ING Groep « Terug naar discussie overzicht

ING - PB's en andere relevante informatie

5.538 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 273 274 275 276 277 » | Laatste
voda
1
Uitgelicht: ING kan op zoek naar nieuwe topman

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
9,878 -0,174 -1,73 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De koers van ING kwam woensdag onder druk te staan, zonder dat er nieuws was. Uiteindelijk werd door de bank bevestigd dat de uitgifte van 1 miljard aan risicodragende Additional Tier 1-obligaties was uitgesteld. Er zou nieuwe informatie beschikbaar zijn gekomen, maar een woordvoerder van ING wilde de zaak niet verder duiden.

Portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl zei tegen ABM Financial News het een opmerkelijke kwestie te vinden. Wellicht was ING iets te scherp geweest in de condities van de coco, maar in de ogen van de portefeuillemanager rechtvaardigde dit niet zo’n sterke koersafstraffing.

Later die avond bleek dat Jellema het bij het rechte eind had. CEO Ralph Hamers stapt over van ING naar het Zwitserse UBS.

Hamers vertrekt na 29 jaar werkzaam te zijn geweest bij ING en zal per 1 september in dienst treden bij UBS. Per 1 november zal Hamers vervolgens de rol van CEO op zich nemen.

"Het is een moeilijke beslissing geweest", aldus Hamers in een toelichting. "Tegelijk voel ik mij vereerd dat ik de kans krijg om aan het roer te staan bij een gevestigde instelling als UBS."

Hamers blijft tot 30 juni CEO van ING en zegt samen met het bestuur te zorgen voor een soepele overdracht. Wie die opvolger wordt, dat is nog onduidelijk.

Wel werd duidelijk dat Hamers al maandenlang met voorzitter Axel Weber van UBS in gesprek was, nadat was besloten dat de termijn van CEO Sergio Ermotti niet zou worden verlengd.

Analisten reageerden teleurgesteld op het bericht dat Hamers ING zal verlaten.

Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities sprak van verontrustend nieuws. Een goede opvolger vinden zal volgens de kenner geen eenvoudige opgave blijken. Hamers slaagde er volgens Kalamboussis in om van ING een voorloper in digitalisering te maken.

"Ralph zal gemist worden, in elk geval door ons", schrijft analist Jason Kalamboussis van KBC Securities in een reactie. Maar wellicht niet overal in Nederland, voegt hij daaraan toe, refererend aan ophef die ontstond toen Hamers een flinke salarisverhoging zou krijgen, maar die werd ingetrokken na de grote publieke verontwaardiging.

Een ander smetje op het blazoen van Hamers is de boete die ING kreeg voor het slecht naleven van de antiwitwasregels.

Toch overheerst bij Kalamboussis het visionaire van Hamers. "Zijn visie was het zeer onderscheidende kenmerk dat we missen bij veel andere CEO's van banken die wij volgen."

Maar de klus van Hamers is nog niet klaar, en dat maakt het vinden van een opvolger een lastige kwestie, denkt de analist van KBC.

Ook bij Keper Cheuvreux vinden de analisten dat ING een topper ziet vertrekken.

"Hij was de laatste man die nog overeind stond in het vijandige klimaat tegenover banken in Nederland", aldus Kepler.

De heldere strategie van Hamers is gekopieerd door veel andere topmannen bij banken, volgens de analisten. Hamers begon 2 tot 3 jaar eerder dan sectorgenoten te investeren in digitalisering, hij sloot filialen en besloot tot een ingrijpende reorganisatie in de Benelux, en focuste op groei. "Hij is duidelijk een CEO van de nieuwe generatie."

Een eventuele opvolger zou volgens Kepler Cheuvreux uit eigen gelederen kunnen komen in de persoon van Chief Risk Officer Steven van Rijswijk.

Voor de camera van ABM Financial News gaf vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners een reactie op het aanstaande vertrek van Hamers. "Hij heeft uitstekend werk geleverd", aldus Westerterp. Hij wees daarvoor naar de verhouding tussen kosten en inkomsten, die bij ING beter is dan bij veel andere banken, in Nederland en in Europa.

"Ik denk dat UBS een slimme zet doet", aldus Westerterp. En bij ING had men dat ook door. De koers daalde afgelopen week bijna acht procent.

www.youtube.com/watch?time_continue=2...

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Onverwacht vertrek Hamers duur grapje voor ING

Over het vertrek van Ralph Hamers als bestuursvoorzitter bij ING is al veel geschreven. Vorige week woensdag maakte ING INGA€9,51-3,73% bekend dat Hamers overstapt naar de prestigieuze Zwitserse bank UBS. Media besteedden veel aandacht aan de gevolgen voor 's mans salaris.

