Pharming « Terug naar discussie overzicht

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
voda
0
Flatex haalt 20.000 klanten binnen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Flatex AG
28,45 0,20 0,71 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)

(ABM FN-Dow Jones) De uitbreiding van onlinebroker Flatex naar Nederland verloopt voorspoedig en het Duitse bedrijf wil dit jaar nog verder Europa in trekken, om te beginnen naar Spanje. Dat zegt CEO Frank Niehagen van Flatex woensdag in een interview met ABM Financial News.

“We hebben in twaalf weken al 20.000 klanten in Nederland”, aldus de CEO. “We verwachtten een sterke start, maar niet zo sterk. Het stelt ons gerust dat we de juiste keuze hebben gemaakt, om naar Nederland te gaan.”

Het bedrijf, dat aan het begin van de zomer zijn Nederlandse campagne lanceerde met opvallende Duitse slogans, mikte aanvankelijk op 20.000 tot 25.000 Nederlandse klanten voor het einde van het jaar. Inmiddels durft Flatex grotere aantallen te noemen. “We zouden graag 60.000 tot 100.000 klanten hebben, op zijn minst, binnen 12 tot 24 maanden. We willen serieus marktaandeel krijgen en een belangrijke speler worden in Nederland.”

Voor Duitsland, Oostenrijk en Nederland samen mikt Flatex op een verdubbeling van het aantal nieuwe klanten tot 60.000 dit jaar, waarvan er inmiddels al 50.000 zijn gerealiseerd.

Ter vergelijking: BinckBank heeft in combinatie met Saxo Bank 860.000 klanten in Europa en DeGiro telde halverwege dit jaar ruim 400.000 klanten in heel Europa. De twee rivalen geven geen aantallen voor Nederland. Ons land zou in totaal zo’n 1,4 miljoen particuliere beleggers tellen.

Flatex begon in Nederland met een beperkt aanbod van vooral contante aandelen en ETP’s of indextrackers. Nederlandse beleggers handelen graag ook in opties, maar in een model zonder transactiekosten blijkt dat lastig te realiseren. “We proberen opties tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden”, aldus de CEO.

Dat lukt mogelijk niet meer voor het einde van het jaar, zoals gehoopt, maar waarschijnlijk wel in het eerste kwartaal van volgend jaar. Voor het einde van het jaar wil het bedrijf ook margin gaan aanbieden, zodat klanten met geleend geld kunnen beleggen.

De Nederlandse klanten die zich in de eerste twaalf weken bij Flatex aanmeldden zijn actief, zei Niehage. Vertaald naar jaarbasis handelen ze minstens even veel als de klanten in Duitsland en Oostenrijk.

In Duitsland gooide Flatex twaalf jaar geleden de markt overhoop door met vaste tarieven te werken. Voor Nederland werd een model gekozen waarin de klant helemaal geen transactiekosten meer betaalt. De kosten worden verhaald op de aanbieders van beleggingsproducten. Dit model wordt in Nederland zeer goed ontvangen, zei de CEO.

Flatex opereert vanuit Duitsland en omzeilt zo het Nederlandse provisiebod. Hier zijn ‘kickback fees’ al geruime tijd verboden, omdat ze ondoorzichtig waren en de klant niet kon zien hoe veel ‘verborgen’ kosten aan hem werden doorberekend.

De Vereniging van Effectenbezitters noemde het omzeilen van het provisieverbod een stap terug. "De VEB is blij met het provisieverbod in Nederland. Het heeft geleid tot meer kostentransparantie. Praktijken waarbij over de rug van beleggers hoge provisies werden getoucheerd door tussenpersonen, zijn verleden tijd. Het is dan ook onwenselijk dat via initiatieven als Flatex provisieprikkels weer worden geïmporteerd", aldus de Nederlandse belangenbehartiger.

De VEB vindt daarom dat toezichthouders, zoals de Nederlandse AFM, op zoek moeten naar mogelijkheden om het provisieverbod in Nederland te beschermen.

Belangrijk voor Flatex is de nieuwe Europese richtlijn voor beleggingsinstellingen Mifid II, die zulke provisies of kickback fees wel toestaat, legt Niehage uit, mits ze aantoonbaar in het voordeel zijn van de klant. “We zijn transparant. We ontvangen provisies. We denken dat onze klanten daar voordeel van hebben”, aldus de CEO.

Niehage denkt niet dat het Nederlandse provisieverbod meer navolging zal vinden nu de Mifid II-richtlijn er is. “Ik verwacht dat Nederland een uitzondering blijft in Europa, of dat Nederland het verbod uiteindelijk zal schrappen.”

De Nederlandse klanten van Flatex kunnen kiezen voor beleggingsfondsen van externe aanbieders, wat Flatex een provisie oplevert.

Op de beurs Tradegate waar Flatex mee samenwerkt, zijn de ‘spreads’ minstens even goed als op concurrerende beurzen zoals Xetra of Euronext, stelt de CEO, zeker voor de grote aandelen waar Nederlandse klanten graag in handelen. Voor de kleinere fondsen kan hij dat niet op voorhand garanderen. Ook kunnen klanten handelen buiten de reguliere beurstijden. Dan zijn de spreads echter wel hoger dan normaal.

Bij de handel in aandelen is het volgens de VEB daarom verstandig om orders bij Flatex te voorzien van limieten en/of om orders te beëindigen voordat referentiebeurzen dicht gaan. "Dit om te voorkomen dat orders ongunstig worden uitgevoerd."

"Natuurlijk krijgen Flatex-klanten gewoon een rekening gepresenteerd, in klinkende munt en een slechter aanbod", schreef de VEB.

Flatex verdient gemiddeld per transactie zo'n 7 à 8 euro. Volgens de CEO begrijpen de klanten hoe het model werkt en is er dan ook geen sprake van verborgen kosten. “Onze klanten beschikken over de technische middelen om de spreads op verschillende beurzen met elkaar te vergelijken. We nodigen ze uit om dat te doen.”

