Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Griekenland

6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 302 303 304 305 306 307 308 » | Laatste
voda
0
Grieks parlement stemt in met akkoord over nieuwe naam Macedonië

Het parlement van Griekenland heeft vrijdag ingestemd met de nieuwe naam van buurland Macedonië. Daarmee is na een conflict van 28 jaar de weg vrijgemaakt voor een Macedonisch lidmaatschap van de Navo en de Europese Unie.

De leden van de Vouli schaarden zich met 153 tegen 146 stemmen achter het akkoord dat de Griekse regering vorige zomer sloot met ‘Noord-Macedonië’. De naam van de uit Joegoslavië voortgekomen republiek ligt uiterst gevoelig in Griekenland. Het land heeft een provincie met die naam en hecht sterk aan de historische betekenis erachter. De Macedonische koning Alexander de Grote (356-323 voor Christus) was een in Macedonië geboren Griek.

Merkel
Vanuit Europa was al lang aangedrongen op een overeenkomst tussen de regering in Athene en die in Skopje. Athene boycot in feite de aansluiting van Macedonië bij de EU en het trans-Atlantisch bondgenootschap. Tijdens een recent bezoek aan Athene drong de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog aan op ratificatie van het verdrag.

Moskou verzet zich tegen aansluiting van Macedonië bij de EU en de Navo. De Russen zien met lede ogen hun invloed op de Balkan verder afnemen. President Vladimir Poetin liet zich onlangs nog kritisch uit over de naamswijziging.

60% tegen
Het parlement in Athene heeft drie dagen gedebatteerd over de kwestie Macedonië. Het was de bedoeling al donderdag tot een stemming over te gaan, maar de zeer lange lijst parlementariërs die zich als spreker hadden aangemeld maakte dit onmogelijk.

Uit opiniepeilingen blijkt dat zo'n 60% van de Grieken tegen het akkoord met Macedonië is. Betogers uitten de afgelopen dagen voor het parlementsgebouw in Athene luidkeels hun onvrede. Vrijdag bleef het aantal demonstranten beperkt, deels vanwege de harde regen, maar ook omdat ze geen rekening hadden gehouden met een extra dag van parlementaire debatten.

Verkiezingen in september
Oppositieleider Kyriakos Mitsotakis stelde tijdens het debat dat Griekenland nog de mogelijkheid heeft in EU-verband een veto uit te spreken over een voorstel tot toetreding van Macedonië. Hij krijgt daar mogelijk de kans toe als premier. Uiterlijk in september zijn er verkiezingen en Mitsotakis' centrumrechtse ND staat ruim voor in de peilingen.

Dat de Vouli zijn steun zou geven aan het door premier Alexis Tsipras verdedigde voorstel komt niet als een verrassing. De afgelopen dagen was duidelijk dat een aantal onafhankelijke parlementsleden zijn minderheidsregering zou steunen. Voor Tsipras geldt de uitslag van vrijdag als een groot politiek succes.

fd.nl/economie-politiek/1287089/griek...
voda
0
Griekenland verhoogt minimumloon

De Grieken kunnen voor het eerst sinds het begin van de Griekse schuldencrisis bijna tien jaar geleden een hoger minimumloon tegemoet zien. Minister-president Alexis Tsipras vroeg maandag zijn kabinet om in te stemmen met het voorstel van de minister van werkgelegenheid om het minimummaandloon met 11% te verhogen tot €650.

Alexis Tsipras: 'Uit uw reactie merk ik dat mijn voorsrtel is aangenomen.'Alkis Konstantinidis/REUTERS

'Ik doe een beroep op u om na een decennium van loonsverlagingen een historische stap te zetten', stelde Tsipras volgens persbureau Reuters. Zijn ministers applaudisseerden, waarna de premier met een glimlach antwoordde: 'Uit uw reactie maak ik op dat mijn voorstel is aangenomen.'

Het plan moet de komende dagen nog door het parlement worden goedgekeurd. De regering hoopt dat het hogere minimumloon al vanaf februari kan gelden.
Griekenland zag zich tijdens de financiële crisis en economische recessie in 2012 genoodzaakt het minimumloon met 22% te verlagen tot €586. Het jeugdloon voor werknemers tot 25 jaar werd destijds nog sterker gekort onder druk van de internationale geldschieters. Tsipras wil het jeugdloon nu helemaal afschaffen.

Omgerekend per uur lag het huidige Griekse minimumloon met €3,39 onder dat van Spanje (€4,46), Portugal (€3,49) en Slovenië (€4,84), zo bleek uit Duitse berekeningen van een jaar geleden. Het wettelijke minimumuurloon in Nederland bedroeg in 2018 omgerekend €9,68.

fd.nl/economie-politiek/1287388/griek...
voda
0
Griekenland hoopt met obligatie-uitgifte te profiteren van sterke vraag

Griekenland heeft zes grote zakenbanken ingehuurd om deze week een obligatie uit te geven, de eerste sinds het land in augustus vorig jaar van het kredietinfuus af ging. Het Zuid-Europese land hoopt te profiteren van de sterke vraag naar staatsobligaties in euro's met een wat hogere rente, en van het oplossen van de Macedonië-kwestie.

