimmen, gewapend met hamer of verfkwast. Hij kan de verbouwing vrij makkelijk bekostigen. In 2018 stormde hij de Quote 500 binnen met een door de redactie geschat vermogen van €81 mln.

2. Raj Parekh, voorzitter van de raad van commissarissen van Galapagos
In 2004, Galapagos staat nog in de kinderschoenen, krijgt Raj Parekh het verzoek van een aantal investeerders een keertje naar Leiden te gaan om eens een praatje te maken met Onno van de Stolpe. De geldschieters zijn wel geïnteresseerd, maar hebben geen idee wat voor bedrijf het kan worden en willen ook weleens weten wat voor vlees ze in de kuip hebben met de tot dan toe onbekende oprichter van het biotechbedrijf.

Parekh daarentegen is ook al in 2004 een oudgediende in de sector. Zowel als investeerder, wetenschapper en als ondernemer. Al tijdens zijn studie in Oxford richt hij een bedrijf op in de biochemie. Hij blijft er enkele jaren bij betrokken als chief scientific officer. Na een beursnotering wordt het bedrijf overgenomen. In de jaren daarna vervult de Brit en Chelsea-fan Parekh een reeks van functies als bestuurder en toezichthouder bij tal van bedrijven actief in biotech of lifescience.
Het gesprek met Van de Stolpe in 2004 verliep voor beide mannen uitstekend. Zo goed, dat Parekh direct inging op het verzoek om voorzitter te worden van de raad van commissarissen. Met Van de Stolpe werkte hij eendrachtig samen aan de uitbouw van Galapagos. Hij werd een vertrouwenspersoon en klankbord voor Van de Stolpe. Zeker de laatste maanden tijdens de onderhandelingen met Gilead.
Naast president-commissaris bij Galalapagos is Parekh tegenwoordig lid van de raad van toezicht van het Novartis Venture Fund. Ook geeft hij nog regelmatig colleges biochemie in zijn oude studiestad Oxford.

3. Andre Hoekema, chef strategie en allianties en lid raad van bestuur van Galapagos
Andre Hoekema is een van de oudste strijdmakkers van Onno van de Stolpe. Hij groeide uit tot een vertrouwenspersoon en in veel gevallen een dealmaker.
'Je moet deze studie volgen omdat je het leuk vindt, want werk zul je er niet in vinden', waarschuwde de hoogleraar scheikunde de student Hoekema tijdens zijn eerste college in Leiden. Om werk heeft de biochemicus nooit verlegen gezeten. Zijn carrière kreeg een vliegende start en zou in volle vlucht blijven. Onder andere via het Amerikaanse Genentech, DSM en Syngenta Mogen werd hij in 2005 de 15e werknemer van Galapagos. Inmiddels heeft Hoekema twintig patenten op zijn naam staan en is een begrip in de sector.
Hoekema speelde de afgelopen maanden een belangrijke rol in de onderhandelingen met Gilead. Waar Onno van de Stolpe regelmatig de badguy speelde, was het aan Hoekema om bij andere gelegenheden de plooien weer glad te strijken. Hij was ook nauw betrokken bij de laatste fase van de onderhandelingen. Samen met operationeel directeur en lid van de raad van bestuur Bart Filius verbleef hij de week voor ondertekening in New York. Samen met 20 juristen en vertegenwoordigers van Gilead moest het contract juridisch tot ver achter de komma worden uitgewerkt.

4. Piet Wigerinck, chef van de onderzoeksafdeling en lid van de raad van bestuur van Galapagos
De Vlaming Piet Wigerinck heeft de reputatie een van de meest kundige en ervaren medicijnenjagers te zijn in de sector. Toen GlaxoSmithKline (GSK) in een eerdere alliantie met Galapagos vond dat het reumamiddel filgotinib ‘niet ontwikkelbaar was’ en dat het ‘onethisch zou zijn om hem op mensen uit te testen’, was Wigerinck de man om de potten te lijmen. Hij wist de boardleden van Galapagos te overtuigen toch door te gaan met het geneesmiddel.
Wigerinck kwam in april 2008 bij Galapagos en werd er vier jaar later chef van de onderzoeksafdeling. Onder zijn leiding werd een brede pijplijn uitgebouwd van veelbelovende moleculen en kandidaat-medicijnen. Daaronder Toledo, een ultrageheim onderzoeksprogramma tegen allerlei ontstekingsziekten, dat nu al door Galapagos op één miljard dollar wordt gewaardeerd. Daarvoor werkte hij bij Tibotec-Virco, een afdeling van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, en schreef er onder meer het patent van Prezista op zijn naam, een hiv-aidsremmer.
De liefde voor medicijnen zit er diep in bij de familie van Piet – zijn grootvader was dokter, zijn moeder een apotheker – maar ook cultuur is hem niet vreemd. Bij een financiële presentatie die de top van Galapagos in 2012 gaf in New York was de openingsslide van Wigerinck een klassiek schilderij van grootmeester Jacob Jordaens. De link tussen Galapagos en Jordaens bevond zich in het midden van het schilderij. Wie inzoomde op de handen van de oudste dochter van dit familieportret, kon merken dat de gewrichten van de jongedame opgezwollen waren. ‘Het is de eerste bekende afbeelding van een patiënt met reumatoïde artritis', zei Wigerinck. De perfecte inleiding voor een O&O-update van een biotechbedrijf dat van dit reumamiddel zijn speerpunt heeft gemaakt.