Maar het begon allemaal die woensdag aan het einde van de middag. Toen maakte de bank aan obligatiehandelaren bekend de emissie van een achtergestelde lening (voor de liefhebbers: een AT1-instrument) af te blazen. En wel wegens 'informatie die naar de uitgever (ING, red.) is gekomen, die moet worden bestudeerd'. Dat was op de valreep, want de potentiële beleggers hadden zich al ingeschreven.

Raadsels
Die informatie bleek het vertrek van Hamers te zijn. De beurskoers van de grootste financiële instelling van de Benelux ging woensdag al 3,8% naar beneden op het door raadsels omgeven afblazen van de emissie, om 's anderendaags, toen de reden bekend was, slechts lichtjes bij te trekken.

Van de achtergestelde obligatie werd enkele dagen niets meer vernomen, maar maandag was het zover: ING waagde een nieuwe poging om het ding, genoteerd in dollars, te plaatsen bij beleggers. Inderdaad, de dag waarop markten wereldwijd in mineur waren omdat de coronabesmettingen in Italië bewezen dat Europa niet immuun is voor het dodelijke virus.

Vermoedelijk ligt het aan de algehele marktomstandigheden dat ING de obligatie nu veel ongunstiger moet prijzen. Dat is in elk geval de mening van deskundigen die zijn geraadpleegd door Bloomberg. Al is het ook mogelijk dat het deels aan ING zelf ligt, aangezien de uitgevende instelling voorlopig zonder bestuursvoorzitter zit - de koersgevoeligheid van dat nieuws was immers de reden om de emissie vorige week stil te leggen.

Dun boek
Hoe het zij, beleggers stonden minder te trappelen voor de obligatie dan vijf dagen eerder. Toen hadden beleggers zich, vlak voor ING aan de noodrem trok, ingeschreven voor $11 mrd — terwijl ING veel minder nodig had. Van dat gigantische orderboek was maandag nog maar $3,5 mrd over. Nog steeds meer dan genoeg voor de $750 mln aan stukken die ING uiteindelijk heeft geplaatst.

Maar de verminderde populariteit heeft wel gevolgen voor de prijs. ING moet nu 4,875% rente betalen. Terwijl vorige week nog een prijs werd genoemd van 4,625%, ofwel een kwart procent minder. Volgens het vakblad Global Capital had de uiteindelijke rente zelfs nog wel een tandje lager uit kunnen komen.

Al met al kost het onverwachte vertrek van de bestuursvoorzitter ING dus een kwart procent van $750 mln, ofwel een kleine $1,9 mln per jaar, en dat tot ten minste 2029. Oftewel ongeveer het salaris van de topman, waarover zoveel te doen is geweest.

fd.nl/beurs/1335808/onverwacht-vertre...
voda
0
Bod ING op eigen obligaties overschreven

Gepubliceerd op 25 februari 2020 15:28 | Views: 781

ING 15:36
9,35 -0,16 (-1,71%)

AMSTERDAM (AFN) - Het bod van ING op zijn uitstaande obligaties ter waarde van 1 miljard dollar is overschreven. De bank plaatse eerder een bod op de achtergestelde leningen met looptijd tot 2023 en coupon van 5,8 procent.

In totaal werden stukken aangeboden met een waarde van iets minder dan 1,1 miljard dollar. Het totale bedrag dat uitstaat op de obligaties is 2 miljard dollar.

De deadline om in te gaan op het bod zou eigenlijk op 9 maart verlopen. ING verwacht evenwel niet nog meer aanmeldingen van stukken te accepteren voor die datum.
pietje-2005
0
Wat een gekloot weer met die ING app, en nu opeens andere pin bij de Beleggers-app ??
Het is al veel dat het traag of even niet goed werkt, maar nu helemaal kleute !
Wat een amateurs !
Zijn er meer mensen , ook van andere banken , met dit soort problemen ?
Op TV lijkt het allemaal zo mooi , haha. Prutsers, waar we helaas van afhankelijk zijn :-(
pietje-2005
0
Kan nu opeens wel weer in de app, maar kan niet bij orders komen , om die te wijzigen ? De echte IT-mensen met een virusje thuis, zeker, en nu gaat die man die met zijn gedachten al in Zwitserland zit, de honneurs waarnemen. Heeft allen verstand van bonussen, lijkt het ? ;-)
voda
0
ING sluit negatieve rente in Duitsland niet uit

Gepubliceerd op 28 februari 2020 08:46 | Views: 156

ING 27 feb
8,83 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - De Duitse tak van ING sluit niet uit dat het zijn klanten rente laat betalen over hun spaargeld in de toekomst. Dat heeft het hoofd van de consumentenbank gezegd tegen het Duitse economische tijdschrift WirtschaftsWoche. Op dit moment is dat echter nog niet aan de orde.

