BAM Groep « Terug naar discussie overzicht

BAM november 2019

3.554 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 174 175 176 177 178 » | Laatste
HenkdeV
0
quote:

Tradewatcher schreef op 11 november 2019 18:16:

[...]

Evenwichtig verhaal met inzicht. Daarom was het koersgedrag vandaag zoals die was.
Dank, ik ga er bijna van blozen:-).
boldie
0
quote:

GoudenBamischijf schreef op 11 november 2019 18:18:

In een ander BAM-forum heb ik al iets vergelijkbaars gepost maar ik herhaal het hier even.

De koers noteert nu ongeveer 3% boven de intrinsieke waarde van BAM over 2018. De intrinsieke waarde is in de bedrijfseconomie de actuele waarde van alle bezittingen van de onderneming, verminderd met de schulden. De marktwaarde van een aandeel is deze intrinsieke waarde plus eventuele goodwill. Goodwill is de meerwaarde van een bedrijf, bovenop de waarde van de activa en passiva. Het gaat dan om feitelijke omstandigheden die winstpotentie genereren. Bijvoorbeeld reputatie, klantenbestand het gebruik van activa om geld te verdienen, verwachte groei van de markt etc.

Ik zou u er graag aan herinneren dat BAM in de huidige markt (bijna) geen winst maakt. Ze hebben een verwachte marge van 'slechts' 1%. De markt van het afgelopen jaar is laat-cyclisch en volgens het boekje ideaal voor bouwers om geld in te verdienen. Toch BAM laat dit 'geld verdienen' na. Daar bovenop is de verwachting voor komend jaar niet per se super optimistisch door recessie, PFAS en stikstof problematiek. Hierdoor stelt zich de vraag dat als BAM al in een goede omstandigheden moeite had met winst maken, hoe zullen zij het dan doen als er tegenwind verwacht wordt?

Uit al het bovenstaande kan opgemaakt worden dat de winstpotentie (goodwill) die samen met de intrinsieke waarde de marktwaarde maakt, gering is. Hierboven in het forum lees ik aannames dat de marktwaarde van de aandelen tot wel 50% boven de intrinsieke waarde van de onderneming zou moeten noteren (rond de 3 euro), of dat de marktwaarde zelfs zou moeten verdubbelen (koers rond de 5 euro).
Deze voorspellingen lijken me gebaseerd op uw wishfull thinking en niet op de daadwerkelijke winstpotentie van de onderneming die een meerwaarde boven de intrinsieke waarde zou rechtvaardigen. Dit is allemaal bedrijfseconomie 101.

BAM is daarnaast ook geen groeiaandeel, wat een dergelijke grote hoeveelheid goodwill bij andere AMX-stocks rechtvaardigd. De onderneming heeft al jaren min of meer dezelfde omzet (ik chargeer) en opereert in een volwassen markt die weliswaar wel groeit, maar toch is dit is niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de verwachte groei van een tech-stock. De koersen tot wel 200% boven de intrinsieke waarde (wederom koers rond de 5 euro) die ik in het forum lees worden dus ook niet gerechtvaardigd door verwachte groei van de onderneming in de komende jaren.

Ik snap dat uw gevoel misschien zegt dat een onderneming als BAM toch winst zou moeten kunnen maken en dat u zo op uw waarderingen uit bent gekomen. Dit lijkt echter vooral gebaseerd op uw sentiment en niet op de daadwerkelijke harde cijfers zoals die bijvoorbeeld bij de cijfers zijn gepresenteerd. De kans is klein dat BAM in de komende maanden tijd zijn winstpotentie dusdanig vergroot dat de grote koerstoenames van tot wel 50% of zelfs nog hoger te verwachten zijn. Dergelijke koerstoenames zullen zich waarschijnlijk pas voordoen als BAM laat zien dat ze de voorspelde marges van 4% ook bij tegenwind kunnen realiseren. Hier hebben echter veel beleggers (terecht mijn inziens) hun twijfels bij.
4% gaat geen enkele bouwer halen. Ook niet bij geen tegenvallers.
Tradewatcher
0
quote:

GoudenBamischijf schreef op 11 november 2019 18:18:

In een ander BAM-forum heb ik al iets vergelijkbaars gepost maar ik herhaal het hier even.