De snelle Europese expansie van Degiro in de afgelopen jaren is een voorbeeld voor Flatex. “Ze kwamen naar Duitsland, profiterend van hun regulering vanuit één land, zonder filialen te hoeven openen en zonder de kosten te verhogen.” aldus de topman van Flatex. “Wij volgen dat voorbeeld nu.”

Flatex wil dit jaar nog in Spanje starten en volgend jaar in tenminste nog twee landen actief zijn. Frankrijk, Italië en Noord-Europa staan op de agenda. In vijf jaar tijd moet de omzet verdubbeld zijn tot 250 miljoen euro en het EBITDA-resultaat verdriedubbeld tot 125 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Geachte heer Sijmen de Vries, wellicht een tip?

Update2: topman B&S Group koopt voor ruim een miljoen euro aandelen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
B&S Group SA
11,76 1,06 9,91 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Topman Bert Meulman heeft 100.000 aandelen B&S Group gekocht voor een gemiddelde prijs van 10,70 euro per stuk. Dit maakte het wereldwijde distributiebedrijf van consumentenartikelen donderdag voorbeurs bekend.

Het is de derde keer dat de topman stukken koopt, nadat hij bij de beursgang zijn belang verkleinde. Op 11 maart dit jaar meldde Meulman reeds een aankoop van eveneens 100.000 aandelen voor circa 10,75 euro per aandeel.

In april 2018 verwierf de topman krap 700.000 aandelen voor een gemiddelde prijs van ongeveer 10,08 euro per stuk.

"De beurs reageert hier sterk op, maar ik neem dit met een korreltje zout", zei portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl. De topman lijkt door de aankopen de waarde van zijn resterende aandelen op peil te willen houden, denkt de portefeuillemanager.

Bij de beursgang van B&S in 2018 had Meulman een belang van 25,3 procent in het bedrijf. Destijds werd er een belang van 31,2 procent in het bedrijf naar de beurs gebracht, wat ongeveer 381 miljoen euro opleverde. De aandelen die Meulman verkocht, leverden toen ongeveer 105 miljoen euro op. Hij had na de beursgang nog 16,7 procent van de aandelen over.

Het aandeel B&S Group handelde donderdag op een groene Amsterdamse beurs 8,4 procent hoger op 11,60 euro.

Update: om reactie Jellema toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Eerste 440.000 euro spaargeld belastingvrij

(ABM FN-Dow Jones) Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft aan de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de eerste 440.000 euro aan spaargeld belastingvrij te maken.

"Veel spaarders in Nederland vinden het nu onrechtvaardig dat zij belasting betalen. Dit begrijp ik, want op dit moment worden zij belast alsof een deel van het vermogen dat ze hebben uit beleggingen bestaat, ook als zij alleen spaargeld hebben. Daardoor moeten zij meer belasting betalen dan wanneer je afzonderlijk naar hun spaargeld zou kijken", lichtte Snel zijn voorstel toe.

Ongeveer 1,35 miljoen mensen betalen straks geen belasting meer over hun spaargeld in box 3. Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen deze belasting.

Bovendien gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen.

Doel van de staatssecretaris is dat deze hervorming vanaf 1 januari 2022 in gaat.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0

Hoe leuk is dit.

Als gezond rivaal van onze buren, verbaast het mij iedere keer weer, dat men in staat is om elkaar, maar ook hun eigen dorp een kopje kleiner te maken.
Ik weet dat in Katwijk de drugs hoogtij viert, maar toch....................................

Hahahahahaahaaha, ik kijk er naar uit...........

En daarna over een week, voor de KNVB beker weer tegen elkaar, maar dan op zuid.

Bring it on..............

Supporters van Quick Boys moeten met de bus naar de derby tegen vv Katwijk

Verplicht met de bus naar een voetbalwedstrijd in je eigen dorp. Het klinkt absurd, maar supporters van Quick Boy, die naar de uitwedstrijd tegen dorpsrivaal vv Katwijk willen, hebben geen andere keus.

Redactie Leiden 06-09-19, 10:06 Laatste update: 10:07


Dat valt te lezen op de website van Quick Boys. Voor de wedstrijd op 21 september zijn er door de KNVB en de autoriteiten verschillende maatregelen genomen. Zo begint de wedstrijd om 12.30 uur, normaal gesproken worden wedstrijden in de tweede divisie om 15.30 gespeeld en worden de cafés in het dorp drooggelegd.

In totaal zijn er 1370 kaartjes beschikbaar voor de bezoekers van het uitspelende team. 1370 supporters die met de bus een ritje moeten maken van ongeveer 3,9 kilometer of 8 minuten rijden volgens Google Maps.

www.ad.nl/leiden/supporters-van-quick...
voda
0
Pharming doet ook een duit in het zakje. :-)

Handelsvolumes Euronext stijgen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Euronext NV
71,80 0,55 0,77 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) De handelsvolumes van contante effecten op Euronext lagen in augustus na maanden van dalingen weer eens hoger dan een jaar geleden. Dit maakte de Europese beursorganisatie vrijdagavond bekend.

Inmiddels is de overname van Oslo Børs VPS afgerond.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants noteerde op jaarbasis 12,7 procent hoger op 7.952 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume 10,1 procent hoger.

De gemiddelde dagwaarde van verhandelde ETF's steeg ten opzichte van een jaar eerder met 54 procent. Vergeleken met juli steeg dit volume met 40 procent.

Het dagvolume van derivaten daalde op jaarbasis met 15,2 procent in augustus. Opties en futures op aandelenindices stegen in volume met 40,3 procent, op individuele aandelen stegen ze met 9,4 procent.

Over de eerste acht maanden van het jaar ligt het gemiddelde dagvolume aan derivaten op Euronext echter nog altijd 2,9 procent lager dan vorig jaar in dezelfde periode.

