Aalberts « Terug naar discussie overzicht

Aalberts 2019

134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
voda
1
Stille groeier Aalberts: 'Wij kijken verder dan de komende drie maanden'

Industrieel concern Aalberts was tien jaar geleden nog een beurslieveling, maar opereert tegenwoordig meer in de luwte. Toch zijn beleggers enthousiast: 'Wij zien een upside potential van zo'n 30%'

Stelt u zich voor: een AEX-fonds dat groot is geworden door een reeks overnames, gestaag blijft groeien en efficiënt wordt geleid. Een aantal gerenommeerde institutionele beleggers - met forse belangen - spreekt vertrouwen uit in het bedrijf. Zo op het oog zijn dat toch aardig wat ingrediënten voor een beurslieveling die veel in het nieuws is.

Maar rond Aalberts is het eigenlijk opvallend stil. De afgelopen week was er wel weer nieuws: het bedrijf kwam met prima halfjaarcijfers. En maandag kondigde het industriële concern de tweede overname van het jaar aan. Beide droegen bij aan de verdere expansie van een stille groeier: Aalberts is inmiddels goed voor een jaaromzet van zo'n €3 mrd en een beurswaarde van rond de €4 mrd.

Kralen rijgen

Aalberts bestaat uit een groep industriële bedrijven en heeft vier divisies: installation technology, material technology, climate technology en industrial technology. De installatietak is het grootst. De meeste producten worden verkocht in Noord- en West-Europa en de Verenigde Staten.

De divisies leveren technische producten voor onder meer de bouw van woningen, kantoren en fabrieken, voor de automotivesector en voor de olie- en gasindustrie. Maar Aalberts is in meer eindmarkten actief: van biertap- en frisdranksystemen tot installaties en precisie-instrumenten voor chipmachinefabrikanten zoals ASML.

Het concern is ontstaan door vele overnames en heeft het imago van een 'kralenrijger'. Inmiddels ligt het tempo iets lager. Zo kocht het bedrijf in de eerste helft van 2019, slechts één bedrijf: metaalbewerkingsbedrijf Precision Plating Company (PPC). 'We zijn kritischer geworden', zei topman Wim Pelsma hierover vorige week in een toelichting op de halfjaarcijfers. 'Het belangrijkste is dat de bedrijven goed geïntegreerd worden. Maar er is genoeg ruimte voor overnames.' Dat bleek maandag dus al meteen.

Aalberts gaat voor kleine acquisities. 'We willen ons geld in zeven tot acht jaar terugverdienen. We houden niet van veilingen, we willen niet te veel betalen', zegt Pelsma. Het concern focust op de middellange termijn en laat zich ook niet gek maken door seizoensinvloeden. En stuurt daar ook bij beleggers op aan. Zo stopte het in 2016 als eerste met het publiceren van kwartaalcijfers. En ook aan concrete toekomstprognoses doet Aalberts niet.

Koersbeweging

Waar het over het algemeen vrij stil is rond het bedrijf Aalberts, suggereert het koersverloop van het aandeel wel degelijk roerige tijden. Volgens gegevens van Bloomberg is het aandeel dit jaar ruim 40% beweeglijker dan de AEX, en ook over langere periodes gemeten gaat het aandeel vaak harder op en neer dan de index.

Dat gold ook tijdens de financiële crisis van 2007-2009, toen Aalberts het aanzienlijk slechter deed dan de Amsterdamse graadmeters en branchegenoten. Maar daarna volgde een imposant herstel: wie op het dieptepunt in maart 2009 is ingestapt, heeft op elke ingelegde euro inmiddels bijna €11 verdiend, tegen ruim €3 voor de AEX en de Midkap en een dikke €4 voor de Europese industriële sector.

Michiel van Dijk, die met zijn Kempen Orange Fund aandeelhouder is van Aalberts, denkt dat de soms stevige koersbewegingen van het bedrijf niet altijd terecht zijn. 'De markt vindt het moeilijk om Aalberts te doorgronden. Daardoor krijgt het niet direct de credits voor wat het aan het bouwen is.'

Dat komt volgens Van Dijk deels omdat Aalberts onderdelen levert aan verschillende sectoren, waarvan een deel, automotive bijvoorbeeld, als gevoelig voor economische omstandigheden te boek staat. 'Er is voor beleggers altijd wel een reden om te bedenken dat het goed of slecht gaat met Aalberts.'