Opluchting bij de Griekse premier Alexis Tsipras (rechts) vrijdagavond wanneer het Griekse parlement akkoord gaat met de oplossing van de Macedonië-kwestie. Een politieke crisis werd daarmee afgewend.Reuters

Het plan is een vijfjaarsobligatie van €2,5 mrd tot €3 mrd in de markt te zetten. Dat zal gebeuren 'op korte termijn, afhankelijk van marktomstandigheden', aldus de Griekse overheid. Het wordt de eerst obligatie-uitgifte sinds Griekenland vorig jaar augustus na acht jaar het weer af kon zonder internationale steun.

In juli 2017 maakte Griekenland al wel met een vijfjaarsobligatie zijn rentree op de kapitaalmarkt, en in februari vorig jaar volgde een zevenjaars. Door tegen goede voorwaarden een obligatie uit te geven zou Griekenland laten zien zich op eigen kracht te kunnen financieren.

Macedonië
Het gekozen moment lijkt erg gunstig. Vrijdag stemde het Griekse parlement in met de naamswijziging van buurland Macedonië naar Republiek Noord-Macedonië. Dat beëindigde een slepende kwestie die er onder meer toe leidde dat Griekenland de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie en de Navo blokkeerde. Het was lange tijd de vraag of premier Alexis Tsipras de politieke strijd over de voor Grieken gevoelige naam Macedonië zou overleven.

Beleggers reageren maandag opgelucht op het wegebben van de politieke spanning. De Griekse tienjaarsrente stond aan het einde van de dag op 4,06% en eerder op de dag zelfs op 4,02%, het laagste punt sinds eind september. De vijfjaarsrente noteerde in de loop van maandagmiddag 2,96%, het laagste niveau sinds juli vorig jaar. 'De deur naar de markt is nu open voor Griekenland', zegt obligatiestrateeg Matt Cairns van Rabobank.

Periferie populair
Vorige week werd al duidelijk dat beleggers staan te springen om schuldpapier uit de Europese 'periferie'. Spanje noteerde dinsdag het grootste orderboek ooit voor een grote euro-obligatie in euro's. Op een tienjaarsobligatie van €10 mrd werd voor €46,5 mrd ingeschreven. Daarbij hoefde Spanje nauwelijks een renteconcessie te doen. De rente kwam uit op 65 basispunten boven de swaprente.

Ook Ierland, Italië en Portugal haalden al geld op. Italië is deze week weer in de markt met €6,5 mrd tot €8 mrd aan vijf- en tienjaarsobligaties.

Cairns van Rabobank stelt dat een Griekse tienjaars nog net wat te veel gevraagd zou zijn. 'Een looptijd van vijf jaar klopt wel. Veel beleggers zijn op zoek naar positieve “carry” [profiteren van renteverschil], en dat is bij de kernlanden moeilijk te vinden. En beleggers weten dat de ECB zijn beleid voorlopig niet gaat aanpassen, zodat de kortetermijnrentes van kernlanden laag zal blijven.'

fd.nl/beurs/1287380/griekenland-hoopt...
voda
0
Greece's Public Power seeks higher price from two bidders for coal plants

Reuters reported that Greece’s Public Power Corp is seeking a higher price from two bidders for three coal-fired plants it is selling to boost competition in the energy market. The sale was a condition of Greece’s last international bailout and the deadline for bids expired on Wednesday. It had been repeatedly pushed back since the tender was launched last year for various reasons. The state-controlled utility asked bidders on Wednesday to raise their offers and its board will meet on Friday to evaluate them, a source from the company said on condition of anonymity.

PPC is selling two plants in the town of Megalopoli on the southern Peloponnese along with another plant and a licence to build a new one in Meliti, northern Greece, after a European Union court ruled that the utility had abused its dominant position in the coal market.

Greek group GEK Terna, jointly with Czech company Seven Energy, submitted one of the bids, a government official told Reuters on condition of anonymity. A source close to the sale said that GEK Terna had bid for all the assets on sale.

The other bidder was Greek industrial group Mytilineos , the government official said. Mytilineos was not available for comment but an official with knowledge of the matter said the group bid only for the plant in Meliti.

Source : Thomson Reuters
Contrair1975
0
Zitten er hier ook mensen belegd in Griekenland en/of de Griekse banken?

Ik heb sinds 2017 een klein gedeelte van mijn portfolio gealloceerd aan de 5 Griekse banken (Attica, Alpha, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece, Pireaus) en 2 weken geleden heb ik mijn oorspronkelijke inleg verdubbeld (van 4.5 naar 9%). De meeste banken hebben een Price-to-Book ratio < 0.2 vanwege grote zorgen over de non-performing loans en de algemene griekse economie, maar er lijken EINDELIjk wat positeve signalen te zijn:
1. Sinds 2008 in Q1-2019 weer stijgende huizenprijzen
2. Boven gemiddelde economisch groei in EU
3. Banken reduceren non performing loans (was > 45%, nu gemiddeld nog steeds enorm hoog met 30-35% maar de meeste banken verwachten dit te reduceren tot < 10% in 2022-2023)
4. Extreem linkse regering heeft enorme verkiezingsnederlaag geleden in Europeze verkiezingen in Mei, een centrum-rechts kabinet is waarschijnlijk volgens de polls
5. Griekse staatsleningen gaan inmiddels weg voor 2.7% - 10 jaar, en absolute bodem sinds 2009.
6. Meerderheid van de griekse banken is recentelijk geupgrade bij Fitch

Al met al lijken er meerdere signalen op groen te staan. De Athene stock index is dit jaar met ~40% gestegen, de banken gemiddeld zo +100%.