ING heeft in Duitsland 9,5 miljoen klanten en is daarmee de grootste onlinebank van het land. De bank legde de gratis betaalrekening al aan banden in het land en schafte een rentebonus voor nieuwe klanten af.

In Nederland heeft ING al een negatieve rente aangekondigd voor klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun rekening. Klanten met een tegoed van meer dan een ton krijgen geen rente meer, maar hoeven nog niet te betalen. Kleinere spaarders krijgen 0,01 procent rente over hun tegoed.
pietje-2005
0
Wat een puinhoop in die app van ING !!
Gevraagd of het niet beter is gewoon weer met de postbrieven te gaan werken; wat een rotzooi, bij ING !!
Geen wonder dat de "topman" vlucht naar Zwitserland en een "tobvrouw" van slecht bedrijf PostNL wordt binnengehaald !!
Hebben bijna weer regeringssteun nodig, straks, denk ik.
voda
0
'Fraude bij Singaporees bedrijf Agritrade kost ING veel geld'

Gepubliceerd op 28 februari 2020 13:42 | Views: 1.014

ING 13:52
8,64 -0,19 (-2,14%)

SINGAPORE (AFN) - ING dreigt samen met een hele groep andere banken voor veel geld het schip in te gaan met kredieten aan het Singaporese grondstoffenbedrijf Agritrade International. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van vrijgekomen juridische documenten uit Singapore.

De banken hebben Agritrade aangeklaagd voor fraude, omdat het bedrijf de eigen financiële positie te rooskleurig zou hebben voorgespiegeld bij het afsluiten van kredieten. Ook zou het bedrijf hetzelfde onderpand hebben gebruikt om van meerdere banken financiering te krijgen. Voor de banken kan de schade door wanbetaling oplopen tot zo'n 600 miljoen dollar. Volgens Bloomberg bedraagt de blootstelling van ING 96,9 miljoen dollar.

Agritrade is onder meer actief in de palmolie- en kolenbranche. De onderneming bestaat al sinds 1979 maar is de laatste tijd in financiële problemen beland door ongunstige omstandigheden op de kolen- en oliemarkt.

ING wilde geen commentaar geven op het bericht. Toen de bank onlangs zijn jaarcijfers presenteerde viel al op dat er meer geld opzij was gezet in verband met leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Er werd onder meer een voorziening genomen in verband met een mogelijke fraudezaak bij een klant in Azië.
voda
0
'ING overweegt verkoop Turkse activiteiten'

Gepubliceerd op 3 maart 2020 09:14 | Views: 1.405

ING 09:35
8,60 +0,17 (+2,03%)

AMSTERDAM (AFN) - ING overweegt zijn Turkse activiteiten te verkopen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De bank zou verkennende gesprekken hebben gevoerd met adviseurs over de desinvestering van zijn Turkse onderdeel. Ook heeft de bank naar verluidt een Turkse branchegenoot eind vorig jaar benaderd om de interesse in een overname te peilen. Bronnen benadrukken tegenover Bloomberg dat er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen.

De Turkse bankensector voelt de druk van president Recep Tayyip Erdogan om meer krediet te verstrekken, wat de economische groei van het land moet ondersteunen. Daarnaast gelden voor banken sinds kort nieuwe wetten waardoor ze veel minder commissies in rekening kunnen brengen bij klanten in Turkije.

Geen commentaar

ING wil geen commentaar geven op het nieuws. "We hebben duizenden medewerkers en miljoenen klanten in Turkije, en die willen we zo goed mogelijk van dienst zijn", zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman is Turkije niet de belangrijkste markt voor ING, "maar ook niet onbelangrijk". Het financiële concern schaart het land onder zijn groeimarkten, waar de verwachte economische groei voor meer klantenaanwas zal zorgen.
voda
0
Hoe wakker is de rvc van ING?

Jan Bouwens is professor of Accounting aan de Amsterdam Business School.

Topman Ralph Hamers van ING heeft zijn vertrek aangekondigd (FD, 19 februari), wie hem gaat opvolgen is nog onbekend. Het lijkt erop dat onze grootbank geen opvolgingsplan heeft gemaakt, terwijl dit een hoofdtaak is van de Raad van Commissarissen. Een ongewenste situatie, omdat de rvc daarmee demonstreert weinig idee te hebben van de gewenste koers voor ING.

