Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Negatieve spaarrente; ongelofelijk dom en risicovol op nieuwe bankrun

43 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
3
Bron: Nu.nl www.nu.nl/economie/5989810/negatieve-...

"Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.."

Ik snap dat niet dat beleidsmakers bij de ECB, de idioot Dragie, en bestuur bij de grootbanken in Europa zoals in NL ABN en ING en RABO bank, dit risico durven te nemen.

Voor de hand liggend is toch dat spaarders er hun buik van vol hebben om na inflatie en de vermogensrendement heffing(box 3) getroffen te zijn. Ook nog eens de banken negatieve rente moeten gaan betalen.. Trips het bokje.. Je spaargeld binnen 10 jaar meer als gehalveerd..

Als ik voor mij zelf spreek, ook al is het maar 0.01% negatief over mijn spaargeld, dan gaat het direct van de spaarrekening de kluis in..

Ik denk dat heel NL en trouwens heel Europa er zo over denkt. Met als gevolg een nieuwe bankrun. Alle spaarders trekken hun tegoeden terug, banken kunnen niet meer aan hun TIER 1 kapitaalverplichtingen voldoen en zullen zonder staatssteun weer omvallen..

Kijken hoe duur dat wordt, tov wat gewonnen negatieve spaarrente en wat BOX3 belasting voor de staat..

Nederlandse consumenten zullen binnen afzienbare tijd rente moeten betalen over hun spaargeld, zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk volgend jaar de depositorente verder zal verlagen.

De depositorente die banken ontvangen van de ECB over overtollig kasgeld staat momenteel op -0,4 procent. Hierdoor betalen banken al voor het stallen van overtollig kasgeld.

"Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4 procent over", vertelt Rabobank-econoom Elwin de Groot tegen FD. "Dus reken maar uit." Momenteel betalen Nederlandse banken dus rond de 550 miljoen euro voor het stallen van hun kasgeld.

De verwachting is dat de depositorente in de zomer van 2020 verder verlaagd zal worden naar -0,7 procent. Omdat de kosten voor banken hierdoor toenemen, zal dit hoogstwaarschijnlijk worden doorgerekend naar Nederlandse spaarders.

Vorige week schreef Bank of America Merrill Lynch in een rapport dat ze geloven dat er "een golf van negatieve spaarrentes" op komst is. "De kosten doorberekenen is risicovol en politiek impopulair. Maar wat moet, dat moet. Het komt eraan. Het is aan de ECB om aan consumenten uit te leggen dat dit precies is wat de bedoeling is van negatieve rentes."

Spaarrentes dalen langzamerhand richting de 0 procent
De grootste banken in Nederland hanteren nog geen negatieve spaarrente, maar het gaat wel langzaam die kant op. ING verlaagde de spaarrente medio augustus van 0,03 naar 0,02 procent. Bij ABN AMRO ging de spaarrente in juli al naar 0,02 procent. Bij de Rabobank staat de spaarrente nog wel op 0,03 procent.

Sommige kleinere banken bieden nog een spaarrente tot 0,25 procent aan, maar bijvoorbeeld Triodos Bank heeft de rente al langer op 0 procent staan. Van Lanschot hanteert al wel negatieve spaarrentes, maar alleen voor mensen met meer dan 2,5 miljoen euro aan spaargeld.

ECB verlaagt depositorente om economie aan te jagen
De ECB probeert met de lagere depositorente de stagnerende Europese economie aan te jagen. Doordat het stallen van geld de banken geld kost, zullen de financiële instellingen eerder geneigd zijn dit uit te lenen en te investeren, is het idee.

Naar verwachting zal ECB-president Mario Draghi volgende week donderdag nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen om de kwakkelende economie van de eurozone aan te jagen.
izdp
0
Ik betwijfel of dan de oude sok weer populair wordt.
Terug naar een contante economie?
Voor een paar duizend te betalen kijken ze je al vreemd aan als je met geld op de proppen komt.
objectief
0
Ongelofelijk dom om hierover een apart draadje te openen; alles is al 100x onder een ander draadje besproken.
hirshi
1
Zeker een apart draadje waard.
Hulde aan GoldKing.
Dat is niet dom, maar verstandig.

