Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: 2019 was het net niet

Prijsanalyse bitcoin: 2019 was het net niet

Vandaag wil ik terugblikken op het jaar 2019. Het jaar van… Tja van wat, eigenlijk?!

Heel eerlijk: normaliter heb ik mijn mening wel klaar, maar 2019 was een jaar vol anticlimaxen waar ik maar één woord voor heb, en dat is: wauw!

Het was het jaar van: Oh jaaaa!! En ook het jaar van Oh nee, toch niet. Remember, mijn column over de jurk? Die anekdote omschrijft het cryptojaar van 2019 perfect: in eerste instantie lijkt alles mooi en prachtig, maar bij thuiskomst kom je erachter dat 't 'm toch nèt niet is.

Deze week geen koersanalyse, maar een overzicht van alle gebeurtenissen die 2019 zó ‘net niet’ maar toch heel bijzonder maakten.

Frauduleuze claims

Te beginnen bij Craig Wright, ook wel bekend als FakeToshi. Hij claimde het auteursrecht op de Bitcoin Whitepaper (iets wat in iedereen in Amerika die de eerste is, zomaar kan doen) en hield vol dat hij de bedenker van bitcoin was.

Wright had in no time een rechtszaak aan z’n broek, die momenteel nog steeds loopt. In reactie daarop werd zijn – volgens hem – betere versie van Bitcoin, genaamd Bitcoin Satoshi’s Vision, op vele exchanges gede-list.

2019 was ook het jaar waarin de stablecoin Tether – met een market cap van destijds meer dan 3,5 miljard dollar – toch wel ‘gebackt’ bleek te zijn door echte dollars, maar ook het jaar waarin de makers van deze stabiele munt gewoon Tethers bleven bijprinten, waardoor de vraag of Tether wel door (genoeg) dollars gebackt is weer boven is komen drijven.

Het jaar waarin de grootste cryptobeurs van Canada, QuadrigaCX, failliet ging. Men staat op het punt de – op het moment van faillissement overleden - CEO op te graven om te zien of hij wel echt dood is en niet met alle cryptocoins naar een ver land vertrokken.

2019 was ook het jaar waarin het alleen een multi trillion dollar man lukte om een multi trillion dollar company de les te lezen. John de Mol kreeg het voor elkaar om de advertenties voor bitcoin waarin de namen van vele bekende Nederlanders werden misbruikt offline te laten halen.

Blockchain omarmd

2019 was het jaar waarin voor het eerst in de geschiedenis een Big Techbedrijf een eigen munt – Facebooks Libra – creëerde. Iets wat hoopvol leek, omdat bedrijven zo de concurrentie aan kunnen gaan met centrale banken. Het ene na het andere grote concern sloot zich aan, maar trok zich uiteindelijk uit angst voor de toezichthouder toch weer terug. Facebook staat nu eenmaal niet bekend als partij die discreet met gegevens van gebruikers omgaat.

Tevens was 2019 het jaar waarin China de blockchain he-le-maal leek te omarmen, maar uiteindelijk de voorkeur aan een eigen (centrale) cryptomunt gaf, die momenteel bijna klaar is voor lancering.

De Bank for International Settlements adviseerde Centrale Banken begin dit jaar nog om geen eigen cryptovaluta uit te geven. Ondanks dat deed de Europese Centrale bank haar eigen ding en kwam eind dit jaar met een compleet uitgedacht plan waarin privacy en een eigen Central Bank Cryptocurrency een ultieme combinatie zouden moeten vormen.

2019 was het jaar waarin banken crypto- en blockchainbedrijven geen bankrekening wilden geven, maar ook het jaar waarin banken aankondigden zelf bitcoins aan te zullen bieden én te bewaren. En het jaar van het lang verwachte futures-handelsplatform BAKKT, dat met luid kabaal en forse koersvoorspellingen live ging, maar dat met weinig volume veel minder impact heeft dan verwacht.

Het jaar tenslotte waarin Wobke Hoekstra forse fouten maakte bij het opstellen van regelgeving betreffende Nederlandse cryptobedrijven en hiervoor fors op z’n vingers getikt werd door cryptominnend Nederland, maar het toch voor elkaar kreeg om de nieuwe cryptowetgeving erdoor te drukken.

Op het nieuwe jaar!

Bovenal was 2019 het jaar waarin de koers van bitcoin meer dan vier en een half keer over de kop ging, en daarna ook weer halveerde. Kortom, het was me het jaartje wel. Nu bijkomen en met frisse moed op naar een nieuw jaar.

Een toost, op dat we volgend jaar een ‘precies wel’-jaar mogen noemen, maar vooral op een gezond en winstgevend 2020!

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. geobeo 29 december 2019 11:06
    quote:

    efreddy schreef op 28 december 2019 23:03:

    CNBC heeft zopas het oude bericht van mei opnieuw getweet op twitter

    Joseph Stiglitz, a Nobel-Prize winning economist, says cryptocurrencies should be shut down. Here's why. cnb.cx/2VglMFb

    It's clear that a Nobel-Prize winner can tell more BS then a normal person can absorb.
    Zo'n opmerking is idioot, maar hij als persoon is niet idioot.

    Wat ik me dan afvraag is, wat de echte reden is dat zo iemand zoiets zegt. De "gevestigde orde" komt keer op keer niet verder dan "Bitcoin = crimineel geld". Is dat zo? Dat is zo: zoek op de NOS website op Bitcoin en je ziet alleen maar artikelen over criminelen.

    Maar waarom? "Bitcoin = crimineel geld" is gewoon ordinaire (staats)propaganda. Onlogisch en onwaar. Dus wat is de echte reden voor het willen kapotmaken van crypto?
  2. [verwijderd] 30 december 2019 12:50
    quote:

    geobeo schreef op 29 december 2019 11:06:

    [...]
    Dus wat is de echte reden voor het willen kapotmaken van crypto?
    Geen concurrentie dulden. Vanzelfsprekend is het van belang voor een heerser dat hij het ruilmiddel controleert en, indien nodig, daar haast onbeperkt van kan bijmaken.

    Verder mag je je wel eens realiseren dat de overheid vrijwel overal over liegt. Ze liegen over bitcoin, over de economie, over immigratie, over het klimaat, over AIDS, over massavernietigingswapens, over meneer Poetin, over de ware bedoelingen van de EU en de supranationale agenda...

    Er is geen onderwerp te verzinnen, of de overheid liegt erover. Meestal via de door hen onderhouden propagandakanalen van de media en het onderwijs. Meneer Stiglitz heeft goed begrepen dat hij dit soort dingen moet zeggen als hij zijn goed betaalde hoogleraar baan wil behouden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links