Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
[verwijderd]
0
quote:

Tom Riddle® schreef op 14 augustus 2019 19:29:

[...]
Hoe manipuleer je een energielabel dan ... krijg daar graag wat tips- en trucks over ..... want bij de verkoop speelt het psychisch wel degelijk een rol in de hoofden van menig potentieel koper
Maar goed .... ideeën ?
DeZwarteRidder
0
Superbatterij kan duurzame energie in huis omzetten in warmte

Wetenschappers vinden steeds betere oplossingen voor het grootste probleem rond duurzame energie in huis. Wind- en zonne-energie bleken de laatste jaren erg moeilijk op te slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt of het nauwelijks waait. In Nederland is nu een warmtebatterij op basis van zout ontwikkeld, waarin energie kan worden bewaard.
Stefan ten Teije 14-08-19, 11:45

Professor Olaf Adan, leider van een team van twintig onderzoekers dat al tien jaar aan de batterij werkt, noemt het de eerste echte warmtebatterij voor in huis: compact, verliesvrij, stabiel en betaalbaar. ,,Met deze uitvinding lopen we internationaal voorop. Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de doorbraken is waar Nederland en heel veel andere landen op zitten te wachten.”

De warmtebatterij is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). Ze maakt gebruik van een chemische reactie tussen zout en waterdamp. Met de ontwikkelde methode kun je per woning of huizenblok efficiënte warmteopslag mogelijk maken.

Energie-opslag is noodzakelijk als de opwekking over een aantal jaar volledig duurzaam is. Zo is er tijdelijk een groot aanbod (veel zon en wind) en tijdelijk een grote vraag (bijvoorbeeld de avondpiek). Opslag is nodig om die pieken op te vangen.

Verwarmen en koelen

De meeste batterijen slaan elektriciteit op en geven ook weer elektriciteit af. De Eindhovense batterij houdt warmte vast en kan opgeladen worden met warmte (bijvoorbeeld restwarmte of bodemwarmte) óf via elektrische energie (van zon of wind).

Dat geeft een aantal voordelen, legt professor Adan uit. De Eindhovense batterij is tien tot vijftien keer zo goedkoop als die van vooraanstaande elektrische batterijproducenten als Tesla, LG en Samsung. Er kan in hetzelfde volume ook twee keer zoveel energie worden opgeslagen en de batterij houdt de energie beter vast. Als het uiteindelijke product de maat van een koelkast heeft, kan een gezin er twee weken warm van douchen. ,,Dat is precies de periode die we in Nederland moeten overbruggen omdat we soms een tekort aan zonne- en windenergie hebben”, aldus Adan.

Ze kan de prestaties verbeteren van een warmtepomp en als we haar verder doorontwik­ke­len, is het ook mogelijk dat ze woningen gaat koelen
Professor Olaf Odan, uitvinder warmtebatterij, TNO/TU Eindhoven

De batterij is dus bedoeld voor warm water en verwarmingen, niet om het licht aan en uit te doen. Ze zou wel op andere systemen kunnen worden aangesloten. Op de zonnecollectoren van het dak bijvoorbeeld, of aan het gewone stroomnet.

,,Ze kan de prestaties verbeteren van een warmtepomp en als we haar verder doorontwikkelen, is het ook mogelijk dat ze woningen gaat koelen. Zeker met het veranderende klimaat zorgt dat voor een enorme marktpotentie.”
Nog niet kiezen

Peeeks, het dochterbedrijf van energiereus Eneco dat zich onder meer bezighoudt met thuisbatterijen, kijkt met veel interesse naar de ontwikkelde warmtebatterij. Toch is het volgens Dirk-Jan Middelkoop van Peeeks nog maar de vraag of dit dé doorbraak is. ,,Er zijn ontzettend veel partijen bezig met het oplossen van het vraagstuk energie-opslag. Voor de opslag in zout zijn al verschillende producten op de markt. Volgens mij zijn we nog niet bij het moment gekomen dat we kunnen kiezen welke techniek voor het grote publiek het meest interessant is.”

Ook Wim Haije, onderzoeker bij de Technische Universiteit Delft en gespecialiseerd in warmteopslag, is voorzichtig positief. ,,Ik heb vijftien jaar geleden al eens onderzoek gedaan naar dit principe. Het lukte ons toen niet om het juiste zout te vinden, maar de belangrijkste reden dat we zijn gestopt met zoeken is omdat niemand interesse had in het concept omdat het te duur was. We konden toch gewoon gas gebruiken voor de verwarming? Je ziet dat die opinie is gekanteld en daardoor zou het nu wél kans kunnen maken.”

Er is in Nederland nu nog maar een groep van zo’n vierhon­derd huishou­dens die een elektri­sche batterij in huis heeft om stroom in op te slaan
Dirk-Jan Middelkoop, Peeeks

Dat de thuisbatterij nog geen bekend fenomeen is, heeft met Nederlandse regels te maken, weet Dirk-Jan Middelkoop van Peeeks. ,,Er is in Nederland nu nog maar een groep van zo’n vierhonderd huishoudens die een elektrische batterij in huis heeft om stroom in op te slaan. Dat heeft met onze salderingsregeling te maken. Die is uniek in Europa. Wie in Nederland te veel energie produceert, bijvoorbeeld met zonnepanelen, levert die hoeveelheid terug aan het net. Het net is dus de batterij, zou je kunnen zeggen. Daar krijg je geld voor, nog tot 2023, en dan wordt het geleidelijk afgebouwd. Het zelf opslaan van stroom is daardoor nog niet aantrekkelijk. In andere landen komt het veel vaker voor.”
DeZwarteRidder
0
2)
Volgens Olaf Adan gaat dat snel veranderen. ,,De energieopwekking in de zonneweiden op sommige plekken in Nederland loopt al tegen de grenzen aan: het net kan het niet meer aan om de duurzame elektrische energie op te nemen. Het is dus noodzakelijk om het op te slaan.”

