Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizen en huizenprijzen vanaf 2019

229 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 » | Laatste
izdp
0
quote:

objectief schreef op 25 augustus 2019 13:32:

[...]

Als je daar zelf niet op kunt komen, dan is elke reactie overbodig.
Kortom, je staat met een mond vol tanden maar wat te blaten.
DeZwarteRidder
0
Kabinet gaat 'stille ramp op de woningmarkt’ aanpakken

PRINSJESDAG

Om de crisis op de woningmarkt aan te pakken, trekt het kabinet een miljard euro uit waarmee nieuwbouwprojecten gesubsidieerd kunnen worden. Ook gaat er opgeteld een miljard euro naar de woningcorporaties om ook hen te stimuleren meer huizen te bouwen.
Peter Winterman 05-09-19, 10:03 Laatste update: 10:49

Dat maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend, zo bevestigen Haagse bronnen. In de coalitie wordt gesproken over een ‘stille ramp op de woningmarkt’. Door krapte, vooral in de steden, komen starters en mensen met een middeninkomen amper aan een betaalbaar huis. Minister Kajsa Ollongren (Wonen) wil dat er jaarlijks 75.000 huizen worden bijgebouwd, maar dat aantal wordt nu niet gehaald.
Lees ook

Gekte op de woningmarkt: doodgewoon huurhuis in Duiven trekt 800 gegadigden

Daarom heeft de coalitie tijdens de begrotingsonderhandelingen afgesproken dat er een bouwfonds komt met daarin maximaal een miljard euro. Gemeenten kunnen een beroep doen op het fonds om lokale nieuwbouwprojecten rendabel te maken. Vroeger waren er al vergelijkbare rijkssubsidies, bijvoorbeeld om de bouw van Vinex-wijken van de grond te krijgen.

Starters

Verder kunnen woningcorporaties de komende tien jaar een belastingkorting van gemiddeld 100 miljoen euro per jaar krijgen als zij overgaan tot nieuwbouw. De corporaties betalen - tot hun grote ergernis - nu jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing. De roep vanuit de corporaties om die belasting te korten, klinkt al jaren.

Het blijft waarschijnlijk niet alleen bij maatregelen om nieuwbouw te stimuleren. Zo overweegt het kabinet ook om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. Dat zou bij de aankoop van een huis 2 procent van de koopsom schelen. Beleggers zouden juist meer overdrachtsbelasting moeten gaan betalen.

Volgens de Volkskrant is staatssecretaris Menno Snel (Financiën) sceptisch over de uitvoerbaarheid van dit plan. Op dit moment wordt onderzocht of aanpassing van de overdrachtsbelasting haalbaar is. Daarover is op Prinsjesdag waarschijnlijk nog geen duidelijkheid.
Hypotheekrenteaftrek

Verder is ook nog onduidelijk of het kabinet verder gaat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. In de coalitie zou een scenario zijn besproken waarbij de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd tot 0 procent in 2036. In een andere variant zakt de aftrek tot niet verder dan 30 procent.

Makelaar Pico Wilbrenninck zei eerder in De Ochtend Show to go dat de grootste gekte op de woningmarkt voorbij zou moeten zijn. Bekijk hieronder het fragment.
DeZwarteRidder
0
D66: ’Stikstofregels niet toepassen op woningbouw’

Door onze parlementaire redactie
2 uur geleden in BINNENLAND

Den Haag - Woningbouw moet vrijgesteld worden van de stikstofregels die bij zo veel projecten nu voor vertraging zorgen, vindt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. „Dan kunnen we de komende tijd gewoon die hoognodige huizen bouwen.”

Jetten vindt tegelijkertijd wel dat de uitstoot van stikstoot beperkt moet worden. Dat wil hij vooral doen door maatregelen te nemen op het gebied van ’landbouw en mobiliteit’, zei hij in het programma WNL op Zondag. Maar of de andere coalitiepartijen het zien zitten om maatregelen te nemen die boeren en bijvoorbeeld automobilisten dwarszitten, is zeer de vraag.