Op de valutamarkt van Euronext FX, voorheen bekend als FastMatch, was het dagvolume in augustus 14,7 procent hoger dan een jaar eerder en 32,8 procent meer dan in juli.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Prosus uitblinker op groen Damrak

Stijgers en dalers

Beursnieuweling Prosus steeg op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op het Damrak met de hoogste marktkapitalisatie.

"Ze vonden gisteren nog zelf dat ze met zo'n dertig procent ondergewaardeerd zijn, maar daar is na één dag niet veel meer van over", zei Jellema. Nu onderscheidt het fonds zich volgens hem niet wezenlijk van investeringsfondsen zoals GBL of HAL tegen die tegen vergelijkbare kortingen op de boekwaarde worden verhandeld.

www.iex.nl/Forum/Topic/1314923/55/Dag...
voda
0
Zijwaartse crash

September is volgens de statistieken een slechte maand. Het is de enige maand in het jaar waarin de koersen gemiddeld dalen. Ook dit jaar is er weer een aandelencrash. Bijzonder is dat het nu een zijwaartse crash is. Op indexniveau is er bijna geen beweging waarneembaar, maar onderliggend gebeurt er ontzettend veel.

Plotseling worden de zogenaamde momentum-aandelen gedumpt en worden waarde-aandelen gekocht. Momentum is het fenomeen dat stijgers vaak blijven stijgen en verliezers blijven verliezen. Dat is de afgelopen tien jaar een van de succesvolste beleggingsstrategieën geweest. Maar nu dus even niet.

Momenteel zijn de momentum-aandelen vooral die van bedrijven die gelden als veilige groeiers. In Nederland zijn dat aandelen als Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en RELX. Die hebben het tot deze zijwaartse crash dan ook uitstekend gedaan. Aan de andere kant van de markt zijn er de waarde-aandelen. Dat zijn vooral financials, onroerendgoedbedrijven en cyclische bedrijven.

De ideale beleggingsstrategie tot afgelopen weekend was simpel. Je kocht de aandelen van de veilige groeiers en je verkocht de aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen of de rente. Die laatste waren weliswaar goedkoop, maar de koersen daalden en dat leidde tot nieuwe verkoop en verdere koersdaling. Maar afgelopen maandag kwam daar dus plotseling een enorme draai in. Zo steeg de koers van vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield deze week met 10% en daalde een groei-aandeel als Wolters Kluwer 4%.

Wat is precies de oorzaak van deze draai? Het kan komen door de iets mildere toon uit Peking over het handelsconflict. Er zijn daarnaast ook positievere berichten over de economie. Zo is de Citigroup Economic Surprise Index boven de nul uitgekomen, wat betekent dat de economische cijfers in de VS eindelijk eens mee- in plaats van tegenvallen. Zelf ben ik wat sceptischer over het economisch herstel, maar feiten zijn feiten. Door dat positiever economische sentiment is de rente op de Amerikaanse treasuries deze week van 1,47% naar 1,75% gestegen.

Wat de aanjager ook is geweest, het effect is duidelijk. Heel veel beleggers liepen achter de kudde van momentum-beleggers aan. Vooral dit jaar stroomde er veel geld in beleggingsfondsen met een momentum-strategie, terwijl beleggers juist geld onttrokken uit de waarde-fondsen.

De kudde is duidelijk een andere richting ingeslagen. Oude cowboyfilms leren dat je nooit in de weg van een op hol geslagen kudde moet lopen. Die kun je beter maar laten uitrazen. Dat is dan ook mijn advies naar beleggers en naar cowboys.
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via: corne.vanzeijl@actiam.nl. Disclaimer en meer columns op fd.nl/vanzeijl.

fd.nl/beurs/1316547/zijwaartse-crash
voda
0
Twee op de drie spaarders pikt boete op sparen niet

De geruchten over een mogelijke invoering van een negatieve spaarrente (lees: een boete op sparen) jaagt spaarzaam Nederland behoorlijk de gordijnen in. Tachtig procent zegt zich grote zorgen te maken over de gevolgen. Tegelijkertijd zegt de meerderheid niet lijdzaam toe te zullen kijken maar zijn centen van de bank te halen.

Natasja de Groot 13-09-19, 06:00
1
Als het tot een negatieve spaarrente komt, waarbij de bank geld rekent aan zijn klant voor het stallen van spaargeld, hebben de meeste spaarders een duidelijk plan voor ogen, zo valt op te maken uit een onderzoek dat het MKB-kredietplatform October liet uitvoeren onder ruim 1000 mensen met een spaartegoed van 2500 euro en meer.

Lees ook
België kent al verbod op negatieve spaarrente. Wat doet Hoekstra?

In dat onderzoek zegt 39 procent zijn spaargeld thuis te willen bewaren, 32 procent wil zijn kapitaal steken in dingen die lastenverlaging opleveren, zoals aflossing op de hypotheek of het aanbrengen van isolatie- en/of zonnepanelen.

Daarbij geldt wel: hoe kleiner de spaarpot, des te groter de kans dat het geld wordt opgenomen. 71 procent van de ondervraagden met maximaal 10.000 euro spaargeld zegt dat van de bank te halen als er een negatieve spaarrente wordt ingevoerd. Onder de groep met meer dan 50.000 euro spaargeld bedraagt dit 52 procent.

Overheidsingrijpen
Verder blijkt dat het leeuwendeel van de spaarders overheidsingrijpen toejuicht. Als mogelijke eerste stap zou de overheid een duidelijke grens kunnen stellen waaronder geen negatieve rente aan de consument in rekening mag worden gebracht, reageert Luuc Mannaerts, directeur van October Nederland. België kent al zo'n verbod op negatieve rente, bij onze oosterburen wordt die mogelijkheid onderzocht.
Een kwart van de ondervraagden gaat bij een negatieve spaarrente meer (spaar)geld beleggen in aandelen.