Wat kost dat?

Wat het apparaat kost als het eenmaal op de markt is? Moeilijk te zeggen, vindt Adan. ,,Zuiver is om het per megajoule te communiceren. Dan wordt het zo'n tien euro per megajoule, ongeveer evenveel als wat opslag in water kost. Met dus als groot voordeel dat zout geen warmte verliest en water wel. Het apparaat kost misschien tussen de 3000 en 6000 euro, afhankelijk van wat nodig is in een woning of woningblok. We gaan mogelijk zelf een bedrijf oprichten dat het product in twee tot drie jaar op de markt kan brengen. Ook zijn er al gesprekken met de chemische industrie voor de levering van kaliumcarbonaat (zout).”

Gaat de warmtebatterij nu concurreren met de warmtepomp of andere duurzame initiatieven? Nee, benadrukt professor Adan. ,,Het is een toevoeging aan het palet van duurzame innovaties. De duurzame samenleving heeft het hele palet nodig. Wél speelt het een cruciale rol in het vervangen van de traditionele gasketel”, denkt hij. ,,Uiteindelijk zullen in Nederland toch alle huizen van het gas worden afgekoppeld. Onze warmtebatterij kan dan een alternatief zijn, in combinatie met warmtenetten, elektrische warmtepompen of nog andere innovaties.”

Techniek

De warmtebatterij maakt gebruik van een thermo-chemisch principe. Bij het samenbrengen van waterdamp en zoutkristallen komt warmte vrij. Die kan worden gebruikt voor het verwarmen van water. Volgens Olaf Adan was de grootste uitdaging om het geschikte zout te vinden en dat zo te manipuleren dat het blijvend zijn functie vervult.

,,Als je het zout en het water van elkaar scheidt, houdt het zoutkristal de warmte vast. Dat opladen en ontladen zorgt ervoor dat de meeste zoutdeeltjes weer uit elkaar vallen. We hebben een zoutkristal gevonden en zo bewerkt dat dat niet gebeurt: een kaliumcarbonaat composiet. Gelukkig een zout dat makkelijk industrieel is te produceren.”

Het team ging vervolgens aan de slag met de ontwikkeling van het apparaat. ,,We hadden de brandstof, maar nog geen motor om de potentie van het materiaal goed te benutten.” Het apparaat of de batterij bestaat uit vier componenten: een ventilator, een warmtewisselaar, een condensor en een reactorvaatje. ,,Op het apparaat zit ons patent. Ook dat kunnen we door een installatiebedrijf laten ontwikkelen en verkopen. Ik denk dat het in twee of drie jaar verkocht kan worden.”

Hoe verhoudt dit apparaat zich tot een warmtenet of -pomp? Warmtenetten gebruiken restwarmte van industrie of bijvoorbeeld de verbranding van afval. ,,Soms is het water niet warm genoeg, dan kan de warmtebatterij aanvullende warmte toevoegen.” Datzelfde principe geldt voor een warmtepomp. ,,De warmtepomp pompt maakt van koude lucht warme lucht en vice versa. Hoe groter het temperatuurverschil is, hoe meer elektriciteit de pomp verbruikt. Dat zou betekenen dat er een enorme piek ontstaat als straks veel Nederlanders een warmtepomp hebben. De batterij kan het temperatuurverschil verkleinen waardoor ze effectiever werkt.”
izdp
0
quote:

Tom Riddle® schreef op 14 augustus 2019 19:51:

[...]
Maar goed .... ideeën ?
Ga eens kijken bij waar je, je label kunt actualiseren.
energielabelvoorwoningen.nl

Bekijk nog wat linkjes en je ziet het dagen ;-)
izdp
0
DZR: toch wel lollig; genoeg energie in formaat koelkast, om als gezin twee weken lang warm te kunnen douchen

Dat is en blijft heel erg weinig. Sanitair water vraagt niet zoveel in vergelijking met de rest van het verbruik.

Kortom 1 van de vele mogelijke oplossingen, die misschien op de langere termijn iets kunnen bijdragen.

voda
0
Netbeheerder Enexis moet nog 4,5 gigawattpiek zonnepanelen aansluiten, experimenten met curtailment

Enexis meldt dat de netbeheerder in de komende jaren nog 4,5 gigawattpiek aan zonnepanelen op het stroomnet moet aansluiten. De komende 2 jaar wordt 1.350 megawattpiek aan extra transportcapaciteit gerealiseerd.

Dit alles blijkt uit een actuele doorrekening van Enexis Netbeheer. Door gericht te investeren in het netwerk lukt het volgens het netwerkbedrijf om veel wind- en zonne-energie aan te sluiten en te transporteren. Enexis Netbeheer investeert hiertoe in de periode 2018-2020 naar verwachting 250 miljoen euro extra in ‘Duurzaam op Land’. Dit komt boven op de reguliere uitgaven aan het netwerk.

1.934 megawattpiek per eind 2018
Onderstaande tabel toont het aantal aansluitingen van Enexis dat zonne-energie teruglevert.

Zie pdf voor tabellen.

1.348 megawattpiek zonneparken in opdracht
?Onderstaande tabel toont een overzicht van de realisatie van zonneparken op land in het werkgebied van Enexis tot en met 2021 (red. peildatum juli 2019). Daaruit blijkt dat Enexis 1.348 megawattpiek aan zonneparken in opdracht heeft die nog aangesloten moeten worden op het elektriciteitsnet in de periode tot en met 2021.