De rechter oordeelde eerder dat Nederland het stikstofbeleid niet goed uitvoert. Er zou te weinig gedaan worden om de uitstoot te beperken. En het systeem waarmee Nederland bij nieuwe projecten de uitstoot bijhoudt, het zogeheten PAS, mag niet meer gebruikt worden. Daardoor lopen zelfs projecten die uitstootverminderend kunnen werken, zoals de bouw van windmolens, vertraging op omdat bij de vergunningsaanvraag dat systeem is gebruikt. De overheid zoekt momenteel naarstig naar een oplossing omdat er zo’n 18.000 projecten vertraging oplopen.

Volgens Jetten moet er vooral op de krappe woningmarkt snel iets gebeuren. Daar is volgens hem ’een stille ramp gaande’ en de bouw van woningen mag daarom geen vertraging oplopen. Volgens hem zijn de problemen in die sector ’de grootste opgave’ voor de politiek nu. „Een rijtjeshuis stond in Amsterdam onlangs voor anderhalf miljoen te koop. Dan kom je er niet meer tussen als starter, leraar of politieagent.”

Hoe het juridisch nu precies moet, dat uitzonderingen van de woningbouw van de stikstofregels, dat maakte Jetten niet concreet. Maar hij zegt dat het kan omdat andere Europese landen dit ook zouden doen.
izdp
0
Dat laatste is wel erg zwak.
Als zij in het water springen, mogen wij dat ook, is zijn redenatie.

Het klinkt meer als: ik wil blijven doen wat ik wil.
Of we willen blijven doen wat we willen.
rationeel
0
Mooi huisje. Moet je wel een stukje grond hebben, kun je natuurlijk ook een toren bouwen x hoog.

Slechts 28 m2 maar dit huis heeft van binnen iets ongelooflijks.

trendingalleries.com/slechts-28-m2-ma...
izdp
0
Even de miljoenennota bekeken op dit punt.

Mijn vaak gezegde van verkeerd bouwen al decennialang in de zin van passend, staat nu heel verdekt beschreven in dit stukje:

De vraag naar woningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen door bevolkingsgroei, veranderende voorkeuren voor de grootte van huishoudens, de lage rente en gestegen inkomens.

Voorkeuren??????

DeZwarteRidder
0
Duitse banken willen onze woningmarkt opschudden: ‘Starters hebben nu geen keus’

Meerdere Duitse bouwspaarbanken staan te trappelen om de Nederlandse markt op te gaan. Zij willen starters aan het bouwsparen krijgen: eerst sparen met overheidssteun, en dan pas een huis kopen.
Chris van Mersbergen 19-09-19, 03:00 Laatste update: 08:18

De Duitse partijen zijn ‘buitengewoon geïnteresseerd’, stelt Christian König van de Europese bouwspaarkoepel. Maar er is wel een hobbel: het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt de boot nog af. ,,Er zijn geen subsidies voor sparen”, stelt een woordvoerder. ,,In Nederland sparen we al heel veel, onder meer voor ons pensioen.”

Onder de geïnteresseerden om in Nederland aan de slag te gaan is Schwäbisch Hall, met 7 miljoen klanten de grootste bouwspaarbank van Duitsland. Zij kijken ‘met veel verbazing’ naar onze woningmarkt, waar vaak het volledige aankoopbedrag wordt geleend. Voor starters is het lastig om een woning te kopen.
Vuist maken

,,Als je als overheid stimuleert dat jongeren sparen, kunnen ze een vuist maken”, zegt Michael Dorner, hoofd internationale projecten van Schwäbisch Hall. ,,Bovendien worden hypotheken lager, waardoor je minder kwijt bent aan hypotheekrenteaftrek.”

Ook de enorme klimaatinvesteringen die woningbezitters op zich af zien komen, lenen zich uitstekend voor bouwsparen, zegt König. ,,Nederlanders lenen al zoveel. Moeten ze nóg meer gaan lenen om hun huis van het gas af te krijgen?”