Mannaerts: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste Nederlandse spaarders goed op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen van een negatieve spaarrente. Om rendement op je spaargeld te realiseren, is het daarom ook belangrijk om te weten welke alternatieven er zijn. Blijf jezelf daarbij goed bewust van de risico’s.”

De financiële vergelijkingssite Geld.nl denkt dat het nog even zal duren voordat kleine particuliere spaarders last gaan hebben van negatieve rentes, na de verdere verlaging van de depositorente door de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft gisteren besloten de depositorente naar min 0,5 procent te verlagen, waardoor banken die geld stallen bij de centrale bank dus meer moeten betalen.

Doorberekenen
Het lijkt vrijwel onvermijdelijk dat banken de rente op termijn gaan doorberekenen aan hun klanten. In sommige landen gebeurt dat overigens al. Zo wil de Deense Jyske Bank vanaf december een negatieve spaarrente hanteren voor spaarders die meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening hebben. In Nederland moeten bedrijven soms ook al betalen.

Grootbanken hebben de stap naar een boete op sparen voor de kleine spaarder nog niet gezet, maar ze sluiten zo'n stap ook niet uit. ABN Amro en ING bieden nog maar 0,02 procent rente op een spaarrekening en Rabobank zit op 0,03 procent. Van Lanschot Kempen hanteert al een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook bij Hof-Hoorneman Bankiers is er negatieve rente voor vermogende klanten.

www.ad.nl/economie/twee-op-de-drie-sp...
voda
0

Beursblik: Van Lanschot Kempen blijft top dividendbetaler

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Van Lanschot Kempen NV
19,88 0,08 0,40 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) UBS verwacht dat Van Lanschot Kempen van 2016 tot en met 2020 zo'n 500 miljoen euro zal teruggeven aan aandeelhouders, waarmee het bedrijf één van de hoogste dividendrendementen biedt van alle Europese banken. Dat schrijft de Zwitserse zakenbank maandag in een rapport.

Van Lanschot Kempen belooft vooralsnog zelf "meer dan 250 miljoen euro" over de genoemde periode, maar de analisten van UBS rekenen dus op het dubbele bedrag.

Deze verwachting is gebaseerd op de sterke kapitaalpositie, ook rekening houdend met de toekomstige kapitaalregels Basel 4, de jaarlijkse winst die de bank opzij zet, de verdere afbouw van de portefeuille met zakelijke leningen en de beperkte behoefte aan kapitaal in het nieuwe bedrijfsmodel.

Daarbij zal Van Lanschot Kempen een bestemming voor het overtollige kapitaal moeten vinden, om zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 10 tot 12 procent in 2023 te halen.

UBS rekent op 120 miljoen euro dividend per jaar. Als de bank zou stoppen met dividend uitkeren, dan zou het rendement 330 basispunten lager uitvallen.

UBS verlaagt zijn taxaties voor de winst per aandeel met 4 tot 9 procent voor 2020 en 2021. De bank handhaaft het koopadvies en koersdoel van 23,50 euro.

Het aandeel Van Lanschot Kempen noteerde maandag 0,4 procent hoger op 19,88 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: aandelen presteren sterk in maanden na prijssprong olie

(ABM FN-Dow Jones) De S&P 500 index stijgt met gemiddeld iets meer dan 10 procent in de zes maanden nadat de olieprijs een sprong omhoog maakt van meer dan 10 procent. Dit berekende MarketWatch maandag.

De prijs van olie schoot vandaag met dubbele cijfers omhoog nadat afgelopen weekend een aanval met drones is uitgevoerd op de olievelden in Saoedi-Arabië. Hierdoor draait de Saoedische oliemachine momenteel op halve kracht.

De wereldwijde aandelenmarkten kwamen maandag vervolgens onder druk te staan.

Overigens is er dan gemiddeld wel een koerswinst van meer dan 10 procent te halen, toch waarschuwde MarketWatch dat de periodes na een olieprijsstijging veel volatiliteit kennen en soms worden er ook enorme verliezen geleden in het halfjaar na de stijging van de olieprijs. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de zes maanden na 22 september 2008, toen er een verlies voor de S&P500 was van 32 procent en na 20 juni 1990 toen de S&P 8 procent inleverde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones Newswires 2019. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs onderuit op snel herstel in Saoedi-Arabië

(ABM FN-Dow Jones) Een daling van de olieprijs kwam dinsdag in een stroomversnelling na een bericht dat grote productiefaciliteiten in Saoedi-Arabië die afgelopen weekend door aanvallen werden beschadigd mogelijk sneller dan verwacht weer in productie kunnen komen.

Persbureau Reuters citeerde een niet nader genoemde topbeambte uit Saoedi-Arabië, die zei dat Saudi Aramco mogelijk zo'n 70 procent kan herstellen van de 5,7 miljoen vaten per dag aan productie die zaterdag werd uitgeschakeld.

Volgens het bericht zouden de beschadigde installaties binnen twee of drie weken weer draaiende kunnen worden gemaakt.

De oktoberfuture voor een vat ruwe olie daalde dinsdag 5 procent tot 60,11 dollar op de New York Mercantile Exchange. Ook Brent-olie werd zo'n 5 procent goedkoper. Maandag steeg de olieprijs nog zo'n 10 procent op het nieuws over de aanvallen.

Eerder werd nog gedacht dat het weken tot maanden zou duren om het beschadigde complex te herstellen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Berdientje
0
ff geen Pharming maar een help vraagje.

Hoe haal ik die google, vraag/url midden op het scherm, weg.
Het verpest mijn prachtige foto als achtergrond ;-)

Google als zoeken op de http. wil ik wel houden.

help!
voda
0
Ook HPV-vaccinatie voor jongens

Ook jongens krijgen vanaf 2021 een HPV-vaccinatie. Nu worden alleen meisjes ingeënt. De inenting voor alle kinderen komt dan in het Rijksvaccinatieprogramma.