Nog 3.300 megawattpiek meer aan te sluiten
Maar dat is nog niet alles. De netbeheerder verwacht voor de periode na 2021 nog een veel groter projectvolume te moeten aansluiten. ‘Gebaseerd op de huidige subsidieregelingen (red. waaronder SDE+) en ontwikkelingen verwachten we meer vraag vanuit de markt om duurzame energie op te wekken. Op dit moment werken we aan extra transportcapaciteit van bijna 2.200 megawattpiek duurzame energie uit zon en wind.’

Meer specifiek realiseert Enexis door de netwerken aan te passen en te verzwaren de komende 2 jaar transportcapaciteit voor nog eens zo’n 1.350 megawattpiek zonne-energie. 280 megawattpiek in de zuidelijke provincies en 1.070 megawattpiek in de noordelijke provincies, waar de vraag naar transportcapaciteit voor zonne-energie volgens Enexis groter is.

In de periode na 2021 verwacht Enexis nog meer dan 3.132 megawattpiek aan pv-vermogen aan te moeten sluiten (red. plus 246 megawatt aan windmolens) zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Experimenteren met curtailment
Enexis onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden van congestiemanagement. ‘We onderzoeken of we afspraken kunnen maken met marktpartijen om zon- en/of windenergie op te slaan in batterijen op momenten dat er een (te) groot aanbod is. Die energie kunnen we dan later gebruiken als er minder aanbod is. De productie van zon- en windenergie kan ook tijdelijk omlaag worden bijgesteld indien nodig. We onderzoeken momenteel deze oplossingsrichting en willen dit jaar nog gaan experimenteren met deze zogenoemde curtailment. Hierbij zijn we afhankelijk van de medewerking en bereidwilligheid van marktpartijen om dit te ontwikkelen.’

E-Houses als mobiel middenspanningsstation
Maar Enexis kijkt ook naar andere oplossingen zoals E-Houses. Dit zijn kant en klare mobiele middenspanningsstations. Ze zijn goedkoper dan de klassieke middenspanningsstations en kunnen sneller worden geplaatst. De netbeheerder hierover: ‘Hiermee kunnen we de grootste knelpunten versneld wegnemen. Dit is niet overal mogelijk, omdat E-houses alleen geplaatst kunnen worden op plekken waar ruimte is, aansluitmogelijkheden zijn en ook transportcapaciteit in het landelijk hoogspanningsnet beschikbaar is.’

2 gigawatt(piek) extra bij loslaten redundantie-eis
Als er een storing is, kan de energievoorziening in Nederland voortgezet worden via reservekabels (red. de zogenaamde redundantie-eis). Deze worden dus meestal onbenut gelaten, maar door ze in te zetten voor het transport van zonne- en windenergie komt er extra capaciteit beschikbaar. Zo kan Enexis met het bestaande netwerk meer duurzame energie transporteren. In geval van een storing of onderhoud wordt deze kabel dan wel weer tijdelijk gebruikt en kan een zonne- of windpark niet terugleveren, maar een dergelijke situatie zal volgens de netbeheerder zelden voorkomen. Naar verwachting gaat het hier voor het gehele Enexis-gebied om ongeveer 2.000 megawatt(piek) (red. 2 gigawatt(piek). Daarvan zal direct maximaal 800 megawatt(piek) ter beschikking zijn. Om de overige 1.200 megawatt(piek) te kunnen ontsluiten, zal Enexis de noodzakelijke investeringen doen.

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Bijlage:
voda
0
84 miljoen euro extra beschikbaar voor isoleren huis

Huiseigenaren die hun huis willen isoleren, kunnen rekenen op extra subsidie. Sinds gisteren is er een nieuwe geldpot beschikbaar met daarin 84 miljoen euro, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Stefan ten Teije 16-08-19, 12:19 Laatste update: 13:54

Vanaf 2 september kun je de subsidie SEEH aanvragen. Met de regeling kunnen huiseigenaren subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning. ,,Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving’’, aldus minister Kajsa Ollongren in een persbericht.

Lees ook
Met deze slimme tool zie je in één oogopslag hoe je je huis duurzaam maakt
Lees meer
Sywert van Lienden maakte zijn oude rijtjeshuis duurzaam: ‘Het is goedkoper dan je denkt’

De investeringen die onder de regeling vallen:

- Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil.

- Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is).

- Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil.

- Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal.

- Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ glas of door triple-glas.

Er zitten wel enkele voorwaarden aan, zie meer bij RVO.

De rijksoverheid betaalt zo'n 20 procent van het totaalbedrag, met een maximum van 10.000 euro. Als je de volledige woning isoleert met warmteterugwinning en isolerende kozijnen en deuren, is tot 15.000 euro beschikbaar. Let wel: je moet zelf in het huis wonen, het is dus niet voor verhuurders bedoeld. Ook kom je niet meer in aanmerking als je al eerder van de subsidie gebruik hebt gemaakt.

Pot snel leeg
Het is namelijk niet de eerste keer dat een subsidie mogelijk is voor het isoleren van een woning. De maatregel zag voor het eerst licht in 2016 en toen is er gretig gebruik van gemaakt. Na zeven maanden was de pot (destijds 44 miljoen euro) leeg. Ook nu is de verwachting dat veel huishoudens gebruik gaan maken van de subsidie.