En niet altijd terecht, stelt Willem Burgers van aandeelhouder Add Value Fund. 'Het profiel van Aalberts is minder cyclisch dan je op het eerste gezicht zou zeggen, maar dat is vaak lastig te onderkennen voor het bredere publiek', zegt Burgers.

Selectieve radiostilte

Het concern is voor de meeste mensen niet zo 'sexy', denken verschillende beleggers. Op een biertap staat groot het logo van het biermerk, maar niet van het bedrijf dat de technologie leverde. Oprichter Jan Aalberts genoot wel een zekere mate van beroemdheid, dankzij het succes van het concern dat hij eigenhandig uit de grond stampte. Het huidige management treedt, onder leiding van topman Pelsma, mondjesmaat op de voorgrond.

Maar Aalberts doet zijn best om institutionele beleggers te bereiken. Het bestuur treedt regelmatig op bij conferenties en is goed bereikbaar voor aandeelhouders en analisten. Maar slechts zeven analisten volgen het bedrijf, drie Nederlands, drie Belgisch en één Frans. Goldman Sachs, het Duitse Berenberg en het Franse Exane hebben al jaren geen advies meer uitstaan op het aandeel.

Topman Pelsma zegt geen gebrek aan aandacht te hebben. Hij noemt de zeven analisten dan ook 'niet specifiek voor Aalberts'. 'Je ziet dat bij meer bedrijven. Natuurlijk is meer aandacht goed. Maar als ik kijk naar de groei van onze beurswaarde dan weten beleggers en investeerders ons prima te vinden.'

Een blik op het aandeelhoudersregister leert dat er diverse grote beleggers zijn die zich toch de moeite getroosten om Aalberts te begrijpen. De Amerikaanse grootmachten Capital Group en Fidelity zitten op een 10%-belang, en Invesco op 5,5%.

voda
1
Deel 2:

Ruimte voor verbetering

Aalberts wordt strak geleid, heeft prima posities in zijn markten en heeft ruimte voor groei van het marktaandeel. En onder Pelsma ligt de focus op de bestaande operatie, op het verbeteren van de marges (naar meer dan 14% ebita-marge in 2022, nu is dit 13,1%), de cashflow en het rendement op geïnvesteerd kapitaal. Tegelijkertijd is er nog volop ruimte voor verbetering. Zo heeft Aalberts relatief veel werkkapitaal nodig. Het aanscherpen daarvan was een stokpaardje van de onlangs vertrokken cfo John Eijgendaal.

Een andere vraag is of de groei van de vele eindmarkten van Aalberts niet in zicht is. Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam, die als enige een verkoopadvies geeft, stelt dat de dalende vraag in de bouw en de auto-industrie en hogere grondstofprijzen de groei in de weg gaan zitten.

Maar veel zittende aandeelhouders denken (logischerwijze) dat er in de koers nog wel wat muziek zit. 'Wij vinden de huidige waardering niet heel hoog', zegt Burgers van Add Value Fund. 'Ten opzichte van vergelijkbare bedrijven zou de koers hoger kunnen. Wij zien een upside potential van zo'n 30%.'

Niet iedereen is zó optimistisch, maar duur lijkt men het aandeel in ieder geval niet te vinden.

Verbeteren van de marges

Dat de rek er nog niet uit is, werd duidelijk na de positieve halfjaarcijfers afgelopen donderdag. Het zijn sporadische inkijkjes in het bedrijf. Aan het einde van de handelsdag stond de koers 5% in de plus.

Die inkijkjes worden frequenter: Aalberts heeft een plan voor gestage groei in de periode 2018-2022 en in december volgt een beleggersdag over de voortgang. 'We treden steeds meer naar buiten. Ik denk dat beleggers ons steeds beter begrijpen, na de transformatie die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt', aldus Pelsma.

Het einde van de groei van het bedrijf, of van de eindmarkten, is wat het bestuur betreft nog niet in zicht. 'Soms heb je een dipje, zoals nu in de halfgeleider-eindmarkt', zei Pelsma. 'Maar vanaf 2020 ziet het er veelbelovend uit, met de komst van 5G, autonoom rijden, meer mobiele devices, meer geheugen voor die apparaten en meer datacenters gaat de vraag naar onze producten omhoog. We kijken verder dan de komende drie maanden.'