5. Daniel O'Day, ceo van Gilead
Daniel O’Day staat pas sinds maart dit jaar aan het roer van het Amerikaanse Big Pharma-bedrijf, maar is al dertig jaar actief in de sector. Voordat hij bij Gilead aan de slag ging, leidde hij de farmareus Roche Pharmaceuticals.
O’Day is geboren in Texas, maar mag zelf graag benadrukken dat hij afkomstig is uit een derde generatie Ierse Amerikanen. ‘Mijn Ierse afkomst vormt zowel in mijn werk als privé een dagelijkse motivatie', laat hij in een interview met het bedrijfsblad van Roche optekenen. Hij studeerde biologie aan Columbia University in Georgetown en trad in 1987 in dienst van Roche.
De deal met Galapagos is zijn eerste wapenfeit. Vanaf hun eerste ontmoeting – eind maart - klikte het tussen beide heren. ‘Onno is heel pragmatisch. Ik was meteen onder de indruk van hem. Bovendien heeft hij humor. We hebben veel lol met elkaar’, zei hij eerder deze week in het FD.
Er wordt veel verwacht van O’Day. Gilead zit in zwaar weer. De omzet staat onder druk door de zware concurrentie van rivalen als Merck en AbbVie. Dan O’Day moet het tij keren.
DeZwarteRidder
1
Ik vind het schokkend om te moeten horen dat journalisten al maanden lang op de hoogte waren van deze deal.

Ben ook heel benieuwd wie er vlak voor het nieuws officieel bekend werd flink heeft zitten kopen.
MtBaker
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 19 juli 2019 07:54:

Ik vind het schokkend om te moeten horen dat journalisten al maanden lang op de hoogte waren van deze deal.

Ben ook heel benieuwd wie er vlak voor het nieuws officieel bekend werd flink heeft zitten kopen.
waar maakt uw dat uit op?
C200
0
quote:

MtBaker schreef op 19 juli 2019 07:58:

[...]

waar maakt uw dat uit op?
FD verhaal:

Journalisten van de twee zakenkranten kregen de afgelopen maanden toegang tot het onderhandelingsproces en bespraken op regelmatige basis met de hoofdrolspelers de voortgang van de miljardentransactie, die in februari 2019 voor het eerst op tafel kwam en afgelopen zondag werd ondertekend.
MtBaker
0
quote:

C200 schreef op 19 juli 2019 08:00:

[...]

FD verhaal:

Journalisten van de twee zakenkranten kregen de afgelopen maanden toegang tot het onderhandelingsproces en bespraken op regelmatige basis met de hoofdrolspelers de voortgang van de miljardentransactie, die in februari 2019 voor het eerst op tafel kwam en afgelopen zondag werd ondertekend.
Thanks, gemist te snel gelezen denk ik.
MtBaker
0
quote:

MtBaker schreef op 19 juli 2019 07:58:

[...]

waar maakt uw dat uit op?
excuses @ de zwarte ridder, te snel gelezen.
RP91
0
Ook waren er tientallen juristen bij de deal betrokken. Er heeft sowieso iemand goed verdiend aan deze deal door voor de tijd flink in te kopen. Er was namelijk een ontzettende koopdruk zonder enige reden.
[verwijderd]
0
Zonder het artikel uit FD was het wel heel duidelijk dat er sprake was van voorkennis. Dat zien we wel vaker vlak voor een belangrijk pb. Jammer dat het zo slecht aantoonbaar is.
MtBaker
0
quote:

RP91 schreef op 19 juli 2019 08:07:

Ook waren er tientallen juristen bij de deal betrokken. Er heeft sowieso iemand goed verdiend aan deze deal door voor de tijd flink in te kopen. Er was namelijk een ontzettende koopdruk zonder enige reden.
Dat waren er velen, want de technische signalen stonden op tilt.
[verwijderd]
0
Hoe geweldig dat ze een dergelijke openheid geven in zo'n gevoelig en kwetsbaar proces!! Dat onderschrijft voor mij alleen maar het DNA van Gala. Geeft veel vertrouwen. Juist ook omdat er echt duidelijk ruimte is voor discussie en onenigheid.