Vanuit de SEEH is er ook speciaal voor VVE’s een budget beschikbaar gesteld. Heel wat lager: het gaat om 12 miljoen euro voor uitvoeren van maatregelen en 2 miljoen voor onder meer advies. Voor beide subsidies geldt dat wanneer het budget opgemaakt is, je achter het net kan vissen. De ervaring leert wel dat het budget voor VVE ’s minder snel opgemaakt wordt, omdat de besluitvorming wat meer tijd vergt.

www.ad.nl/wonen/84-miljoen-euro-extra...
Chiddix
0
Zijn mooie bedragen die de overheid ter beschikking stelt(subsidies). Maximaal 10000 euro- 20% van het totaalbedrag en bij de hoogste norm(kozijnen/deuren) kan het oplopen tot 15000 euro.
Uit deze getallen kun je niet opmaken wat isolatie huis kost. Maar stel , dat je het maximale subsidiebedrag ontvangt(10000 euro) , dan heb je voor 50 mille verbouwt. Over de warmtepomp hebben we het dan nog niet.
izdp
0
quote:

voda schreef op 16 augustus 2019 12:09:

Netbeheerder Enexis moet nog 4,5 gigawattpiek zonnepanelen aansluiten, experimenten met curtailment

Enexis meldt dat de netbeheerder in de komende jaren nog 4,5 gigawattpiek aan zonnepanelen op het stroomnet moet aansluiten. De komende 2 jaar wordt 1.350 megawattpiek aan extra transportcapaciteit gerealiseerd.

Dit alles blijkt uit een actuele doorrekening van Enexis Netbeheer. Door gericht te investeren in het netwerk lukt het volgens het netwerkbedrijf om veel wind- en zonne-energie aan te sluiten en te transporteren. Enexis Netbeheer investeert hiertoe in de periode 2018-2020 naar verwachting 250 miljoen euro extra in ‘Duurzaam op Land’. Dit komt boven op de reguliere uitgaven aan het netwerk.

1.934 megawattpiek per eind 2018
Onderstaande tabel toont het aantal aansluitingen van Enexis dat zonne-energie teruglevert.

Zie pdf voor tabellen.

1.348 megawattpiek zonneparken in opdracht
?Onderstaande tabel toont een overzicht van de realisatie van zonneparken op land in het werkgebied van Enexis tot en met 2021 (red. peildatum juli 2019). Daaruit blijkt dat Enexis 1.348 megawattpiek aan zonneparken in opdracht heeft die nog aangesloten moeten worden op het elektriciteitsnet in de periode tot en met 2021.

Nog 3.300 megawattpiek meer aan te sluiten
Maar dat is nog niet alles. De netbeheerder verwacht voor de periode na 2021 nog een veel groter projectvolume te moeten aansluiten. ‘Gebaseerd op de huidige subsidieregelingen (red. waaronder SDE+) en ontwikkelingen verwachten we meer vraag vanuit de markt om duurzame energie op te wekken. Op dit moment werken we aan extra transportcapaciteit van bijna 2.200 megawattpiek duurzame energie uit zon en wind.’

Meer specifiek realiseert Enexis door de netwerken aan te passen en te verzwaren de komende 2 jaar transportcapaciteit voor nog eens zo’n 1.350 megawattpiek zonne-energie. 280 megawattpiek in de zuidelijke provincies en 1.070 megawattpiek in de noordelijke provincies, waar de vraag naar transportcapaciteit voor zonne-energie volgens Enexis groter is.

In de periode na 2021 verwacht Enexis nog meer dan 3.132 megawattpiek aan pv-vermogen aan te moeten sluiten (red. plus 246 megawatt aan windmolens) zoals blijkt uit onderstaande tabel.

Experimenteren met curtailment
Enexis onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden van congestiemanagement. ‘We onderzoeken of we afspraken kunnen maken met marktpartijen om zon- en/of windenergie op te slaan in batterijen op momenten dat er een (te) groot aanbod is. Die energie kunnen we dan later gebruiken als er minder aanbod is. De productie van zon- en windenergie kan ook tijdelijk omlaag worden bijgesteld indien nodig. We onderzoeken momenteel deze oplossingsrichting en willen dit jaar nog gaan experimenteren met deze zogenoemde curtailment. Hierbij zijn we afhankelijk van de medewerking en bereidwilligheid van marktpartijen om dit te ontwikkelen.’

E-Houses als mobiel middenspanningsstation
Maar Enexis kijkt ook naar andere oplossingen zoals E-Houses. Dit zijn kant en klare mobiele middenspanningsstations. Ze zijn goedkoper dan de klassieke middenspanningsstations en kunnen sneller worden geplaatst. De netbeheerder hierover: ‘Hiermee kunnen we de grootste knelpunten versneld wegnemen. Dit is niet overal mogelijk, omdat E-houses alleen geplaatst kunnen worden op plekken waar ruimte is, aansluitmogelijkheden zijn en ook transportcapaciteit in het landelijk hoogspanningsnet beschikbaar is.’

2 gigawatt(piek) extra bij loslaten redundantie-eis
Als er een storing is, kan de energievoorziening in Nederland voortgezet worden via reservekabels (red. de zogenaamde redundantie-eis). Deze worden dus meestal onbenut gelaten, maar door ze in te zetten voor het transport van zonne- en windenergie komt er extra capaciteit beschikbaar. Zo kan Enexis met het bestaande netwerk meer duurzame energie transporteren. In geval van een storing of onderhoud wordt deze kabel dan wel weer tijdelijk gebruikt en kan een zonne- of windpark niet terugleveren, maar een dergelijke situatie zal volgens de netbeheerder zelden voorkomen. Naar verwachting gaat het hier voor het gehele Enexis-gebied om ongeveer 2.000 megawatt(piek) (red. 2 gigawatt(piek). Daarvan zal direct maximaal 800 megawatt(piek) ter beschikking zijn. Om de overige 1.200 megawatt(piek) te kunnen ontsluiten, zal Enexis de noodzakelijke investeringen doen.

Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
Kijk dat is het gevolg van zonneparken daar waar de grond goedkoop is en weinig afnemers zijn.
Dus Enexis wil daar niet voldoende voor investeren en 'verstoppen' ze in het woord curtailment. Oftewel knijpen en maar voor een deel afnemen en zoek het maar uit opwekkers.

izdp
0
quote:

Chiddix schreef op 16 augustus 2019 17:32:

Zijn mooie bedragen die de overheid ter beschikking stelt(subsidies). Maximaal 10000 euro- 20% van het totaalbedrag en bij de hoogste norm(kozijnen/deuren) kan het oplopen tot 15000 euro.
Uit deze getallen kun je niet opmaken wat isolatie huis kost. Maar stel , dat je het maximale subsidiebedrag ontvangt(10000 euro) , dan heb je voor 50 mille verbouwt. Over de warmtepomp hebben we het dan nog niet.
Tja als je kozijnen met enkel glas moet gaan vervangen loopt het hard op.
Feitelijk natuurlijk voor een groot deel dan meer achterstallig onderhoud.
Van dubbel naar triple is van een andere orde.
Wat het kost is natuurlijk niet bekend per huis.
Elk huis is anders van klein tot groot, van rijtje, flatje tot vrijstaand in open vlakte.
Dan nog spouw of niet, spouwruimte, gebruikte bekleding van het huis, zo ook de binnenzijde etc. etc.
Chiddix
0
quote:

izdp schreef op 16 augustus 2019 21:32:

[...]

Tja als je kozijnen met enkel glas moet gaan vervangen loopt het hard op.
Feitelijk natuurlijk voor een groot deel dan meer achterstallig onderhoud.
Van dubbel naar triple is van een andere orde.
Wat het kost is natuurlijk niet bekend per huis.

Je kunt het het zo duur maken als je wilt. Ken niet de effecten op besparing van deuren, kozijnen etc Triple glas heeft de voorkeur maar wie gaat dubbelglas vervangen door trippleglas?
Wat duidelijk is, via wet gaat de Nederlander het geld laten rollen. Jaren geleden was het nog vrijwillig toen Rutte zei, koop een huis, koop een auto maar de duurzame transitie heeft een gedwongen karakter tot 2050. Al maakt het de overheid niets uit wat je gaat doen als de gaskraan dichtgaat. Je mag hetzelf invullen , hoeveel je isoleert of helemaal niet isoleert, kan ook als je een alternatief weet. Maar de insteek van de regering is, isolatie en warmtepomp voor de burger.
voda
1
Lagere energierekening dreigt loze belofte te worden

In het kort

Nederland was in rep en roer toen bleek dat gemiddeld gezin dit jaar €334 meer kwijt is aan gas en licht
Premier Rutte en minister Wiebes beloofden voor Statenverkiezingen lagere energielasten in 2020
Vooralsnog is er te weinig geld om de verhoogde energielasten ongedaan te maken

Het kabinet krijgt er nog een hele kluif aan om de belofte na te komen dat de energierekening volgend jaar omlaag gaat. De helft van die rekening bestaat uit belastingen. Dat maakt het lastig om te controleren of gezinnen echt minder gaan betalen voor gas en licht.

Fiscalist en publicist Michiel Spanjers heeft uitgeplozen dat de gezamenlijke energierekening van de Nederlandse huishoudens dit jaar €1,1 mrd hoger uitvalt dan in 2018. Dat is het gevolg van kabinetsmaatregelen.

Als het kabinet de belofte van de lagere energierekening echt gestand wil doen, moet de totale factuur volgend jaar ten minste met diezelfde €1,1 mrd omlaag, betoogt Spanjers in de jongste editie van Weekblad Fiscaal Recht. Dan moet het kabinet in de afrondende onderhandelingen over de begroting voor 2020 nog wel met extra geld over de brug komen.

Verontrustende prognoses

Een half jaar geleden was het land te klein toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berichtte dat de energierekening voor het gemiddelde Nederlandse gezin dit jaar €334 hoger uitvalt dan in 2018. Belastingverhogingen zijn debet aan de hogere nota, meldde het CBS.

De onheilstijding kwam extra hard aan omdat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken een prijsstijging in deze orde van grootte eerder nog had afgedaan als overdreven. 'We moeten ons niet bang laten maken', zei de CDA-politicus over verontrustende prognoses.

Schade beperken

Het rekenwerk van het CBS tastte het draagvlak aan voor het moeizaam tot stand gekomen concept-klimaatakkoord. Want de prijsopdrijvende belastingverhogingen dienden vooral voor de bekostiging van de transitie naar duurzame energie. Maar ook de in het vooruitzicht gestelde koopkrachtverbetering stond opeens op losse schroeven. Bovendien viel het bommetje aan het begin van de verkiezingscampagnes voor Provinciale Staten.

Om de schade te beperken, beloofden premier Mark Rutte en minister van Economische Zaken Eric Wiebes een week voor die verkiezingen dat de energienota in 2020 aanzienlijk omlaag zou gaan. Spanjers verbaasde zich over het gemak waarmee de VVD-bewindslieden deze belofte deden — alsof zij niet aan tafel hadden gezeten toen werd besloten de belasting op energie te verhogen.

Nagenoeg dubbelganger

In aanloop naar Prinsjesdag, als Rutte en Wiebes boter bij de vis moeten doen, signaleert Spanjers in het Weekblad Fiscaal Recht dat het niet eenvoudig is de belastingdruk van gas en licht vast te stellen. Dat komt doordat het Rijk naast de energiebelasting de opslag duurzame energie (ODE) oplegt. Zoals de naam al aangeeft, is die bedoeld voor de gesubsidieerde omschakeling naar zonne- en windenergie.