Samenwerking

In Nederland is de Volksbank (moeder van SNS Bank) fan van het concept, dat in Duitsland veel varianten kent en verankerd is in de belastingwetgeving. De Volksbank en Schwäbisch Hall zouden graag samenwerken, al beseffen ze dat een complete stelselwijziging een brug te ver is. ,,Maar beloon in elk geval starters en middeninkomens die willen sparen”, zeggen ze bij Schwäbisch Hall. ,,Of ouders of grootouders die hun kind of kleinkind helpen. Nu hebben consumenten niet eens een keus. Wij willen ze die graag bieden.”
DeZwarteRidder
0
2)

Woningmarkthoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft steunt de oproep. Hij schreef vorige maand nog een essay, waarin hij bouwsparen aandroeg als een van de oplossingen voor de problemen op de woningmarkt. ,,De nood voor starters is zó hoog. Dit kan helpen.” Ook de Vereniging Eigen Huis juicht een premie op sparen voor de eigen woning toe, maar is er op dit moment geen voorstander van om het complete Duitse bouwspaarsysteeem in Nederland in te voeren.

In de Tweede Kamer zijn CDA en SP positief. ,,Het verkleint de kans op crisis op de woningmarkt”, denkt Sandra Beckerman (SP).

Artikel gaat verder onder het kader

Wat is bouwsparen?

Het idee van bouwsparen is simpel: wie spaart voor een groot project, maakt de investering beter behapbaar. Bouwsparen is vooral in Duitsland populair. Het systeem is veelomvattend: jongeren beginnen vroeg met sparen tegen een vooraf vastgestelde rente. Bij aankoop van een woning kan bij de Sparkasse een lening worden afgesloten, die net zo hoog is als het gespaarde bedrag en versneld moet worden afgelost. Daarbovenop wordt een hypotheeklening afgesloten.

De gevolgen: Duitsers hebben meer eigen geld bij de aankoop en de hypotheken zijn relatief laag. De woningmarkt is daardoor minder gevoelig voor economische tegenwind. Maar ook: Duitsers kopen op latere leeftijd een huis. En er zijn in verhouding minder koophuizen dan in Nederland. In Duitsland is het niet ongewoon dat ouders of grootouders bij de geboorte van een kind beginnen met sparen voor de grootste aankoop die dat kind in zijn of haar leven waarschijnlijk zal doen: de woning. Zodra hun (klein)kind zelf inkomen krijgt, kan het de spaarrekening overnemen.

,,Nederland heeft zo’n beetje de rijkste gepensioneerden van de hele wereld”, zegt Michael Dorner van de Duitse bouwspaarbank Schwäbisch Hall. ,,Het zou toch prachtig zijn als zij op deze manier hun kleinkinderen een stukje op weg zouden kunnen helpen?”
Risico's

Er is in Europa geen land dat zoveel leent voor de eigen woning als Nederland. Dat brengt risico’s met zich mee. Mochten de huizenprijzen in de komende jaren weer dalen, dan kunnen woningen onder water komen te staan, wat betekent dat er bij verkoop een restschuld overblijft.

Dat sparen een manier is om de risico's te verkleinen, daar twijfelt niemand over toch zijn er wel bedenkingen tegen het Duitse initiatief. De huidige lage rentestand bijvoorbeeld: wat heb je aan sparen als de huizenprijzen sneller stijgen dan de rente?

Onder meer Vereniging Eigen Huis wijst op dit ‘achteruit sparen’. De oplossing is simpel, maar ook gevoelig: een flinke spaarpremie vanuit de overheid. ,,Ik vrees dat ik daar op dit moment geen politieke meerderheid voor ga krijgen”, zegt CDA-Kamerlid Erik Ronnes.
Geen snelle oplossing

Als je morgen bouwsparen invoert, is er overmorgen bovendien nog niets gebeurd dat de acute problemen op de huizenmarkt oplost. Het is een oplossing die pas op de lange termijn - lees: als jongeren een aantal jaar met overheidssteun gespaard hebben - vruchten kan gaan afwerpen. ,,Het is geen quick win”, beaamt SP-Kamerlid Beckerman, die bouwsparen best ziet zitten.

Tegenstanders vrezen ook dat bouwsparen een aanslag op de schatkist betekent. ,,Het lijkt mij vrij duur”, zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Het klopt: een premie voor iedereen die spaart voor een huis, of een nieuwe warmtepomp, kost geld. ,,Maar uiteindelijk ben je als overheid ook veel minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek”, herhaalt Michael Dorner van Schwäbisch Hall. ,,Wij denken dat je onder de streep goedkoper uit bent.”