Het gemis van een duidelijk opvolgingsplan is bovendien een handicap bij het vinden van een opvolger die aandeelhouders en andere belanghebbenden zullen waarderen. Die belanghebbenden zijn, gelet op de omvang van de bank, alle Nederlanders. Het betreft hier immers een systeembank en een grote werkgever, met een balanstotaal dat even groot is als het bruto binnenlands product.

Vertrekkend topman van ING Ralph HamersFoto: ANP

Hoe anders is het bij Philips dat, nadat Roel Pieper in 1999 onverwacht bedankte om Cor Boonstra op te volgen, geen verrassingen meer wil. Op 30 augustus 2000 kondigde Philips aan dat Gerard Kleisterlee in april 2001 Cor Boonstra als ceo zou opvolgen. Op 8 juli 2010 maakt Philips bekend dat Gerard Kleisterlee op 1 april 2011 zou worden opgevolgd door Frans van Houten.
‘Het lijkt er sterk op dat, net als bij ABN Amro, ook de RvC van ING zich in dit opvolgingsdossier te afwachtend heeft opgesteld.’

Helaas gaat het er bij onze grootbanken heel anders aan toe. In juni 2019 kondigde Kees Dijkhuizen aan dat hij geen tweede termijn als ceo van ABN Amro ambieerde. Pas in januari 2020 kon ABN Amro melden dat Robert Swaak het roer zou overnemen. Veertien dagen geleden meldde Ralph Hamers dat hij ING op 1 juni gaat verlaten.

In de media wordt intussen druk gespeculeerd wie hem zal opvolgen. De vraag is of we bij ING net als bij ABN Amro een half jaar zullen moeten wachten op de bekendmaking van de nieuwe leider van een zeer belangrijk bedrijf in de Nederlandse economie. Het lijkt er in ieder geval sterk op dat ook de rvc van ING zich in dit opvolgingsdossier te afwachtend heeft opgesteld.

Voor hetzelfde geld was Ralph Hamers iets overkomen waarmee de leiding onmiddellijk in crisis was gekomen. Op zo’n moment moet er een plan liggen waardoor belanghebbenden (zoals aandeelhouders, werknemers en klanten) onmiddellijk weten dat het bestuur in goede, consistente handen is.

Onderzoek laat zien dat het plotselinge vertrek van de ceo een sterk effect heeft op de prijs van het aandeel. Aandeelhouders willen weten wat er gebeurt met de organisatie als de leider (onverwacht) wegvalt.

‘Het had van visie en strakke regie getuigd als ING direct een opvolger had kunnen noemen.’

De rvc moet in dit verband goed kunnen voorspellen of de aandeelhouders positief of negatief zullen reageren op een vertrek van de ceo. Na de aankondiging van het vertrek van Hamers reageerde de beurs met een koersstijging. Welke betekenis hecht de rvc van ING aan dit gegeven? Een positieve beursreactie duidt er immers op dat het beleid van Hamers geringe steun vond onder de aandeelhouders.

Het is van belang dat de rvc op elke mogelijke reactie van de aandeelhouders een doordacht antwoord heeft klaarliggen. Door het schijnbare gebrek aan een plan lijkt het er nu op dat de RvC van ING niet goed in het vizier heeft hoe de aandeelhouder over de huidige ceo denkt.

Het had van een strakke regie en visie getuigd als ING een opvolger had kunnen noemen op het moment dat Hamers zijn vertrek aankondigde. De aandeelhouders hadden dan bijvoorbeeld geweten of ING zou opschuiven richting ‘Internationale’ of juist meer in de richting van de ‘Nederlanden Groep’.

Een plan van opvolging is ook van belang als instrument van risicobeheersing. De zittende ceo neemt beslissingen die in meer of mindere mate overeenstemmen met de visie van de rvc .

Naarmate die besluiten vaker in het ongewenste domein terecht komen, moet de rvc niet in slagkracht worden gehinderd door een gebrek aan visie op de kenmerken van een mogelijke opvolger. Het zou immers onwenselijk zijn om een ceo te laten zitten omdat er geen eenduidig beeld is van het gewenste profiel van de nieuwe leider.
De keuze voor een opvolger kost tijd. Met name als een bank het volledige veld aan mogelijke kandidaten wil aftasten; binnen en buiten de organisatie, in binnen- en buitenland en misschien zelfs binnen en buiten de eigen sector.

