Heijmans « Terug naar discussie overzicht

1e kwartaal 2020 Heijmans

812 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 37 38 39 40 41 » | Laatste
DNFTT
0
Plein777
0
Donderdag :-)

WOENSDAG 19 FEBRUARI 2020
07:00 ASR Nederland - Cijfers vierde kwartaal
07:00 Fugro - Cijfers vierde kwartaal
07:30 Alfen Beheer - Cijfers vierde kwartaal

DONDERDAG 20 FEBRUARI 2020
07:00 BESI - Cijfers vierde kwartaal
07:15 Air France-KLM - Cijfers vierde kwartaal
07:15 Heijmans - Cijfers vierde kwartaal
07:30 Van Lanschot Kempen - Cijfers vierde kwartaal
09:00 Unilever - Ex-dividend
17:45 Nedap - Cijfers vierde kwartaal
22:00 Galapagos - Cijfers vierde kwartaal

VRIJDAG 21 FEBRUARI 2020
00:00 Neways - Cijfers vierde kwartaal
07:15 BAM Groep - Cijfers vierde kwartaal
09:00 CM.com - Beursnotering (verwacht)
voda
0
Beursblik: meer winst verwacht bij Heijmans

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Heijmans
7,67 -0,11 -1,41 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft in 2019, ondanks een iets lagere omzet, wel meer winst geboekt. Dit verwachten analisten van ING in aanloop naar de jaarcijfers van bouwer.

Heijmans zelf hanteert als outlook voor afgelopen jaar een stijgend resultaat ten opzichte van 2018 met behoud van gezonde marges.

ING mikt voor 2019 op een onderliggende EBITDA van 53 miljoen euro en op een omzet van iets meer dan 1,5 miljard euro. Daarmee zou de omzet fractioneel lager liggen dan een jaar eerder, waarvoor Heijmans zelf ook waarschuwde.

"Wanneer concrete maatregelen over stikstof en PFAS niet op korte termijn helder worden, zullen we de gevolgen ervan in de komende jaren duidelijk gaan merken. Om verdere vertraging in de bouw- en infrasector te voorkomen, is op korte termijn meer helderheid nodig", zei CEO Ton Hillen bij de laatste kwartaalupdate van de bouwer.

Volgens de analisten van de bank hebben alle divisies van Heijmans in de tweede jaarhelft een positieve bijdrage geleverd aan de winstontwikkeling. De onderliggende EBITDA was in deze periode van zes maanden vermoedelijk 28 miljoen euro.

De nettowinst voorziet ING voor 2019 op 34 miljoen euro, ruim meer dan 20 miljoen euro in 2018.

Dat zal de bouwer ook doen besluiten om over 2019 weer dividend uit te keren, verwacht ING, die een dividenduitkering "een belangrijk punt" noemt. Ook omdat dividend uitkeren een teken van vertrouwen van het management in de toekomst is.

ING rekent op een dividend van 0,50 euro per aandeel.

Volgens ING is het aantal risicoprojecten de afgelopen twee jaar teruggelopen. De analisten verwachten, aangezien de marges bij de laatste publicatie nog onder het sectorgemiddelde lagen, dat de marges de komende jaren zullen herstellen.

Voor een oplossing van het Wintrack project, waarover opdrachtgever Tennet en Heijmans in de clinch liggen, is het vermoedelijk nog te vroeg.

Ook zal Heijmans vermoedelijk nog geen concrete outlook voor 2020 afgeven.

ING heeft een koopadvies op Heijmans met een koersdoel van 14,45 euro. Donderdag voorbeurs opent de bouwer de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
salud
0
@voda: Is redelijk in lijn met wat hier op het forum al geopperd was. Koersdoel van € 14,50 lijkt me wat aan de hoge kant tot er meer duidelijk wordt bij wetgeving en arbitrage.
Uitkering van dividend kan natuurlijk helpen om de koers een zetje te geven.
[verwijderd]
0
Ik vind 0,50 eigenlijk best hoog qua dividend, maar ik vind eigenlijk nergens een dividend beleid. Kan iemand helpen?
effegenoeg
0
quote:

Mr. Snorretje schreef op 18 februari 2020 16:29:

Ik vind 0,50 eigenlijk best hoog qua dividend, maar ik vind eigenlijk nergens een dividend beleid. Kan iemand helpen?
Dat zou krap een derde van de winst zijn en lijkt me acceptabel om aan te nemen.
Ron Kerstens
0
34 miljoen nettowinst zou wel heel erg mooi zijn, komt overeen met 1,59 wpa. Met zo een winst is 50 cent dividend inderdaad niet onredelijk.