In Duitsland kost bouwsparen de regering jaarlijks 350 tot 400 miljoen euro, terwijl Nederland meer dan 10 miljard kwijt is aan hypotheekrenteaftrek. ,,En Duitsland heeft vijf keer zoveel inwoners.”
izdp
0
Waardeloos idee.
Past totaal niet bij onze woningmarkt.
Gespaarde zou onmiddellijk weer verdwijnen in hogere huizenprijzen.
Buiten het feit dat sparen met hoge huren en pensioenpremies, niet meevalt.
Nu na koop, begint men gelijk te sparen via aflossing zonder last van een hoge huur.

Bovendien kan oud gratis geld overhevelen naar jong voor dit doel.
haas
0
Voorbeeldje uit mijn regio: huis van 2004: 245.000
te koop: met blokverwarming /VVE: stookkosten 82 euro/VVE 161/mnd ! Blok van 10 woningen

www.funda.nl/koop/zwolle/appartement-...

in de advertentie:
Appartementsrecht:
Het woonhuis maakt onderdeel uit van een complex met woningen waarbij het buitenonderhoud gezamenlijk wordt geregeld. Als koper/eigenaar van deze woning hoeft u dus zelf niet om te kijken naar het buitenonderhoud van uw woning. Dit woonhuis wordt verwarmd door middel van een energiezuinige blokverwarming/ soort stads verwarming. De huidige bewoners betalen een voorschot van slechts € 82,- per maand.Én 161 euro /mnd aan VVE : totaal dus 243 euro/mnd

PS: dus 161 VVE kosten/mnd voor 10 woningen:161 /mdn voor gezamenlijk stoken: zo'n 20K /jaar x 15 jaren = 300.000 !!!: DUS extra eigen elektriciteitsrekening + warm water
izdp
0
Ik snap je niet haas.
VVE-kosten zijn gering als dat zorgt voor al het onderhoud.
Zo'n 0,8% p/jr van de vraagprijs.
A3aan
0
Er gebeurt iets raars hier. Mijn plaatsingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bepaald iemand hier wat wel of niet mag. Was het dan een nare plaatsing. Nee, zoiets als "helemaal mee eens". Meer niet, dus begrijp dat ingrijpen niet.
izdp
0
Lijkt me niet te liggen aan ingrijpen.
Dan zie je minstens bericht verwijderd etc.

Maar eens met haas duur qua onderhoud per jaar of vindt je het wel meevallen?
izdp
0
Buiten de Randstad kom je hier aardig mee weg:

Per 1 januari wordt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd naar 310.000 euro, meldt Waarborgfonds Eigen Woningen. Het is voor het eerst dat de NHG boven de 300.000 euro ligt.

Nu ligt de grens nog op 290.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6 procent hoger (328.600 euro).
DeZwarteRidder
0
Koopwoningen in augustus bijna 6 procent duurder

(ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in augustus op jaarbasis met 5,7 procent gestegen, de laagste stijging in bijna drie jaar. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vrijdag.

Daarmee is de prijsstijging ten opzichte van juli van dit jaar met 1,3 procentpunt gedaald. Toen werd een stijging van 7,0 procent genoteerd.

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juli 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juli ruim 39,5 procent hoger.

Verder maakte het Kadaster maandag bekend dat het in augustus 19.583 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 6 procent minder dan een jaar eerder.

In de eerste acht maanden van 2019 zijn 140.559 woningen verkocht. Dat is ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. A
DeZwarteRidder
0
CBS: Huurders en huiseigenaren steeds minder gelukkig met hun woning
20 september 2019 04:52 Laatste update: 1 dag, 2 uur geleden

Nederlandse huishoudens en huurders in het bijzonder zijn steeds minder tevreden met hun huis. In 2009 waren nog zo'n acht op de tien huurders positief over hun woning, vorig jaar gold dat nog voor zeven op de tien huurders, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Onder huiseigenaren klinkt ook iets meer gemor. Sinds in 2006 ruim 97 procent van hen aangaf erg tevreden te zijn met hun huis, slonk die groep door de jaren met 4 procentpunten. In 2018 was namelijk 93 procent van de huiseigenaren tevreden.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat huurders vooral minder positief zijn over de tuinen en balkons. Ook het onderhoud van de woning en met name de inrichting ervan zijn van invloed op het woongenot.

