Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

ETF-investing Vs. stockpicking

18 Posts
[verwijderd]
1
Laatst een interessant artikel gelezen vanuit IEX must read's. Voor de mensen die het artikel hebben gemist;
www.whitecoatinvestor.com/individual-...

Dat artikel heeft mij wel aan het denken gezet. Ik zit al overwogen in ETF's, maar ben benieuwd naar jullie (onderbouwde) mening. Ik weet dat velen van jullie het hele proces van stock-picking interessant vinden,ik stiekem ook, maar dat argument wordt goed getackeld.

Dus wat zeggen jullie, welke strategie is heersend voor optimale rendement?
hirshi
0
Beide keuzes hebben hun voor- en nadelen.

A possible risk of index trackers is over-diversification and duplication. For example, an investment portfolio consisting of several ETFs and index mutual funds may end up holding many of the same stocks. Conversely, stock picking could suffer from too little diversification. For example, a portfolio with only a handful of stocks could suffer severe losses if one or two of the underlying companies run into financial trouble. Investors could combine index tracking and stock picking to get the best of both strategies. For example, they could buy shares in a handful of companies they know very well and achieve sector and geographic diversification by buying index funds and ETFs.

finance.zacks.com/index-trackers-vs-p...
BeursVis
0
Volgens mij moet je vooral naar je eigen kwaliteiten kijken. Ik zit vooral in ETF's omdat ik te weinig kennis heb voor aandelen. Denk je de markt te kunnen verslaan? Dan stockpicking.

Wat ik uit het artikel haal is vooral dat in een dalende markt stockpicking beter werkt. Verder winnen ETF's het bijna altijd.
Happy
0
"Wat ik uit het artikel haal is vooral dat in een dalende markt stockpicking beter werkt."

En laat die er nou net aankomen.
BeursVis
0
quote:

Happy schreef op 12 oktober 2019 11:09:

"Wat ik uit het artikel haal is vooral dat in een dalende markt stockpicking beter werkt."

En laat die er nou net aankomen.
Tja, dat is nu maar net de vraag. Als je die kunt beantwoorden wordt je snel erg rijk :)
Happy
0
quote:

BeursVis schreef op 12 oktober 2019 11:14:

[...]

Tja, dat is nu maar net de vraag. Als je die kunt beantwoorden wordt je snel erg rijk :)
Zelf goed kijken wat er met de mondiale economie gebeurd. Maar wel meenemen dat de hebberige particuliere beleggers een hoop cash hebben. De grote jongens die de beurs echt sturen hobbelen zonder emotie die kant mee. Maar slaan naadloos om als de markt het vertrouwen na 10 ook begint te verliezen. Dat moment komt eraan. Had het iets eerder verwacht. Maar hoe hoger beurs des te groter de correctie. Bekijk het per dag maar sta klaar voor de rit naar lagere niveaus.
[verwijderd]
0
in die dalende markt moet je dan vermoed ik wel belegd zijn in de veiligere aandelen. Verder verwacht ik ook wel een beursdaling, mijn emotie weet nog niet wat ie wil, maar mijn verstand loopt te schreeuwen dat die beursdaling een geweldig moment kan zijn.
Leefloon
0
quote:

SmitFinance schreef op 12 oktober 2019 09:33:

Dus wat zeggen jullie, welke strategie is heersend voor optimale rendement?
Stockpicking, door ETFs. Want ook zij zullen het moeten hebben van het wel in de portefeuille hebben van een niet-onderwogen belang in De Grote Stijger(s) om outperformance te laten zien ten opzichte van een benchmark en ten opzichte van concurrenten. De fondsmanager, de persoon, kan daarbij een grotere rol spelen dan het "merk".
'belegger''
0
Zelf hink ik nog op twee gedachten. Hierboven werd aangehaald dat in een dalende markt stock picking beter zou werken. Maar hoe en waarom dan?

In dalende en/of volatiele markten zijn er in theorie meer koopkansen, mits je die natuurlijk weet te benutten. Zo kan ik misschien nog wat andere redenen bedenken, maar ik kan die niet onderbouwen.
marique
0
In een dalende markt werkt geen enkele strategie, in een stijgende markt werkt elke strategie.
Leefloon
0
quote:

marique schreef op 6 november 2019 22:00:

In een dalende markt werkt geen enkele strategie
Erm... Sinds wanneer hebben marktneutrale strategieën last van dalende (of stijgende, of onveranderde) markten!? De meesten zouden dergelijke strategieën kunnen kennen van onbegrepen blijvende "shorters".
marique
0
Het ging over het veronderstelde succes van stock picking in een dalende markt. Noem mij, bij wijze van voorbeeld, de aandelen uit de AEX die eind december '18 een hogere koers noteerden dan medio '18.

objectief
0
Heineken en Unilever zijn enkele kwaliteitsaandelen die nu uit de gratie liggen; maar bij een minder beurssentiment weer komen bovendrijven.
'belegger''
0
In een ander draadje buiten de koffiekamer, maar wellicht ook interessant voor jullie.

Bij ETF's lees ik hier vaker over het wel of niet uitlenen van effecten, maar bij stockpicking kan het ook van toepassing zijn. Voorheen was het bij banken niet gebruikelijk dat zij aandelen van klanten uitlenen, maar tegenwoordig hanteren sommige brokers kennelijk verschillende soorten accounts. Ik wist dat ook niet. Bij De Giro gaat het bijvoorbeeld om een algemeen account waarbij je aandelen uitgeleend kunnen worden, of een custodian account waarbij dat niet het geval is.

www.iex.nl/Forum/Topic/1364993/AMG_Ui...
marique
0
quote:

midjj schreef op 7 november 2019 15:03:

Unilever, Wolters Kluwer, Ahold
Strikt genomen, met 30 juni (halverwege het jaar) als startdatum heb je gelijk. Maar de piek van '18 lag voor het merendeel van de aandelen in augustus. Neem je de individuele piek van ahold, unilever en wolters als startpunt, dan bleef ahold gelijk en was er lichte daling voor unilever en wolters.

Waar het mij om gaat is de vaststelling dat wanneer de markt écht omlaag duikt, álle aandelen, fondsen/etf's enz. in de malaise delen.
Daar is geen strategie tegen bestand. Tenzij je het startmoment van duikeling én wederopstanding in je glazen bol kan zien.

Uiteraard kun je de schade beperken met tijdelijk uitstappen, overstap naar beperkt volatiele aandelen/fondsen, puts kopen, call schrijven. Maar ook hiervoor is timing het zwakke punt.

Overigens, kun je als particuliere belegger short gaan? Dus aandelen lenen van bijvoorbeeld een pensioenfonds, beleggingsfonds, vermogensbeheerder e.d.? Ik meen dat zulks alleen mogelijk is voor professionele partijen.

18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,26  -5,10  -0,59%  17:05
 Germany40^ 17.744,30 -0,52%
 BEL 20 3.832,04 +0,14%
 Europe50^ 4.919,79 -0,34%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.993,95 -1,10%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.393,31 +0,59%
 EUR/USD 1,0668 +0,23%
 WTI 82,64 +0,68%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,04%
EBUSCO HOLDING +2,99%
Kendrion +2,92%
B&S Group SA +2,11%
Vopak +2,01%

Dalers

ADYEN NV -4,48%
JUST EAT TAKE... -3,87%
TomTom -3,01%
ASMI -2,97%
BESI -2,92%