Ik denk toch dat ING wat te hoog zit, 1,35 a 1,40 wpa met voor 2020 dan 1,55 a 1,60 zou ik al mooi vinden maar 1,59 (huidige k/w=4,8!) is natuurlijk ook prima :-)
tradersonly
0
Indien H2 gelijk is aan H1 dan kom je op 30 miljoen; een bedrag waar ik zelf vanuit ga. Hervatting van dividend lijkt me zeer wss. Immers ze willen die cumprefsB gaan aflossen en dan is dividendhervatting richting de gewone aandeelhouder een harde voorwaarde.
salud
1
@Mr.Snorretje: Alstublieft.

www.heijmans.nl/media/filer_public/20...

-Op de eerste pagina:

Dividend:

De houders van (certificaten van) gewone aandelen zijn gerechtigd tot het dividend.

Het dividendbeleid is gericht op uitbetaling van circa 40% van de winst na belastingen uit gewone bedrijfsuitoefening.

Met het oog op het belang van het herstel van de balans, is besloten geen dividend uit te keren op de (certificaten van) gewone aandelen over 2018.

Ron Kerstens
0
@tradersonly 30mln komt overeen met 1,40 wpa, je argument om dividend (cumprefsB) te gaan betalen lijkt mij hout te snijden. Maar goed, ook met 1,40 wpa is de k/w slechts 5,5 en bij een verder aantrekkende winst(herstel) lijkt dat veel te laag. Met een bescheiden k/w van 7 zou de koers al op een tientje moeten staan. Maar goed, eerst donderdag maar eens zien.
tradersonly
0
Uitstaand kapitaal cumulatief preferente financieringsaandelen = €45,1 miljoen.

- Zodra Heijmans dividenduitkering op normale aandelen hervat, wordt de helft van het bedrag dat op normale aandelen wordt uitgekeerd als terugbetaling van agioreserve afgelost op de cumulatief preferente financieringsaandelen B;

Stel ze keren €0,50 per aandeel uit aan dividend. Dat is totaal zo'n € 11 miljoen. Dan zijn ze gerechtigd om - zonder aflosboete - 1/2 x 11 miljoen =
€5,5 miljoen af te lossen.

- Heijmans zal de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) ieder jaar verzoeken om de Raad van Bestuur van Heijmans te mandateren tot de uitgifte van maximaal 10% van het uitstaande (normale) aandelenkapitaal, zoals de laatste jaren ook is geschied. Op basis van dit mandaat zal Heijmans de verschuldigde dividend coupon uitkeren in de vorm van reguliere aandelen tegen marktprijs, waarbij de cash besparing wordt aangewend om af te lossen op het uitstaande kapitaal van de cumulatief preferente aandelen B. Dit aflossingselement gaat derhalve niet ten koste van het garantievermogen en heeft daarmee geen netto cash impact. Als voorbeeld, indien de emissie zou plaatsvinden tegen de slotkoers van 2018 van € 8,00, dan zou het gaan om de uitgifte van minder dan 2% van het aandelenkapitaal in het eerste jaar na de dividendherziening;

- Zodra de solvabiliteit op basis van het garantievermogen groter is dan 30% (zoals gerapporteerd in het jaarverslag over ieder toekomstig jaar) en Heijmans in dat jaar tot dividenduitkering overgaat, vindt een extra aflossing plaats in de vorm van een terugbetaling op gestorte agioreserve van de cumulatief preferente aandelen B ter hoogte van de verschuldigde dividend coupon van het voorgaande jaar.

salud
0
@tradersonly: Wat gebeurt er eigenlijk met de rest van de winst?

- 45 milj. x 7,5 % dividend = 3,4 milj.
-5,5 milj. aflossing pref. aandelen
- 11 milj. dividend op gewone aandelen

dan blijft er wel wat over voor aflossing schulden of reserve?
voda
0
Cijfers Heijmans in teken stikstof en PFAS

Gepubliceerd op 18 februari 2020 19:48 | Views: 52

Heijmans 17:37
7,73 -0,05 (-0,64%)

AMSTERDAM (AFN) - Bij de publicatie van de jaarcijfers van bouwbedrijf Heijmans zal de aandacht vooral uitgaan naar de stikstof en PFAS-problemen. Die trekken een grote wissel op de bedrijvigheid in de bouwsector. Branchegenoot VolkerWessels stelde onlangs al dat de door de overheid aangekondigde oplossingen niet voldoende zijn. Heijmans opent donderdag de boeken.