Edwin van der Aa 27-09-19, 03:00

Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Meiden kunnen van deze seksueel overdraagbare aandoening baarmoederhalskanker oplopen. Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus en peniskanker krijgen.

Lees ook
RIVM: vaccinatiegraad gestabiliseerd, maar nog niet terug op ‘veilige’ 95 procent
Lees meer
Grote proef met vaccinatie bij baarmoederhalskanker

,,Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap”, aldus staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). ,,Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming”, zegt de bewindsman.

Leeftijd omlaag
Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes nog beter kunnen beschermen tegen verschil­len­de soorten kanker

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid)
Ook gaat de leeftijd omlaag waarop de HPV-injectie wordt gegeven. Nu krijgen meisjes dat nog op hun 13de; straks worden álle kinderen eerder gevaccineerd, maakt Blokhuis vandaag ook bekend. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt de staatssecretaris de leeftijd naar 9 jaar.

De leeftijd gaat omlaag omdat de injectie dan beter kan worden ingepast in de rest van het vaccinatieprogramma. Blokhuis: ,,Degenen die het HPV-vaccin hebben gemist, krijgen dan nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.”

Deze inenting komt trouwens pas in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens, omdat er tijd nodig is om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren, zegt de staatssecretaris. ,,Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.”

Hoge opkomst
Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus voordat ze seksueel actief worden, omdat het vanaf dan onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar; 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald.

Meisjes hebben momenteel tot de leeftijd van 18 jaar recht op de gratis HPV-vaccinatie. Volwassen vrouwen, jongens en mannen kunnen op eigen kosten gevaccineerd worden bij de huisarts.

Jongeren van 18 tot 26 jaar krijgen in de toekomst de mogelijkheid zich alsnog gratis te laten inenten als ze eerder vaccinaties hebben gemist. Nu eindigt het Rijksvaccinatieprogramma als mensen volwassen worden.

Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer: ,,Naast inhaalmogelijkheden op 14 jaar en op 16-17 jaar wil ik ook jongeren van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid bieden zich alsnog te laten vaccineren. Ik denk daarbij nu niet aan een grootschalige campagne.”

Geen overbodige luxe
De vaccinatie van jongens én meisjes tegen HPV blijkt geen overbodige luxe. Het virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het wordt overgedragen door seksueel contact. Maar dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook bij een ander belanden via de huid van handen en vingers.

De gevolgen kunnen ernstig zijn: elk jaar zijn er 5500 vrouwen die een behandeling moeten ondergaan voor een voorstadium van baarmoederhalskanker. Meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen sterven aan een door het virus veroorzaakte kanker.

Gelukkig blijkt dat steeds meer jonge vrouwen de HPV-vaccinatie al omarmen. Bijna twee derde van de lichting 2006 kwam op. De staatssecretaris weet niet precies waardoor de stijgende populariteit wordt veroorzaakt. ,,De toegenomen aandacht voor vaccinatie in het algemeen heeft mogelijk bijgedragen.”

Campagne helpt
Daarnaast zijn er volgens Blokhuis ook andere zaken die wellicht het verschil maken. Zo blijkt uit onderzoek dat er geen verband is tussen het vaccin en langdurige vermoeidheidsklachten. Ook een campagne van KWF Kankerbestrijding helpt.

De Gezondheidsraad adviseerde afgelopen juni al zowel meisjes als jongens te vaccineren. ,,De vaccinatie tegen HPV werkt goed, biedt groepsbescherming en is veilig.” De Gezondheidsraad spreekt geen voorkeur voor één van de drie beschikbare vaccins uit.

De vaccinatie tegen HPV werkt goed, biedt groepsbe­scher­ming en is veilig

Rapport van Gezondheidsraad

www.ad.nl/politiek/ook-hpv-vaccinatie...
voda
0
Wordt het weer tijd voor The Big Short?

De markten zijn nerveus. Begin deze week doken de koersen wereldwijd hard omlaag na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie. De AEX-index in Amsterdam verloor bijna 3% op één dag. De Vix-index, die de volatiliteit meet en daarom de 'angstbarometer' wordt genoemd, schoot juist omhoog.

Beleggers vrezen een wereldwijde recessie als ook de groei in de VS tegenvalt. Uit Europa komen al langer sombere berichten. Zo krimpt de economie van 'groeimotor' Duitsland. Komt hij dan eindelijk, de grote correctie op de beurs waar al zo lang over wordt gepraat? En kunnen particuliere beleggers daar ook geld aan verdienen?

'Omslag in het denken'
'De meeste particulieren zitten long. Zij kopen aandelen in de verwachting dat de koers omhooggaat', zegt beleggerstrainer Peter Siks van online broker BinckBank. 'Het idee dat je ook geld kunt verdienen aan dalende koersen vereist een omslag in het denken.'

Beleggers die speculeren op een koersdaling gaan short. De bekendste manier werkt via het lenen van effecten. Een belegger leent, tegen een kleine vergoeding, bijvoorbeeld aandelen in de verwachting dat de koers zal dalen, en verkoopt die vervolgens. Als de koers inderdaad daalt kan hij die op de beurs terugkopen tegen de lagere koers. Het verschil tussen de prijs waarvoor de aandelen zijn verkocht en de koers op het moment van terugkopen is voor de shortseller.

Miljoenen verdienen
Het beroemdste voorbeeld van (succesvol) short gaan is verfilmd. In The Big Short, gebaseerd op het boek van Michael Lewis, zien we hoe de Amerikaanse belegger Michael Burry vele miljoenen verdient aan het in elkaar storten van de Amerikaanse huizenmarkt tijdens de financiële crisis. Burry speculeerde niet met aandelen maar met derivaten op hypotheekleningen, maar het principe is hetzelfde: gokken op een daling, liefst een hele heftige.