Let wel, de Athene stock index is ongeveer 95% gedaald vanaf hun piek in 2008. De Griekse banken waren op hunh laagste prijs (2016) gemiddeld 99.97% lager tov de piek in 2008 en 99.9% lager dan de piek van 2011 (toen alles in elkaar stortte).

Wat denken jullie over de kansen in griekenland, als LANGE TERMIJN belegging (minimaal 15-20 jaar)?

www.bloomberg.com/news/articles/2019-...
voda
0
Mitsotakis vormt snel ministersploeg

De conservatieve Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft maandag de econoom Christos Staikouras aangezocht als minister van financiën. Griekenland, dat zwaar in het krijt staat bij de andere landen van de eurozone, wil van de Eurogroep meer ruimte krijgen om de economie via belastingverlaging te laten groeien.

De 46-jarige Staikouras zit als sinds 2007 in het parlement. Hij was coördinator economisch beleid van de partij Nea Demokratia. Hij kent het departement, want onder de vorige conservatieve regering van Antonis Samaras diende hij er al als onderminister.

Nikos Dendias (60) wordt de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Ook hij is een oudgediende. Hij was minister van justitie en van defensie in vorige conservatieve regeringen.

Hoewel de Turkse president Tayyip Erdogan zondagavond de eerste was om Mitsotakis te feliciteren, lopen de spanningen rond de oude twistappel Cyprus de laatste tijd weer op. Cyprus en Turkije maken beide aanspraken op de olie- en gasvoorraden rond het verdeelde eiland.

fd.nl/economie-politiek/1307942/mitso...
voda
0
Zelfs op de Griekse beurs valt er weer geld te verdienen

Aan spektakel geen gebrek op de Griekse beurs de afgelopen jaren. Het land is sinds de eurocrisis synoniem geworden voor financieel fiasco en dreigde nog niet zo heel lang geleden de hele eurozone mee de afgrond in te sleuren. Maar ondanks alle rampspoed staan er nog steeds aandelen genoteerd aan de beurs in Athene. En de koersen gaan tegenwoordig weer omhoog. Wat heet: met een koerswinst van 41,5% in het handelsjaar tot nu toe is de Griekse beurs zelfs de best presterende aandelenbeurs ter wereld.

Wat is er aan de hand in het land waar je tot voor kort alleen maar geld kon verliezen op de beurs?

Op de eerste plaats: rust en regelmaat. Na de eurocrisis, waarbij de beelden van relschoppers in Athene het nieuws beheersten, is er eindelijk sprake van stabiliteit. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houden Griekenland overeind met noodleningen, de Griekse regering voert de gevraagde bezuinigingen door. Begrotingstekorten zijn onder druk van Brussel inmiddels omgeslagen in overschotten, en ook de economie groeit weer.

Daar komt bij dat sinds de parlementsverkiezingen van begin deze maand de macht in Griekenland weer in handen is van de conservatieve partij Nieuwe Democratie. Deze politieke partij wordt als 'marktvriendelijker' beschouwd dan het linkse Syriza, dat vanaf 2015 aan de macht was.

Verkiezingen
De winst van Nieuwe Democratie wordt als een plus gezien, maar eigenlijk hoeven beleggers zich tegenwoordig niet eens meer druk te maken over Griekse politiek, betoogt George Zois van CFE Capital, een kleine vermogensbeheerder in Londen. Zois is van Griekse afkomst maar woont en werkt al jaren in de Britse hoofdstad.

‘Verkiezingen in Griekenland zijn totaal irrelevant geworden. Het land wordt vanuit Brussel bestuurd, niet vanuit Athene,’ zegt Zois.

Griekse banken
De aandelenbeurs in Athene wordt gedomineerd door de Griekse banken. Die zijn goed voor ruim 20% van de index en de koersen werden tijdens de crisis bijna weggevaagd. De Griekse banken zijn lang geleden verworden tot penny stocks, centenaandelen. Maar voor wie van gokken houdt valt er ook aan penny stocks geld te verdienen. Het aandeel van Piraeus Bank won dit jaar bijvoorbeeld al ruim 233%. In euro’s ziet die winst er heel wat minder spectaculair uit: van €0,84 naar €2,80. Koploper op de Griekse beurs is Attica Bank, dat dit jaar 290% won.

‘Het dieptepunt is bereikt, beleggers passen zich aan de nieuwe realiteit aan,’ zegt Zois. ‘Grieken zijn in principe goede bankiers. Het is de Griekse overheid die de crisis heeft veroorzaakt, niet de Griekse banken’.

grafiek

Slechte leningen
Maar die banken torsen anno 2019 nog wel een enorme erfenis van de crisis met zich mee. De balansen van Griekse banken zitten vol met slechte leningen, in jargon non-performing loans geheten. Dat zijn leningen waarvan het vrijwel zeker is dat die niet of slechts gedeeltelijk worden terugbetaald. Er wordt al jaren nagedacht over een oplossing, maar tot dusver zonder resultaat. Lichtpuntje is dat de economie dus weer groeit in Griekenland, en daarmee de waarde van het onderpand van die leningen.