De ODE is echter nagenoeg een dubbelganger van de energiebelasting, aldus Spanjers. De inkomsten uit de opslag zijn door departementale machtspolitiek bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beland, stelt hij. Maar hiermee is de ODE volgens hem wel 'op ingewikkelde wijze weggemoffeld [...] van de andere rijksbelastingen'. De opbrengst, die in vijf jaar oploopt van €1,7 mrd naar €2,8 mrd, ontbreekt in de belasting- en premieoverzichten in de Miljoenennota.

Gat van €300 mln

Na opnieuw veel speurwerk in kabinetsdocumenten vond Spanjers dat Rutte III tot nu toe €785 mln heeft gereserveerd om in 2020 de energierekening te verlagen. Onduidelijk is of dat geld alleen bij huishoudens terechtkomt. Hoe dan ook, er gaapt nog een gat van zeker €300 mln om de verhoogde energielasten van 2019 goed te maken. Dit geld moet op tafel komen als het kabinet zijn belofte gestand wil doen, vindt Spanjers. Maar hij heeft er een hard hoofd in.

fd.nl/economie-politiek/1312642/lager...

voda
1
Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem

ENERGIETRANSITIE
De aanleg van warmtenetten, zwaardere stroomkabels en de vervanging van rioolbuizen leveren problemen op onder de Nederlandse grond. De bodem zit nu al overvol met leidingen en kabels. Extra graafwerk gaat veel overlast geven en zal meer schade veroorzaken.

Peter Winterman 20-08-19, 03:00

Niemand is echt meer de baas in de ondergrond
André Dorée, hoogleraar civiele techniek

Daarvoor waarschuwt het kabinet in een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. In het stuk staat dat de energietransitie en de vervanging van rioolnetten de komende jaren een ‘enorme toename’ van ondergrondse kabel- en leidingnetten veroorzaakt.

Daarvoor moeten straten massaal worden opengebroken, waarbij de graafschade – die nu al jaarlijks zo’n 130 miljoen euro bedraagt – alleen maar zal toenemen. Van veel ondergrondse leidingen en kabels is niet bekend waar ze precies liggen en wie de eigenaar is, wat voor extra vertraging en overlast gaat zorgen.

Door de privatisering van onder meer telecombedrijven in de laatste decennia is het een rommeltje geworden onder de grond. ,,Niemand is echt meer de baas in de ondergrond’’, zegt André Dorée, hoogleraar civiele techniek aan de Universiteit Twente.

,,De overheid heeft tot nu toe amper oog voor dit probleem. We moeten van het gas af en overstappen op duurzame vormen van energie, zoals stadsverwarming en warmtenetten. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de drukte in de ondergrond? Daarover is niet goed nagedacht.’’

Glasvezel
In Nederland ligt nu ruim 1,7 miljoen kilometer aan leidingen en kabels onder de grond, onder meer voor water, gas, olie, elektriciteit en internet. Ook voor sneller internet moet meer ruimte worden gemaakt. Zo is volgens het kabinet een ‘omvangrijke uitbreiding van glasvezelnetwerken nodig’ om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. Voor de wagens zijn supersnelle 5G-internetverbindingen noodzakelijk. De huidige internetkabels zijn niet omvangrijk genoeg om in heel Nederland over te stappen op 5G-internet.

Door klimaatverandering krijgt Nederland te maken met zwaardere regenbuien, waardoor het riool vaker overbelast raakt. In totaal ligt er nu zo’n 120.000 kilometer aan rioolbuizen. De komende 25 jaar moeten de riolen twee keer zo snel worden vervangen als nu, zo staat in het rapport.

Bij graafwerkzaamheden ontstaat regelmatig schade. In 2017 gebeurde dat bij bijna zes procent van alle graafklussen. De schade van beschadigde kabels loopt telkens in de miljoenen euro’s: zo zijn straten langer opengebroken, waardoor winkels klandizie mislopen.

Klimaatakkoord
Veel stroomka­bels zullen vervangen moeten worden door grotere en zwaardere kabels

André Dorée
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de belasting op gas de komende jaren omhoog gaat en die op elektriciteit omlaag. Het doel: Nederlanders moeten meer stroom gaan gebruiken in plaats van gas. Ook moeten we massaal overstappen op de elektrische auto. ,,Netbeheerders zien dat de elektriciteitsnetten flink verzwaard moeten worden’’, zegt Dorée.

En dat betekent ook dat de Nederlandse bodem flink op de schop moet. ,,Veel stroomkabels zullen vervangen moeten worden door grotere en zwaardere kabels. Dat gebeurt in een bodem waar nu ook op grote schaal warmtenetten worden gepland.’’

De aanleg van die netten en stroomkabels zorgt ervoor dat de bodem opwarmt. Dat geeft weer problemen bij de drinkwaterleidingen. Drinkwater mag vanwege de kwaliteit van het water niet warmer worden dan 25 graden. De warmtenetten en stroomkabels mogen dus niet te dichtbij waterleidingen worden aangelegd.

Daar komt nog eens bij dat het planten van nieuwe bomen – iets wat gemeenten willen om klimaatverandering tegen te gaan – niet zo eenvoudig is als het lijkt. Bomen hebben nauwelijks ruimte voor hun wortelstelsels. Vooral in de stad is de bodem nu al overvol.

Onvolledig
Een ander probleem is dat de eigenaar onbekend is van veel, deels ongebruikte, kabels en leidingen in de grond. Het Kadaster houdt bij welke leidingen en kabels onder de grond lopen, maar die overzichten zijn volgens Dorée vaak onvolledig en onnauwkeurig. Tot 2006 was het niet wettelijk verplicht om de aanleg van nieuwe leidingen te melden. Oude leidingen zijn niet allemaal in kaart gebracht.