In een ver verleden was speculeren op koersdalingen voorbehouden aan professionele partijen, maar tegenwoordig kan de particuliere belegger zich er ook aan wagen.

DeGiro
Bij BinckBank kunnen particulieren short gaan op aandelen, maar slechts voor één dag. Aan het einde van de dag moeten de posities worden gesloten. Bij concurrent DeGiro kan het ook voor een langere periode, er worden dan aandelen geleend van andere klanten. Shortsellers moeten wel voldoende onderpand bij DeGiro hebben staan om er zeker van te zijn dat ze het verlies kunnen dragen.

Maar anticiperen op koersdalingen kon voor particulieren eerder al op andere manieren, legt Siks van BinckBank uit. 'Met opties kan het al heel lang, sinds de jaren tachtig. Met een put-optie koop je het recht om een hoeveelheid aandelen te verkopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Een put kan worden gebruikt om een beleggingsportefeuille te verzekeren tegen koersdalingen, maar je kunt er ook mee speculeren.'

Futures
Een andere methode is via termijncontracten, doorgaans futures genoemd. 'Als je een future op de AEX verkoopt verplicht je jezelf in de toekomst te leveren tegen de koers van de future. Stel dat de AEX-index nu op 560 punten staat. Als die op 540 staat op het moment dat het termijncontract afloopt, heb je geld verdiend', zegt Siks.
Of verloren natuurlijk, als de markt de andere kant op gaat. 'Handelen in financiële derivaten is veel ingewikkelder dan aandelen kopen. Je kunt er veel geld mee verliezen. Je moet dus wel heel erg goed weten wat je doet.'

Siks vindt handelen met turbo's nog het meest geschikt, omdat het maximale verlies van tevoren vast staat. Een turbo is een instrument, oorspronkelijk ontwikkeld door ABN Amro, waarbij beleggers met een hefboom inzetten op een koersdaling of -stijging van effecten. Bij een turbo zit er een rem op het verlies omdat de positie wordt verkocht als de koers anders beweegt dan de belegger had verwacht. Daarin schuilt ook meteen een nadeel: ook als de belegger denkt dat de koers nog ten goede kan draaien, wordt hij 'uitgestopt' en is hij zijn positie kwijt.

Niet populair onder particulieren
Vanwege de risico's en de complexiteit is shortsellen onder particulieren nog steeds niet heel populair. Bij een neergaande markt kiezen veel beleggers ervoor om hun geld van de beurs te halen of te parkeren in de traditionele 'veilige havens,' zoals staatsobligaties of goud.

De gespecialiseerde shortsellers worstelen ondertussen met een slechte reputatie. Tijdens de financiële crisis werden zij als 'aasgieren' neergezet. In Frankrijk zijn ze die periode niet vergeten. Daar gingen deze week stemmen op shortselling aan banden te leggen omdat die Franse bedrijven zou destabiliseren.

Met video trailer van The Big Short

youtu.be/vgqG3ITMv1Q

fd.nl/beurs/1319075/wordt-het-weer-ti...

voda
0
Beursblik: nieuwssentiment goede indicator beursprestaties

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers kunnen baat hebben bij het analyseren van het heersende sentiment in de media, mits ze dat doen op basis van kwantitatieve data-analyse. Dit stellen experts van UBS Asset Management in een onderzoek met de titel 'Changes and Challenges –Investing based on big data analytics'.

Naast meer traditionele factoren als waarde, groei of momentum houden beleggers over het algemeen rekening met macro-economische indicatoren en winstcijfers. UBS stelt echter dat het nieuwssentiment ook een goede indicator voor beursprestaties kan zijn.

Een proef op de som werd genomen door het volgen van een column in de Wall Street Journal over een langere periode. Daaruit bleek dat aan de hand van de hoeveelheid negatief woordgebruik kon worden voorspeld of de beurzen in het rood zouden gaan of niet. Het gebruik van big-data-analyse wordt al langer ingezet door beleggers en nieuwe technieken als machine learning en kunstmatige intelligentie hebben volgens de experts van UBS ook het onderzoek naar nieuwssentiment verder verbeterd.

Daarom is het nu mogelijk om langere cycli in het nieuwssentiment te identificeren. Die informatie kunnen professionele beleggers vervolgens goed inzetten bij hun tactische asset allocatie.

Wanneer een belegger dus in staat is tot een degelijke analyse van het nieuws, kan men daar competitief voordeel uit halen, zonder daarbij de traditionele indicatoren uit het oog te verliezen, concludeert UBS.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Berdientje
0
www.veb.net/artikel/07134/column-help...

FF eruit geplukt}

Passief beleggen werd een doorslaand succes. In Amerika is inmiddels 14 procent van alle beursgenoteerde aandelen in het bezit van indexfondsen. Ondanks of misschien wel dankzij dit succes, is de weerstand nog niet gedoofd.

De meest recente kruis­vaarder is Michael Burry, de hedgefondsmanager die werd vereeuwigd in de film The Big Short, omdat hij de vastgoedzeepbel van 2008 voorzag. Hij orakelt nu dat de aandelenbeurs zal instorten. Burry wijst de handel in indexfondsen als schuldige aan. De handel in die fondsen is veel groter dan de handel in de onderliggende aandelen, zo waarschuwt hij.

Hoe werkt dat precies? Stel pensioenfonds A wil voor een miljoen euro in een AEX-indexfonds beleggen, terwijl pensioenfonds B een miljoen van datzelfde fonds wil verkopen. In dat geval kan het indexfonds de twee transacties tegen elkaar wegstrepen, zonder dat er een enkel aandeel Shell, Unilever of ING wordt verhandeld.
---

Onze ouders zaten ook al met de geruchten dat de Russen komen, maar die kwamen ook niet :-)
voda
0
Beursblik: aandelen nog altijd nodig voor rendement

(ABM FN) Europese aandelen zijn momenteel wellicht "zeer onbemind", maar nog steeds de plek om rendement te maken. Dit zei Frances Gerhold, beleggingsspecialist bij JPMorgan Asset Management International Equity Group, in gesprek met ABM Financial News.