Als de huizenprijzen stijgen is dat bijvoorbeeld goed nieuws voor banken die hypotheken hebben uitstaan die niet worden afgelost. Maar het herstel is nog bescheiden en er is nog veel onzekerheid, zegt Dimitri Chatzoudis, fondsbeheerder bij de Rotterdamse vermogensbeheerder Robeco.

Risico's
‘De koersen bewegen ieder jaar op en neer op nieuws over de waarde van het onderpand en de plannen voor het herstructureren van de schulden van de Griekse banken. Maar het valt nog te bezien of alle hervormingen worden doorgevoerd en of het de Griekse banken lukt om van de erfenis van de crisis af te komen’.
Ook Chatzoudis is van Griekse afkomst, maar woont al bijna zijn hele leven in Nederland en heeft jarenlange ervaring met beleggen in opkomende markten. ‘Het gaat een stuk beter in Griekenland dan we in tijden hebben gezien, maar de risico’s zijn nog steeds groot,’ zegt de fondsbeheerder. ‘Voor ons te groot, Robeco belegt het geld van de opkomende markten-fondsen niet in Griekse aandelen.’
Gokbedrijf
Maar toch: tegenover dat risico staan dus wel hoge winstpercentages. En wie letterlijk van gokken houdt kan terecht bij gokbedrijf Opap. Opap is een begrip in Griekenland en organiseert bijvoorbeeld het gokken op paardenraces en de nationale loterij. Vermogensbeheerder Zois noemt het een uitstekende belegging, maar ook dit aandeel is volatiel. Dit jaar staat er een plus van meer dan 30% op de borden, maar vorig jaar was dat nog -28%.

Jeroen Groot

fd.nl/beurs/1309410/zelfs-op-de-griek...
voda
0
Oud-ABN Amro-bankier Reehoorn gaat Griekse bank helpen

'Ik wilde iets nieuws en dat moest buiten Nederland zijn', zegt Wietze Reehoorn. Hij werkte dertig jaar bij ABN Amro, waarvan acht jaar in de Raad van Bestuur. Tot hij in 2017 tijdens de machtsstrijd binnen de bank zijn positie als chief risk officer en chief strategy verloor. Vorige week is de 57-jarige Reehoorn benoemd in het bestuur van de oudste particuliere bank van Griekenland: de National Bank of Greece.

‘Een oud-collega tipte me dat het Hellenic Financial Stability Fund, dat sinds 2010 grote pakketten aandelen bezit in de Griekse banken, ervaren buitenlandse bestuurders zoekt om de banken gezond te maken', zegt Reehoorn. 'Jeroen Dijsselbloem hoorde ervan en zei meteen: “Wietze, dat moet je doen”. Zo is de bal gaan rollen. Ik ben heel blij met deze benoeming. Ik denk één week in de maand in Griekenland te moeten zijn en houd mijn handen dus vrij voor andere klussen.’

Hij zegt het afgelopen jaar de nodige aanbiedingen te hebben gehad, waarvan een aantal ook met een uitstekend salaris. ‘Maar die pasten me niet. Deze bank kampt met problemen die wel lijken op die van ABN Amro destijds. De bank heeft in Griekenland ook een status die enigszins met die van ABN Amro is te vergelijken.'

Handen niet branden
Volgens Reehoorn willen veel mensen hun handen niet branden aan een baan bij een Griekse bank. Zij zien op tegen Griekse gewoonte om snel te gaan procederen, en de stroperigheid staat tegen. Het salaris karakteriseert Reehoorn als: ‘Niet bovenmatig veel.' Positief is dat tegelijkertijd veranderingen snel gaan: 'Er is nu een nieuwe regering aangetreden. In het verleden volgde dan de vervanging van de gehele raad van bestuur. Die tijd is voorbij.’

Reehoorn zegt dat de National Bank het toezicht anders moet opzetten. ‘Het is mijn taak als lid van de Raad van Bestuur dat te begeleiden.’ Het is één van de twee taken van de oud-ABN Amro bestuurder: hij zit niet alleen de commissie voor die het toezicht onder de loep neemt. Ook is hij voorzitter van de commissie die zich gaat bezighouden met de transformatie en strategie. ‘Ik heb ervaring op dit vlak. Bij ABN Amro heb ik drie strategische rondes geleid.’

One-tier systeem
Reehoorn is non-executive lid van het bestuur. Bij de bank is sprake van een one-tier systeem, zonder strikte scheiding van de raad van bestuur en de commissarissen. ‘Dat heeft voor mij het voordeel dat ik als non-executive toch een behoorlijk actieve uitvoerende rol kan spelen.’

Gaat Reehoorn min of meer hetzelfde doen als destijds, alleen dan bij een bank waar de moeilijkheidsgraad een stuk hoger ligt? Hij kan erom lachen: ‘Het komt er wel op neer ja.’