Officieel moeten netbeheerders en telecombedrijven ongebruikte leidingen en kabels verwijderen. ,,Maar die kabels weghalen is bijkans even duur en ingrijpend als het aanleggen ervan’’, zegt hoogleraar Dorée. ,,Weghalen doet men dus liever niet.’’ Dat leidt tot verrassingen tijdens graafwerkzaamheden. ,,Dan moet uitgezocht worden van wie die leiding of kabel is geweest, of het veilig is om ze weg te halen en wie dat gaat betalen. Om verdere kosten, vertraging en hinder te vermijden, kiest men toch vaak voor de optie ‘zand erover’.’’

Kabels
Kabels © *
De grond in Nederland raakt overigens niet alleen voller door leidingen en kabels. Wegen en paden worden steeds vaker ondergronds aangelegd, net als parkeergarages, fietsenstallingen en vuilcontainers.

www.ad.nl/politiek/meer-hinder-en-sch...
Bijlage:
haas
0
quote:

voda schreef op 20 augustus 2019 06:33:

Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem

ENERGIETRANSITIE
De aanleg van warmtenetten, zwaardere stroomkabels en de vervanging van rioolbuizen leveren problemen op onder de Nederlandse grond. De bodem zit nu al overvol met leidingen en kabels. Extra graafwerk gaat veel overlast geven en zal meer schade veroorzaken.

Peter Winterman 20-08-19, 03:00

Niemand is echt meer de baas in de ondergrond
André Dorée, hoogleraar civiele techniek

www.ad.nl/politiek/meer-hinder-en-sch...
TenneT
Gepubliceerd op 2 mrt. 2017
Het aanleggen van een ondergrondse 150 kV-hoogspanningsverbinding in stedelijk gebied gebeurt deels in open ontgraving en deels met een boring. In dit filmpje laten we zien hoe een (kabel)boring in zijn werk gaat. De beelden zijn gemaakt tijdens de aanleg van de nieuwe circa 22 kilometer lange ondergrondse hoogspanningskabel in de regio Rotterdam
www.youtube.com/watch?v=NyOspBl8Pyk
www.youtube.com/watch?v=CrQlmltJ9hU&a...
taurus86
0
Elektrisch rijden? Vergeet het maar. De 'Walkman' onder de ideeën. We moeten naar een hoger abstractieniveau. 'Electrische paarden' is een niveautje of twee te laag.
DeZwarteRidder
0
Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem

ENERGIETRANSITIEDe aanleg van warmtenetten, zwaardere stroomkabels en de vervanging van rioolbuizen leveren problemen op onder de Nederlandse grond. De bodem zit nu al overvol met leidingen en kabels. Extra graafwerk gaat veel overlast geven en zal meer schade veroorzaken.
Peter Winterman 20-08-19, 03:00 Laatste update: 08:23

Niemand is echt meer de baas in de ondergrond
André Dorée, hoogleraar civiele techniek

Daarvoor waarschuwt het kabinet in een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. In het stuk staat dat de energietransitie en de vervanging van rioolnetten de komende jaren een ‘enorme toename’ van ondergrondse kabel- en leidingnetten veroorzaakt.

Daarvoor moeten straten massaal worden opengebroken, waarbij de graafschade – die nu al jaarlijks zo’n 130 miljoen euro bedraagt – alleen maar zal toenemen. Van veel ondergrondse leidingen en kabels is niet bekend waar ze precies liggen en wie de eigenaar is, wat voor extra vertraging en overlast gaat zorgen.

Door de privatisering van onder meer telecombedrijven in de laatste decennia is het een rommeltje geworden onder de grond. ,,Niemand is echt meer de baas in de ondergrond’’, zegt André Dorée, hoogleraar civiele techniek aan de Universiteit Twente.

,,De overheid heeft tot nu toe amper oog voor dit probleem. We moeten van het gas af en overstappen op duurzame vormen van energie, zoals stadsverwarming en warmtenetten. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de drukte in de ondergrond? Daarover is niet goed nagedacht.’’

Glasvezel

In Nederland ligt nu ruim 1,7 miljoen kilometer aan leidingen en kabels onder de grond, onder meer voor water, gas, olie, elektriciteit en internet. Ook voor sneller internet moet meer ruimte worden gemaakt. Zo is volgens het kabinet een ‘omvangrijke uitbreiding van glasvezelnetwerken nodig’ om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. Voor de wagens zijn supersnelle 5G-internetverbindingen noodzakelijk. De huidige internetkabels zijn niet omvangrijk genoeg om in heel Nederland over te stappen op 5G-internet.

Door klimaatverandering krijgt Nederland te maken met zwaardere regenbuien, waardoor het riool vaker overbelast raakt. In totaal ligt er nu zo’n 120.000 kilometer aan rioolbuizen. De komende 25 jaar moeten de riolen twee keer zo snel worden vervangen als nu, zo staat in het rapport.

Bij graafwerkzaamheden ontstaat regelmatig schade. In 2017 gebeurde dat bij bijna zes procent van alle graafklussen. De schade van beschadigde kabels loopt telkens in de miljoenen euro’s: zo zijn straten langer opengebroken, waardoor winkels klandizie mislopen.
Klimaatakkoord

Veel stroomka­bels zullen vervangen moeten worden door grotere en zwaardere kabels
André Dorée

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de belasting op gas de komende jaren omhoog gaat en die op elektriciteit omlaag. Het doel: Nederlanders moeten meer stroom gaan gebruiken in plaats van gas. Ook moeten we massaal overstappen op de elektrische auto. ,,Netbeheerders zien dat de elektriciteitsnetten flink verzwaard moeten worden’’, zegt Dorée.