De koers noteert nu ongeveer 3% boven de intrinsieke waarde van BAM over 2018.....enz.
Goed verhaal. Echter wordt voorbijgegaan dat er vele miljoenen de afgelopen jaren zijn uitgegeven aan missers. Als die er niet waren geweest, dan was de winstmarge hoger geweest, zoals die de komende jaren ook zal worden, zoals wordt verwacht (dus niet zeker). Dan is een hogere goodwill gerechtvaardigd. We zullen er dan maar even vanuit gaan dat ze nu veel meer oppassen om geen missers meer te maken.

Zoals het woord suggereert is de goodwill niet meer dan een verwachtingswaarde. Hoe hoog die goodwill dan mag zijn laat zich raden. Dat zal de tijd leren, maar een hogere prijs dan nu op het bord staat zou gerechtvaardigd kunnen zijn.

Verder vind ik de analyse uitstekend.
HenkdeV
0
Deel beurscommentaar uit de Telegraaf, zelf ervaar ik het als positief:

Beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel (Aegon) vindt het logisch dat de aandelenbeurzen een pas op de plaats maken, na de stevige opmars in de afgelopen weken. „Er is wat gedoe in Hongkong en Trump gooit wat koud water op het vuur met zijn melding dat de VS alleen een voor haar goede handelsdeal zal tekenen. De ondertoon is echter positief en we zien een groeiende interesse van Amerikaanse beleggers voor Europese aandelen, waaronder van autofabrikanten en financiële waarden.”

Van den Heuvel denkt dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens de AEX door de 600 punten zal breken. „Economisch gaat het goed, met een hoge consumptie en lage werkloosheid. Bovendien lopen de rentes weliswaar iets op, maar deze blijven mede dankzij het beleid van centrale banken laag.”

Vermogensbeheerder Joop van de Groep (Fintessa) denkt dat onder meer positief nieuws over de handelsdeal de AEX boven 600 punten kan brengen. „Het zou een belangrijke impuls voor de bedrijfsinvesteringen zijn. Deze blijven achter, terwijl de bestedingen door consumenten en overheden nog altijd stijgen. De economische cijfers zijn de laatste tijd overigens beter dan verwacht en de berichten over Singles Day zijn hoopvol.”
Spider01
3
quote:

HenkdeV schreef op 11 november 2019 18:31:

[...]

Ondanks die door jou gesignaleerde onrust (en die is er) gaan de beurzen de laatste tijd gewoon omhoog. Sommige beurzen hebben al nieuwe records neergezet. De kopers hebben dus al de overhand om het in jouw woorden te zeggen.

In de update van BAM zaten geen (nieuwe) negatieve zaken, maar het Duitsland verhaal is nog niet van de baan/opgelost. Blijft voorlopig een onzekerheid.

Om de shorters weg te krijgen en de koers echt omhoog zijn er inderdaad nog (veel) goede berichten van BAM nodig. De bouw is al geruime tijd booming, het wordt echt de hoogste tijd dat die berichten komen.

BAM zit nog steeds in mijn portefeuille omdat ik het aandeel nog kansen toedicht, maar mijn geduld is niet oneindig:-).

Ik ben het niet helemaal eens met jouw verhaal maar ik laat het zoals het is want ik heb geen zin in een uitgebreide discussie met jou.

Het enige wat ik vind is dat als je nog steeds Bam aandelen met tegenzin hebt, ik dat absoluut niet kan begrijpen, want dat maak ik op uit jouw laatste regel.

Maar ik vind het goed, ik wens je veel wijsheid bij de beslissing wel of niet verkopen van Bam aandelen.

Toedeloe

Utreg1960
0
quote:

Spider01 schreef op 11 november 2019 18:05:

[...]

De shorters zijn degene die het vertrouwen NU ondermijnen, niet de belegger en ook niet Bam, Bam kwam met cijfers waar vertrouwen uit spreekt de shorters breken die weer af.

Shorters willen de koers zolang mogelijk laag houden tot het moment dat de kopers de overhand krijgen en dat gaat gebeuren op het moment dat er globaal rust komt op het internationale politiek toneel, of nog meer goeie berichten wbt Bam.