Binnen de groep middelgrote en grote gemeenten, met ten minste 100.000 inwoners, zijn huizenbezitters in Rotterdam het minst positief. 'Slechts' 87 procent van hen zou tevreden zijn over hun woning. Den Bosch en Ede behaalden met 97 procent de beste score.

Den Haag scoort onder huurders relatief minder goed dan andere gemeenten. In de hoofdstad van Zuid-Holland is 'maar' 62 procent van de huurders tevreden met hun plek. Amersfoort, Alphen aan den Rijn en opnieuw Ede deden het beter met scores van tegen de 80 procent.

CBS houdt om de drie jaar een enquête onder tienduizenden Nederlanders om hun tevredenheid te peilen. Dit jaar namen meer dan 68.000 mensen deel.

Momenteel hebben 4,5 miljoen huishoudens een koopwoning, zitten 2,1 miljoen Nederlanders in een sociale huurwoning en huren 910.000 mensen bij een particuliere organisatie.
DeZwarteRidder
0
50.000 euro boete als je niet zelf in je koophuis woont

De gemeente Amstelveen heeft een juridisch succes geboekt omtrent de ’zelfbewoningsplicht’. De eigenaresse van een appartement, die daar niet zelf woonde, is terecht beboet, aldus de rechter.
DeZwarteRidder
0
Woningtekort wordt komende jaren kleiner
1 uur geleden in FINANCIEEL

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren kan de bouwachterstand van het aantal woningen deels worden ingelopen. Dat stellen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een prognose. Het aantal huishoudens groeit naar verwachting de komende jaren steeds minder hard. Daardoor valt het aantal woningen dat gebouwd wordt vanaf dit jaar al hoger uit dan de extra vraag naar nieuwe woningen, verwachten de statistici.

Lang duurt deze situatie echter niet. Na 2025 ligt de jaarlijkse bouw van nieuwe woningen weer lager dan de groei van het aantal huishoudens. Tot en met 2045 gaan de groei van het aantal huishoudens en het aantal nieuw gebouwde woningen daardoor ongeveer gelijk op, denken CBS en PBL.

Op regionaal gebied zijn er de nodige verschillen. Zo worden er in Groningen al vanaf 2030 meer woningen gesloopt dan er bijgebouwd worden waardoor de woningvoorraad afneemt. In Friesland en Drenthe raken nieuwbouw en sloop in 2040 in evenwicht. In Zeeland en Limburg zal de netto woningbouw tussen 2030 en 2040 stilvallen.

In alle andere provincies blijft de woningbouw groter dan de sloop, waarbij in Noord- en Zuid-Holland de woningvoorraad het meest toe blijft nemen. De komende jaren groeit het aantal woningen in Zuid-Holland het sterkst. Die provincie is goed voor haast een derde van de toename van het aantal woningen tot en met 2025.

In die periode wordt in de grote steden nog fors bijgebouwd. In Amsterdam duurt die periode van groei van het aantal woningen zelfs tot en met 2040 volgens de statistici. Verder valt met name op dat Almere door blijft groeien.
229 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,21  -4,15  -0,48%  11:40
 Germany40^ 17.712,00 -0,70%
 BEL 20 3.808,04 -0,48%
 Europe50^ 4.909,70 -0,54%
 US30^ 37.602,15 -1,08%
 Nasd100^ 17.301,43 -1,41%
 US500^ 4.992,70 -1,12%
 Japan225^ 37.325,98 -1,78%
 Gold spot 2.381,75 +0,10%
 EUR/USD 1,0659 +0,14%
 WTI 82,41 +0,40%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +4,00%
EBUSCO HOLDING +1,34%
Pharming +1,32%
NX FILTRATION +1,00%
Vopak +0,98%

Dalers

AMG Critical ... -2,86%
Alfen N.V. -2,64%
TomTom -2,59%
Aegon -2,43%
INPOST -2,32%