De effecten van negatieve rente kunnen niet genoeg aandacht krijgen.
Staatssecretaris Snel weet er met zijn belastingbrief in ieder geval nog geen raad mee.
Een bankrun kan als een vliegwiel werken en dan zijn de rapen gaar in de bankwereld.
De angst zit er in ieder geval al flink in getuige uitlatingen van bobo's.
CIT
0
quote:

izdp schreef op 9 september 2019 16:26:

Ik betwijfel of dan de oude sok weer populair wordt.
Terug naar een contante economie?
Voor een paar duizend te betalen kijken ze je al vreemd aan als je met geld op de proppen komt.
Gaat denk ik zo'n vaart niet lopen. Pijn wordt langzaam opgevoerd, een deel van het geld zal worden ingezet op de beurs (of geïnvesteerd in og, goud, kunst), een deel aangewend voor aflossing op (hypotheek)leningen.
[verwijderd]
1
quote:

hirshi schreef op 9 september 2019 17:20:

Als kikkers in langzaam heter wordend water.
Yup, plannetje van Draaki lukt al jaren aardig, verborgen agenda heeft ie jarenlang van de rijkere europese economieën zoals Duitsland, VK, Nederland, enz. mogen uitvoeren. Tot mijn grootse verbazing, mag ik toch wel zeggen..

Zogenaamd rente laag houden om de economie en de inflatie aan jagen in heel de EG en opkopen staatsobligaties, voor meer als 2600 miljard al.. Maar ondertussen spint Italie er garen bij. De miljarden hoge staatsschuld kan voor praktisch nihil rente van de spaghettislurpers dankzij Draghi gefinancierd al jaren worden..

Volksheld nr 1 in Italië, en hier sloopt hij de banken en de verzekeraars . Maar dat zou Supermario een salamiworst zijn.. Is bijna klaar en wordt als held onthaald zo meteen in Italië en kan op een heleboel chique nevenbaantjes rekenen met torenhoge verdiensten..

Dragi wordt trouwens ook als held in Griekenland, Frankrijk, Spanje en een aantal andere landen met een torenhoge staatsschuld als held onthaald..
Want die profiteren er net zo hard van.

Dit zogenaamde 'solidariteitsprincipe'(dit afschuwelijke gedrag werd gedoogt onder het motto, de zuidelijke economieën sterk maken als afzetgebied voor onze producten) heeft nu echt lang genoeg geduurd.. Deze argumentatie snijdt al jaren geen hout meer

Is gewoon eigenlijk walgelijk wat er nu gebeurt en gaat zometeen tot een nieuwe bankencrisis leiden.. Snap niet dat onze beleidsmakers dit allemaal maar zo over hun kant hebben kunnen laten gaan..

Gaat een hoop banen kosten, als de banken en de verzekeraars en massaal gaan omvallen.. Laat staan de subsidies die er weer aan de systeembanken gegeven moeten worden..
De burgerij wordt hierdoor ook al jaren genaaid uit hun spaargeld; inflatie + vermogensrendemementheffing + negatieve rente = binnen 10 jaar nog maar de helft..

Snap wel heel erg goed waarom Engeland uit de EU wil..

Heupie van Salland
0
Of de rente nu + 0,05 of - 0,05 staat maakt niets uit. Je levert immers al jaren ca (ca!) 1,2% in bij de fiscus en ca 2% inflatie = ca! 3,2% aan koopkracht in.
Thuis neerleggen is geen optie, dan komen 'ze'het wel halen. Is al op andere draadjes besproken. Wat is het alternatief ??? Is ook al besproken; gewoon interen of zinvol investeren. Komt neer op interen.
hirshi
1
quote:

Heupie van Salland schreef op 9 september 2019 22:06:

Of de rente nu + 0,05 of - 0,05 staat maakt niets uit. Je levert immers al jaren ca (ca!) 1,2% in bij de fiscus en ca 2% inflatie = ca! 3,2% aan koopkracht in.
Thuis neerleggen is geen optie, dan komen 'ze'het wel halen. Is al op andere draadjes besproken. Wat is het alternatief ??? Is ook al besproken; gewoon interen of zinvol investeren. Komt neer op interen.
Uitgeven aan lekker eten.