Vorig jaar werd het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig verklaard. Dat zorgde er direct voor dat verschillende bouwprojecten vertraagd werden, of dat er in zijn geheel een streep doorheen ging. PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Door strengere milieuregels is het verplaatsen van grond aan banden gelegd.

Bij de halfjaarcijfers in augustus gaf Heijmans aan nog geen last te hebben van de stikstof- en PFAS-problematiek. Wel was er toen al sprake van wat vertraging bij bepaalde projecten. Na het derde kwartaal waarschuwde de bouwer wel voor de impact op de omzet dit jaar als snelle maatregelen om de stikstof- en PFAS-impasse te doorbreken uitblijven.

ING

Analisten van ING menen dat het orderboek van Heijmans relatief weinig risico's bevat in vergelijking met één of twee jaar geleden. Daar zou de leiding van Heijmans voor de korte termijn moed uit kunnen putten. Voor de komende jaren moet de groei wel uit de takken komen die zich onder meer met infrastructuur en bedrijfspanden bezighouden. Daar moeten de winstmarges de komende jaren bovendien omhoog. Die twee divisies kunnen dan de verwachte vertraging bij de woningbouw opvangen.

Het bouwbedrijf uit Rosmalen gaf eerder aan over heel dit jaar een iets lagere omzet te behalen. Een consensus van analisten die door persbureau Bloomberg werd verzameld gaat uit van een omzet van een kleine 1,6 miljard euro, wat op jaarbasis een geringe daling zou betekenen. De nettowinst komt volgens de kenners wel fors hoger uit op ruim 33 miljoen euro.

Omdat Heijmans het afgelopen jaar zijn schuldenlast heeft teruggebracht, staat het bedrijf er nu gezonder voor. Volgens kenners zou het zomaar kunnen dat Heijmans weer dividend zal gaan uitkeren. Daar stopte het bedrijf eerder mee omdat het zijn balans wilde versterken.
voda
0
quote:

salud schreef op 18 februari 2020 16:26:

@voda: Is redelijk in lijn met wat hier op het forum al geopperd was. Koersdoel van € 14,50 lijkt me wat aan de hoge kant tot er meer duidelijk wordt bij wetgeving en arbitrage.
Uitkering van dividend kan natuurlijk helpen om de koers een zetje te geven.
Uit het andere PB:

Het bouwbedrijf uit Rosmalen gaf eerder aan over heel dit jaar een iets lagere omzet te behalen. Een consensus van analisten die door persbureau Bloomberg werd verzameld gaat uit van een omzet van een kleine 1,6 miljard euro, wat op jaarbasis een geringe daling zou betekenen. De nettowinst komt volgens de kenners wel fors hoger uit op ruim 33 miljoen euro

(ingekort, zie hierboven)
Daexter
0
Het was vandaag weer traditioneel schudden aan de boom, terwijl het natuurlijk duidelijk is dat als Apple problemen ondervindt agv Corona dat Heijmans daar ook hinder van ondervind. Die betonmolens draaien natuurlijk op Apple technologie .... :)

In mijn "10 euro" scenario ben ik uit gegaan van een omzet van 1,5 mljoard bij een netto winst van 28 miljoen. Mijn optimistische scenario van 13 euro ging ook uit van ca 34 miljoen netto winst.

Daarnaast reken ik met ca 20 cent dividend. Uiteraard hoop ik dat ING gelijk krijgt, maar dat is meestal niet het geval :)

tradersonly
0
Wellicht actueel stuk over cumprefs kapitaal (artikel van jan '19)

Aflossen z.s.m.

Dik 7,2% rendement betalen terwijl de rente op bijna nul staat. Het zijn kosten waar geen cfo op zit te wachten. Hans Janssen van Heijmans vermoedelijk ook niet. Maandag meldde het bouwbedrijf dat het op zijn cumulatief preferente aandelen B de komende vijf jaar jaarlijks 7,21% zal vergoeden. En er zijn afspraken om zonder boete af te kunnen lossen.