Maw, er is vertrouwen bij de - kleine, particuliere - belegger maar wordt de kop ingedrukt door de shorters.

Duimpje :-)
HenkdeV
0
quote:

Spider01 schreef op 11 november 2019 19:02:

[...]

Ik ben het niet helemaal eens met jouw verhaal maar ik laat het zoals het is want ik heb geen zin in een uitgebreide discussie met jou.

Het enige wat ik vind is dat als je nog steeds Bam aandelen met tegenzin hebt, ik dat absoluut niet kan begrijpen, want dat maak ik op uit jouw laatste regel.

Maar ik vind het goed, ik wens je veel wijsheid bij de beslissing wel of niet verkopen van Bam aandelen.

Toedeloe

Nergens heb ik het over tegenzin in mijn posting:

.......BAM zit nog steeds in mijn portefeuille omdat ik het aandeel nog kansen toedicht, maar mijn geduld is niet oneindig:-).......

Die zin in een uitgebreide discussie met jou heb ik ook niet, dus dat komt goed uit.

DoubleJ
0
quote:

Utreg1960 schreef op 11 november 2019 19:13:

[...]

Duimpje :-)
Shortposities worden wel minder: Koninklijke BAM Groep 6,91% -0,58%
FairValue
0
quote:

GoudenBamischijf schreef op 11 november 2019 18:18:

In een ander BAM-forum heb ik al iets vergelijkbaars gepost maar ik herhaal het hier even.

De koers noteert nu ongeveer 3% boven de intrinsieke waarde van BAM over 2018. De intrinsieke waarde is in de bedrijfseconomie de actuele waarde van alle bezittingen van de
Goed verhaal van een shorter Of daardoor ingehuurd!

Alles heeft te maken met winstverwachting. Als de winst stijgt, gaat de koers omhoog. Er zit zoveel ellende in de BAM koers dat deze nog veel potentie opwaarts heeft. We komen recent van 4,40, niet voor niets.

Als de winst van 1 naar 3% gaat en de verwachting is goed dan neemt de koers ook toe met 200% ofwel 7,50!

Van 1 naar 3% marge is 200% extra. 2% punt meer winst op 10% is een toename van slechts 20%. De potentie van BAM is dan ook enorm op dit koers niveau.
[verwijderd]
0
@Fairvalue: lol, jij bent erg optimistisch. Arcelor had vorig jaar €5,00 winst per aandeel en staat nu op €15,5x. Op basis van dat bedrag zou Arcelor volgens algemene historische waarderingen op €60,00 moeten staan. :")
Met jouw beredenering uiteindelijk op €200,00.

Als dat zo is stuur ik jou persoonlijk een taart met een envelop met geld erin.
FairValue
2
Eens Spider, shorters proberen dmv koers manipulatie en foutieve berichtgeving de particulier die het nu bij de goede eind had ip het verkeerde been te zetten om zelf shorts goedkoop te kunnen terugkopen. De koers zal gewoon stijgen en flink ook. Vergis je niet!
FairValue
0
quote:

Lamacun schreef op 11 november 2019 20:46:

@Fairvalue: lol, jij bent erg optimistisch. Arcelor had vorig jaar €5,00 winst per aandeel en staat nu op €15,5x. Op basis van dat bedrag zou Arcelor volgens algemene historische waarderingen op €60,00 moeten staan. :")
Met jouw beredenering uiteindelijk op €200,00.