Ik denk echter ook dat er heus enkele spelers zijn die via oom, tante en/of aangetrouwde nicht mooi hebben ingekocht. Konden mooi beginnen positie op te bouwen rond de 90 euro, koop je zo af en toe wat stukjes, heb je nu toch een leuk zakcentje overgehouden aan je artikel.... Maar goed, zo werkt het nu eenmaal in de wereld, ik vind persoonlijk niet dat het tot zeer schokkende effecten heeft geleid en heel verstorend is geweest. De wereld is niet perfect.
[verwijderd]
0
Dus the Beagle heeft wel de journalisten vooraf geïnformeerd, maar niet zijn trouwe Forum aanhang op de IEX ??
[verwijderd]
0
quote:

RP91 schreef op 19 juli 2019 08:07:

... Er heeft sowieso iemand goed verdiend aan deze deal ...
Waaronder velen hier toch?

RP91
0
quote:

FluitendeVogels schreef op 19 juli 2019 08:16:

[...]

Waaronder velen hier toch?

Waaronder ik zelf ja:)
Maar met voorkennis nog veeel meer.
kwekkel
0
quote:

pommarie schreef op 19 juli 2019 08:23:

goedemorgen alle,

wat te doen bij kopen of wachten
Als je wacht tot de 52-weeks resultaten komen, of de marktaanvraag ben je een beetje aan de late kant. Hoewel dan kun je weer wachten op de fase 3 uitslag van crohn en IPF en zo gaat het maar door.
MtBaker
0
Ik merk op dat de koers in maart veel lager was dan verwacht en daarna steeg volgens verwachting met mooie spikes. De oorzaken niet altijd duidelijk bij aanzet stijging vooraf. Bij de laatste spike waren en zijn er nog steeds buitengewoon sterke koopsignalen.
[verwijderd]
5
quote:

MtBaker schreef op 19 juli 2019 07:25:

Ik vind van niet, het is erg gezond om aan te geven dat er discussie is over zulke belangrijke besluiten. Er zijn elders denk ik vaak dingen voor zoete koek aangenomen en bovendien is het een lange periode voor een vaste relatie.
Eens. Daarbij vind ik het prima dat Piet Wigerinck als CSO ook zijn eigen kijk heeft gehad op de strategische ontwikkeling. Daar ben je uitvoerend bestuurder voor. Dit geld eveneens voor de 2 RvC leden.
Utopie om te denken dat alles gelijk in harmonie gaat. Zelfs in verenigingsverband is dat niet het geval.

Gisteren een vrolijke Piet gezien in reportage van Nieuwsuur.
Gilead zal nu eerder inzage hebben in de kraamkamer. Targets in vroege ontwikkeling zijn niet langer geheim voor Gilead. Is dat een goede ontwikkeling? Ja, en nee. Gilead heeft veel capaciteit in chemistry. Kan daarbij Galapagos ondersteunen...

Wat we ons terdege moeten realiseren is dat de techniek, SilenceSelect platform, tot vinden van die targets in juni 2019 uit-patent is gegaan.
Om dit echter na te bouwen is een gigantische opgave. Voorlopig kan Galapagos vol verder met vinden van nieuwe targets onder leiding van Piet.
TOLEDO is zijn 'kindje' en dat zal hij tot een succes willen maken.

Extra investering Gilead in R&D Galapagos een uitstekende zet. Door extra werving van personeel en bijkomstig bouw van nieuwe kantoren kan Galapagos per jaar meer targets selecteren.
Reeds ook gelezen dat Onno van de Stolpe hintte op inzetten geld voor Business Development, lees het kopen van geavanceerde RNA-technologie.

Strategisch worden zaken enorm goed afgewogen. Het was snel schakelen voor MT Galapagos, want overname-bod Gilead kon niet uitblijven.

Ik vind het een super win-win voor beider partijen.

[verwijderd]
0
quote:

pommarie schreef op 19 juli 2019 08:23:

goedemorgen alle,

wat te doen bij kopen of wachten
Ik schat in dat er voldoende kopers in de markt zijn (waaronder grotere spelers die hun posities op pijl willen houden ten opzichte van de nieuwe verhoudingen door de emissie), de winstnemingen lijken er wel uit te zijn, daarentegen zijn er ook spelers die hun belang iets afbouwen door de waardestijging van het aandeel en dat het daardoor in hun eigen portefeuille een te grote plaats inneemt. Al met al lijkt het redelijk in balans en is er een stabiel koersontwikkeling die niet heel erg uitnodigt tot grote speculatie.

Ik verwacht dat de koers zich op basis van persberichten zal gaan ontwikkelen. Ben je positief over Gala, dan zou ik zeggen, neem de positie in die je wilt innemen. Wil je speculeren, dan is het denk ik beter om een ander aandeel te zoeken.

En ja, het kan zo weer een stukje omlaag natuurlijk, maar die verwachting heb ik niet. Ik ben tot op heden blij met iedere aankoop Gala die ik heb gedaan, ook die van boven de 150. Heb meerdere bezoekers hier op de wip zien zitten, toen het rond de 120 stond, wachtend op een korting van enkele euro's....
5.838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 ... 288 289 290 291 292 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 27,380
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 27,380
Laag 26,940
Volume 135.801
Volume gemiddeld 81.069
Volume gisteren 104.556