Maar niet in de afleggers in Polderland.

Die HORECA boeven die je de hoofdprijs willen laten betalen voor eenvoudige maaltijden. 100 euro ben je zo kwijt aan niets dan simpel voer met een mooi verhaal

In Spanje eet ik 100 maal lekkerder voor een fractie van de prijs die HORECA ondernemers in koud kikkerland durven vragen.

Dat weet je pas als je het koude kikkerland durft te verlaten.

jonas
0

Hirhi, die horecaprijzen stoor ik me soms ook aan. Maar je moet ook de zaken van een andere kant berekenen en rekening houden met ons toch wat beperkte uitgaansleven en dan de huur of pacht die je als ondernemer alleen al kwijt bent.

Neem alleen al werkgeverslasten personeel: je betaalt 2 keer wat ze in hand krijgen.

En ach zou me dood vervelen in dat Spanje. Ga binnenkort een maand toeren door Vietnam en eerst even een weekje Parijs. Kan ik zeg 4 keer per jaar doen en veel beter dan dat tussen ouwe lullen in Spanje die maar zitten te zeuren en mekkeren.

Oudjes onder elkaar. Hele week gezeur over de knie van Marie en dat soort zaken En ja wat gaan we doen? Eten, eten en eten dan sportief doen en zeuren en zeuren. Elke dag weer vreselijk saai!

Groet, Jonas

izdp
0
hirshi
1
quote:

jonas schreef op 9 september 2019 22:43:

Hirhi, die horecaprijzen stoor ik me soms ook aan. Maar je moet ook de zaken van een andere kant berekenen en rekening houden met ons toch wat beperkte uitgaansleven en dan de huur of pacht die je als ondernemer alleen al kwijt bent.

Neem alleen al werkgeverslasten personeel: je betaalt 2 keer wat ze in hand krijgen.

En ach zou me dood vervelen in dat Spanje. Ga binnenkort een maand toeren door Vietnam en eerst even een weekje Parijs. Kan ik zeg 4 keer per jaar doen en veel beter dan dat tussen ouwe lullen in Spanje die maar zitten te zeuren en mekkeren

Wat kan mij die werkgeverslasten schelen.

Hier aan de Costa Blanca Restaurant International.

Kroepoek, Sopa agripicante, TI PAN, sizzling duck -eend met groente. Bami erbij en een volle fles rode wijn. Ijs na,
Perfecte Chinese maaltijd.

Totale prijs € 13,60 voor alles en twee personen.

Weg met die afleggers in polderland waar je al snel 100 euro betaalt.

Heupie van Salland
0
izdp
0
Nee, hirshi is als een slimme meid, die al onderzoek pleegt voor het geval die nieuwe VRH er komt.
Gaat die langs de achterdeurtjes langs met een klapstoeltje.
hirshi
0
Je hebt een nacht lang moeten nadenken of je partner gelijk had om het land maar beter te verlatn
izdp
0
Kijk die goedkope wijn tast wat cellen bij je aan.
Heb je dus niet goed onthouden.
Niet om geld, maar als voorbeeld noemde ik als de zottenklapperpartij hier de dienst zou gaan uitmaken.
Groot verschil hirshi, groot verschil.
hirshi
0
quote:

izdp schreef op 9 september 2019 23:12:

Kijk die goedkope wijn tast wat cellen bij je aan.
Heb je dus niet goed onthouden.
Niet om geld, maar als voorbeeld noemde ik als de zottenklapperpartij hier de dienst zou gaan uitmaken.
Groot verschil hirshi, groot verschil.

Goedkope wijn gebruik ik om te koken € 0,90 bij Mercadona voor een fles en verdomd zacht ook nog die wijn en drinkbaar.
Konijn goed aanbraden en dan stoven met kruiden en knoflook.

Verder drink ik whiskey - daar wordt ik geil van.

Niet om het geld dus maar om te genieten.
43 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%