Daarbij kost opvolging door een externe ceo aanzienlijk meer tijd dan opvolging door een interne gegadigde. Om voldoende tijd te kunnen nemen voor de selectie van de allerbeste kandidaat is het cruciaal dat de rvc een plan heeft klaarliggen met een uitgewerkt profiel, dat onmiddellijk kan worden uitgevoerd.
Hopelijk horen we op zeer korte termijn wie de opvolger van Ralph Hamers is. Als dat zo is, hebben we tóch een wakkere Raad van Commissarissen bij ING.

Jan Bouwens is professor of Accounting aan de Amsterdam Business School.

fd.nl/opinie/1336751/hoe-wakker-is-de...
voda
0
Beursblik: koersen banken terecht lager door coronavirus

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
DnB ASA
NOK 159,20 -3,15 -1,94 % Oslo Bors
ING Groep
8,257 -0,084 -1,01 % Euronext Amsterdam
KBC Group
61,20 0,32 0,53 % Euronext Brussel
Nordea Bank AB -Reclass-
DKK 70,02 0,00 0,00 % OMX Copenhagen
Nordea Bank AB -Reclass-
SEK 96,86 0,00 0,00 % OMX Stockholm

(ABM FN-Dow Jones) De aandelen van Europese banken zijn hard geraakt door het overslaan van het coronavirus naar Europa en een afwaardering van 15 tot 20 procent lijkt ook gerechtvaardigd. Dat stellen analisten van Berenberg woensdag.

Banken zijn 6 procent meer gedaald dan andere aandelen door de zorgen over de verspreiding van het COVID-19-virus in Europa, en worden dan ook bedreigd op veel fronten, stelde Berenberg.

Centrale banken gaan mogelijk nog meer stimuleren en de lagere rente zal de marges van banken verder onder druk zetten. Ook zal er minder vraag zijn naar leningen, wat eveneens voor druk op de inkomsten zorgt.

Ten derde kunnen banken volgens de analisten rekenen op een toename van de oninbare leningen, omdat bedrijven in problemen gaan raken door de verstoringen in de wereldhandel.

De verlaging van de winsttaxaties voor Europese banken met 15 procent, die nu door de markten wordt ingeprijsd, is redelijk, volgens de analisten.

De consensus gaat nu nog uit van 1,5 procent omzetgroei en ongewijzigde voorzieningen voor slechte leningen op 40 basispunten van het leningenboek, Dit is volgens Berenberg echter te optimistisch.

Een toename van de risicokosten van 40 naar 50 basispunten en een nulgroei aan omzet betekent een 20 procent lagere winstverwachting, en dat noemt Berenberg ook redelijk, wat zou betekenen dat de koersen nog wat verder kunnen dalen.

Daarbij zullen Zuid-Europese banken extra druk ervaren op hun winst, omdat zij veel leningen met variabele rente hebben. Ook werken zij nog veel met bankkantoren in plaats online of mobiel, waardoor klanten mogelijk terughoudender zullen zijn om bankzaken te doen, uit vrees voor besmetting.

Het Brits-Aziatische HSBC, dat een sterke blootstelling aan Azië heeft, heeft al aangekondigd dat de voorzieningen voor oninbare leningen in deze regio zullen verdubbelen, als het virus de rest van het jaar een bedreiging blijft.

Berenberg denkt dat beleggers in banken het vooral moeten zoeken bij de relatief veilige namen uit Scandinavië en de Benelux, met name KBC, ING, DNB en Nordea. ING en KBC hebben kapitaalbuffers die de beloofde dividenden relatief betrouwbaar maken.

ING stond woensdag 1,4 procent lager en KBC won 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING lost eeuwigdurende obligaties af

Gepubliceerd op 15 maart 2020 23:32 | Views: 3.004

ING 13 mrt
5,16 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - ING gaat twee eeuwigdurend obligatieleningen aflossen. Die twee leningen hebben een gezamenlijke waarde van 1,7 miljard dollar. De bank besloot af te lossen omdat de bank eenvoudig aan de kapitaalvereisten van de Europese Centrale Bank (ECB) voldoet.

De aflossing van 700 miljoen dollar aan obligaties met een couponrente van 6,125 procent gebeurt op 15 april, een obligatielening ter waarde van 1 miljard dollar met een couponrente van 6 procent vindt een dag later plaats.
voda
0
Wisseling van de wacht in raad van commissarissen ING

Gepubliceerd op 16 maart 2020 08:28 | Views: 0

ING 13 mrt
5,16 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - ING wil Juan Colombás, Herman Hulst en Harold Naus benoemen tot leden van de raad van commissarissen. De huidige commissarissen Eric Boyer de la Giroday en Hermann-Josef Lamberti hebben aangekondigd om na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 28 april terug te treden, om persoonlijke redenen.