Oninbare leningen
Het grote probleem van de Griekse banken is de enorme hoeveelheid oninbare leningen op de balans. In Europa moet zo’n 2 à 3% van de leningen als problematisch worden gekwalificeerd, in Griekenland is het als gevolg van de jarenlange diepe recessie 40%.

‘In het verleden werden kredieten soms om politieke redenen verstrekt. Dat is sinds de crisis gelukkig niet meer het geval. Maar hier ligt een enorme uitdaging. De omvang van de oninbare kredieten is al iets teruggebracht, maar er moet heel veel meer gebeuren. Er moet geld vrijkomen waardoor banken ook weer kredieten kunnen gaan verstrekken en de Griekse economie nieuw leven krijgt ingeblazen’, zegt Reehoorn.

Hij verwacht een hoop nieuwe dingen te leren. ‘Ik spreek de taal niet, ik ken de mensen niet. Voor ABN Amro ben ik wel een paar keer in Athene geweest en ik ben meer dan eens naar Griekenland met vakantie gegaan. Het is een heel mooi land en ik vind de Grieken aardig. Het land spreekt me aan. Tegelijkertijd is het een land dat keihard is getroffen door de crisis. Dit is een avontuur waar ik graag instap!’

fd.nl/economie-politiek/1311101/oud-a...
voda
0
Griekenland trekt laatste kapitaalrestricties in

Griekenland keert op 1 september terug naar vrij kapitaalverkeer. De laatste restricties die werden ingevoerd tijdens de crisis die het land sinds 2010 trof vervallen dan, kondigde premier Kyriakos Mitsotakis maandag aan.

De maatregel is een bevestiging van de terugkeer van het vertrouwen en de stabiliteit in het land, aldus Mitsotakis. 'Vanaf vandaag zijn de kapitaalrestricties een ding uit het verleden.'

De beperkingen op de uitvoer van kapitaal werden ingevoerd in 2015, het dieptepunt van de crisis, toen Griekenland in de clinch lag met zijn crediteuren. De Europese Centrale Bank (ECB) staakte toen de noodfaciliteiten, banken sloten hun deuren drie weken en burgers konden niet meer dan 60 euro per dag pinnen.

Van de maatregelen die toen werden ingevoerd, resteerde alleen nog een maximum voor banktransfers naar het buitenland. Mitsotakis wil weer buitenlandse investeerders aantrekken om het economisch herstel te versnellen.

fd.nl/economie-politiek/1314680/griek...
voda
0
Vestas Bags 43 MW Order for 3 Wind Park Projects in Greece

Vestas has won a 43 MW order for three wind parks in Greece. The contract includes the supply and installation of 12 V136-3.6 MW for the Didima, Mavra Litharia and Dio Petres projects located in northern Greece. The order has been placed by Pavlidis S.A., a Greek marble and granite producer, and also comprises a 20-year Active Output Management 4000 (AOM 4000) service agreement. Turbine delivery is planned for the third quarter of 2020, whilst commissioning is planned for the fourth quarter of the same year.

Vestas pioneered the Greek wind market in 1986 and since then it has won orders for more than 1.7 GW of wind turbines. This new order reinforces the company’s leading position in the country with over 50 percent of market share.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Griekenland ambitieus over groei komend jaar

ATHENE (AFN/RTR) - Griekenland verwacht volgend jaar definitief uit de sleur van de al tien jaar durende schuldencrisis te breken. Het land voorziet in 2020 een economische groei van 2,8 procent, een versnelling ten opzichte van 2 procent dit jaar. Deze plannen staan in de conceptbegroting die de regering aan het parlement overhandigde.

De snellere groei hoopt het land te kunnen behalen door meer investeringen aan te trekken en belastingverlagingen door te voeren. "De conceptbegroting signaleert dat ons economisch beleid een scherpe afslag neemt richting groei en werkgelegenheid", was de toelichting van de staatssecretaris van Financiën. De werkloosheid daalt volgend jaar naar verwachting tot 15,6 procent. Dit jaar wordt daar 17,4 procent voor geraamd, het hoogste cijfer in de eurozone.

De groeiprognose voor Griekenland van de Europese Commissie ligt voor volgend jaar een stuk lager, op 2,2 procent. Griekenland voldeed de laatste jaren aan eisen van van haar crediteuren en kreeg weer toegang tot de financiële markten.
voda
0
Geld toe op Grieks staatspapier

(ABM FN-Dow Jones) De financieringkosten van Griekenland zijn voor het eerst negatief, hoewel alleen voor zeer korte looptijden.

Woensdag verkocht de Griekse schatbewaarder voor 487,5 miljoen euro aan driemaandsleningen met een rendement van 0,02 procent negatief. Bij de vorige veilingen van Grieks papier met een vergelijkbare looptijd was het rendement nog 0,095 procent positief.

Griekenland haalde dinsdag ook al 1,5 miljard euro op, met een tienjarige staatslening, tegen een rendement van 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Griekse rente daalt verder na bericht over opheffen schuldplafond banken

De rente op Griekse staatsobligaties gaat woensdag verder omlaag. Het effectief rendement op Grieks staatspapier met een looptijd van tien jaar zakte tot 7 basispunten naar 1,28%. Het rendement op obligaties met een looptijd van vijf jaar zakte eveneens 7 basispunten, naar 0,39%. Zo laag is het rendement op Grieks staatspapier met een looptijd van vijf jaar nog nooit geweest.