En dat betekent ook dat de Nederlandse bodem flink op de schop moet. ,,Veel stroomkabels zullen vervangen moeten worden door grotere en zwaardere kabels. Dat gebeurt in een bodem waar nu ook op grote schaal warmtenetten worden gepland.’’

De aanleg van die netten en stroomkabels zorgt ervoor dat de bodem opwarmt. Dat geeft weer problemen bij de drinkwaterleidingen. Drinkwater mag vanwege de kwaliteit van het water niet warmer worden dan 25 graden. De warmtenetten en stroomkabels mogen dus niet te dichtbij waterleidingen worden aangelegd.

Daar komt nog eens bij dat het planten van nieuwe bomen – iets wat gemeenten willen om klimaatverandering tegen te gaan – niet zo eenvoudig is als het lijkt. Bomen hebben nauwelijks ruimte voor hun wortelstelsels. Vooral in de stad is de bodem nu al overvol.

Onvolledig

Een ander probleem is dat de eigenaar onbekend is van veel, deels ongebruikte, kabels en leidingen in de grond. Het Kadaster houdt bij welke leidingen en kabels onder de grond lopen, maar die overzichten zijn volgens Dorée vaak onvolledig en onnauwkeurig. Tot 2006 was het niet wettelijk verplicht om de aanleg van nieuwe leidingen te melden. Oude leidingen zijn niet allemaal in kaart gebracht.

Officieel moeten netbeheerders en telecombedrijven ongebruikte leidingen en kabels verwijderen. ,,Maar die kabels weghalen is bijkans even duur en ingrijpend als het aanleggen ervan’’, zegt hoogleraar Dorée. ,,Weghalen doet men dus liever niet.’’ Dat leidt tot verrassingen tijdens graafwerkzaamheden. ,,Dan moet uitgezocht worden van wie die leiding of kabel is geweest, of het veilig is om ze weg te halen en wie dat gaat betalen. Om verdere kosten, vertraging en hinder te vermijden, kiest men toch vaak voor de optie ‘zand erover’.’’
Kabels

De grond in Nederland raakt overigens niet alleen voller door leidingen en kabels. Wegen en paden worden steeds vaker ondergronds aangelegd, net als parkeergarages, fietsenstallingen en vuilcontainers.
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 20 augustus 2019 09:42:

Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem

ENERGIETRANSITIEDe aanleg van warmtenetten, zwaardere stroomkabels en de vervanging van rioolbuizen leveren problemen op onder de Nederlandse grond. De bodem zit nu al overvol met leidingen en kabels. Extra graafwerk gaat veel overlast geven en zal meer schade veroorzaken.
Peter Winterman 20-08-19, 03:00 Laatste update: 08:23

,,De overheid heeft tot nu toe amper oog voor dit probleem. We moeten van het gas af en overstappen op duurzame vormen van energie, zoals stadsverwarming en warmtenetten. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de drukte in de ondergrond? Daarover is niet goed nagedacht.’’
Er wordt iets geroepen, dan onder druk van politieke samenwerking uitgevoerd, vervolgens wordt het onder z.g. druk van Brussel verplicht .... en hoe dat dan precies moet en/of wat de consequenties ervan zijn, ach dat zien we dan wel weer. Gaat het mis, dan roepen we gewoon 'met de kennis van nu hadden we het anders gedaan'.

Eén grote poppenkast:
www.kinderlandevenementen.nl/media/ki...
[verwijderd]
1
quote:

DeZwarteRidder schreef op 20 augustus 2019 09:42:

Meer hinder en schade door extra graafwerk voor aanleg warmtenetten in overvolle bodem

stadsverwarming
Ik woonde- en werkte in Den Haag tijdens de eerste aanleg van de stadverwarming in de jaren '80.
Werkte in een gebouw op het Bezuidenhout/Centrum, waar de pijpen onder een brug door moesten. Brug open gegraven, pijpen eronder ... boel keurig dicht bestraat met nieuwe klinkers, tegels- en stukje asfalt en klaar !?
Nee, er waren andere leidingen geraakt en de boel moest weer open, daarna weer dicht, daarna weer open etc.
Zag dit vanuit mijn werkplek gebeuren (had prima uitzicht) en zo is dat stuk wel 5 keer open- en dicht gegaan ivm onvoorzien leidingwerk.

Toen men uiteindelijk echt klaar was ... zag de bestrating + asfalt er niet meer uit en dat bleef jaren zo ... geen geld meer voor ;-)
Chiddix
0
In 2017 hadden 600000 huishoudens blok of stadsverwarming. Voordeel wordt gezegd, je behoeft minder te isoleren.
Nadeel is, je betaalt meer dan bij een gasaansluiting op jaarbasis. In de media verschijnen regelmatig berichten , dat het duur is. Gaat over een paar honderd euro meer dan bij een gasaansluiting.
Misschien is de prijs omlaag te krijgen door goede isolatiewoning maar dan kom je weer terecht bij de warmtepomp.
Algemeen geldt, dat goede isolatie woning leidt tot minder stookkosten.
1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  17:55
 Germany40^ 17.895,10 -1,07%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.935,33 -1,09%
 US30^ 37.837,30 -1,35%
 Nasd100^ 17.261,65 -1,50%
 US500^ 5.010,46 -1,22%
 Japan225^ 37.420,14 -1,52%
 Gold spot 2.329,67 +0,59%
 EUR/USD 1,0720 +0,21%
 WTI 82,47 -0,52%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%