Volgens Gerhold zijn aandelen een "goede oplossing" voor beleggers om rendement te maken.

"We weten dat de rendementen in vastrentende portefeuilles uitdagend kunnen zijn" en dat je uiteindelijk naar het rendement van bedrijven moet kijken, legde ze uit. "We hebben een toename van het dividend gezien in vergelijking met de investeringen", voegde ze toe.

"Dit betekent dat bedrijven ervoor kiezen om meer dividend uit te keren. Dit is zelfs nog sterker in Europa [dan in de VS]".

De toename van inkoopprogramma’s is volgens Gerhold de andere kant van het verhaal, maar uiteindelijk ook een vorm van rendement.

Voor het eerst sinds 2008 zijn de inkopen sneller afgerond dan de uitgifte van nieuwe aandelen, merkte ze op. "We zien dat bedrijven in Europa ongeveer 2,5 procent van hun marktkapitaal uitkeren door de inkoop van eigen aandelen, vergeleken met 1,5 procent vorig jaar".

Volgens Gerhold is er enige speelruimte in Europa in vergelijking tot de VS, waar ongeveer 4 procent van het marktkapitaal voor de inkoop van eigen aandelen wordt gebruikt.

"We zien dat de kasstroomgeneratie [van bedrijven] in Europa veel hoger is.” Het rendement op de vrije kasstroom bedraagt volgens Gerhold in Europa ongeveer 5,7 procent, vergeleken met 4,3 procent in de VS. En vooral dankzij die kasstroom, en niet de uitgifte van schulden, kunnen de inkoopprogramma’s worden bekostigd.

Gerhold stelde dat "Europese aandelen een belangrijk onderdeel kunnen vormen van een gediversifieerde inkomstenportefeuille" in termen van rendement.

Onzekerheid is volgens de specialist van JPMorgan de reden dat beleggers zich terugtrekken uit aandelen, en ”bepaalde kansen in Europese aandelen over het hoofd worden gezien”.

Vooral de onzekerheid op het vlak van handel is iets dat Gerhold graag zou zien verdwijnen, maar dat zal op korte termijn vermoedelijk niet gebeuren.

Volgens Gerhold zijn er ondanks deze onzekerheden "kansen voor beleggers binnen elke sector, binnen elke markt, om aantrekkelijke aandelen te vinden".

Zij benadrukte verder dat de grote spread tussen de waarderingen op de aandelenmarkten aantrekkelijk is, omdat "het voor ons een grote kans is om actief te zijn en de juiste aandelen te selecteren”.

Gerhold vindt het lastig om te kiezen voor een favoriete sector of aandeel, maar bepaalde thema's hebben haar interesse.

Eén van die thema's is innovatie, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. “We zien enorme investeringen in nieuwe behandelingen zoals immunocologie of genetherapie", zegt Gerhold, wijzend op Roche en Novartis.

Verder noemt ze Volkswagen en andere bedrijven die interessant zijn als het gaat om de waardering en het groeipotentieel van elektrische voertuigen.

Maar ook Europese (luxe)merken als LVMH en Adidas laten een heel sterke groei zien.

Bovendien benadrukte Gerhold dat de meest aantrekkelijke bedrijven niet noodzakelijkerwijs die bedrijven zijn die het meest in de publiciteit zijn.

"Als ik vraag wat hebben Facebook, Netflix, Uber en Nike gemeen? Dan zou de logische reactie zijn dat het allemaal Amerikaanse merken zijn, maar voor ons is één van de belangrijkste overeenkomsten dat ze allemaal de diensten van het in Amsterdam-gevestigde bedrijf Adyen gebruiken. Adyen verzorgt het betalingsverkeer voor al deze bedrijven en nog veel meer bedrijven over de hele wereld."

"Adyen is dus geen bekend merk onder consumenten, maar het loopt voorop in technologische innovatie op het gebied van betaalverkeer en zijn klanten zijn enorme vernieuwers”, legde Gerhold verder uit.

Volgens Gerhold 'loont het de moeite om je huiswerk te doen" en groeibedrijven te selecteren die in het zakelijke segment opereren in plaats van in de consumentenmarkt.

Dit is ook interessant in de Duitse autofabrikanten, maar er moet ook rekening worden gehouden met het grotere geheel. Gerhold adviseerde om zeer selectief in deze sector te zijn en de uitgaven goed in de gaten te houden. Ze benadrukte wel dat "omdat de auto-industrie voor veel uitdagingen kan komen te staan, betekent dit niet dat er geen kansen zijn onder deze bedrijven".

Het belangrijkste advies van Gerhold is echter wellicht om selectief te zijn bij het kiezen en selecteren van aandelen om in te beleggen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Johnson & Johnson overtreft verwachtingen weer

(ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson heeft in het derde kwartaal van dit jaar, net als in het tweede kwartaal, beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetverwachting voor het lopende boekjaar. Dit bleek dinsdagmiddag uit de resultaten van de Amerikaanse levensmiddelen- en farmaceutische reus.

Johnson & Johnson rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 2,12 dollar, 0,07 dollar meer dan over dezelfde periode een jaar eerder en 0,12 dollar hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten, zoals deze vooraf door FactSet werden geraadpleegd.

Over het derde kwartaal behaalde Johnson & Johnson een omzet van 20.729 miljoen dollar tegen 20.348 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet uit de Verenigde Staten steeg met 1,2 procent, terwijl de omzet buiten de landsgrenzen met 2,6 procent opliep.