Aanleiding voor de dalingen is een bericht van persbureau Bloomberg. Dat meldde woensdag op basis van ingewijden dat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan zou zijn om een uit 2015 stammende maatregel voor de Griekse banken in februari op te heffen. Die maatregel legt een maximum op aan het bedrag aan staatsobligaties dat Griekse banken op hun balans mogen hebben staan.

Gesprek tussen Mitsotakis en Lagarde
Volgens Bloomberg zou de huidige Griekse premier Kyriakos Mitsotakis dinsdag een gesprek hebben gehad over dit onderwerp met de nieuwe ECB-president Christine Lagarde.

Het plafond werd in 2015 ingevoerd als voorzorgsmaatregel. Destijds lag de regering van de linkse Syriza-partij overhoop met de schuldeisers over de terugbetaling van de Griekse staatsschuld. De toch al zwakke Griekse banken mochten niet teveel risico lopen van de ECB. Een vertrek van Griekenland uit de euro hing boven de markt.

Bijna vijf jaar later liggen de kaarten heel anders. In 2018 kwam er een formeel einde aan de steunprogramma's voor Griekenland, en de rentes op staatsobligaties zijn al een paar jaar flink aan het dalen. Ook dit jaar gaat het hard: in maart was het rendement op Grieks tienjaars papier nog bijna 4%.

Het opheffen van het plafond betekent mogelijk meer vraag naar de obligaties vanuit de banken, en daarmee stijgende koersen. Bij obligaties bewegen koers en rendement tegengesteld, de markt lijkt woensdag dus al voor te sorteren op deze maatregel.

Teken van vertrouwen
Bovendien kan het opheffen van de maatregel als een teken van vertrouwen in de Griekse economie en de Griekse regering worden gezien. Die trad in juli dit jaar aan en wordt als meer 'marktvriendelijk' beschouwd dan de linkse voorgangers van Syriza.

De Griekse regering wil de bankensector opschonen met een ambitieus programma, Hercules genaamd. Daarbij krijgen de Griekse banken hulp in de vorm van €9 mrd aan overheidsgaranties. Die moeten de verkoop van probleemleningen op de bankbalansen stimuleren. De Griekse banken kampen sinds de eurocrisis met een grote hoeveelheid slechte leningen. Door die leningen deels van staatsgarantie te voorzien, zouden de banken die leningen makkelijker kunnen verkopen en kunnen ze zichzelf van deze last bevrijden.

fd.nl/beurs/1328702/griekse-rente-ver...
voda
0
EU helpt Griekenland met snellere asielprocedures

Het Europese Agentschap voor asielzaken (EASO) gaat dit jaar het aantal personeelsleden in Griekenland uitbreiden van vijfhonderd uitbreiden tot meer dan duizend. De Europese Unie en Griekenland hebben daarover dinsdag een akkoord ondertekend in de Griekse hoofdstad Athene.

De Europese Unie helpt Griekenland om de achterstand in asielbehandelingen terug te dringen, zo is afgesproken. Athene kampt met grote achterstanden in de asiel-en beroepsprocedures en kreeg de afgelopen jaren ook te maken met een grote toestroom van vluchtelingen en migranten vanuit Turkije. De achterstand bij de Griekse asieldienst is opgelopen tot meer dan 70.000 mensen.

Het extra personeel zal bestaan uit asielambtenaren, tolken en vertalers, en administratief personeel. De Europese ambtenaren komen te werken op het vasteland en op vijf Griekse eilanden waar veel vluchtelingen worden opgevangen in overvolle kampen. In de kampen zijn ook grote problemen met veiligheid, hygiëne, huisvesting en medische zorg.

fd.nl/economie-politiek/1332717/eu-he...
voda
0
Griekse tienjaarsrente duikt onder de 1%-grens

Het is bijna acht jaar geleden dat de Griekse overheid met succes obligatiehouders overtuigde om een groot deel van de vorderingen op het land af te schrijven. Dat was onderdeel van een bail-out-pakket om de schuldenlast te verminderen. Onder deze Private Sector Involvement deden obligatiehouders officieel vrijwillig afstand van 53,5% van de nominale waarde van hun vordering. Ze hadden niet veel keuze: Griekenland dreigde op een chaotische manier failliet te gaan. Als dat was gebeurd, hadden ze wellicht helemaal naar hun centen kunnen fluiten.

Hoe anders is de situatie nu. De schuld van het land is nog steeds heel hoog, 185% van het bruto binnenlands product (bbp), maar de economie groeit en het land heeft zowaar een functionerende regering. Het helpt natuurlijk ook dat via de Europese noodfondsen Griekenland nauwelijks rente betaalt over die schuld.

Rendementen van 45%
Vorige maand wist het land voor het eerst sinds de crisis een vijftienjarige lening op de markt te brengen. En de tienjaarsrente dook woensdag voor het eerst in de geschiedenis onder de 1%. In 2012 eisten beleggers nog rendementen tot 45% voor ze in de schuld van het land durfden te stappen.