De Spanjaard Colombás is momenteel nog operationeel directeur van Lloyds Banking Group, waar hij in juli 2020 met pensioen gaat. Hulst komt uit Nederland en was jarenlang accountant bij EY. Naus, eveneens een Nederlander, is topman van Cardano Risk Management, een internationale risico- en pensioenspecialist. Eerder werkte hij voor ING.

Als de aandeelhouders van ING instemmen treden Hulst en Naus op 28 april direct toe tot het toezichtsorgaan van de bank. Colombás zou pas op 1 oktober beginnen. Zijn komst moet ook nog goedgekeurd worden door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat laatste is voor de andere twee al gebeurd.
voda
0
Banken geven bedrijven half jaar uitstel van aflossingen

Gepubliceerd op 19 maart 2020 11:41 | Views: 689

ING 11:47
4,38 +0,08 (+1,88%)

AMSTERDAM (ANP) - Banken geven kleinere bedrijven extra lucht te midden van de coronacrisis. Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten.
voda
0
Beursblik: Bank of America verlaagt koersdoel ING

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
5,06 0,093 1,87 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Bank of America heeft het koersdoel voor ING verlaagd naar 9,00 euro, maar handhaaft het koopadvies, omdat de daling van de koers met 60 procent in de afgelopen maand volgens de analisten overdreven was.

De huidige waardering zou volgens Bank of America rekening houden met een veel grotere druk op de balans bij de Nederlandse bankgroep dan nu het geval is.

In het rapport stelde de zakenbank maandag vertrouwen te hebben in het aandeel, gezien de solide kapitaalpositie, het diverse leningenboeken en de ruime liquiditeit.

Bank of America rekent voor dit jaar en volgend jaar op minder inkomsten en hogere voorzieningen voor oninbare leningen, terwijl de leningengroei opdroogt en daardoor niet langer kan compenseren voor de negatieve rente. Ook zullen de kredietvoorzieningen verdubbelen tot 38 basispunten in 2020 en dan weer teruglopen 30 basispunten in 2021.

Ook met de behoudende nieuwe inschattingen van de winst en het percentage daarvan dat als dividend wordt uitgekeerd, blijft dat dividend aantrekkelijk, stelt de zakenbank.

De nieuwe CEO zal waarschijnlijk wel van een "progressief" dividend omschakelen naar een payout ratio van 50 tot 55 procent, denkt de zakenbank. Een verhoging van het dividend in 2020 zou ING wel kunnen betalen, maar dit zou een payout ratio van 75 procent inhouden, wat in het huidige klimaat mogelijk als te veel zal worden beoordeeld.

Bank of America blijft daarom voorzichtig en gaat uit van 50 procent, of 0,50 euro per aandeel in 2020, 0,60 euro in 2021 en 0,65 euro in 2022, wat overeenkomt met 10 procent, 12 procent en 13 procent dividendrendement bij de huidige koers.

ING noteerde maandag 0,2 procent lager op 4,95 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Moody's: impact crisis op banken beperkt door maatregelen

Gepubliceerd op 24 maart 2020 12:49 | Views: 169

ING 12:32
5,27 +0,44 (+9,02%)

LONDEN (AFN) - De impact van de coronacrisis op Nederlandse banken wordt beperkt door maatregelen van autoriteiten om de negatieve gevolgen te verzachten. Dat meldde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de Nederlandse bankensector.

Er is onder meer een omvangrijk steunpakket aangekondigd voor bedrijven die in financiële problemen komen door de crisis, terwijl banken tijdelijk aan minder strenge kapitaaleisen hoeven te voldoen. "Samen zullen deze maatregelen de zware impact van de economische stilstand voor bedrijven verzachten en helpen de verslechtering van leningenportefeuilles bij banken te temperen. Het helpt de liquiditeitsdruk voor bedrijven te verlichten en voorkomt dat er een scherpe stijging van bedrijfsfaillissementen komt", aldus Moody's.