Als dat zo is stuur ik jou persoonlijk een taart met een envelop met geld erin.
Ik volg je niet helemaal, lijkt me dat je een fout maakt anders had ik wel in Arcelor gezeten en niet in BAM.
Wveen
1
Wat relativeren kan hier geen kwaad. Natuurlijk ligt het niet aan de shorters. Het vertrouwen in Bam is nog wankel. En dat is niet zonder reden. Neem nu de outlook 2020. Dat blijft nog steeds bij een doelstelling van 2 tot 4 procent. En daarmee ongewijzigd ten opzichte van voorgaande berichten. Echter, je zou willen dat daar inmiddels een wat uitgesprokener verwachting over kan worden gedaan. De kwaliteit van de werkvoorraad zich uitend in een hogere winstvoorraad vormt de basis om een resultaat te prognotiseren. Dan moet het mogelijk zijn om nu een iets nauwkeuriger prognose voor 2020 af te geven. De bandbreedte van 2% kenmerkt het onvermogen om gemiddeld de winstvoorraad te realiseren. Ook het benoemen van tegenvallers in de orde van grote van 90 miljoen betekent dat er weinig variabelen in de winstvoorraad worden gereserveerd. Wat betekend dit voor de belegger? Ja, er zijn kansen. Als het voor Bam allemaal eens even meezit. Dus als we het 4e kwartaalbericht zonder tussentijdse winstwaarschuwing halen, dan kan de koers nog licht oplopen, maar meer dan 3 moet het zeker niet worden. Met een vervolgens meevallend bericht kan Bam dan het vertrouwen verder opbouwen. Omdat ik de hoop daarop nog niet heb opgegeven, blijf ik mijn aandelen Bam vasthouden.
FairValue
0
quote:

Lamacun schreef op 11 november 2019 20:46:

@Fairvalue: lol, jij bent erg optimistisch. Arcelor had vorig jaar €5,00 winst per aandeel en staat nu op €15,5x. Op basis van dat bedrag zou Arcelor volgens algemene historische waarderingen op €60,00 moeten staan. :")
Met jouw beredenering uiteindelijk op €200,00.

Als dat zo is stuur ik jou persoonlijk een taart met een envelop met geld erin.
Wat doe jij hier trouwens nog? Je had geen belang toch? Of ga je, na het nagerekend te hebben toch nog BAM kopen? Zo niet dan krijg jij taart en geld van de hedgefondsen ;---)
[verwijderd]
0
I wish @FairValue
Bij opsplitsing van BAM in BAM Nederland, BAM Duitsland, etc. Wil ik wel investeren in BAM Nederland, als het zover is geef mij maar een seintje :)

BAM Nederland draait goed naar omstandigheden.
[verwijderd]
0
quote:

FairValue schreef op 11 november 2019 21:04:

[...]

Wat doe jij hier trouwens nog? Je had geen belang toch? Of ga je, na het nagerekend te hebben toch nog BAM kopen? Zo niet dan krijg jij taart en geld van de hedgefondsen ;---)
@Dit is wel een grappige discussie wisseling tussen alias Superrubio en alias mvliex 1 op het ING forum van enkele uren geleden....lag zelf in een deuk toen ik dit las. Voor de goede orde, Superrubio reageert op het zoveelste bash bericht van Lamacun op het ING forum.
Bijlage:
[verwijderd]
0
Ik waarschuw voor de macro-economische berichten omtrend banken; besteed er maar een een week of een paar maanden aan. Dan kom je ook tot veel inzichten @Next.
boldie
0
quote:

Next... schreef op 11 november 2019 21:14:

[...]

@Dit is wel een grappige discussie wisseling tussen alias Superrubio en alias mvliex 1 op het ING forum van enkele uren geleden....lag zelf in een deuk toen ik dit las. Voor de goede orde, Superrubio reageert op het zoveelste bash bericht van Lamacun op het ING forum.
nou morgen ook ING kopen want beide zullen dan enorm stijgen. :)
snipper
0
Bouwers praten morgen met kabinet

Vertegenwoordigers van bouwbedrijven en bedrijven in de grond-,water- en wegenbouw praten morgen met het kabinet over de stikstofcrisis en de strenge normen voor het giftige PFAS. Namens het kabinet zijn premier Rutte en de ministers Van Veldhoven (milieu) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aanwezig.Betogers verweten Rutte dat hij in de crisis onzichtbaar was. Ook de coalitie praat morgen over de stikstofaanpak.Verwacht wordt dat de maximumsnelheid omlaag gaat en dat oude vervuilende auto's worden verbannen.In de landbouw zou de ammoniakuitstoot moeten worden gereduceerd.
3.554 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 ... 174 175 176 177 178 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 17:35
Koers 3,830
Verschil +0,008 (+0,21%)
Hoog 3,868
Laag 3,782
Volume 705.352
Volume gemiddeld 1.427.161
Volume gisteren 943.988