Maar tegenwoordig is een positief rendement op obligaties in de eurozone bijna nergens meer te krijgen. In landen als Duitsland, Nederland en Frankrijk leggen beleggers op hun obligaties toe, terwijl landen als Portugal en Spanje zo'n 0,30% bieden.

En dan lijken de Griekse obligaties ineens aantrekkelijk in de 'jacht op rendement' die beleggers nu maken. In het Griekse staatspapier ligt mogelijk zelfs nog een ritje in het verschiet.
Opkoopprogramma
Dat zit zo: er hoeft maar een kredietbeoordelaar te beslissen dat Griekenland niet meer de zogenaamde junkstatus heeft, en dan mag de Europese Centrale Bank (ECB) de Griekse obligaties meenemen in het opkoopprogramma dat onlangs weer is opgestart.

Nu wordt de kredietwaardigheid van Griekenland nog niet als 'investeringswaardig' gezien door de Moody's van deze wereld. Die hebben het land nog 2 of 3 stappen daaronder gekwalificeerd. Maar wel allemaal met positieve vooruitzichten. Standard & Poor's gaat in april de beoordeling herzien en wellicht komt de heilige graal dan wat meer in zicht. ECB-president Lagarde zei recent nog dat ze ervan overtuigd was dat de schuld van Griekenland op een gegeven moment weer in aanmerking zou komen voor het opkoopprogramma.

Bijkomend voordeel is dat Griekse banken nu ook goedkoper kunnen lenen op de markt. Volgens persbureau Bloomberg kreeg Piraeus Bank voor €4 mrd aan biedingen binnen voor een €500 mln-obligatie, die meetelt voor het Tier-2-kapitaal van de bank. Zo kon de rente omlaag naar 5,5%, waar een half jaar geleden nog 9,75% moest worden vergoed.

fd.nl/beurs/1334545/griekse-tienjaars...
voda
0
ECB versoepelt voorwaarden onderpand

De Europese Centrale Bank versoepelt de leenregels voor banken. Van nu af aan kunnen die als onderpand ook obligaties van de Griekse overheid met een slechte kredietstatus inleveren. Om de Europese economie, en vooral de Griekse, te ondersteunen is de ECB bereid tijdelijk meer risico te nemen.

Op 19 maart kondigde de centrale bank al aan om soepeler met voorwaarden voor onderpand om te gaan springen. De daad wordt nu bij het woord gevoegd. Ook geeft de ECB aan dat het in zijn risicomodellen met kleinere buffers voor onderpand gaat werken.

Banken kunnen zich bij het leenloket van de ECB melden om er tegen een negatief tarief van 0,75% geld op te halen. Vooral Griekse banken hadden echter moeite om aan de leenvoorwaarden te voldoen, omdat ze vooral veel Griekse overheidsschulden, met junk-status, op de balans hebben die niet werden geaccepteerd in Frankfurt. De Griekse bankensector heeft het door de stand van de Griekse economie al jaren zwaar en kan op de gewone kapitaalmarkt alleen tegen hoge rentevergoedingen aan financiering komen.

Tot halverwege 2018 konden ze nog wel bij de ECB aankloppen, die Griekse staatsobligaties als onderdeel van het reddingsprogramma nog accepteerde. Toen het reddingsprogramma van Griekenland dat jaar werd afgerond, werden de Griekse leningen echter niet meer geaccepteerd. Door de maatregel van de ECB wordt het nu weer goedkoper voor de Griekse overheid om geld bij te lenen. De centrale bank geeft aan dat de maatregel tijdelijk is en alleen geldt tijdens de coronacrisis.

fd.nl/economie-politiek/1340658/ecb-v...
s.lin
0
Griekse economie krimpt met 10 procent door coronacrisis
14 april 2020

De Griekse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de vandaag gepresenteerde World Economic Outlook. Op deze recessie volgt in 2021 een groei van 5,1 procent, verwacht het IMF.

Geen land blijft een recessie bespaard. Het IMF gaat ervan uit dat de wereldeconomie in 2020 met 3 procent zal krimpen, gevolgd door een jaar van herstel in 2021. “De omvang en het tempo van het instorten van de activiteit hebben wij in onze levens nog nooit meegemaakt”, schrijft IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath.

Als de pandemie langer duurt, valt de schade veel hoger uit en krimpt de wereldeconomie in 2021 met nog eens 8 procent. Volgens Gopinath staat de wereldeconmie voor de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw. In geld uitgedrukt zal er dit en volgend jaar voor minstens 9 biljoen dollar (8 biljoen euro) aan economische waarde in rook opgaan. Dat is groter dan de economie van Japan en Duitsland samen.

Door maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen – zoals reisbeperkingen, (gedeeltelijke) lockdowns en social distancing – is de economische activiteit in bijna alle landen ingestort. De mondiale economische crisis als gevolg van de coronapandemie is door het IMF daarom omgedoopt tot ‘The Great Lockdown’.

parakalo.wordpress.com/
voda
0
Gezin ziet reis op vliegveld stranden: Geen QR-code, dan Griekenland niet in

Martijn van Gulick had nu met zijn vrouw en dochter op het strand van Kreta moeten zitten. Tot zijn verbazing en frustratie werd het Helmondse gezin door de marechaussee tegengehouden op het vliegveld in Maastricht: hij had een coronaformulier niet ingevuld.