Wel lijkt volgens de kredietbeoordelaar een toename van verliezen op leningen onvermijdelijk voor banken. De uiteindelijke omvang hangt af van de lengte van de crisis. De winstgevendheid van banken zal worden ondermijnd door een sterke vermindering van leenactiviteit en lagere commissies, stelt het bureau verder.
voda
0
Europese autoriteiten overwegen meer verlichting voor banken

Gepubliceerd op 25 maart 2020 17:34 | Views: 715

ING 17:29
5,86 +0,04 (+0,65%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Europese autoriteiten overwegen banken die nog gebukt gaan onder een last van slechte leningen uit het verleden tegemoet te komen vanwege de coronacrisis. Die extra maatregelen komen bovenop andere gunstigere regelingen voor banken zoals die voor het aanhouden van kapitaalreserves en die over limietbepalingen.

Een optie die wordt onderzocht, is het tijdelijk opschorten van een deel van de boekhoudregels (IFRS9) die banken in 2018 dwong om verliezen op dubieuze leningen eerder in de boeken te zetten dan voorheen. De Europese Centrale Bank (ECB) beloofde eerder bij de handhaving van bestaande regels flexibel te zijn.

Het is de autoriteiten er alles aan gelegen om Europese banken in een vroeg stadium van de coronacrisis te ondersteunen. Dit zodat banken op hun beurt ook geld in de economie kunnen blijven pompen, onder meer via kredietverstrekking aan kleine en middelgrote ondernemingen. De ECB beloofde die bedrijven eerder al steun.

Niet-rendabele leningen

De autoriteiten zouden zich ervan bewust zijn dat banken straks mogelijk met een groot pakket aan niet-rendabele uitstaande leningen zitten. Het opschorten van de boekhoudregels zou enige verlichting kunnen geven aan de banken, maar zou tegelijkertijd ook investeerders af kunnen schrikken. Dit omdat het werkelijke risico op de balansen van banken niet zichtbaar is, wat het vertrouwen in de sector geen goed zal doen.

Een andere maatregel die daarom wordt overwogen, is het verlengen van een overgangsperiode die voor 2018 overeen was gekomen. In het kort komt die regeling erop neer dat banken meer ruimte krijgen om te voldoen aan bepaalde kapitaaleisen, zonder dat daarbij direct wordt gesneden in uitbetalingen aan aandeelhouders.

Beleidsmakers in de EU praten naar verluidt nog deze week over maatregelen praten. De Europese Commissie kon alleen bevestigen dat wordt gesproken over maatregelen om banken te verlichten.
voda
0
ABN AMRO boekt groot verlies bij clearing

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ABN AMRO Bank Cert.
8,86 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft een verlies van 200 miljoen dollar geleden bij zijn Clearing-bedrijf in de Verenigde Staten, waar de bank de posities van een klant heeft gesloten omdat deze niet aan zijn marginverplichtingen kon voldoen. Dit maakte de bank donderdag voorbeurs bekend.

Het nettoverlies van ongeveer 200 miljoen dollar, zal worden geboekt in het eerste kwartaal.

De klant had volgens ABN AMRO een specifieke strategie bij het handelen in Amerikaanse opties en futures en kon niet voldoen aan de eisen die de bank stelt aan de risico- en margedekking, als gevolg van de "extreme stress en ontwrichting" op de Amerikaanse markten sinds het uitbreken van het coronavirus. Dit zorgde voor ongekende volumes en volatiliteit op de markten.

Om verdere verliezen te voorkomen besloot ABN AMRO Clearing de posities van de klant te sluiten.

Het onderdeel heeft historisch gezien weinig verliezen op kredieten, meldt de bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: Berenberg vindt bankaandelen niet goedkoop

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ABN AMRO Bank Cert.
8,30 -0,56 -6,32 % Euronext Amsterdam
ING Groep
5,765 -0,218 -3,64 % Euronext Amsterdam
KBC Group
45,34 -1,41 -3,02 % Euronext Brussel

(ABM FN-Dow Jones) Banken lijken zelden zo goedkoop te zijn geweest, maar de onzekerheid was ook zelden zo groot. Dat stelden analisten van Berenberg donderdag in een omvangrijk rapport over de sector, waarin de taxaties voor ABN AMRO, ING en KBC werden verlaagd.

Terwijl beleidsmakers alles uit de kast halen om de gevolgen van de huidige crisis te beperken, hebben banken daar alleen maar meer last van, betogen de analisten: niet alleen is de economische activiteit sterk afgenomen, ook de rente blijft nog langer laag, de kosten zijn niet flexibel en vooral de verliezen op oninbare leningen zullen toenemen.

Berenberg verlaagt de winstverwachting van Europese en Amerikaanse banken met gemiddeld 30 procent. Daarmee zijn de bank niet zo goedkoop als ze lijken, is de conclusie: met 9 keer de verwachte winst per aandeel in 2021 is de waardering slechts 6 procent lager dan het historische gemiddelde, wat geen overtuigende koopkans oplevert.