Voor meer en infographs, zie link.

fd.nl/achtergrond/1309631/stille-groe...
Tartessos
0
Johan van de keucken
0
quote:

M M schreef op 15 augustus 2019 15:41:

bnp sprinter 33.30 stop loss. nagelnieuw.
Wat bedoel u met nagelnieuw ?
Johan van de keucken
0
quote:

Tartessos schreef op 29 juli 2019 12:54:

Advies ING Aalberts KOPEN.
Koersdoel 47,50 euro.
Heb ik al gedaan.
Schip0100
0
quote:

Tartessos schreef op 29 juli 2019 12:54:

Advies ING Aalberts KOPEN.
Koersdoel 47,50 euro.
Wat is de waarde van die adviezen ?, dat vraag ik me steeds meer af.
Waar is dit op gebaseerd?
Gratis adviezen, ik geloof er niet in.
Hoewel ik zeker vertrouwen heb in het aandeel en bedrijf Aalberts.
En inderdaad, het wordt maar mondjesmaat gevolgd door de analisten.
De reden hiervan is me onduidelijk.
voda
0
Beursblik: ABN AMRO zet verkoopadvies op Aalberts

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Aalberts NV
37,80 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft dinsdag het volgen van Aalberts hervat met een verkoopadvies en een koersdoel van 31,00 euro.

Analist Martijn den Drijver wees op zwakkere eindmarkten in combinatie met een moeilijke vergelijkingsbasis. Dit zal vermoedelijk resulteren in een EBITA in 2019 die lager uitvalt dan de consensus van 375 miljoen euro. Den Drijver mikt op 365 miljoen euro. "En de consensusverwachtingen voor 2020 en 2021 zullen vermoedelijk ook omlaag gaan", voegde de analist toe.

Den Drijver denkt dat Aalberts door de zwakte op de eindmarkten moeite zal hebben om een EBITA-marge van meer dan 14 procent te generen. Ten aanzien van de winst zitten de ramingen van ABN AMRO 6 tot 8 procent onder de consensus.

"Hoewel Aalberts vermoedelijk op de aankomende beleggersdag een versnelling van het desinvesteringsprogramma zal aankondigen […] vrezen we dat de EBITA-marge een risico is", aldus Den Drijver. "Aalberts kan meer gas geven met acquisities, maar dat brengt risico's met zich mee voor de ROCE-doelstelling."

Het aandeel Aalberts sloot maandag in Amsterdam op 37,80 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ABN plakt verkoopadvies op Aalberts

Gepubliceerd op 29 okt 2019 om 10:25 | Views: 0

AALBERTS NV 10:11
36,57 -1,23 (-3,25%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - ABN AMRO gaat het aandeel Aalberts weer volgen, met een verkoopadvies. De reden daarvoor is dat het bedrijf waarschijnlijk de analistenverwachting mist, aldus een marktvorsers van de bank in een rapport.

Het bedrijfsresultaat (ebita) voor heel het jaar komt naar verwachting van de kenners lager uit dan voorspeld door de consensus van analistenramingen. Dat oorzaken daarvoor zijn de zwakke consumentenvraag en een aanzienlijke eenmalige tegenvaller in de tweede helft van 2019. In de laatste zes maanden van 2018 waren de eenmalige uitschieters juist minimaal.

ABN AMRO plakt een koersdoel van 31 euro op het aandeel, dat dinsdag omstreeks 10.25 uur 3,4 procent zakte tot 36,53 euro. Daarmee was het de grootste daler in de AEX.
Eskrima
0
Het is wel vreemd dat ABN de enige is die zegt' verkopen'. Zien al die anderen dit dan helemaal verkeerd? Betwijfel ik.
Eskrima
0
Bedrijf is in de kern gezond, daar gaat het om. Als je de waan van de dag volgt stap je bijna nergens meer in.
[verwijderd]
0
Moelijk te vergelijken volgens ABN. zit gewoon willekeurig met cijfers te gooien.
voda
0
Video: Aalberts en Takeaway shorts voor november

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Aalberts NV
36,53 0,47 1,30 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Beursexperts blijven somber gestemd, maar er is wel sprake van een duidelijke verbetering. Defensieve aandelen zijn geliefd bij de experts, maar dit geldt niet voor Aalberts en Takeaway.com.

www.youtube.com/watch?v=vtsmAVmuU6M

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Harry Nik
0
134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 14:04
Koers 44,260
Verschil -0,400 (-0,90%)
Hoog 44,320
Laag 43,580
Volume 37.884
Volume gemiddeld 157.599
Volume gisteren 95.914