Cumprefs zijn een eigenaardig instrument. In tegenstelling tot gewone aandelen staat het rendement vast. Maar houders van cumulatief preferente aandelen lopen ook risico; de stukken zijn illiquide en bij een faillissement hebben schuldeisers voorrang. De uitruil is dus een relatief hoge rente op het relatief grote bedrag dat deze beleggers doorgaans in een bedrijf steken.

Heijmans heeft €45,1 mln aan preferente aandelen B. Hierop betaalt het straks €3,25 mln per jaar. Ter vergelijking: gewone aandeelhouders ontvingen vanaf 2013 geen dividend. Duur eigen vermogen en z.s.m. aflossen dus. Maar dat moet met beleid. Heijmans scheerde in 2016 nog langs de rand van de afgrond.
Ten eerste is vastgelegd dat als Heijmans het dividend op normale aandelen hervat, het de helft van dat bedrag aflost op de cumprefs. Ten tweede betaalt het de rente op de cumprefs voortaan in gewone aandelen. De cash die zo wordt vrijgespeeld - nu nog €3,25 mln per jaar - gebruikt Heijmans om af te lossen op de cumprefs.

Ten slotte kan het tempo van aflossen worden versneld zodra de solvabiliteit (de verhouding van eigen vermogen + cumprefs ten opzichte van het balanstotaal) boven de 30% uitkomt. Die grens geldt als maatstaf voor een kerngezond bouwbedrijf.

Hoe snel kan dat gaan? In 2017 boekte Heijmans €20 mln winst, kwam het eigen vermogen uit op €207 mln en bedroeg het balanstotaal €771 mln. Goed voor een solvabiliteit van 26,9%. Analisten gepolst door Bloomberg verwachten over 2018 een winst van €19,1 mln. Als Bartjens er ceteris paribus vanuit gaat dat eigen vermogen en balanstotaal met eenzelfde bedrag toenemen, komt de solvabiliteit uit op tot 28,7%. Heijmans gaf echter al aan over 2018 geen dividend uit te keren.

Maar in 2019 wordt de horde van 30% vermoedelijk al genomen. Heijmans maakt dit jaar volgens de verwachtingen bijna €30 mln winst. Als eigen vermogen en balans dan, opnieuw ceteris paribus, met eenzelfde bedrag toenemen komt de solvabiliteit uit op 31,3%. Dan is er dus zelfs al ruimte voor extra aflossing, mits er dividend wordt uitgekeerd.

Aandeelhouders moeten het bestuur wel toestemming geven om tot 10% aan nieuwe aandelen uit te kunnen geven. Maar dat is altijd al een hamerstuk en nu zeker. Voor het eerst in jaren hebben zij uitzicht op dividend. En door de koppeling met de dure cumprefs geeft Janssen alvast aan dat hij graag wil uitkeren als de omstandigheden dat toelaten.

bron: bartjens FD
Plein777
0
quote:

Mr. Snorretje schreef op 18 februari 2020 16:29:

Ik vind 0,50 eigenlijk best hoog qua dividend, maar ik vind eigenlijk nergens een dividend beleid. Kan iemand helpen?
Ik verwacht ook meer in de 35 -40 cent range.
Heijmans had nog geen uitspraken gedaan of ze dit jaar al dividend zouden uitkeren tot nu toe :-)
Daexter
0
quote:

Stephan010 schreef op 18 februari 2020 20:39:

Speelt PFas en Stikstof kwestie ook in andere landen ?

Wellicht niet in relatie tot de bouw. Maar ga vooral naar de film Dark waters, daar zul je zien dat de PFAS overal in de wereld een probleem is, alleen dat bijna nergens het probleem (h)erkend wordt.

Stikstof speelt vooral in Nederland en dat komt door:

1) Nederland is extreem dichtbevolkt
2) Heeft extreem groot aandeel (25%, gemiddeld in Europa is 18%) van het landoppervlak aangemerkt als (beschermd) natuurgebied
3) Nederland heeft een extreem intensieve veeteelt, waardoor we na de VS de grootste exporteur van vlees zijn in de wereld.
812 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 37 38 39 40 41 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 16,820
Verschil -0,380 (-2,21%)
Hoog 17,020
Laag 16,580
Volume 101.324
Volume gemiddeld 117.720
Volume gisteren 42.038