Oninbare leningen

De aangekondigde maatregelen dempen de noodzaak van banken om al snel veel extra voorzieningen op slechte leningen te nemen, maar dit kan niet worden vermeden.

Van de totale verwachte verliezen tot en met 2022 zullen banken nu circa 40 procent dit jaar moeten nemen, wat anders 65 procent zou zijn geweest. Ook zullen de kredietverliezen per saldo hoger uitvallen, met een toename van 70 procent in 2020 en van 25 procent in 2021 voor Europese banken.

De koersdoelen worden met gemiddeld 33 procent verlaagd, en de adviezen blijven overwegend gelijk.

KBC

De koers van KBC is minder hard gedaald dan gemiddeld en deze ‘outperformance’ zal blijven, verwacht Berenberg. KBC is een van de best gekapitaliseerde banken, waardoor het dividend relatief weinig gevaar loopt. Dankzij de verzekeringstak is het rendement beschermd voor dalende rentes. Ook zijn er kansen op voordelige overnames. Al met al ziet Berenberg KBC als een veilige haven in de huidige storm.

De verwachting voor de winst per aandeel gaat met 35 procent omlaag voor 2020 en met 20 procent in de jaren daarna.

De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op van 215 miljoen euro dit jaar tot 980 miljoen euro in 2020, of 60 basispunten, wat vervolgens weer terugvalt tot 31 punten in 2022.

Berenberg verwacht dat de aandeleninkoop wordt geschrapt en dat het dividend per aandeel dit jaar zal uitkomen op 2,50 euro, of 70 procent van de winst, oplopend tot 3,30 euro in 2022. Het koersdoel zakt van 80,00 euro naar 55,00 euro en het koopadvies blijft staan, met een opwaarts potentieel van 16 procent.

ABN AMRO

Berenberg verlaagt de winstverwachting voor ABN AMRO voor 2020 met maar liefst 63 procent, op basis van hogere verliezen voor oninbare leningen en lagere inkomsten. Voor de twee jaren daarna gaat de winstverwachting met 35 procent omlaag.

De analisten rekenen op 1,7 miljard euro aan oninbare leningen in 2020, of 64 basispunten van het leningenboek, wat in de twee jaar daarna zakt tot circa 40 punten. Vooral de zakenbank van ABN AMRO heeft geen goede staat van dienst op dit punt, volgens Berenberg.

De analisten denken dat de payoutratio zal dalen van 65to 70 procent naar 50 procent, en het dividend, met de lagere winst, daardoor zal halveren. Dit zou een dividendrendement van 7 procent in 2021 geven. Het koersdoel zakt van 15,00 naar 8,50 euro en het advies blijft Houden.

ING

Berenberg verlaagt de verwachting voor de winst per aandeel van ING in 2020 met 39 procent, en voor de jaren daarna met 30 procent.

De inkomsten zullen dit jaar 9 procent lager zijn, vooral bij de fee-inkomsten, en dan stabiliseren. De voorzieningen voor oninbare leningen lopen op tot 2,8 miljard euro, of 45 basispunten van het risicogewogen leningenboek, gevolgd door circa 30 basispunten in de jaren daarna.

Het progressieve dividendbeleid, waarmee ING zich onderscheidt, is volgens de analisten niet houdbaar en zal worden losgelaten.

Berenberg verwacht dat ING het interimdividend schrapt en het slotdividend op 0,45 euro per aandeel houdt, wat een payout van 59 procent zou geven, iets meer dan in 2019.

Voor de komende jaren rekent Berenberg op een dividend van 0,50 euro per aandeel, of een rendement van 9 procent. Dat is een beter vooruitzicht dan bij andere banken.

Het koersdoel van ING daalt van 13,50 naar 7,50 euro en het koopadvies blijft staan, met 30 procent opwaarts potentieel.

Verkoopadviezen

Voor Deutsche Bank en de grote Franse banken heeft Berenberg een verkoopadvies, evenals voor Intesa Sanpaolo, Santander, en verschillende andere grote Spaanse banken. Ook de Amerikaanse banken Goldman Sachs, Wells Fargo en JP Morgan krijgen verkoopadviezen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.538 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 ... 273 274 275 276 277 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 15:00
Koers 15,200
Verschil +0,032 (+0,21%)
Hoog 15,258
Laag 14,916
Volume 4.944.438
Volume gemiddeld 11.174.298
Volume gisteren 7.818.029