Outlook

Voor 2019 mikt Johnson & Johnson nu op een omzetgroei die tussen de 4,5 procent en 5,0 procent uitkomt, tegen eerder 3,2 procent tot 3,7 procent. Het bedrijf uit New Brunswick verhoogde de guidance ook al bij de cijfers over het tweede kwartaal. Daarvoor ging het nog uit van een stijging tussen de 2,5 en 3,5 procent.

De aangepaste winst per aandeel stijgt nu vermoedelijk naar 8,62 dollar tot 8,67 dollar tegen een eerder verwachting van 8,53 tot 8,63 dollar. Met deze nieuwe raming zou de winst van Johnson & Johnson met 5,4 tot 6,0 procent op jaarbasis stijgen.

In de elektronische handel voorbeurs noteerde de koers van het aandeel Johnson & Johnson 0,7 procent hoger.

Het aandeel opent vanmiddag vermoedelijk 2,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Roche verhoogt outlook

(ABM FN-Dow Jones) Roche heeft over de eerste drie kwartalen van 2019 meer omzet geboekt en besloot tot een outlookverhoging. Dit maakte de Zwitserse farmaceut woensdag bekend

De omzet trok aan naar 46,1 miljard Zwitserse frank, een jaar eerder was de omzet over dezelfde periode nog 42,1 miljard Zwitserse frank.

Met name in de VS presteerde het bedrijf goed. Daar nam de omzet toe met 17 procent naar 20 miljard frank.

Outlook 2019

Roche verwacht dat de omzetgroei voor 2019 een hoog enkelcijferig percentage zal zijn tegen constante wisselkoersen. Eerder had het bedrijf nog aangegeven uit te gaan van een groei tussen de vijf en negen procent.

De winst per aandeel zal dit jaar in lijn met de omzet stijgen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groot en winstgevend, maar geen oog voor klimaat: wie stopt zijn geld in Saoedische olie?

Het grootste oliebedrijf ter wereld gaat binnenkort naar de beurs. Saudi Aramco zal dan waarschijnlijk in één klap meer waard zijn dan Apple en Microsoft samen. Maar willen beleggers hun geld ook steken in het Saoedische staatsbedrijf?

Annemieke van Dongen 03-11-19, 14:47

De omvang van Saudi Aramco doet duizelen. De Arabieren verwachten dat hun staatsoliebedrijf na de beursgang zo'n 2.000 miljard dollar waard is - ongeveer evenveel als Apple en Microsoft opgeteld. Saudi Aramco maakte vorig jaar 111 miljard dollar winst - meer dan de oliegiganten Shell, BP, Exxon Mobil, Total en Chevron samen.

Lees ook
Hoe de kroonprins het imago van Saoedi-Arabië probeert op te poetsen
Lees meer
Steenrijke Saudische kroonprins geeft groen licht voor megabeursgang

Drie jaar geleden kondigde kroonprins Mohammed Bin Salman al aan dat hij het belangrijkste kroonjuweel van zijn olierijke land naar de beurs wilde brengen. De beursgang moet geld in het laatje brengen voor zijn nieuwe investeringsfonds, waarmee hij de economie minder afhankelijk wil maken van olie-export en de hoge werkloosheid in het land wil beteugelen.

Lage olieprijzen gooiden vervolgens echter roet in het eten. En dan was er ook nog de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september. Maar vandaag kwam toch het langverwachte nieuws: de leiding van Saudi Aramco bevestigde op een persconferentie dat de megabeursgang nu echt doorgaat.

Klimaat
Nederlandse beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, zullen niet in de rij staan voor aandelen Saudi Aramco, voorspelt analist Corné van Zeijl. Niet alleen vanwege de mensenrechtenschendingen in het land, met als meest beruchte voorbeeld journalist Jamal Khashogghi die vorig jaar in stukken werd gezaagd. Ook in aandacht voor het klimaat en milieu blinkt het Saoedische staatsoliebedrijf niet bepaald uit, zegt Van Zeijl. ,,Voor Nederlandse beleggers is het milieu een belangrijk aandachtspunt, maar in Saoedi-Arabië weten ze amper waar die term voor staat.’’

Saudi Aramco pompt 10 miljoen vaten ruwe olie per dag op; 10 procent van de wereldwijde productie. Dat kan het bedrijf een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Shell omdat olie in het woestijnland in grote poelen vlak onder de oppervlakte zit. Die winstgevendheid maakt Saudi Aramco voor beleggers in de hele wereld in principe heel aantrekkelijk, zegt van Zeijl. ,,Het maakt veel beleggers in oliebedrijven niet zoveel uit hoe die bedrijven met het milieu omgaan.’’

Macht
Ook los van de klimaat- en mensenrechtenzorgen is Saudi Aramco volgens analisten niet meteen de gouden belegging die de Saoediërs de wereld voorspiegelen. De Arabieren brengen aanvankelijk maar een klein deel van de aandelen naar de beurs. ,,De overige 97 procent blijft in handen van de staat. Het is de vraag of je als belegger zo afhankelijk moet willen zijn van de koninklijke familie die alles voor het zeggen houdt. Zij hebben de belastingen nu verlaagd om de winst te verhogen. Maar ze kunnen de belastingen zo weer verhogen’', aldus Van Zeijl.

Ook het voorgespiegelde rendement van Saudi Aramco is volgens hem minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld dat van Shell. Toch verwacht hij niet dat de beursgang van het Saoedische kroonjuweel een flop wordt. ,,Rijke Saoediërs zullen worden aangezet om aandelen te kopen, zodat de beurswaarde opgekrikt wordt.’’

www.ad.nl/buitenland/groot-en-winstge...
586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 0,868
Verschil -0,093 (-9,63%)
Hoog 0,957
Laag 0,861
Volume 37.599.271
Volume gemiddeld 6.873.112
Volume gisteren 2.891.437