Tonny Peeters 23-07-20, 19:00 Laatste update: 21:14

Ze zijn alle drie ontzettend toe aan een rustgevende vakantie. Na een aantal heftige maanden in deze coronatijd willen Martijn van Gulick, zijn vrouw Perian en 6-jarige dochter Lorien de ontspanning opzoeken. Perian wil stoom afblazen nadat ze in de thuiszorg van dichtbij zag wat de vreselijke gevolgen van de pandemie zijn. De veranderde wereld maakt ook veel indruk op Martijn en Lorien.

Daarom plant het gezin een reisje naar Duitsland. Dat gaat op het allerlaatste moment niet door, omdat de geboekte camping ineens vol blijkt. Dus wordt maandag in allerijl een last minute geboekt naar de zon. Martijn vindt het buitenkansje via Vakantiediscounter. Met volle koffers en opgewekt humeur arriveren ze gisterochtend op Maastricht-Aachen Airport.

,,We waren overal op voorbereid, dachten we. We hadden mondkapjes op, desinfecterende gel mee en we hadden handschoentjes”, vertelt Van Gulick vanuit zijn Helmondse woonkamer. ,,Na drie kwartier wachten in de rij waren we aan de beurt, maar toen werden we ineens tegengehouden. Ik werd heel pissig.”

Papieren prullenbak in

Wat blijkt: de coronamaatregelen in Griekenland zijn sinds begin deze week aangescherpt. Reizigers moeten 48 uur voor vertrek via een QR-code een gezondheidsverklaring insturen. Het Helmondse gezin dacht dat een ingevulde, papieren versie op het vliegveld voldoende was. Die verdwijnt tot groot ongenoegen van Van Gulick linea recta de prullenbak in. Geen QR-code betekent geen vliegreis, meldt de marechaussee resoluut.

Het gezin Van Gulick blijkt niet het enige: in totaal zijn er zo’n twaalf reizigers met hetzelfde probleem. De lotgenoten verzamelen zich en bellen naar Vakantiediscounter en Corendon, dat de vlucht uitvoert. Veel wijzer worden ze niet. Opnieuw voeren frustraties de boventoon. ,,Als je een reis wilt boeken, is iedereen bereikbaar. Maar dan gebeurt zoiets en krijg je niemand aan de lijn.”

600 euro extra erin pompen
Na vele pogingen lukt het alsnog. Van Gulick krijgt een boodschap die hij eigenlijk niet wil horen: een voucher ter waarde van de betaalde 1733 euro is geen optie. ,,We konden onze reis omboeken naar zaterdag en dan vliegen via Eindhoven Airport. Dat kost dan wel 193 euro per persoon extra. Ik ga toch geen zeshonderd euro extra in een reis van acht dagen pompen als ik al ruim 1700 euro heb betaald?!”

Volgens een woordvoerster van Corendon stuurt het bedrijf meerdere keren een herinnering, per e-mail en sms. Sommige vakantiegangers hadden via reisbureaus geboekt, maar ook die hebben volgens de woordvoerster tijdig op het formulier gewezen. ,,Daar houdt onze verantwoordelijkheid op. Het is ook aan reizigers zelf om bijvoorbeeld een paspoort mee te nemen.”

‘We hebben niks gehad’
Van Gulick verwerpt dat. Volgens hem is door beide ondernemingen met geen woord gerept over de benodigde QR-code. ,,We hebben niks gehad. Heel raar dat ze dit beweren.” Andere reizigers waren wel op de hoogte en het lukte hen het vliegtuig in te stappen, maar ze werden later in Griekenland tegengehouden. In totaal zijn 28 reizigers gedupeerd.

Martijn van Gulick laat het nieuws de komende dagen allemaal bezinken. Gaat hij nog op zoek naar een ander reisje, om toch die ontspanning op te zoeken waar het gezin zo naar smacht? ,,Misschien rijden we nog een paar dagen naar onze familie in Duitsland. Onze koffers staan toch nog hier in de woonkamer klaar.”

www.ad.nl/binnenland/gezin-ziet-reis-...
voda
0
S&P verhoogt kredietrating Griekenland

Door ABM Financial News op 23 april 2021 22:37
Views: 1.605

(ABM FN-Dow Jones) Standard & Poor's heeft de kredietstatus van Griekenland verhoogd van BB- naar BB met een positieve outlook. Dit meldde de Amerikaanse kredietbeoordelaar vrijdagavond.

Na een krimp van ruim 8 procent in 2020 als gevolg van de coronacrisis, rekent S&P voor 2021 op een groei van 4,9 procent voor de Griekse economie. In 2022 groeit de economie met 5,8 procent, denkt het ratingbureau.

Volgens S&P kan de Griekse economie profiteren van aanzienlijke fiscale buffers en aanvullende stimulering vanuit het steunfonds van de EU.
6.157 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 302 303 304 305 306 307 308 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.392,50 +0,55%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%